BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Πώς παίζουν, πού υπερτερούν και πού θα χτυπήσουν στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ

Ο Ντουέιν Μπέικον με αντίπαλο τον Κώστα Σλούκα
Ο Ντουέιν Μπέικον με αντίπαλο τον Κώστα Σλούκα EUROKINISSI

Το μπασκετικό 2022 κλείνει με το μεγάλο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ για την EuroLeague. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό (30/12, 21:00, Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) και με τη βοήθεια του Instat Scout βάζουμε στη ζυγαριά τους βασικούς άξονες λειτουργίας: κατοχές, πόντοι ανά κατοχή και ζώνες απειλής.

Η Πρωτοχρονιά βρίσκεται πλέον προ των πυλών και ο γέρος χρόνος θα παραδώσει τη σκυτάλη σε αυτόν τον περίφημο νέο με τα δώρα. Ποιος εκ των Παναθηναϊκού ή Ολυμπιακού θα κάνει μια ήρεμη αλλαγή χρόνου, μπαίνοντας στο 2023 χωρίς μουρμούρα και γκρίνια, θα εξαρτηθεί από το τελικό αποτέλεσμα του μεγάλου αγώνα στο ΟΑΚΑ (30/12, 21:00 Novasports Prime, LIVE από το SPORT24).

Ομολογουμένως η συνολική εικόνα των δύο ομάδων θα παίξει ρόλο στην μπασκετοκουβέντα που θα στηθεί εκ των υστέρων, αλλά ο χαμένος θα κουβαλά αναγκαστικά μαζί μια ήττα που ποτέ δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη και ο καθένας κατανοεί το γιατί.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα δύο ντέρμπι της τρέχουσας σεζόν, μεταβάλλεται σίγουρα ο τόπος διεξαγωγής. Το Super Cup φιλοξενήθηκε στη Ρόδο, ενώ το παιχνίδι του πρώτου γύρου για την Basket League, στο οποίο οι ερυθρόλευκοι επιβλήθηκαν 68-66 και συμπλήρωσαν στο 9-0 επί των πρασίνων, έγινε προ 25 ημερών στο ΣΕΦ. Κι αν τα τελευταία χρόνια η έδρα επηρεάζει ολοένα και λιγότερο την εξέλιξη και εν τέλει την έκβαση των πραγμάτων, παραμένει ένας παράγοντας.

Φυσικά, αξία έχουν κυρίως η φόρμα των αντιπάλων και η προσέγγιση, το πλάνο που θα επιλεγεί, αλλά και τις απώλειες, διότι από τη μια ο Γουόλτερς (έκανε μέρος της προπόνησης) και από την άλλη ο Βεζένκοβ (μόνο με θαύμα θα προλάβει) είναι παίκτες με κομβικό ρόλο.

Το ρεκόρ είναι το πρώτο στοιχείο που θα δει κανείς, για να σχηματίσει άποψη για την εικόνα στη διοργάνωση. Ο έκτος Ολυμπιακός πηγαίνει στο ΟΑΚΑ με 9-6, όντας μια νίκη μακριά από την κορυφή, την ώρα που ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο 6-9, απέχοντας δύο από την οκτάδα των playoffs.

Αμφότεροι προέρχονται από σερί ήττες που προκάλεσαν προβληματισμό, αλλά ταυτόχρονα οι Πράσινοι κουβαλούν ένα 4/4 εντός (Μπασκόνια, Βίρτους, Βιλερμπάν, Μιλάνο) που τους επιτρέπει να τρέφουν προσδοκίες απέναντι σ' ένα πληγωμένο αιώνιο που μετά το 86-90 από τον Ερυθρό Αστέρα μπήκε σε μια φάση περισυλλογής, που πλαισιώθηκε από τις εξελίξεις με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Ποιος, οπότε, θα βγει αλώβητος από τη μάχη; Ας δούμε τι έχουμε ως τώρα, αλιεύοντας χρήσιμα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Instat Scout.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Πώς παίζουν, πού υπερτερούν και πού θα χτυπήσουν στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ
SPORT24

Οι κατοχές του Παναθηναϊκού και η αποτελεσματικότητα του Ολυμπιακού

Όπως προκύπτει από το παραπάνω infographic, ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει να παίζει σε λίγο πιο υψηλό τέμπο από τον Ολυμπιακό. Πηγαίνει δηλαδή σε μεγαλύτερο αριθμό κατοχών, ρίχνοντας τον συνολικό χρόνο επιθέσεών του. Οι 83.7 ανά παιχνίδι είναι σχεδόν δύο πάνω από το γενικό μέσο όρο των 81.8, την ώρα που η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα κινείται οριακά κάτω (81.6).

Αυτή πάντως η διαφορά των 2.1 κατοχών δεν συνεπάγεται καλύτερη επίθεση απαραίτητα. Είναι ένας τομέας στον οποίο οι ερυθρόλευκοι υπερτερούν με το 1.07π. ανά κατοχή να 'ναι το κορυφαίο (πάνω από Εφές και Μπασκόνια) νούμερο σε όλη τη διοργάνωση (0.97 ο μέσος όρος). Σε αυτό το μέτρημα, το Τριφύλλι καταλαμβάνει τη δωδέκατη θέση (0.94π ανά κατοχή).

Το γεγονός μάλιστα πως οι δύο ομάδες εμφανίζουν την ίδια επίδοση στους πόντους ανά κατοχή που δέχονται στα ματς της διοργάνωσης δημιουργεί αυτομάτως τη διαφορά που προκύπτει στο συνολικό net rating (πόντοι επίθεσης-άμυνας σε 100 κατοχές) και η οποία συνολικά ξεπερνά τους δέκα.

Ο Παναθηναϊκός της περιφέρειας και ο Ολυμπιακός χωρίς την μπάλα

Οι πράσινοι έχουν ως βασική επιλογή απειλής την εκτέλεση από χειριστή του πικ εν ρολ, πρώτα από τον Λι και ακολούθως από τον (αμφίβολο) Γουόλτερς ή τους Γκριγκόνις - Μπέικον. Όσο κι αν η προσθήκη του Αμερικανού αρχισκόρερ ανέβασε το ποσοστό της "απομόνωσης", κατά 17% η επίθεση γίνεται απ' αυτόν που παίρνει το σκριν.

Παρόλα αυτά η αποτελεσματικότητα είναι αρκετά χαμηλή (0.84π ανά κατοχή). Όπως ακόμη χαμηλότερη είναι του Ολυμπιακού, παρά τη μέχρι τώρα σταθερότητα του Σλούκα στη σεζόν.

Των Πειραιωτών η προτεραιότητα στην επίθεση, σε ποσοστό 23.2%, είναι η εκτέλεση από "catch and shoots", με τους Βεζένκοβ (κατά 20.8%) και Λαρεντζάκη (κατά 18.4%) να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος.

Απ' αυτήν τη συνθήκη αποκομίζουν μάλιστα 1.18π. ανά κατοχή. Όχι άσχημο νούμερο, αλλά απέχει από 1.32 της ομάδας του Ντέγιαν Ράντονιτς που βρίσκει ανά κατοχή στο 14.2% των επιθέσεών της. Εδώ ο Γουίλιαμς παίρνει το 26.1% όντας τρομερά αποτελεσματικός (1.5 ανά κατοχή).

Οι πράσινοι μάλιστα ανταποκρίνονται καλύτερα από τον Ολυμπιακό σε αυτό το κομμάτι της άμυνας, στοιχείο που ίσως αποδειχθεί κομβικό.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού είναι οι προσπάθειες μετά από κοψίματα προς τη ρακέτα, κάθετα ή παράλληλα, ως τρίτος πόλος επίθεσης. Συνολικά παίρνουν ανά ματς 9.3 πόντους, αφού οι παίκτες του Μπαρτζώκα όχι μόνο κινούνται πολύ χωρίς την μπάλα, αλλά βρίσκουν επαφή με το καλάθι προκαλώντας ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες. Ξανά εδώ δεσπόζει η φιγούρα του Βεζένκοβ που εκτελεί το 30.4% αυτών των επιθέσεων σκοράροντας 1.5π. ανά κατοχή.

Ο Παναθηναϊκός σπανίως βγάζει τέτοιες φάσεις, αφού μόνο 4.3 κατοχές ανά παιχνίδι (ποσοστό 5.7%) εκδηλώνονται με αυτόν τον τρόπο. Απλώς καταφέρνει να παίρνει ισάριθμούς πόντους, χωρίς επί της ουσίας να επηρεάζουν το παιχνίδι του. Ο Γκουντάιτς πρωτεύει για το Τριφύλλι με το 26.2%.

Ανοικτό γήπεδο και ποσταρίσματα

Στο μισό γήπεδο οι πράσινοι θα προτιμήσουν βάσει λογικής το παιχνίδι "ένας μ' έναν" (με τον Μπέικον να παίρνει το 61.1% αυτών) κι ας μην είναι εξόχως αποτελεσματικοί στον τομέα αυτό (0.85π ανά κατοχή). Γι' αυτό και επιχειρούν να ανοίξουν το γήπεδο και να τρέξουν όσο είναι εφικτό (9.5 πόντοι σε 8.1 κατοχές ανά ματς στο τρανζίσιον).

Εμφανώς ο Ολυμπιακός παίρνει αρκετά περισσότερα από το παιχνίδι στο post. Με δεδομένο μάλιστα ο Φαλ (29.5%) έχει χτίσει παράδοση στις μάχες απέναντι στον Παπαγιάννη, η απόσταση που προκύπτει ούτως ή άλλως από το 0.91π. ανά κατοχή με το 0.72π, είναι πιθανό να ανοίξει.

Σε κάθε περίπτωση Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα παρατάξουν τα δικά τους πλεονέκτηματα στο παρκέ, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές παραμέτρους και να χτυπήσουν στα τρωτά σημεία του αντιπάλου εκθέτοντάς τα ακόμη περισσότερο. Η κουβέντα θα συνεχιστεί αμέσως μετά τη λήξη.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΝΤΕΓΙΑΝ ΡΑΝΤΟΝΙΤΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ