BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα: Τα ευάλωτα σημεία μιας τρομακτικής άμυνας

Ο Νίκολα Μίροτιτς σε ματς της Μπαρτσελόνα
Ο Νίκολα Μίροτιτς σε ματς της Μπαρτσελόνα PHOTO CREDITS: FC BARCELONA

Απέναντι στην κορυφαία ανά κατοχή άμυνα της Euroleague τίποτα δεν είναι απλό για τον Παναθηναϊκό. Η ελληνική ομάδα έχει μόνο έναν τρόπο να δραπετεύσει και να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τη νίκη στο παιχνίδι (21:00, Novasports Prime, LIVE SPORT 24) με την Μπαρτσελόνα.

Ο γέγονε γέγονε για τον Παναθηναϊκό την περασμένη Τρίτη. Ναι μεν το 0/9 εκτός έδρας (Μόναχο, Βιτόρια, Μαδρίτη, Τελ Αβίβ, Βελιγράδι, Κάουνας, Μόναχο, Μόσχα, Μιλάνο) χρήζει δραστικής αντιμετώπισης για να διακοπεί, αλλά μέχρι τα Θεοφάνια (6/1) που η ελληνική ομάδα ταξιδεύει στο Βερολίνο, μήπως και δει το… φως το αληθινό, έχει τρεις αγώνες στο ΟΑΚΑ που θα κλείσουν το 2021, παρέχοντάς του την ευκαιρία να βελτιώσει, όσο είναι εφικτό, το ρεκόρ του.

Ο πρώτος απόψε (21:00, NOVASPORTS Prime, LIVE από το SPORT24). Πιθανόν ο πιο απαιτητικός εκ των τριών, απέναντι στην πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Της αμύνης τα παιδιά

Οι περυσινοί φιναλίστ έχουν έρθει στην Αθήνα με επτά σερί νίκες και ρεκόρ 13-2. Κυρίως όμως διαθέτοντας την πιο αποτελεσματική (ανά κατοχή) άμυνα στη διοργάνωση. Μια άμυνα που, σύμφωνα με τα πολύτιμα στοιχεία του Instat Scout, δεν επιτρέπει στην εκάστοτε αντίπαλό της να σκοράρει περισσότερους από 73.5 πόντους και ποσοστά στα field goals που δεν υπερβαίνουν το 43% ανά παιχνίδι.

Αποτελεί βασική και αδιαπραγμάτευτη αρχή του Λιθουανού προπονητή η θωράκιση των μετόπισθεν προτού, πάνω στο επιθετικό ταλέντο συγκεκριμένων παικτών του, στηρίξει την οποιαδήποτε επικράτηση. Οι μπλαουγκράνα δέχονται 0.9π. ανά κατοχή, όταν σκοράρουν 1.02, κι αυτό αποτελεί μια περίπλοκη εξίσωση που ο Πρίφτης έχει την υποχρέωση να λύσει προκειμένου ν' αυξήσει τις πιθανότητες των πρασίνων για το επιθυμητό αποτέλεσμα στο ΟΑΚΑ.

Ντέιβις και Μίροτιτς πιέζουν τον Μιλουτίνοβ στη μάχη της Μπαρτσελόνα με την ΤΣΣΚΑ
Ντέιβις και Μίροτιτς πιέζουν τον Μιλουτίνοβ στη μάχη της Μπαρτσελόνα με την ΤΣΣΚΑ CSKABASKET.COM

Ο τρόπος που έχει αμυνθεί η Μπαρτσελόνα στα πρώτα 15 ματς της σεζόν είναι σχεδόν υποδειγματικός, είτε προστατεύεται από τη διαιτησία είτε όχι. Διαθέτει παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και πάνω απ' όλα ικανούς να εκτελέσουν το πλάνο, εφαρμόζοντας τις οδηγίες που έχουν λάβει από το σταφ. Κι ας λείπει ο μετρ Καλάθης ή ο Κόρι Χίγκινς. Καθόλου συμπτωματικό δεν είναι ότι η ομάδα του Σάρας δέχεται λιγότερους πόντους από τον μέσο όρο της σε αντίπαλες επιθέσεις που προκύπτουν από:

  • πικ εν ρολ του χειριστή (0.88)
  • απομονώσεις (0.72)
  • ντράιβς (0.78)
  • ποσταρίσματα (0.88)

Είναι βέβαιο πως οι παίκτες του Γιασικεβίτσιους θα πιέσουν μέχρι τελικής πτώσεως τους «εύθραυστους» πόιντ γκαρντ του Παναθηναϊκού προκειμένου να δυσκολέψουν την κυκλοφορία και να προκαλέσουν ασφυξία, αποτρέποντας δομημένες επιθέσεις. Σ' αυτήν την περίπτωση οι πράσινοι έχουν αποκλειστικά μια επιλογή: την ταχύτητα μεταφοράς της μπάλας με στόχο να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκτέλεσης χωρίς άμυνα ή με αυτήν σε ανισορροπία.

Ναι μεν η Μπαρτσελόνα "απαγορεύει" καλάθια σε δημοφιλείς επιθετικές καταστάσεις, την ίδια ώρα ωστόσο παραμένει ευάλωτη όταν η άλλη ομάδα έχει τον τρόπο να βρει καλά σουτ, έξω ή μέσα από τη γραμμή. Το καταλανικό σύνολο αντιμετωπίζει κατά 15.4% επιθέσεις από "catch and shoots" και κόντρα στην υπόλοιπη αμυντική αποτελεσματικότητά της δέχεται παραπάνω από 1 πόντο ανά κατοχή (1.08). Κι αν, από την άλλη, οι 6 πόντοι σε 5.7 κατοχές (1.05π ανά μία) είναι φαινομενικά ένας φυσιολογικός αριθμός, ο 1.07 πόντος που φορτώνεται από αντίπαλα κοψίματα (cuts) αντανακλά ένα κενό. Τη "σώζει" την Μπάρτσα, σίγουρα, το γεγονός πως δεν έρχεται συχνά αντιμέτωπη με τέτοιες καταστάσεις (7.5%).

Οι πιο ευάλωτες αμυντικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει η Μπαρτσελόνα στα παιχνίδια της Euroleague
Οι πιο ευάλωτες αμυντικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει η Μπαρτσελόνα στα παιχνίδια της Euroleague INSTAT SCOUT


The running men

Ο Παναθηναϊκός είναι δεδομένα μια ομάδα που επιτίθεται με άμεσο σουτ. Είναι ο δεύτερος άξονας αναζήτησης σκορ στη διοργάνωση (16.4% των επιθέσεών της). Ο 1.01 πόντος που βρίσκει είναι μια καλή βάση για να φέρει σε δύσκολη θέση τους μπλαουγκράνα και σε πρώτη φάση να σταθεί τουλάχιστον ανταγωνιστικά, διεκδικώντας κατόπιν την έκπληξη.

Οφείλει, επίσης, να επιδιώξει και να επιμείνει στο τρανζίσιον, αυξάνοντας το -μέχρι τώρα- 10.2% των επιθέσεών της, διότι παίρνει 1.27π. Σ' αυτήν τη συνθήκη, άλλωστε, δεν θα χρειαστεί να διασπάσει μια κοντρολαρισμένη και διαβασμένη άμυνα που θα έχει ξεκάθαρα το αβαντάζ. Πόσο μάλλον, αν τελικά λείπει ξανά ο -αμφίβολος έως το βράδυ- Νέντοβιτς.

Οι προσπάθειες από κοψίματα, δε, προσφέρουν 0.99π ανά κατοχή στο τριφύλλι, πάνω δηλαδή από το μέσο όρο των μπλαουγκράνα. Άρα πρόκειται για μια έξτρα ευνοϊκή συνθήκη που θα ήταν έξυπνο να ενταχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό από το 8.6%, που της αναλογεί σε κάθε ματς.

Αναγκαστικά οι πρωταθλητές Ελλάδας, επειδή δεν μπορούν να τρέχουν διαρκώς, θα έρθουν αντιμέτωποι και με το καταλανικό 5-5 που τρομάζει. Ας έχουν κατά νου πως η αμυντική συνέπεια της Μπαρτσελόνα αφήνει ακάλυπτα μόνο δύο σημεία του παρκέ. Αυτά ακριβώς μέσα από τη γραμμή ή διαφορετικά αυτά που σπανίως προτιμούνται. Αν πάλι οι πράσινοι επιλέξουν τρίποντο, η δεξιά πλευρά μοιάζει ελάχιστα πιο ανοικτή από την απέναντί της.

Το shot chart των αντιπάλων της Μπαρτσελόνα στα παιχνίδια της Euroleague
Το shot chart των αντιπάλων της Μπαρτσελόνα στα παιχνίδια της Euroleague INSTAT SCOUT

Συνολικά ο αγώνας απαιτεί άριστη διαχείριση και κατάλληλη στρατηγική με στόχευση. Μήπως και αποφευχθεί το 4-12 πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που ακολουθεί στις 23/12.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ