BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός: Κι όμως το 85% των σουτ της Βιλερμπάν ήταν πάνω σε άμυνα

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου παίζει άμυνα τον Λάιτι της Βιλερμπάν
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου παίζει άμυνα τον Λάιτι της Βιλερμπάν INTIME

Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ οι παίκτες του Τι Τζέι Πάρκερ ολοκλήρωσαν 69 επιθέσεις, πλην αυτών που τέλειωσαν με φάουλ. Εξ αυτών μόνο οι 11 ήταν αμαρκάριστες. Οι παίκτες του Πρίφτη προσπάθησαν, πίεσαν, έβαλαν χέρια, αλλά δεν δάμασαν το αντίπαλο ταλέντο. Τα στοιχεία του Instat Scout βοηθούν στην κατανόηση της πραγματικότητας.

Το έλλειμμα στην άμυνα του Παναθηναϊκού είναι, μετά από 7 αγώνες στην Euroleague, αδιαμφισβήτητο. Ιδίως η περιφερειακή γραμμή του τριφυλλιού ταλαιπωρείται πολύ ν' ανταποκριθεί και υποφέρει ανά διαστήματα μέσα στους αγώνες. Είτε εξαιτίας της απουσίας ψηλών γκαρντ είτε ανεπάρκειας στο ατομικό μαρκάρισμα, το πρόβλημα δεν είναι καθόλου εύκολο να μακιγιαριστεί ό,τι κι αν δοκιμάσει ο Δημήτρης Πρίφτης.

Ο Έλι Οκόμπο ήρθε στο ΟΑΚΑ για να υπογραμμίσει με έντονο μαρκαδόρο την αμυντική ανισορροπία των πρωταθλητών Ελλάδας. Παρέα με τον Κρις Τζόουνς και τον Ντέιβιντ Λάιτι εξέθεσαν κάθε είδος αμυντικής προσαρμογής που δοκιμάστηκε στο ματς και σημείωσαν από κοινού τους 57 πόντους της Βιλερμπάν στο τελικό 84-70 που έριξε τον Παναθηναϊκό στο 2-5. Ή αλλιώς πέτυχαν το 68% των συνολικών πόντων της γαλλικής ομάδας. Ένα ποσοστό που ανεβαίνει, εφόσον συμπεριληφθούν σε αυτό οι 7 ασίστ που μοίρασαν αθροιστικά (2, 3, 2).

Με δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός δέχθηκε 5,5 πόντους παραπάνω από τον μέσο όρο που κουβαλούσε στα πρώτα έξι ματς της διοργάνωσης, εύλογα θα υποστήριζε κανείς πως η αμυντική προσπάθεια που καταβλήθηκε ήταν ασθενική, ότι οι παίκτες του Πρίφτη δεν ίδρωναν τη φανέλα όταν οι αντίπαλοι είχαν την μπάλα, ότι ο Οκόμπο δεν συνάντησε εμπόδια στον δρόμο με τελικό προορισμό το carreer high στην Euroleague με 35 πόντους από 13/19 σουτ.

Οι θέσεις από τις οποίες εκτέλεσε ο Έλι Οκόμπο τις προσπάθειές του
Οι θέσεις από τις οποίες εκτέλεσε ο Έλι Οκόμπο τις προσπάθειές του INSTAT SCOUT


Τα στοιχεία που προκύπτουν από τη βάση δεδομένων του Instat Scout αναιρούν τη σκέψη/άποψη και τοποθετούν το ζήτημα σε μια εντελώς διαφορετική βάση. Δεν ήταν το αμυντικό πλάνο του Παναθηναϊκού που υστέρησε τόσο πολύ, όσο η ικανότητα των παικτών της ASVEL να σημαδεύουν σωστά, υπό περίπλοκες πολλές φορές συνθήκες.

Οι παίκτες του Πάρκερ ευστοχούσαν μαρκαρισμένοι

Τα τρίποντα του Οκόμπο στην τελική ευθεία του αγώνα αντανακλούν ένα μεγάλο κομμάτι της πραγματικότητας. Ο 24χρονος Γάλλος ευστόχησε χωρίς να έχει ανοικτό πεδίο. Με τρομερή εμπιστοσύνη στον εαυτό του και άνευ δισταγμού, εκτέλεσε από την περιφέρεια και εκτόξευσε τη διαφορά πάνω από το φράγμα των δέκα πόντων όταν στα 109 δεύτερα πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης το σκορ ήταν 70-74!

Οι γηπεδούχοι πάλεψαν ν' ανταπεξέλθουν, αλλά αποδείχθηκε αδύνατο τη συγκεκριμένη βραδιά. Δεν ήταν συμπτωματικό, διότι η Βιλερμπάν είναι ούτως ή άλλως μια ομάδα με δομημένες επιθέσεις, σωστές επιλογές και πολύ καλά ποσοστά στα σουτ που απορρέουν κι από το ατομικό ταλέντο. Φερ' ειπείν στο Μιλάνο, παρά την οριακή ήττα της, σούταρε με 46% από το τρίποντο (12/26). Είναι η κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης σε αυτό το κομμάτι παιχνιδιού και η μοναδική με τουλάχιστον 40% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Στο ΟΑΚΑ απλώς επαληθεύτηκαν οι αριθμοί.

Όσο κι αν πάλεψαν ο Παπαπέτρου, ο Γουάιτ, ο Έβανς, ο όποιος έβγαζε ένα χέρι στην άμυνα, το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι παίκτες του Τι Τζέι Πάρκερ είχαν καλύτερο σημάδι όταν τούς μάρκαρε αντίπαλος παρά όταν ήταν ελεύθεροι. Οι προσπάθειες σε άμυνα ήταν 30/58 (52%), σχεδόν δηλαδή το 85% αυτών, και οι αντίστοιχες χωρίς χέρι μπροστά τους 5/11 (45.5%).

Τα σουτ και τα ποσοστά των παικτών της Βιλερμπάν που ήταν μαρκαρισμένα
Τα σουτ και τα ποσοστά των παικτών της Βιλερμπάν που ήταν μαρκαρισμένα INSTAT SCOUT


Ισχύει ότι μπορεί η προσωπική άμυνα των παικτών του Παναθηναϊκού να ήταν σε κάποιες περιπτώσεις προβληματική. Ιδίως όταν ο χειριστής της μπάλας έφευγε από την πρώτη ζώνη της περιφέρειας και έβρισκε τον χώρο να εκτελέσει από το ύψος των βολών. Σε τέτοιες περιστάσεις το ποσοστό ήταν σχεδόν αψεγάδιαστο για τους φιλοξενούμενους (5/6).

Θα θυμηθεί πάντως αρκετές περιπτώσεις που οι παίκτες του Πάρκερ βρήκαν στόχο σε σουτ υπό πίεση.

Τα σουτ της Βιλερμπάν ανά δεκάλεπτο

Χωρίζοντας τις επιθετικές ενέργειες (πλην των κερδισμένων φάουλ) των πρωταθλητών Γαλλίας προκύπτει πως η πιο αποτελεσματική περίοδο, στις δεύτερες λιγότερες κατοχές, ήταν η τέταρτη.

Σ' αυτήν η ASVEL παρουσίασε ποσοστό της τάξεως του 60% (9/15) με μόλις 1 σουτ να είναι αμαρκάριστο και συνάμα εύστοχο (1/1).

Οι προσπάθειες της Βιλερμπάν στο τέταρτο και καθοριστικό δεκάλεπτο
Οι προσπάθειες της Βιλερμπάν στο τέταρτο και καθοριστικό δεκάλεπτο INSTAT SCOUT


Ακολουθεί το 57% της τρίτης περιόδου, στο τέλος της οποίας οι φιλοξενούμενοι είχαν 8/14 προσπάθειες και μόλις 1/3 αμαρκάριστες.

Το 46% της πρώτης περιόδου, με 11/24 FG, είναι η τρίτη ιεραρχικά απόδοση. Σ' αυτήν την περίπτωση τα ελεύθερα ήταν 2/3.

Το χαμηλότερο ποσοστό ήταν το... 43.8% του δεύτερου δεκαλέπτου, στη διάρκεια του οποίου βρήκαν στόχο 7/16 προσπάθειες με το 25% να είναι ελεύερες.

Ήταν από εκείνες τις βραδιές που ο αντίπαλος ήταν ανώτερος. Επιθετικά σίγουρα, αλλά όχι μόνο.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ