BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός AKTOR - Παρτίζαν: Το +18 του Σλούκα, το ψεγάδι στην άμυνα των Σέρβων, ο Ναν και το θηρίο Λεσόρ

Παναθηναϊκός AKTOR - Παρτίζαν: Το +18 του Σλούκα, το ψεγάδι στην άμυνα των Σέρβων, ο Ναν και το θηρίο Λεσόρ

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί της Παρτίζαν. Το +18 του Σλούκα, το ψεγάδι στην άμυνα της Παρτίζαν, η συνδεση με τον Ναν και ο κυρίαρχος Λεσόρ. 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έδειξε τα δόντια του κόντρα στην Παρτίζαν και πήρε την νίκη με 84-71 για την 22η αγωνιστική της EuroLeague, παραμένοντας σε τροχιά τετράδας.

Οι “πράσινοι” ξέσπασαν στην 4η περίοδο, χτύπησαν τις αδυναμίες των Σέρβων και πηραν μία πανάξια νίκη.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR.

Τα ψεγάδια της Παρτίζαν, ο ρόλος του Σλούκα και η σύνδεση με τον Ναν

Μοιάζει οξύμωρο για ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά η Παρτίζαν είναι μέχρι στιγμής μία κακή αμυντική ομάδα, κάτι το οποίο σίγουρα έχει παίξει ρόλο και η απουσία του Αλέκσα Αβράμοβιτς (έχει χάσει ήδη 10 παιχνίδια). Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι Σέρβοι δέχονται φέτος 1.01 πόντους ανά κατοχή, έχοντας (σε… ισοβαθμία με την Άλμπα και την Μακάμπι) την 3η χειρότερη άμυνα της EuroLeague. Μόνο η Αναντολού Εφές και η Βιλερμπάν είναι χειρότερες.

Η Παρτίζαν έχει είτε μεγάλα, είτε βαριά κορμιά στις θέσεις των ψηλών. Έχει επιλέξει να παίξει με Hedge Out ή Level στο Pick and Roll (όπου ο ψηλός βγαίνει δυναμικά ή μένει στο ύψος του σκριν). Αυτό σημαίνει ότι ένας παίκτης από την αδύνατη πλευρά πρέπει να δίνει βοήθεια στον αντίπαλο ψηλό που ρολάρει και στην συνέχεια είτε να επιστρέψει στον παίκτη του αν η μπάλα καταλήξει στην γωνία, είτε να τον καλύψει συμπαίκτης του. Για να βγει αυτή η άμυνα απαιτείται ταχύτητα, καλές περιστροφές πειθαρχία, καλό διάβασμα. Η Παρτίζαν δεν το έχει αυτό ακόμα. Ο Παναθηναϊκός χτύπησε σε αυτό. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Σλούκας παίζει Pick and Roll με τον Αντετοκούνμπο, με τον Ντοζίερ να βρίσκεται ήδη κάτω από το καλάθι αφήνοντας τον Ναν στην γωνία

Παναθηναϊκός AKTOR - Παρτίζαν: Το +18 του Σλούκα, το ψεγάδι στην άμυνα των Σέρβων, ο Ναν και το θηρίο Λεσόρ
PRINTSCREEN

Ο Σλούκας πασάρει τον Ναν, με τον Σμάιλαγκιτς να είναι ο πιο κοντινός αμυντικός και να πρέπει να κάνει περιστροφή

Παναθηναϊκός AKTOR - Παρτίζαν: Το +18 του Σλούκα, το ψεγάδι στην άμυνα των Σέρβων, ο Ναν και το θηρίο Λεσόρ
PRINTSCREEN


Ο Σμάιλαγκιτς κάνει close out και "τρώει" την προσποίηση του Ναν, με τον Αμερικανό να ξεπερνάει τον αντίπαλό του.

Παναθηναϊκός AKTOR - Παρτίζαν: Το +18 του Σλούκα, το ψεγάδι στην άμυνα των Σέρβων, ο Ναν και το θηρίο Λεσόρ
PRINTSCREEN

Ο Ναν σκοράρει με σουτ από τα 4 μέτρα

Παναθηναϊκός AKTOR - Παρτίζαν: Το +18 του Σλούκα, το ψεγάδι στην άμυνα των Σέρβων, ο Ναν και το θηρίο Λεσόρ
PRINTSCREEN

Το διάβασμα της φάσης από τον Σλούκα είναι η μισή φάση. Η άλλη μισή ανήκει στον Ναν (21 πόντοι), που άδειασε τον αντίπαλό του και σκόραρε, σε μια κατάσταση Catch and Drive (μετάφραση: Υποδοχή της μπάλας, προσποίηση, ντρίμπλα και είτε σουτ, είτε διείσδυση).

Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Παναθηναϊκός AKTOR σημείωσε 17 πόντους σε καταστάσεις Catch and Drive σε 10 κατοχές. Ο Ναν σημείωσε 8 από αυτούς τους πόντους. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο: Η Παρτίζαν είναι η 2η χειρότερη ομάδα της EuroLeague στους πόντους ανά κατοχή που δέχεται σε τέτοιες καταστάσεις με 0.99 ανά αγώνα.

Καθόλου τυχαίο επίσης δεν είναι ότι τα καλά διαστήματα στην επίθεση του “τριφυλλιού” ήρθαν με τον Σλούκα (10 πόντοι και 4 ασίστ, από όπου προήλθαν 9 πόντοι) στο παρκέ, ο οποίος είναι ο καλύτερος δημιουργός της ομάδας και έφτιαχνε συνεχώς φάσεις για τους συμπαίκτες του. Ο διεθνής γκαρντ είχε +18 στο σύστημα +/-. Στα σχήματα που συνυπήρξε με τον Γκραντ ο Παναθηναϊκός είχε +16. Και, για την ιστορία, ο Σλούκας δεν πιστώθηκε ασίστ σε αυτό το καλάθι του Ναν. Και δεν ήταν το μοναδικό καλάθι που δημιούργησε με αυτό τον τρόπο.

Ο Λεσόρ που καθάρισε στο τέλος και η μοναξιά του Ντόζιερ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε κρατήσει χαμηλά την Παρτίζαν στην άμυνα, με τον Ντόζιερ να είναι ο μόνος που έκανε ζημιά. Δεν έπαιρνε όμως αρκετά στην επίθεσή του. Οι Σλούκας (δημιουργικά) και ο Ναν (εκτελεστικά) έδιναν λύσεις, αλλά δεν αρκούσε. Τότε ήταν που ανέλαβε δράση ο Λεσόρ, ξεκινώντας από το δυναμικό του buzzer-beater κάρφωμα στο τέλος της 3ης περιόδου που ισοφάρισε σε 58-58.

Ο Γάλλος σέντερ υστερούσε σε μέγεθος σε σχέση με τους ψηλούς της Παρτίζαν. Χτύπησε όμως κάθε αντίπαλό του διαφορετικά: Τον Σμάιλαγκιτς και τον ΛεΝτέι τους χτύπησε στην δύναμη, τον Κοπρίβιτσα στην ταχύτητα. Τον Καμπόκλο στο I.Q. Ο Λεσόρ σημείωσε τους 12 από τους 14 πόντους του στα τελευταία 11 λεπτά του αγώνα. Οι 8 από αυτούς τους πόντους ήρθαν στην τέταρτη περίοδο, στο ξέσπασμα του Παναθηναϊκού AKTOR. Ιδού το πώς έκανε την ζημιά:

Ιδού και το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Ματίας Λεσόρ κόντρα στην Παρτίζαν
Το Shot Chart του Ματίας Λεσόρ κόντρα στην Παρτίζαν ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY/HUDL INSTAT

*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα

Η νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR όμως δεν ήρθε από την επίθεση, αλλά από την άμυνα. Εκεί όπου πέρα από τον τρομερό (αλλά μόνο) Πι Τζέι Ντόζιερ (16 πόντοι και 8 ασίστ, που έδωσαν άλλους 16 πόντους), η Παρτίζαν δεν είχε (εν τη απουσία των Αβραμοβιτς, Πάντερ και λόγω της ανετοιμότητας του Πονίτκα) άλλο παίκτη με ικανότητα στο διάβασμα του παιχνιδιού. Τι έκανε λοιπόν ο Παναθηναϊκός AKTOR; Έδιωξε την μπάλα από τα χέρια του Αμερικανού, παίζοντας δυναμικά στο Pick and Roll πάνω του.

Οι “πράσινοι” υποχρέωσαν τους άλλους παίκτες της Παρτίζαν να πάρουν αποφάσεις. Είτε τους ψηλούς των Σέρβων σε κατάσταση Short Roll (ρολάροντας στα 4-5 μέτρα μετά το σκριν, όπου και αποφάσιζαν αν θα πασάρουν ή θα πάρουν προσπάθεια), είτε υποχρεώνοντας τους άλλους περιφερειακούς (Άντζουσιτς, Τριφούνοβιτς) να πάρουν προσπάθεια. Για μεγάλο διάστημα η Παρτίζαν ανταπεξήλθε, κυρίως επειδή ο Σμάιλαγκιτς και (λιγότερο) ο Κοπρίβιτσα πήραν σωστές αποφάσεις. Η είσοδος του Καμπόκλο όμως άλλαξε τα δεδομένα.

Ο Βραζιλιάνος ψηλός δεν φημίζεται για τον τρόπο που διαβάζει το παιχνίδι. Παίζει με το ένστικτο, υστερεί στις αποφάσεις. Πέρασε στο παρκέ για να περιορίσει τον Λεσόρ. Βρέθηκε όμως και με την μπάλα στα χέρια σε κρίσιμες επιθέσεις. Υπέπεσε δύο φορές σε βήματα και άλλη μία φορά πάτησε την πλάγια γραμμή. Στο ενδιάμεσο αστόχησε και σε δύο σουτ (ένα Post Up και ένα τρίποντο). Ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε πετύχει τον στόχο του: Πήρε την μπάλα από τα χέρια του Ντόζιερ, υποχρέωσε τον Καμπόκλο να πάρει αποφάσεις και έπνιξε τους Σέρβους με την άμυνά του.

Ακόμα μία νίκη-δήλωση

Ο Παναθηναϊκός AKTOR μετράει 4 σερί νίκες και βρίσκεται σε τροχιά τετράδας.Η ομάδα ρολάρει. Το πιο ενθαρρυντικό κομμάτι είναι ότι αυτά γίνονται ενώ οι “πράσινοι” περιμένουν ακόμα τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και τον Ιωάννη Παπαπέτρου να βρουν αγωνιστικό ρυθμό, κάτι που θα δώσει λύσεις και θα μεγαλώσει το ροτέισον. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό προκειμένου να μην… σκάσουν ο Μήτογλου και ο Λεσόρ, αφού αμφότεροι ξεπέρασαν τα 30 λεπτά συμμετοχής σε ακόμα ένα παιχνίδι.

Οι “πράσινοι” έκαναν ακόμα μία νίκη-δήλωση. Λύγισαν έναν δυνατό αντίπαλο, πήραν αρκετά πράγματα από πολλούς παίκτες. Έδειξαν ξανά ότι μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε αντίπαλο, να χτυπήσουν στα ψεγάδια του. Ακολουθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Αυτό θα είναι ένα ακόμα τεστ. Για όλους.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΡΤΙΖΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ