ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ούτε του... Τζορτζ Πάπας μην το πεις

Ο Τζορτζ Πάπας στην προπόνηση της Εθνικής μπάσκετ
Ο Τζορτζ Πάπας στην προπόνηση της Εθνικής μπάσκετ HELLENIC BASKETBALL FEDERATION

Ο Τζορτζ Πάπας κλήθηκε εξ εφέδρων στην Εθνική ομάδα και ο Βασίλης Σκουντής καταπιάνεται με τον πρώτο Παπαθανασίου που φόρεσε τη γαλανόλευκη φανέλα και με το πρώτο πέρασμα του γκαρντ του Ολυμπιακού από το γαλανόλευκο περιβάλλον.

Τάιλερ Ντόρσεϊ δεν έχουμε αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μας λείπουν κιόλας οι περιβόητοι και περιλάλητοι ομογενείς! Στην Εθνική ομάδα αναφέρομαι στην οποία αίφνης, ίσως και στο... ξεκούδουνο, έσκασε μύτη ο Γιώργος Παπαθανασίου, κατά κόσμον Τζορτζ Πάπας.

Η αναφορά μου (και) στον Ντορσεϊ δεν ενέχει το παραμικρό στοιχείο αντιπαραβολής του με τον Πάπας, που άλλωστε δεν αρίβαρε πρώτα στον Ολυμπιακό και εν συνεχεία στην Εθνική ομάδα για να χωρέσει στα παπούτσια του νυν παίκτη των Μάβερικς.

Έτερον, εκάτερον, άλλωστε ενώ ο Ντόρσεϊ υπήρξε πενταδάτος στο EuroBasket 2022, ο εις διπλούν επίγονος και ομόλογος του μπορεί να μην χωρέσει καν στη δωδεκάδα. Αλλά επειδή διαθέτει κάτι το οποίο εδώ και δεκαετίες αποτελεί τον καημό, τον πόνο και το μαράζι μας και το λένε σουτ, μπορεί να έχει την ευκαιρία να νιώσει τη χαρά, την τιμή, την υπερηφάνεια, την ανατριχίλα και ό,τι άλλο γεννά η φανέλα της πατρίδας πάνω στη σάρκα.

Οι ομογενείς του Ολυμπιακού, ο μπαμπάς και ο αδελφός

Παρεμπιπτόντως ο Πάπας συνεχίζει την παράδοση των τεσσάρων ομογενών που ήλθαν από το... Αμέρικα στην Ελλάδα για να παίξουν στον Ολυμπιακό και αξιώθηκαν να φορέσουν και τη γαλανόλευκη φανέλα. Βαδίζει δηλαδή στα χνάρια του Γιώργου Καστρινάκη (158 συμμετοχές), του Στιβ Γιατζόγλου (115), του Πολ Διάκουλα (30) και του Τάιλερ Ντόρσεϊ (22, συν άλλες 11 στην Εθνική Εφήβων).

Αυτό λοιπόν που δεν κατάφερε ο πατέρας του απόφοιτου του Mονμάουθ το βιώνει και το απολαμβάνει τώρα ο 24χρονος γιος του, που συνεχίζει την εν Ελλάδι οικογενειακή παράδοση. Ο μπαμπάς Στιβ Πάπας (Στέφανος Παπαθανασίου) έπαιξε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στον Ολυμπιακό, ενώ πριν από τον Τζορτζ εμφανίσθηκε στα μέρη μας ο πρωτότοκος γιος του, ο Τόμι αγωνιζόμενος πρώτα στον Απόλλωνα Πάτρας και εν συνεχεία στη Μύκονο.

Παρεμπιπτόντως ο Τζορτζ Πάπας, εφόσον παίξει, θα γράψει ιστορία ως ο δεύτερος Γιώργος Παπαθανασίου που θα έχει φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο.

Ο πρώτος Παπαθανασίου χρίσθηκε διεθνής στα 18 του

Ποιος ήταν ο πρώτος; Ένας άνθρωπος που είχα την τύχη να γνωρίσω πριν από 43 χρόνια και με έκανε να ερωτευτώ ακόμη περισσότερο το μπάσκετ!

Πρόκειται για τον, γεννημένο το 1936, Γιώργο Παπαθανασίου, ο οποίος αγωνίσθηκε πρώτα στον Τρίτωνα και ύστερα στην ΑΕΚ, διέθετε εντυπωσιακό τζαμπ σουτ, σούταρε από τις γωνίες και έπαιξε δυο φορές στην Εθνική, το 1954, σε ηλικία μόλις 18 ετών, εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και το 1959 απέναντι στο Βέλγιο.

Το 1955 ο Παπαθανασίου, μαζί με τον Κώστα Μουρούζη και τον Νίκο Μπαμπανικολό ήταν έτοιμοι να αποχωρήσουν μαζί από τον Τρίτωνα και να μετακομίσουν στον Παναθηναϊκό, αλλά η τριπλή μεταγραφή ακυρώθηκε. Τότε ο Μουρούζης μετακόμισε στην Τζίρα Μπολόνια, ενώ αργότερα ο Μπαμπανικολός και ο Παπαθανασίου βρέθηκαν παρέα στην ΑΕΚ.

Αρχιτυπογράφος στο "Φως των Σπορ"

Εγώ βεβαίως τότε ήμουν αγέννητος, αλλά το 1979 στα δημοσιογραφικά πρωτόλεια μου στο "Φως των Σπορ", συνάντησα τον Παπαθανασίου, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ο επικεφαλής του τυπογραφείου της εφημερίδας!

Με είχε νυχθημερόν στο μπίρι μπίρι, μου έλεγε ιστορίες από το παρελθόν και όντως με μύησε ακόμη περισσότερο στο μπάσκετ. Τον θυμάμαι με τα μεγάλα νύχια στα δάχτυλα των χεριών του, όπως τα είχαν όλοι οι τυπογράφοι για να μπορούν να πιάνουν τα κομμάτια της στοιχειοθεσίας που ήταν απλωμένα πάνω στο μάρμαρο.

Δυστυχώς πέθανε κι αυτός όπως πολλοί τυπογράφοι από την αρρώστια του αντιμονίου. Εκτός από τον Γιώργο, έπαιξαν μπάσκετ και τα δυο νεαρότερα αδέρφια του, ο Πέτρος στον Τρίτωνα και ο Παύλος στο Μαρούσι.

Τον πρόλαβε η ΕΟΚ

Κλείνω εδώ την παρένθεση και επιστρέφω στο παρόν, γελώντας κιόλας διότι αυτή τη φορά ο Τζορτζ επέδειξε αυτοσυγκράτηση και δεν ανακοίνωσε από μόνος του την πρόσκληση του στην Εθνική, όπως το είχε διαπράξει στις 14 του περασμένου Αυγούστου με τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.

Τώρα τον πρόλαβε το δελτίο Τύπου της ΕΟΚ! Πάντως ο Τζορτζ δεν προσκλήθηκε ούτε προπονείται για πρώτη φορά στη ζωή του με την Εθνική ομάδα. Στην πραγματικότητα επιστρέφει σε αυτό το περιβάλλον μετά από τεσσεράμισι χρόνια!

Καστρίτης: "Το 2018 ήταν ακόμα αδύναμος"

Σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς να είναι γνωστός και ενώ μόλις είχε ολοκληρώσει την πρώτη σεζόν του στο Μονμάουθ, προσκλήθηκε στην Εθνική ομάδα κάτω των 20 ετών, η οποία προετοιμαζόταν ενόψει της συμμετοχής της στο EuroBasket που διεξήχθη στο Κρέμνιτζ της Γερμανίας.

"Εντάχθηκε στην ομάδα προς το τέλος της προετοιμασίας και ενώ είχε σχεδόν κριθεί η δωδεκάδα. Έκανε κάποιες προπονήσεις μαζί μας, αλλά δεν φαινόταν έτοιμος και επίσης υπήρχε ακόμη μια γραφειοκρατική εκκρεμότητα με το διαβατήριο του" θυμήθηκε ο τότε προπονητής της Εθνικής Νέων Ανδρών, Γιάννης Καστρίτης.

Και συνέχισε ο νυν προπονητής του Άρη: "Είχε ικανότητα στο σουτ, καλή μηχανική και εκρηκτικότητα στην εκτέλεση, αλλά τού έλειπαν κάποια άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του και επίσης ήταν σχετικά αδύναμος".

Ξαναβρήκε τον Λούντζη

Εντέλει ο Πάπας "κόπηκε" από την δωδεκάδα την οποία απάρτισαν ο νυν συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό, Μιχάλης Λούντζης, ο Δημήτρης Μωραίτης, ο Γιώργος Καλαϊτζάκης, ο Βασίλης Χρηστίδης, ο Γιώργος Καμπερίδης, ο Γιάννης Αγραβάνης, ο Κώστας Καμπουρίδης, ο Κώστας Παπαδάκης, ο Δημήτρης Κουρέπης, ο Άλφης Πιλάβιος και ο Διονύσης Τάταρης.

Από τότε πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια και πλέον ο Πάπας ενηλικιώθηκε, έλαβε ευμενή προαγωγή στην Εθνική ανδρών και επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω.

Είπαμε, ο Τζορτζ διαθέτει κάτι που μας στοιχειώνει: Το σουτ!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ