NBA

Ο Ούμπρε θα στοιχίσει στους Γουόριορς 82 εκατ. δολάρια φέτος λόγω φόρου πολυτελείας

Ο Κέλι Ούμπρε σε αγώνα των Σανς με τους Ρόκετς την σεζόν 2019/20
Ο Κέλι Ούμπρε σε αγώνα των Σανς με τους Ρόκετς την σεζόν 2019/20 AP PHOTO/ROSS D. FRANKLIN

Με την ανταλλαγή του Κέλι Ούμπρε οι Γουόριορς είναι σε δύσκολη θέση, αφού λόγω των κανονισμών του ΝΒΑ το ύψους 14 εκατ. δολαρίων συμβόλαιο του 25χρονου φόργουορντ τους υποχρεώνει να πληρώσουν άλλα 68 εκατ. δολάρια ως φόρο πολυτελείας!

Οι Γουόριορς κινήθηκαν άμεσα μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Κλέι Τόμπσον και απέκτησαν μέσω ανταλλαγής τον Κέλι Ούμπρε από τους Σανς σε μία εξαιρετική κίνηση. Μία κίνηση ωστόσο που θα τους στοιχίσει (πάρα) πολύ ακριβά.

Με το Γκόλντεν Στέιτ να επιλέγει να αποκτήσει τον Ούμπρε χωρίς να στείλει κάποιον παίκτη στους Θάντερ, παρά απορροφώντας το ύψους 14. εκατ. δολαρίων συμβόλαιό του με την trade exception που είχαν στα χέρια τους από πέρυσι από την ανταλλαγή του Άντρε Ιγκουοντάλα, αυτόματα εκτόξευσε τα χρήματα που πρέπει να δώσει ως φόρο πολυτελείας από τα 66 εκατ. δολάρια, στα 134 εκατ. δολάρια!

Κοινώς, με λίγα λόγια, το ύψους 14 εκατ. δολαρίων συμβόλαιο του Ούμπρε θα στοιχίσει συνολικά 82 εκατ. δολάρια στους Γουόριορς φέτος αν δεν αλλάξει κάτι, αφού θα χρειαστεί να πληρώσουν έξτρα 68 εκατ. δολάρια ως φόρο στην λίγκα. Γιατί όμως θα συμβεί αυτό; Η εξήγηση είναι η εξής:

Βάσει των κανονισμών του ΝΒΑ, το σάλαρι καπ έχει οριστεί στα 109 εκατ. δολάρια. Αυτό δηλαδή είναι το ποσό που μπορεί να διαθέσει μία ομάδα για τα συμβόλαια των παικτών. Κάθε ομάδα βέβαια μπορεί να ξεπεράσει αυτό το νούμερο, αλλά με ένα ισχυρό τίμημα: Θα πρέπει στην συνέχεια να πληρώσει έναν αντίστοιχο φόρο στο ΝΒΑ, τον γνωστό και ως "φόρο πολυτελείας".

Αυτός ο φόρος ποικίλει και εξαρτάται απόλυτα από το πόσο θα ξεφύγει μία ομάδα από αυτό το νούμερο. Στα παλαιότερα χρόνια, μία ομάδα ήταν υποχρεωμένη να δώσει ένα δολάριο για κάθε δολάριο που ξεπερνούσε το σάλαρι καπ. Αν δηλαδή για παράδειγμα ξεπερνούσε το σάλαρι καπ κατά 10 εκατ. δολάρια, θα έπρεπε να δώσει αντίστοιχα χρήματα στην λίγκα.

Μετά την νέα συλλογική σύμβαση που υπογράφηκε, αυτό το ποσό διαβαθμίστηκε. Ξεκίνησε λοιπόν με την λογική ότι κάθε ομάδα θα πρέπει να δίνει 1.75 δολάρια για κάθε δολάριο που ξεπερνάει το σάλαρι καπ (αν αυτό το ποσό είναι ανάμεσα στα 5 με 9.99 εκατ. δολάρια πάνω από το όριο) και έχει φτάσει να είναι 3.75 δολάρια για κάθε δολάριο που δίνει σε συμβόλαια (αν ξεπερνάει το σάλαρι καπ πάνω από 20 εκατ. δολάρια).

Αν δε, μία ομάδα ξεπεράσει το σάλαρι καπ συνεχόμενες σεζόν, τότε πληρώνει ακόμα μεγαλύτερο φόρο, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 4.75 εκατ. δολάρια για κάθε δολάριο. Ένα συμβόλαιο δηλαδή 10 εκατ. δολαρίων, μπορεί να στοιχίσει ένα έξτρα ποσό σε φόρους... 47.5 εκατ. δολάρια! Ή, στην περίπτωση των Γουόριορς, το ύψους 14 εκατ. δολαρίων του Όύμπρε να τους στοιχίσει άλλα 68 εκατ. δολάρια σε φόρους.

Κάπως έτσι, το Γκόλντεν Στέιτ - το οποίο μέχρι να γίνει η ανταλλαγή του Ούμπρε θα πλήρωνε 66 εκατ. δολάρια ως φόρο πολυτελείας - θα κληθεί τώρα να δώσει συνολικά 134 εκατ. δολάρια στην λίγκα.

TAGS NBA ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ