ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Ολυμπιακός: Τι σημαίνει για τον Σάσα Βεζένκοβ η απόφαση των Σακραμέντο Κινγκς να υπογράψουν τον Μαλίκ Μονκ

Ολυμπιακός: Τι σημαίνει για τον Σάσα Βεζένκοβ η απόφαση των Σακραμέντο Κινγκς να υπογράψουν τον Μαλίκ Μονκ
INTIME SPORTS

Οι Σακραμέντο Κινγκς έδωσαν το μεγαλύτερο μέρος της Mid-Level Exception στον Μαλίκ Μονκ, περιορίζοντας αρκετά το ποσό που μπορούν να προσφέρουν στον Σάσα Βεζένκοβ. Το SPORT24 αναλύει τα δεδομένα.

Το θέμα του Σάσα Βεζένκοβ εξακολουθεί να αποτελεί το πλέον σημαντικό θέμα για τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Ολυμπιακού, από την στιγμή που το ενδιαφέρον των Σακραμέντο Κινγκς δεν είναι απλά υπαρκτό, αλλά κι έντονο.

Οι κινήσεις που έχουν κάνει οι "Βασιλιάδες" ως τώρα στην offseason καταδεικνύουν άλλωστε πως ο 26χρονος φόργουορντ βρίσκεται στο πλάνο τους, για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Εξ ου κι η ενημέρωση προς τον ίδιο για το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο πλευρών στη διάρκεια του Summer League του Λας Βέγκας (7 με 17 Ιουλίου).

Το buy out των 750.000 δολαρίων (έχει ισχύ ως τις 20 Ιουλίου) δεν αποτελεί πρόβλημα για το Σακραμέντο, το οποίο έχει μπροστά του ακόμη δεκατρείς ημέρες για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί και να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις -εφόσον αποφασιστεί πως ήρθε η ώρα για να πάρει τον Σάσα Βεζένκοβ στο Golden 1 Center. Το θέμα βέβαια είναι τι χρήματα μπορούν να του προσφέρουν αφού είναι σαφές πως ο αριστερόχειρας φόργουορντ -πριν πάρει την τελική του απόφαση- θα εξετάσει τόσο τον ρόλο που θα έχει, όσο και τα οικονομικά ανταλλάγματα της δυνητικής συνεργασίας.

Από την πρώτη στιγμή, αυτό που καταγράφηκε ως δεδομένο είναι πως το Σακραμέντο θα μπορούσε να τον δελεάσει είτε με μέρος της Mid-Level Exception των 10.5 εκατομμυρίων δολαρίων (με μέγιστη διάρκεια τα τέσσερα χρόνια) είτε με τη Bi-Annual Exception των 4.1 εκατομμυρίων δολαρίων (με μέγιστη διάρκεια τα δύο χρόνια). Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η δεύτερη μοιάζει μικρή για εκείνον, βάσει του σημείου στο οποίο βρίσκεται η καριέρα του.

Πριν από μερικές ώρες όμως, οι Σακραμέντο Κινγκς έδωσαν το μεγαλύτερο μέρος της Mid-Level Exception στον Μαλίκ Μονκ (24, 1μ91), έναν σχετικά έμπειρο περιφερειακό με τετραετή προϋπηρεσία στο ΝΒΑ. Το Νο11 του NBA Draft του 2017 αγωνίστηκε πέρσι στους Λος Άντζελες Λέικερς με 13.8 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ κατά μέσο όρο, με τους "Βασιλιάδες" να του προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της Mid-Level Exception. Συγκεκριμένα, το ποσό των 9.472.219 δολαρίων για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, όπερ και σημαίνει πως παραμένει διαθέσιμο το ποσό των 1.017.781 δολαρίων από αυτή. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Σε περίπτωση που οι Κινγκς προσφέρουν στον Βεζένκοβ το υπόλοιπο ποσό της Mid-Level exception (η οποία μπορεί να έχει μάξιμουμ 4ετή διάρκεια), αυτό είναι το μέγιστο ποσό που μπορούν να του προσφέρουν για τον πρώτο χρόνο συνεργασίας.

Βάσει συλλογικής σύμβασης, αν του προσφέρουν πολυετές συμβόλαιο, τότε κάθε χρόνο θα προβλέπεται μία μικρή αύξηση στις αποδοχές του - περίπου 500.000 δολάρια τον χρόνο ανάλογα με το ύψος του σάλαρι καπ - κάτι που σημαίνει πως αν του προτείνουν τετραετές συμβόλαιο, οι συνολικές αποδοχές του θα φτάσουν κοντά στα 7 εκατ. δολάρια.

Στην πραγματικότητα ωστόσο το καθαρό ποσό που θα θα βάλει ο Βεζένκοβ στην "τσέπη" σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι σημαντικά χαμηλότερο λόγω φόρων. Συγκεκριμένα:

Αρχικά θα πρέπει να αποδώσει το 37% αυτού του ποσού σε φόρους, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνουν είναι 4.5 εκατ. δολάρια για τέσσερα χρόνια. Στην συνέχεια όμως θα πρέπει να αποδώσει φόρο και στην πολιτεία. Το Σακραμέντο ανήκει στην Καλιφόρνια και ο φόρος εισοδήματος είναι 13%. Κοινώς θα πρέπει να αφαιρέσει ενα 13% από τα 4.5 εκατ. δολάρια, δηλαδή ένα ποσό κοντά στα 600.000 δολάρια, ρίχνοντας το νούμερο στα 3.9 εκατ. δολάρια για τέσσερα χρόνια, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 975.000 δολάρια τον χρόνο (μέσο όρο), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αμοιβή του εκπροσώπου του.

Και όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη ότι το συμβόλαιο που θα του προσφερθεί θα είναι "κλειστό". Δεν θα περιέχει δηλαδή κάποια team option μετά τον δεύτερο ή τον τρίτο χρόνο συμβολαίου, κάτι που σημαίνει ότι τα εγγυημένα χρήματα θα είναι ακόμα λιγότερα για τον Βεζένκοβ αν μείνει ελεύθερος νωρίτερα.

Όπως γίνεται σαφές, μετά την απόφαση των Κινγκς να δώσουν το μεγαλύτερο μέρος της Mid-Level exception στον Μονκ αυτόματα μίκρυναν τα οικονομικά περιθώρια για την περίπτωση του Βεζένκοβ, τουλάχιστον για φέτος. Μένει να φανεί αν τελικά θα κάνουν κίνηση προσφέροντας στον φόργουορντ του Ολυμπιακού συμβόλαιο με τους συγκεκριμένους οικονομικούς όρους ή θα περιμένουν έναν χρόνο, ώστε να μπορούν να του προτείνουν μία συμφωνία με καλύτερες οικονομικές απολαβές.

TAGS ΒΕΖΕΝΚΟΒ NBA ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ