BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Ο Λαρεντζάκης "κλείδωσε" τον Χεζόνια και έδεσε την άμυνα

Ολυμπιακός: Ο Λαρεντζάκης "κλείδωσε" τον Χεζόνια και έδεσε την άμυνα
UNICS.RU

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί της Ούνικς. Τα 0/6 του Χεζόνια με αντίπαλο τον Λαρεντζάκη, το “ξεμπούκωμα” του Βεζένκοβ και η άμυνα που έκανε την διαφορά.

Ο Ολυμπιακός σημείωσε την 2η (συνεχόμενη μάλιστα) εκτός έδρας νίκη του στην EuroLeague. Παίζοντας κόντρα στην φορμαρισμένη Ούνικς των 4 σερί νικών (και 3 συνεχόμενων με διψήφια διαφορά), οι “ερυθρόλευκοι” έδειξαν χαρακτήρα στο Καζάν και πήραν μία μεγάλη νίκη με 87-84 στην παράταση, παραμένοντας σε τροχιά τετράδας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ήταν ένα αναμενόμενα σκληρό και δύσκολο παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, κόντρα σε μία ομάδα που γενικά δεν του ταίριαζε. Στο τέλος όμως οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν αυτό που έπρεπε και πήραν αυτό που ήθελαν. Πώς όμως έφτασαν μέχρι εκεί;

Το - αναμενόμενο - σοκ μπροστά στον Μπράουν και το τρικ με τον Χεζόνια

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τον αγώνα βλέποντας τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς να προχωράει σε ένα σύνηθες τρικ, βάζοντας τον Μάριο Χεζόνια να μαρκάρει τον αντίπαλο πόιντ γκαρντ, τον Τόμας Γουόκαπ στην προκειμένη περίπτωση. Ο έμπειρος τεχνικός θέλει να εκμεταλλεύεται το ύψος του Κροάτη, αφού παίζοντας με αλλαγές στο Πικ εν Ρολ αφήνει τον ύψους 2.03 μέτρων συμπατριώτη του να μαρκάρει τον αντίπαλο ψηλό. Το κλειδί όμως σε όλα αυτά είναι πάντα ο Τζον Μπράουν, που δημιούργησε και τον πρώτο πανικό στον Ολυμπιακό.

Ο Μπράουν είναι πιθανότατα ο καλύτερος ψηλός στην Ευρώπη στην άμυνα με αλλαγές. Είναι όμως διαφορετικό πράγμα να το ξέρεις αυτό από το να το αντιμετωπίζεις. Οι γκαρντ του Ολυμπιακού το κατάλαβαν καλά αυτό στην αρχή, με τον Αμερικανό να χαλάει όλα τα Πικ εν Ρολ - και κατ’ επέκταση τις επιθέσεις - των “ερυθρόλευκων”, αφού κανείς άλλος ψηλός στην αμύνεται τόσο επιθετικά στην μπάλα, με την Ούνικς να ξεκινάει δυναμικά το ματς. Σταδιακά όμως θα ερχόταν η ισορροπία.

Η άμυνα και ο Σλούκας που έφερε ηρεμία

Ο Ολυμπιακός δεν άργησε πολύ να βρει ισορροπία. Φρόντισε για αυτό ο Κώστας Σλούκας όταν πέρασε στο παρκέ και έφερε ηρεμία μοιράζοντας σωστά το παιχνίδι , αλλά και η υπερβολικά επιθετική άμυνα της Ούνικς, που έκανε τρεις φορές φάουλ σε προσπάθειες τριών πόντων των “ερυθρόλευκων”, δίνοντας εύκολους πόντους στην ομάδα του Πειραιά.

Στην περίπτωση του Ολυμπιακού πάντως, όλα ξεκίνησαν από την άμυνα, η οποία σταδιακά πήγε στην λογική των αλλαγών σε όλα τα σκριν. Ο λόγος είναι ότι με τους χώρους να κλείνουν, οι “ερυθρόλευκοι” έβγαλαν την Ούνικς από το παιχνίδι της, στέλνοντάς την στις ατομικές ενέργειες. Και από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Σύμφωνα με το InStat Scout, Ούνικς είχε μόλις 26/61 σουτ σε καταστάσεις σετ παιχνιδιού, με 16/40 δίποντα (40%). Το βασικότερο ωστόσο είναι ότι η ρωσική ομάδα εκδήλωσε 15 επιθέσεις σε καταστάσεις isolation (ένας εναντιον ενός) όταν φέτος εκδηλώνει μόνο 4.8 κατοχές με αυτό τον τρόπο, σημειώνοντας μόλις 11 πόντους σε τέτοιες καταστάσεις, που μεταφράζεται σε 0.73 πόντους ανά κατοχή.

Με πολύ απλά λόγια, ο Ολυμπιακός δημιούργησε άλυτα προβλήματα στην Ούνικς όταν το παιχνίδι πηγαίνε σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε. Αν δεν υπήρχαν τα τρίποντα του Αϊζάια Κάνααν (20 πόντοι με 6/9 τρίποντα) και οι 13 πόντοι που σημείωσαν οι Ρώσοι σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, τότε το παιχνίδι θα είχε “τελειώσει” πολύ νωρίτερα.

Ο Βεζένκοβ και ο "εξολοθρευτής" Λαρεντζάκης

Με την άμυνα να κάνει την αρχή, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν την απαραίτητη ώθηση στην επίθεση. Αυτή την ώθηση έδωσε ο Βεζένκοβ, ο οποίος σε μία από τις καλύτερες φετινές του βραδιές πρόσφερε 22 πόντους με 6/10 σουτ (3/3 δίποντα, 3/7 τρίποντα) και 7/7 βολές.

Ο Βούλγαρος έδωσε λύσεις σε καίρια σημεία, σκοράροντας με διαφορετικούς τρόπους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το InStat Scout ο Βεζένκοβ σκόραρε ως εξής:

Catch and Shoot: 11 πόντοι
Cuts (κόψιμο στο καλάθι): 2 πόντοι
Off Screen (Βγαίνοντας από σκριν): 3 πόντοι
Επιθετικό ριμπάουντ: 2 πόντοι
Catch and Drive (διείσδυση έπειτα από προσποίηση: 3 πόντοι
Ιδού και το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Σάσα Βεζένκοβ στον αγώνα με την Ούνικς
Το Shot Chart του Σάσα Βεζένκοβ στον αγώνα με την Ούνικς INSTAT SCOUT

Ενώ ο Βεζένκοβ έκανε όλα αυτά, ο Λαρεντζάκης ήταν αυτός που έδινε το κάτι παραπάνω και στις δύο πλευρές του παρκέ, προσφέροντας 10 πόντους, αλλά και 5 ασίστ από τις οποίες οι “ερυθρόλευκοι” σημείωσαν άλλους 12 πόντους. Η μεγαλύτερη συνεισφορά του ωστόσο ήρθε στην άλλη πλευρά του παρκέ, όπου είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του Μάριο Χεζόνια, με τον Κροάτη να μην σκοράρει σε σετ κατάσταση απέναντι στον διεθνή γκαρντ. Για την ακρίβεια, ο Χεζόνια είχε 0/6 σουτ με κύριο αμυντικό τον Λαρεντζάκη, ενώ οι παίκτες της Ούνικς γενικά είχαν 0/8 σε καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε! Ιδού και το σχετικό Shot Chart.

Το Shot Chart των σουτ που μάρκαρε ο Λαρεντζάκης στον αγώνα με την Ούνικς
Το Shot Chart των σουτ που μάρκαρε ο Λαρεντζάκης στον αγώνα με την Ούνικς INSTAT SCOUT

Έχει γίνει - και δικαιολογημένα - μεγάλη κουβέντα σχετικά με την έλλειψη μεγέθους του Ολυμπιακού στην θέση του σμολ φόργουορντ πίσω από τον Κώστα Παπανικολάου. Ο Λαρεντζάκης ωστόσο απέδειξε για ακόμα ένα βράδυ ότι είναι ένας παίκτης στον οποίο μπορεί να υπολογίζει ο Ολυμπιακός και στις δύο πλευρές του παρκέ, δίνοντας πράγματα.

Μία πολύτιμη νίκη

Ο Ολυμπιακός νίκησε επειδή υποχρέωσε την Ούνικς να… φτύνει αίμα για να σκοράρει. Νίκησε επειδή “ξεμπούκωσε” ο Βεζένκοβ, επειδή ο Σλούκας έδωσε τις ασίστ που έπρεπε όταν έπρεπε (8 ασίστ που πρόσφεραν 20 πόντους), επειδή ο Λαρεντζάκης “κλείδωσε” τον Χεζόνια, επειδή ο Φαλ τροφοδοτήθηκε σωστά στο δεύτερο ημίχρονο. Νίκησε επειδή στο τέλος είχε ένα μεγάλο σουτ (αυτό του Βεζένκοβ για το 81-86) και η Ούνικς δεν το είχε, αφού ο Χεζόνια αστόχησε στο φινάλε και δεν έστειλε τον αγώνα σε δεύτερη παράταση. Έτσι όμως είναι το μπάσκετ.

Ο Ολυμπιακός πήρε μία σημαντική νίκη. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι την πήρε σε μία βραδιά που ο Ντόρσεϊ ήταν μέτριος, ο Γουάκαπ και ο Παπανιολάου κακοί και οι Σλούκας και Φαλ είχαν κυρίως στιγμές. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος του. Η συνέχεια από εδώ και πέρα θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ