STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Οι παίκτες των "αιωνίων" που άλλαξαν στρατόπεδο

Οι παίκτες των "αιωνίων" που άλλαξαν στρατόπεδο
Σχορτσιανίτης Σπανούλης Πάσπαλι

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έγινε ο 21ός παίκτης στην ιστορία του ΕΣΑΚΕ που θα έχει φορέσει στην καριέρα του τόσο τη φανέλα του Ολυμπιακού, όσο και του Παναθηναϊκού. Το Sport24.gr σας θυμίζει ποιοι ήταν οι 19 παίκτες που προηγήθηκαν...

Η απρόσμενη μεταγραφή του Λουκά Μαυροκεφαλίδη στον Παναθηναϊκό μας έκανε να ψάξουμε τα κιτάπια μας για να θυμηθούμε έναν έναν όλους τους παίκτες που έχουν φορέσει και τα "πράσινα" και τα "κόκκινα".

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έγινε ο 21ός παίκτης που αλλάζει στρατόπεδο στην ιστορία των πρωταθλημάτων του ΕΣΑΚΕ (1992-93).

Για να είμαστε ειλικρινείς, τους περισσότερους τους θυμόμασταν, ήταν όμως και κάποιοι που δεν είχαν κάνει ιδιαίτερη την παρουσία τους στο ένα από τα δύο στρατόπεδα, με αποτέλεσμα η μνήμη να τους απομονώσει...

Το Sport24.gr σας θυμίζει λοιπόν έναν έναν τους παίκτες που φόρεσαν "πράσινα" και "κόκκινα", χωρίζοντάς τους σε τρεις κατηγορίες... Αυτούς που φόρεσαν πρώτα τη φανέλα του Ολυμπιακού και ύστερα πήγαν στον Παναθηναϊκό, εκείνους που ακολούθησαν την αντίθετη διαδρομή κι εκείνους που στο μεσοδιάστημα πέρασαν από άλλες ομάδες, πριν καταλήξουν στο "αιώνιο" αντίπαλο.

Με δεδομένο ότι ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης φόρεσε πρώτα τη φανέλα του Ολυμπιακού, πήγε σε άλλη ομάδα και ύστερα υπέγραψε στον Παναθηναϊκό ξεκινάμε από εκείνους που προσπάθησαν να κάνουν τη μετάβαση από το ένα στρατόπεδο στο άλλο πιο "light"...

Οι παίκτες που άλλαξαν στρατόπεδο με ενδιάμεσο σταθμό

Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε την πλειοψηφία των παικτών και σε αυτή ανήκει ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης. Μετά από ένα χρόνο στη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και λίγες εβδομάδες στην Μπαρτσελόνα, ο Έλληνας άσος είπε το "ναι" στον Παναθηναϊκό, αφήνοντας πίσω το "ερυθρόλευκο" παρελθόν του (2007-08 και 2009-11).

Πέρσι, με ενδιάμεσους σταθμούς στην καριέρα τους έφτασαν σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα οι Σερμαντίνι και Σχορτσανίτης. Ο τελευταίος άφησε πίσω του την Μακάμπι όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια και στη συνέχεια είπε το "ναι" στον Παναθηναϊκό, ενώ ο Γεωργιανός σέντερ που είχε αγωνιστεί από το 2008 έως το 2010 στον Παναθηναϊκό, φόρεσε τα κόκκινα", αφού πρώτα είχε περάσει από Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Καντού και Μακάμπι.

2009/11/11 GDYNIA, EUROLEAGUE BASKETBALL, REGULAR SEASON, GAME 4, ASSECO PROKOM GDYNIA VS PANATHINAIKOS,   FOT. RADEK POTAKOWSKI / MEDIASPORT
Σερμαντίνι RADOMIR POTAKOWSKI / MEDIASPORT

Επίσης, ο Χάρης Γιαννόπουλος το 2008 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό και πέρσι ακολούθησε τον προπονητή του στον Παναθηναϊκό, από το Περιστέρι.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είχε προκαλέσει αντιδράσεις με την απόφασή του να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού το 2002 κι αφού είχε προηγηθεί ένας χρόνος στον Μακεδονικό. Αρχικά άκουσε πολλά, όμως στα χρόνια που ακολούθησαν έγινε πολύ αγαπητός από τους "πράσινους".

Μετά από 8 χρόνια, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος κι αφού είχε παίξει στον Παναθηναϊκό την τριετία 2001-03 πήγε στον Ολυμπιακό και μάλιστα έγινε ένας από τους λίγους παίκτες που κατέκτησε Ευρωλίγκα και με τους δύο αιώνιους.

Οι παίκτες των "αιωνίων" που άλλαξαν στρατόπεδο
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός άφησε ελεύθερος το 2009 τον Ίαν Βουγιούκα, ο Έλληνας σέντερ έκανε εξαιρετικό πρωτάθλημα με τον Πανελλήνιο την επόμενη σεζόν και τελικά ντύθηκε στα πράσινα το καλοκαίρι του 2010, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια, πριν τελικά φύγει για την Ούνιξ Καζάν.

Οι παίκτες των "αιωνίων" που άλλαξαν στρατόπεδο
INTIME SPORTS

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι Βασίλης Ξανθόπουλος, Ανδρέας Γλυνιαδάκης οι οποίοι όμως ακολούθησαν διαφορετικές διαδρομές. Ο Ξανθόπουλος φόρεσε πρώτα την κόκκινη" φανέλα και μετά από χρόνια έβαλε τα πράσινα, ενώ ο Γλυνιαδάκης ήταν πράσινος μέχρι το 2001 και μετά από 8 χρόνια άλλαξε στρατόπεδο κι αφού είχε πάρει εμπειρίες σε πολλές ομάδες (Πανελλήνιος, Περιστέρι, ΑΕΚ, Βίρτους, Μαρούσι).

Μπορεί ο Νίκος Οικονόμου να συνέδεσε το όνομα του με τον Παναθηναϊκό (1991-99), όμως δεν είπε ούτε κι αυτός "όχι" στην μεταγραφή του στον Ολυμπιακό με διάλειμμα ενός έτους. Έτσι, αφού επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την εμπειρία του στην Βίρτους Μπολόνια, έπαιξε για έναν χρόνο στον Ολυμπιακό, προκαλώντας το "μένος" του πράσινου κόσμου.

Παλιότερα, οι Κροάτες Ντίνο Ράτζα, Άριαν Κόμαζετς και Νταμίρ Μουλαομέροβιτς έβγαλαν τα πράσινα και φόρεσαν τα κόκκινα λειτουργώντας απόλυτα επαγγελματικά σε μία περίοδο που ο Έλληνας φίλαθλος δεν είχε συνηθίσει τα "σούρτα φέρτα" ανάμεσα στους "αιώνιους". Ο πρώτος μετά από μία τριετία στον Παναθηναϊκό (1997-99), επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού κι αφού πρώτα είχε μεσολαβήσει μία σεζόν στην Ζαντάρ.

Οι παίκτες των "αιωνίων" που άλλαξαν στρατόπεδο

Ο Κόμαζετς μετά τη σεζόν 1992-93 που ήταν στον Παναθηναϊκό, φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού μετά από πέντε χρόνια που έμεινε στην Ιταλία (Βαρέζε, Βίρτους Μπολόνια), ενώ ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς μετά τη σεζόν 2001-02 στον Παναθηναϊκό, έπαιξε σε Ούντινε, Ρεάλ, ΠΑΟΚ, Πανελλήνιο πριν πει το "ΟΚ" στον Ολυμπιακό.

Τέλος, ο Πάτρικ Φέμερλινγκ ο οποίος φόρεσε της φανέλα του Ολυμπιακού, περίμενε δύο χρόνια στην Ισπανία (Μπαρτσελόνα) για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να παίξει στον Παναθηναϊκό (2004-06).

Οι παίκτες που πήγαν απευθείας από Παναθηναϊκό σε Ολυμπιακό...

Το μεγαλύτερο ντόρο από τους παίκτες που αποφάσισαν να βγάλουν τα "πράσινα" και να φορέσουν απευθείας τα "κόκκινα" προκάλεσε η μεταγραφή του Βασίλη Σπανούλη. Όντας ένας από τους ηγέτες του Παναθηναϊκού, αποφάσισε να πει το μεγάλο "ναι" στο ηγεμονικό συμβόλαιο που του πρόσφερε ο Ολυμπιακός και δεν άκουσε λίγα πριν από τρία καλοκαίρια...

Πέρσι το καλοκαίρι, την ίδια πορεία ακολούθησε και ο Στράτος Περπέρογλου μετά από ένα αρκετά μεγάλο σίριαλ. Τελικά, ο Έλληνας φόργουορντ είπε το "ναι" στην καλή πρόταση του Ολυμπιακού, αφήνοντας πίσω του την πενταετή θητεία του στον Παναθηναϊκό.

Οι παίκτες των "αιωνίων" που άλλαξαν στρατόπεδο
INTIME SPORTS

Τη σεζόν 1993-94, ο Σάσα Βολκόφ έπαιξε στον Παναθηναϊκό και την αμέσως επόμενη αποφάσισε να παίξει στον Ολυμπιακό, σε μία μεταγραφή που είχε προκαλέσει μεγάλο ντόρο στις τάξεις του ελληνικού μπάσκετ.

Από Έλληνες παίκτες της εποχής, ο Νίκος Μπουντούρης έβγαλε μέσα σε ένα καλοκαίρι (2000) τα πράσινα και φόρεσε τα κόκκινα και στη συνέχεια αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο του Ολυμπιακού (2000-03), παραμένοντας ως μέλος του τεχνικού τιμ όταν ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Οι παίκτες των "αιωνίων" που άλλαξαν στρατόπεδο
INTIME SPORTS

κι εκείνοι που έβγαλαν τα κόκκινα και φόρεσαν τα πράσινα σε ένα καλοκαίρι

Το καλοκαίρι του 1994, τα κοσμητικά "πουλημένε" που ακούστηκαν όλα αυτά τα χρόνια σε ανάλογες περιπτώσεις, αφορούσαν τον Ζάρκο Πάσπαλι. Ο Σέρβος φόργουορντ στα 28 του αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο και από τον Ολυμπιακό πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό.

Ίδια πορεία για τον Τζόνι Ρότζερς ο οποίος από "ερυθρόλευκος" έγινε "πράσινος" το 1999. Μετά από δύο χρόνια στον Ολυμπιακό, βρέθηκε για άλλα τρία στον Παναθηναϊκό, όπου αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο της ομάδας και προσέφερε τα μέγιστα στο "τριφύλλι".

Άλλος ένας Κροάτης άλλαξε στρατόπεδο το καλοκαίρι του 2007. Ο λόγος για τον Άντριαν Ζίζιτς ο οποίος φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού για μία χρονιά (2007-08) κι αφού πρώτα ήταν "κάτοικος Πειραιά" για δύο χρόνια.

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ