ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο τελικός των λίγων

Ο τελικός των λίγων
ΓΙΑ ΦΙΛΕΡΗ ΓΙΑ ΜΕΣΑ

Η ΕΟΚ σηκώνει τα χέρια ψηλά και ο Ζοτς θυμήθηκε το ρίσκο ζωής, που σημαίνει ένα ματς ΟΣΦΠ-ΠΑΟ

Μάθαμε, πάντως ότι:
  • Στην Ελλάδα του 2009 είναι αδύνατο να συζητάμε για διεξαγωγή του τελικού σε συνθήκες που υπάρχουν σε ολόκληρο τον ...πολιτισμένο κόσμο. Η ΕΟΚ σηκώνει τα χέρια ψηλά, στριμώχνει τους 597 νοματαίους στις δυο γωνίες του γηπέδου και εύχεται να κυλήσουν όλα καλά, ώστε να βγάλει την υποχρέωση.
  • Παρεμπιπτόντως το σύστημα του Κυπέλλου αλλάζει, αλλά ο γγ της ομοσπονδίας Τάκης Τσαγκρώνης δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, για το "κρατικό μυστικό"!
  • Ο Παναγιώτης Γιαννάκης θεωρεί ότι το αυτονόητο, όπως η εφαρμογή των συντεταγμένων κανόνων της πολιτείας, αρκεί να δούμε ένα ματς που θα αφορά μόνο το μπάσκετ. Όπως είπε "ο Ολυμπιακός θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πάνε τα εισιτήρια σε ανθρώπους που αγαπούν το μπάσκετ".
  • Και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποκάλυψε ότι μια φορά στη ζωή του, πήγε σε μια ...κόκκινη εξέδρα, υποστηρίζοντας τη Λίβερπουλ, στον τελικό του Champions League με τη Μίλαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας! Α, κι ακόμη όταν ρωτήθηκε για το που θα διατεθούν τα εισιτήρια, από πλευράς Παναθηναϊκού, απάντησε με το αφοπολιστικό επιχείρημα: "Εγώ, πάντως, στην οικογένεια και τους φίλους μου είπα να μην έρθουν στο γήπεδο. Όλη η Ευρώπη θέλει να δει το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, σε ένα τελικό του Κυπέλλου, κανείς όμως δεν καταλαβαίνει ότι ρισκάρουμε τη ζωή μας".
Κι επειδή το τραγούδι των οπαδών της Λίβερπουλ λέει "you never walk alone" στη προκειμένη περίπτωση, ισχύει το ...walk alone. Ο τελικός θα διεξαχθεί μεταξύ συγγενών και φίλων, στα δυο πέταλα του Ελληνικού οι γνωστοί 600 "εκπρόσωποι" των δυο κόσμων, κενές όλες οι υπόλοιπες εξέδρες και να' μαστε και ευχαριστημένοι.

" Το ξέρουμε δεν μπορούμε να συγκριθούμε ούτε με την Ισπανία, ούτε με την Ιταλία, κι ενώ το μπάσκετ έχει τεράστια δυναμική και απήχηση στον κόσμο, όπως διαπίστωσα σε μια πρόσφατη βράβευση όπου έδωσαν το παρών οι διεθνείς, ο τελικός ανάμεσα στις δυο ομάδες είναι λυπηρό όσο και αδιανόητο, γίνεται μπροστά σε 1.000 άτομα, αποκλείοντας έτσι τους κανονικούς φιλάθλους, παιδιά και οικογένειες που θα ήθελαν να πάνε στο γήπεδο" παραδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ανδρέας Μιαούλης, ενώ ο γγ της ομοσπονδίας, Τάκης Τσαγκρώνης σχολίασε: "Κάνουμε ανόμοιες συγκρίσεις. Εδώ ζούμε στην εποχή του έκτου κόσμου, ενώ είναι νωπά ακόμη τα επεισόδια της Πάτρας στο βόλεϊ. Δεν ξέρω αν είναι ορθό το πείραμα της ΕΟΠΕ, να παρακολουθούν τους αγώνες, μόνο μαθητές, άλλωστε κανείς δεν εγγυάται ότι ακόμη και ...μαθητές δεν θα αρχίσουν να βρίζουν, ή να πετάνε αντικείμενα. Μόνο αν πάμε σε ...δημοτικά σχολεία, ενδεχομένως να βρουμε τη λύση, ποιος όμως γονέας θα πάει με το παιδί του στο γήπεδο;"

Στην ερώτηση γιατί η ομοσπονδία δεν θέλησε να δεσμεύσει τα δυο σωματεία, ώστε να διακινήσουν τον αριθμό εισιτηρίων (είτε τα 597 που δικαιούνται, είτε ακόμη μεγαλύτερο) σε κανονικούς φιλάθλους, ο κ.Τσαγκρώνης δεν πήρε θέση: "Εμείς δώσαμε τα εισιτήρια. Ας κάνουν τα ίδια τα σωματεία τις επιλογές τους".

Γιαννάκης: "Υπάρχουν κανόνες"

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε ότι ο Ολυμπιακός "βρίσκεται σε ένα τελικό, μέρα με τη μέρα, βελτιωνόμαστες και πιστεύουμε ότι με υπομονή και αυτοσυγκέντρωση θα φτάσουμε εκεί που πρέπει" παίρνοντας ευθεία θέση για το τι πρέπει να γίνει: "Νομίζω ότι αν θέλουμε μια πραγματική γιορτή του μπάσκετ, με κόσμια συμπεριφορά, υπάρχουν και νόμοι, αλλά και κανόνες που μπορούμε να τους ακολουθήσουμε. Αρκεί να υπάρχει θέληση, για να ελεγχθούν όχι 1.000, αλλά πολλοί περισσότεροι, που θα ήθελαν να πάνε στο γήπεδο. Σίγουρα, δεν είναι άσχημο να βλέπουν τους αγώνες αυτούς μικρά παιδιά. Η λογική λέει ότι ο καθένας κάνει μια δουλειά, έχει ένα ρόλο. Αυτό σημαίνει ότι αν όλοι κάνουν σωστά τη δουλειά, κανείς δεν θα μπορέσει να παρεκτραπεί, αντιθέτως θα... βγει από το γήπεδο".

Ο κόουτς του Ολυμπιακού υποστήριξε ότι " ακόμη δεν έχουν διανεμηθεί τα εισιτήρια, που πήραμε και θα γίνει μια προσπάθεια να πάνε σε κόσμο που αγαπάει το μπάσκετ και να μη καταστρέψει το παιχνίδι", ενώ αναρωτήθηκε " πως είναι δυνατόν να μιλάμε για ...συντεταγμένη πολιτεία, όταν ακόμη και σε ένα γήπεδο που εκκενώθηκε, όπως συνέβη στο κλειστό του Σπόρτιγκ, 50 άτομα που έμειναν να συνεχίζουν να έχουν την ίδια συμπεριφορά. Κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει σε έναν άνθρωπο να πάει στο γήπεδο. Μπορεί όμως να του απαγορεύσει την ανάρμοστη συμπεριφορά. Και άλλες χώρες αντιμετώπισαν τέτοια προβλήματα. Τα έλυσαν όμως, ακολουθώντας το πνεύμα του νόμου. Από το 2004, υποτίθεται ότι έχουν μπει κάμερες, υπάρχουν τα ονομαστικά εισιτήρια και λοιπά, και λοιπά. Νόμοι και κανόνες υπάρχουν. Απλά δεν εφαρμόζονται..."

Ο Γιαννάκης ρωτήθηκε για την πίεση που υπάρχει στον Ολυμπιακό, σε ό,τι αφορά στην κατάκτηση ενός τίτλου, λόγω της ανομβρίας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στον Πειραιά: " Η ομάδα μας υποχρεούται να διεκδικεί όλους τους τίτλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει με υπομονή και αυτοσυγκέντρωση να μάθουμε να ζούμε με την πίεση, που είναι και ο καλύτερος προπονητής, για να φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων μας".

Επίσης, δεν θέλησε να σταθεί στον τραυματισμό του Πάργκο γιατί " πάνω απ' όλους μπαίνει η ομάδα και όχι ένας παίκτης, άλλωστε από την αρχή της χρονιάς έχουμε συνηθίζει να παίζουμε με προβλήματα" θεωρεί ότι το ματς του πρωταθλήματος την επόμενη Κυριακή "είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση" και εξήγησε γιατί ο Ολυμπιακός ζήτησε να μπουν στην κλήρωση οι 11 ρέφερι που σφυρίζουν στην Ευρωλίγκα: " Αφού όλοι είναι διεθνείς, άρα διαθέτουν εμπειρία, είναι ικανοί να διαιτητεύσουν και ένα τέτοιο αγώνα. Απλό είναι. Και δεν έχουμε πρόβλημα να το ζητήσουμε από κοινού με τον Παναθηναϊκό".

Ομπράντοβιτς: Η Λίβερπουλ και ...η ζωή μας

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε λόγο "για την ικανοποίηση να παίζεις σε ένα τελικό, ειδικά με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, που είναι ένας ιδιαίτερος αντίπαλος και θα ήθελα την Κυριακή, μετά τον αγώνα να μιλάμε μόνο για μπάσκετ". Με το παροιμιώδες ύφος του, ο κόουτς του Παναθηναϊκού σχολίασε: "Συζητάμε, πάλι, για τις συνθήκες διεξαγωγής του τελικού. Συγχωρέστε με, αλλά κάτι τέτοια συζητούσαμε και πέρσι. Αν θέλαμε να βρούμε λύση, έπρεπε να έχουμε κάνει την κουβέντα από την αρχή της χρονιάς, ώστε να μη φτάνουμε την τελευταία στιγμή και να αντιμετωπίζουμε αδιέξοδα. Εγώ έχω πολλούς φίλους που είναι ολυμπιακοί. Και επειδή γνωρίζω ότι οι δυο ομάδες, εκτός από ποιότητα παικτών, διαθέτουν εκατομμύρια φιλάθλους είμαι σίγουρος ότι δεν είναι ...όλοι αυτοί χούλιγκανς. Για ποιο λόγο να αναλαμβάνει η αστυνομία την ευθύνη της περιφρούρησης; Σας λέω για άλλη μια φορά, ότι στο πρώτο επεισόδιο, είτε αυτό συμβεί από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά, είμαι έτοιμος σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να φύγουμε από το γήπεδο. Πρέπει να προστατεύσουμε τη ζωή μας, που είναι το ίδιο το μπάσκετ".

Ο "Ζοτς" θυμήθηκε την εμπειρία του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που έγινε πριν από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα: " Λένε ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν οι φίλαθλοι. Το 2005 έγινε ο τελικός του τσάμπιονς-λιγκ, κι ένας φίλος είχε εισιτήρια και με προσκάλεσε να πάμε στο γήπεδο. Πέρασα από πέντε ελέγχους, εξονυχιστικούς κι ας ήξεραν όλοι ποιος ήμουν. Κάθισα για πρώτη φορά στη ζωή μου, σε μια εξέδρα με κόκκινο χρώμα. Μέσα στους οπαδούς της Λίβερπουλ, που όλοι λένε ότι είναι χούλιγκανς. Κι όμως. Σε μια φάση, που έκανε ντρίπλα ο Κακά, οι ...χούλιγκανς χειροκρότησαν..."

Όπως είπε ο προπονητής του ΠΑΟ "ουδέποτε μέσα στο γήπεδο έχουν δώσει αφορμή οι παίκτες των δυο ομάδων" αλλά παραδέχθηκε πως "συμβούλευσα φίλους και οικογένεια να μην έρθουν στο γήπεδο". Συμφώνησε με τον Γιαννάκη ότι "το παιχνίδι του πρωταθλήματος είναι τελείως διαφορετικό και όταν ρωτήθηκε για το ποιον αντίπαλο παίκτη θα ήθελε να μείνει στα αποδυτήρια απάντησε: " Δεν θα πω, γιατί έτσι θα του ...δώσω έξτρα κίνητρο. Στα σοβαρά, πάντως, ο Ολυμπιακός είναι μια σπουδαία ομάδα. Την σέβομαι απεριόριστα".





















ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ