NBA

Ο Τάκερ της... αλλαγής

Ο Πι Τζέι Τάκερ με την φανέλα των Ρόκετς
Ο Πι Τζέι Τάκερ με την φανέλα των Ρόκετς Ⓒ 2021 ERIC GAY/ASSOCIATED PRESS

Ο Πι Τζέι Τάκερ αποκτήθηκε από τους Μιλγουόκι Μπακς για να τους δώσει αυτό που τους λείπει εδώ και 2.5 χρόνια. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την χρησιμότητα της απόκτησης του πρώην παίκτη του Άρη.

Ο Πι Τζέι Τάκερ, ο φόργουορντ που ήθελαν σχεδόν όλοι οι διεκδικητές του τίτλου στο ΝΒΑ, ανήκει πλέον στους Μπακς, οι οποίοι τον απέκτησαν μέσω ανταλλαγής από τους Ρόκετς. Μία κίνηση που δείχνει πολλά για την αλλαγή στον τρόπο σκέψης των Μπακς.

Στα 36 του χρόνια πλέον, ο Πι Τζέι Τάκερ είδε την επιθυμία του να πάει σε διεκδικητή του τίτλου να πραγματοποιείται. Όσο για τους Μπακς, ελπίζουν ότι με την προσθήκη του έμπειρου φόργουορντ/σέντερ θα καλύψουν την τεράστια τρύπα που είχαν εδώ και 2.5 χρόνια στο αμυντικό τους πλάνο και περιόριζε το αμυντικό τους ταβάνι. Ένα ταβάνι το οποίο – περιέργως – χαμήλωνε ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της ομάδας, ο Μπρουκ Λόπεζ.

Η ΤΡΥΠΑ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΛΟΓΩ ΛΟΠΕΖ

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα την τελευταία διετία για τον τρόπο που έχουν επιλέξει οι Μπακς να αμύνονται στο Πικ εν Ρολ όταν σε αυτό εμπλέκεται (κυρίως) ο Μπρουκ Λόπεζ. Η επιλογή τους να παίζουν άμυνα Drop – με τον Λόπεζ να μένει πίσω δηλαδή και να δίνει το σουτ – έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. Ο λόγος είναι ότι σε ένα ΝΒΑ που πλέον όλοι σουτάρουν, η επιλογή του Μιλγουόκι μοιάζει με τεράστιο ρίσκο.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι πράγματι ήταν τεράστιο ρίσκο των Μπακς την περασμένη διετία. Και είναι ένα ρίσκο που – βάσει αποτελεσμάτων - δεν βγήκε στο Μιλγουόκι που αποκλείστηκε νωρίς στα playoffs. Και η απόδειξη έρχεται στο Shot Chart του InStat Scout που δείχνει τα σουτ που επιχείρησαν οι αντίπαλοι που μάρκαρε ο Λόπεζ σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ ή ένας εναντίον ενός μετά από αλλαγές τα τελευταία 2.5 χρόνια σε κανονική περίοδο και playoffs (σε δείγμα 226 αγώνων):

Τα σουτ των αντιπάλων που μάρκαρε ο Μπρουκ Λόπεζ σε καταστάσεις Isolation τα τελευταία 2.5 χρόνια
Τα σουτ των αντιπάλων που μάρκαρε ο Μπρουκ Λόπεζ σε καταστάσεις Isolation τα τελευταία 2.5 χρόνια INSTAT SCOUT

Το Shot Chart των σουτ που έχει κληθεί να μαρκάρει τα τελευταία 2.5 χρόνια ο Μπρουκ Λόπεζ σε καταστάσεις Isolation και Πικ εν Ρολ (Πηγή Instat Scout).

Κοιτάζοντας τους αριθμούς, δεν γίνεται να μην καταλάβει κάποιος το τεράστιο πρόβλημα των Μπακς όταν ξαφνικά ο Λόπεζ έπρεπε να μαρκάρει στην περιφέρεια, αφού οι αντίπαλοί των Μπακς σούταραν με τρομερά ποσοστά από το τρίποντο (39% αριστερά στις 45 μοίρες, 40% από την κορυφή και 48% δεξιά από τις 45 μοίρες) λόγω της αδυναμίας του Λόπεζ να ακολουθήσει μακριά από το καλάθι. Ακόμα χειρότερα, οι αντίπαλοι σούταραν με ποσοστό 55% (!) στα σουτ από μέση απόσταση από τις 45 μοίρες (αριστερά) και 50% από την κορυφή της ρακέτας, στο κατά πολλούς πιο δύσκολο σουτ στο σύγχρονο μπάσκετ (σουτ μετά από ντρίμπλα).

Τα Advanced Stats του InStat Scout επιβεβαιώνουν ουσιαστικά αυτό που ακόμα και κάποιος που δεν είναι προπονητής μπορούσε να διακρίνει στους αγώνες των Μπακς – ειδικά στα playoffs κόντρα σε ελίτ αντιπάλους: Ο Λόπεζ αποτελούσε στόχο και κατ' επέκταση τρύπα στην αμυντική φιλοσοφία των Μπακς, την οποία στόχευαν αλύπητα οι αντίπαλοι.

ΤΑΚΕΡ, ΕΝΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΟΓΚΟΛΙΘΟΣ

Τα τελευταία 2.5 χρόνια ο ύψους 1.96 μέτρων Πι Τζέι Τάκερ σταδιακά ανέβηκε μία θέση και πέρασε σε αυτή του σέντερ, σε μια κίνηση που δεν έγινε τυχαία. Ήταν μία συνειδητή επιλογή των Ρόκετς, οι οποίοι μεταξύ άλλων διέκριναν ότι πλέον οι ψηλοί που ποστάρουν είναι ελάχιστοι και ο Τάκερ έτσι κι αλλιώς αρκετά σκληρός για να τα βάλει με τα... θηρία, ενώ παράλληλα μπορούσε με άνεση να υποστηρίξει άμυνα με αλλαγές και να μαρκάρει αντίπαλους περιφερειακούς.

Η τελευταία πρόταση πάντως δεν περιγράφει απλώς απόλυτα τον Τάκερ. Είναι πολύ πιθανό σχεδόν να τον υποτιμάει, αφού τα Advanced Stats του InStat Scout δείχνουν ότι τα τελευταία 2.5 χρόνια (δείγμα 209 αγώνων) ο Τάκερ δεν είναι απλώς καλός, αλλά ανήκει στην ελίτ στον τρόπο που μαρκάρει έναν αντίπαλο παίκτη σε καταστάσεις Isolation (ένας εναντίον ενός) και Πικ εν Ρολ όταν αλλάζει σε έναν περιφερειακό που σουτάρει μπροστά του. Το Shot Chart των σουτ που έχει κληθεί να μαρκάρει τα τελευταία 2.5 χρόνια, το οποίο παρατίθεται, το αποδεικνύει:

Το Shot Chart των σουτ που έχει κληθεί να μαρκάρει ο Πι Τζέι Τάκερ σε κατατάσεις Isolation και Πικ εν Ρολ (Πηγή Instat Scout).
Το Shot Chart των σουτ που έχει κληθεί να μαρκάρει ο Πι Τζέι Τάκερ σε κατατάσεις Isolation και Πικ εν Ρολ (Πηγή Instat Scout). INSTAT SCOUT.

Το Shot Chart των σουτ που έχει κληθεί να μαρκάρει τα τελευταία 2.5 χρόνια ο Πι Τζέι Τάκερ σε καταστάσεις Isolation και Πικ εν Ρολ (Πηγή Instat Scout).

Παρατηρώντας κάποιος το Shot Chart του Τάκερ και συγκρίνοντάς το με του Λόπεζ καταλαβαίνει ότι – όσον αφορά το μαρκάρισμα περιφερειακών παικτών – η διαφορά είναι χαώδης. Με εξαίρεση την δεξιά γωνία (όπου οι αντίπαλοί του πήραν μόλις 5 σουτ), ο Τάκερ υποχρέωσε τους αντιπάλους του να σουτάρουν με ποσοστό χαμηλότερο του 36% από το τρίποντο, με αποκορύφωμα το 29% από τις 45 μοίρες αριστερά, ενώ και από μέση απόσταση οι αντίπαλοί του σούταραν με ποσοστό κάτω του 40%, σουτάροντας μάλιστα με 24% από τις 45 μοίρες αριστερά και 33% από τις 45 μοίρες δεξιά!

Ο συνδυασμός καλών πλάγιων βημάτων του Τάκερ μαζί με τον δυνατό του κορμό και την εξυπνάδα του ήταν πράγματα που φάνηκαν εξαιρετικά χρήσιμα στους Ρόκετς, που – χωρίς υπερβολή – έστησαν όλη την αμυντική τους φιλοσοφία τα προηγούμενα 2.5 χρόνια σε αυτή την ικανότητα του Τάκερ. Και τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή, με τους Μπακς να ελπίζουν ότι ο βετεράνος φόργουορντ θα είναι εξίσου αποδοτικός φέτος όταν αποφασίζουν να εφαρμόσουν την επιλογή των αλλαγών στα Πικ εν Ρολ των αντιπάλων.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Μπορεί να γίνει μεγάλη κουβέντα για το κατά πόσο ο Τάκερ θα είναι πιο χρήσιμος από τον Μπρουκ Λόπεζ και κατά πόσο το γεγονός ότι είναι περιορισμένος επιθετικά θα πλήξει τους Μπακς. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι στην πραγματικότητα η παρουσία του Τάκερ θα αλλάξει μόνο ένα πράγμα στην επίθεση των Μπακς: Το σημείο που θα στέκεται ο σέντερ της ομάδας όταν επιτίθενται προς το καλάθι ο Αντετοκούνμπο, ο Χόλιντεί και ο Μίντλετον.

Τόσο ο Μπρουκ Λόπεζ όσο και ο Πι Τζέι Τάκερ θεωρούνται αυτό που λέμε “Stretch-5”. Σέντερ δηλαδή που σουτάρουν από την περιφέρεια. Υπάρχει βέβαια μία τεράστια διαφορά στον τρόπο εκδηλώνουν τις επιθέσεις τους από την περιφέρεια. Και αυτό γιατί ο μεν Μπρουκ Λόπεζ συνήθως εμπλεκόταν σε καταστάσεις Catch and Shoot από την κορυφή της ρακέτας και τις 45 μοίρες, ενώ ο Τάκερ αντίστοιχα έπαιρνε αυτές τις επιθέσεις από τις δύο γωνίες, έχοντας επιχειρήσει περισσότερα σουτ από κάθε άλλο παίκτη του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια από αυτά τα δύο σημεία.

Για να καταλάβει κάποιος περισσότερο την διαφορά, ιδού τα Shot Chart των δύο παικτών τα τελευταία 2.5 χρόνια:

Ιδού το Shot Chart του Μπρουκ Λόπεζ (Πηγή InStat Scout)

Το Shot Chart του Μπρουκ Λόπεζ τα τελευταία 2.5 χρόνια
Το Shot Chart του Μπρουκ Λόπεζ τα τελευταία 2.5 χρόνια INSTAT SCOUT

Ιδού το Shot Chart του Πι Τζέι Τάκερ (Πηγή InStat Scout)

Το Shot Chart του Τάκερ
Το Shot Chart του Τάκερ INSTAT SCOUT

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να ανοίξει μεγάλη κουβέντα για το πώς θα αλλάξει η φιλοσοφία των Μπακς όταν στο παρκέ βρίσκεται ο Τάκερ αντί του Λόπεζ. Μπορεί κάποιος να πει ότι η παρουσία του Λόπεζ στις 45 μοίρες και στην κορυφή ανοίγει περισσότερο το γήπεδο για τον Γιάννη, αφού η γραμμή του τριπόντου είναι στα 7.25 μέτρα σε σχέση με το τι θα συμβαίνει με τον Τάκερ που στημένο στις γωνίες, όπου η γραμμή του τριπόντου είναι στα 6.75 μέτρα. Μπορεί κάποιος να πει ότι ο Λόπεζ έχει περισσότερο επιθετικό ταλέντο, ότι οι αντίπαλοι θα αγνοήσουν πιο εύκολα τον Τάκερ στις γωνίες. Ενδεχομένως να έχουν δίκιο. Αν όμως ο Τάκερ συνεχίσει να βάζει τρίποντα με την συχνότητα που τα έβαζε στους Ρόκετς, τότε αυτο δεν θα έχει καμία σημασία.

Ο ΤΑΚΕΡ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ

Την προηγούμενη διετία οι Μπακς επέλεξαν να ζήσουν και να πεθάνουν με την λογική του Drop στο Πικ εν Ρολ, με αποτέλεσμα να... πεθάνουν, αφού η άμυνά τους αποδείχθηκε η αχίλλειος πτέρνα τους λόγω και της εμμονής του Μάικ Μπουντενχόλερ να μην θέλει να δοκιμάσει με συνέπεια την άμυνα με αλλαγές.

Αυτή βέβαια είναι η μία πλευρά που μπορεί να το δει κάποιος. Η άλλη είναι ότι οι Μπακς πολύ απλά δεν μπορούσαν να παίξουν διαφορετική άμυνα με τον Λόπεζ στο παρκέ, ενώ δεν είχαν και κάποιον αξιόπιστο παίκτη να τοποθετήσουν στην θέση του ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει με συνέπεια κάποια πράγματα και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Η αλήθεια είναι ότι από το ξεκίνημα της σεζόν οι Μπακς έχουν δείξει μία διάθεση να αλλάξουν τον τρόπο που αμύνονται. Αλλάζουν πιο συχνά στα σκριν, δίνουν λιγότερα μακρινά σουτ. Εξακολουθούσαν όμως να μην έχουν έναν παίκτη που θα τοποθετούσαν με συνέπεια στο πλευρό της τετράδας των Αντετοκούνμπο, Μίντλετον, Χόλιντεϊ, ΝτιΒιντσέντζο που θα μπορούσε να τους συμπληρώσει και στις δύο πλευρές του παρκέ στο τέλος των αγώνων κόντρα σε ευέλικτες ομάδες. Ελπίζουν ότι αυτός ο παίκτης θα είναι ο Πι Τζέι Τάκερ.

Ο Τάκερ πηγαίνει στο Μιλγουόκι για να φέρει την... αλλαγή. Την αλλαγή φιλοσοφίας, τις αλλαγές στα σκριν. Είναι ένα μπασκετικό οξύμωρο, ένας undersized φόργουορντ/σέντερ που μαρκάρει πέντε θέσεις, δεν διστάζει να τα βάλει με κανέναν και την ίδια στιγμή βάζει όσα σουτ χρειάζεται για να μπορέσει να μείνει στο παρκέ χωρίς να περιορίζει την επίθεση της ομάδας. Αν προσαρμοστεί άμεσα, τότε οι Μπακς θα ανέβουν επίπεδο.

Photo Credits: ⓒ 2021 Eric Gay/Associated Press

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ