ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ο Σάσα, η Λιέτουβα και ο καημός του Ζάρκο

Ο Σάσα, η Λιέτουβα και ο καημός του Ζάρκο
ΜΑΚΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ / INTIME SPORTS

Η Σερβία και η Λιθουανία ανοίγουν την αυλαία της προημιτελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Βασίλης Σκουντής αναψηλαφεί τον αλησμόνητου τελικό του EuroBasket 1995 στο ΟΑΚΑ...

Σερβία-Λιθουανία, το πρώτο... αίμα ρέει στη Μανίλα!

Ο πρώτος κατά σειρά προημιτελικός του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν είναι ένα ματς σαν όλα τα άλλα: τουλάχιστον με κριτήριο το ιστορικό υπόβαθρο του είναι ένα ματς κάτσε καλά!

Πριν από οκτώ χρόνια στο τελευταίο πριν από το επερχόμενο αντάμωμα τους, στον ημιτελικό του EuroBasket στη Λιλ η Λιθουανία έριξε στο κανναβάτσο τη Σερβία με 67-64, αλλά δεν είναι αυτός ο αγώνας που έχουν να θυμούνται...

Τα όργια του Κλέιζα στην Πόλη

Δεν είναι ο αγώνας που έχουν να θυμούνται ούτε ο μικρός τελικού του Μουντομπάσκετ του 2010 στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Λιθουανία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, επικρατώντας με 99-88, χάρη στα όργια του Λίνας Κλέιζα (33π., 7ρ., 4ασ., 1κλ.)

Μιας και το έφερε η κουβέντα εκτός από αυτά τα δυο καθοριστικά ματς, οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν άλλες τέσσερις φορές στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: οι Σέρβοι αναδείχθηκαν νικητές το 2009 με 89-79 και το 2013 με 63-56 και οι Λιθουανοί το 2011 με 100-90 και το 2015 (ημιτελικός) με 67-64.

Όλα αυτά όμως είναι πταίσματα μπροστά στο... έγκλημα!

«The"Saša" Đorđević show»!

Για τις δυο ομάδες ή μάλλον για τρεις οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι στον ηλεκτρονικό πίνακα του τότε νεότευκτου ΟΑΚΑ, στις 2 Ιουλίου του 1995...

Είκοσι οκτώ χρόνια πριν, ο τελικός του EuroBasket, ένα θρίλερ ολκής, ένα συναρπαστικό και δραματικό συναπάντημα που επιφύλαξε μια μοναδική στα χρονικά ραψωδία και ένα πολιτικό casusbelli!

Όταν ακούστηκε η κόρνα της λήξης στο ταμπλό αποτυπωνόταν το 96-90 υπέρ των Σέρβων, που ακόμη αναφέρονταν ως Γιουγκοσλάβοι και επέστρεφαν στο θρόνο μετά από πέντε χρόνια, βγαίνοντας κιόλας από το σκοτεινό τούνελ του τριετούς εμπάργκο το οποίο τους είχε επιβάλει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ο τελικός έχει κωδικό: όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντοτε θα μνημονεύεται ως το «The"Saša" Đorđević show»!

Η ζώνη του λυκόφωτος και τα 9/12 τρίποντα

Ευρισκόμενος σε φάση σεληνιασμού και... αμόκ ο μετέπειτα προπονητής του Παναθηναϊκού (σεζόν 2015-16) παρουσίασε ένα απαράμιλλο ρεσιτάλ στο πλαίσιο του οποίου πέτυχε 41 πόντους με 9/12 τρίποντα, 2/3 δίποντα και 10/12 βολές!

Σε αυτό το κρεσέντο ο Τζόρτζεβιτς πρόκανε να μοιράσει και στις ασίστ, ενώ δεν το κούνησε ρούπι από το παρκέ, αγωνιζόμενος και στα σαράντα λεπτά, προς τέρψιν του αείμνηστου Ντούσαν Ιβκοβιτς και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που καθόταν δίπλα του.

Eκείνο το βράδυ ο Σέρβος γκαρντ βρισκόταν σε μια φάση «Ιn the zone», όπως έλεγε και ο Μάικλ Τζόρνταν και δεν παιζόταν με τίποτε!

Oποια άμυνα κι αν δοκίμασε ο Βλάντας Γκαράστας απέβη άκαρπη, καθώς ο Τζόρτζεβιτς τα... έσταζε από παντού και κάποια στιγμή, όταν τα τρίποντα έπεφταν βροχή, οι θεατές που είχαν πλημμυρίσει το ΟΑΚΑ παρακολουθούσαν το σόου με γουρλωμένα τα μάτια και ανοικτό το στόμα...

Τα στόματα ήταν ανοικτά και γι’ άλλον έναν λόγο που εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο!

Η ιαχή «Λιέτουβα, Λιέτουβα»

Από την αρχή του τελικού το κοινό (σε πείσμα της ομοδοξίας και των σχέσεων φιλίας, γειτονίας και υποστήριξης των Σέρβων στην εποχή της καραντίνας) τάχθηκε αναφανδόν με το μέρος των Λιθουανών, με αποτέλεσμα το ΟΑΚΑ να δονείται από τη μυριόστομη ιαχή «Λιέ-του-βα, Λιέ-του-βα»!

Οι Έλληνες φίλαθλοι ήταν αρπαγμένοι από τη διαιτησία στον ημιτελικό της προηγούμενης ημέρας στον οποίο η Γιουγκοσλαβία είχε νικήσει την Εθνική με 60-52 (έργο που επρόκειτο να επαναληφθεί και στο Μουντομπάσκετ 1998) και έβγαλαν τα απωθημένα τους!

Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, πλήρωσαν τη νύφη και οι δυο διαιτητές, ο Νίκος Πιτσίλκας και ο Αμερικανός Τζορτζ Τόλιβερ, ειδικότερα όταν χρέωσαν με απανωτές τεχνικές ποινές τον Αρβιντας Σαμπόνις και τον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις.

Τα... αχαμνά του Ντανίλοβιτς

Οι Σέρβοι έμειναν κατάπληκτοι από την εχθρική ατμόσφαιρα και τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο, όταν ο Σάσα Νατίλοβιτς έδειξε τα αχαμνά του προς την εξέδρα!

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα η λήξη του συγκλονιστικού τελικού βρήκε νικητές τους«Πλάβι» με 96-90.

Ιδού οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Μποντίρογκα 12π.-4ρ.-3ασ., Ντανίλοβιτς 23-3-0-1, Ομπράντοβιτς 5, Πάσπαλι 5-4, Ρέμπρατσα 1, Ντίβατς 5-9-1-1,. Σάβιτς 4-5-2, Σρετένοβιτς, Μπέριτς, Τομάσεβιτς.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Χόμιτσους 3, Στομπέργκας 2-6, Κουρτινάιτις 6, Σάβιτς 20-8-1, Καρνισόβας 19-1-1-1, Μαρτσουλιόνις 32-6-6-1, Εϊνίκις 8, Μαρκέβιτσους, Βισότσκας, Τιμίνσκας.

Οι 12 «Έλληνες» του τελικού

Παρεμπιπτόντως από τους 24 παίκτες που στελέχωναν τα ρόστερ των δυο ομάδων, οι εννέα έχουν αγωνισθεί σε ελληνικές ομάδες...

Στο ελληνικό κλαμπ της Γιουγκοσλαβίας ανήκουν ο Ζάρκο Πάσπαλι (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Άρης), ο Ντέγιαν Μποντίρογκα (Παναθηναϊκός), ο Ζέλικο Ρέμπρατσα (Παναθηναϊκός), ο Ζόραν Σάβιτς (ΠΑΟΚ), ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ) και ο Μίροσλαβ Μπέριτς (Πανελλήνιος), χώρια οι προπονητές Ντούσαν Ιβκοβιτς (Αρης, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Ολυμπιακός, ΑΕΚ), Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Παναθηναϊκός) και Μίροσλαβ Νίκολιτς (Απόλλων Πατρών).

Στον αντίποδα η Λιθουανία είχε στις τάξεις της τον Αρτούρας Καρνισόβας (Ολυμπιακός) και τον Γκιντάρας Εϊνίκις (Νήαρ Ηστ)…

Η αποχώρηση των Κροατών από το βάθρο

Toaftermath όπως λένε και στο χωριό μου, συνιστά μια μαύρη σελίδα στα χρονικά του μπάσκετ...

Στη διάρκεια της τελετής της απονομής οι Κροάτες κατόπιν τηλεφωνικής εντολής του τότε προέδρου τους Φράνιο Τούτζμαν, κατέβηκαν από το βάθρο μόλις παρέλαβαν τα μετάλλια τους και αποχώρησαν επιδεικτικά, αρνούμενοι να παραμείνουν για να δουν τους Σέρβους να ανεβαίνουν στο πρώτο σκαλί και να ακούσουν τον εθνικό ύμνο τους.

Δεν ήθελαν επίσης να κάνουν το χατίρι του Βλάντε Ντίβατς, ο οποίος την παραμονή είχε δηλώσει ότι «Εύχομαι να νικήσουν οι Κροάτες την Ελλάδα ώστε να τους έχουμε από κάτω μας στην απονομή και να ακούσουν θέλοντας και μη τον ύμνο μας»!

Αμ δε!

Ήθελαν να φύγουν και οι Λιθουανοί!

Αρκετά χρόνια αργότερα πάντως ο Κροάτης Βέλικο Μρσιτς διέψευσε την κρατούσα άποψη περί εντολής του Τούτζμαν και παρουσίασε μια άλλη εκδοχή, που αφορά και τους Λιθουανούς.

«Δεν είναι αλήθεια ότι κάποιος από την ηγεσία της χώρας έδωσε την εντολή! Υπήρξαν επαφές μελών της εθνικής ομάδας με στελέχη της κυβέρνησης όμως η απόφαση ελήφθη από εμάς τους παίκτες» είπε ο μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού.

«Το ένα τρίτο της Κροατίας βρισκόταν υπό σερβική κατοχή εκείνη την εποχή. Αναρωτιόμασταν ποιος ύμνος θα παιχτεί, το «Hey, Slavs» ή το «Bože Pravde» (σ.σ. ο εθνικός ύμνος της Σερβίας). Εκείνη την στιγμή, εμείς οι παίκτες πήραμε την απόφαση να κατέβουμε από το βάθρο. Ακόμα και οι Λιθουανοί σκέφτηκαν να φύγουν μαζί μας, επειδή ήταν έξαλλοι με τη διαιτησία, αλλά έλαβαν εντολή από την ομοσπονδία τους για να παραμείνουν».

Γενικώς σε αυτό το EuroBasket κυριάρχησαν από την πρώτη στιγμή οι εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις και οι κάθε λογής φασαρίες, ακόμη και σε εσωτερικό επίπεδο.

Τα πατατάκια του Φασούλα και «η... αδερφή του ελέους»!

Από αυτή την ατμόσφαιρα δεν εξαιρέθηκε η ελληνική ομάδα, μάλιστα τα όργανα άρχισαν από πολύ νωρίς…

Ο κόσμος δεν συμπαραστεκόταν στην Εθνική, όπως περίμεναν οι παίκτες και μετά την ήττα από τη Λιθουανία, βγήκε λάβρος ο Παναγιώτης Φασούλας και στηλίτευσε τη συμπεριφορά των θεατών λέγοντας ότι «Αντί να φωνάζουν και να μας υποστηρίζουν, κάθονται σαν να είναι στο σινεμά και τρώνε πατατάκια»!

Η δήλωση αυτή ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους... δημοσιογράφους (ποδοσφαιρικοί εναντίον μπασκετικών) και ανάγκασε τον Φασούλα να βγει πάλι και, δανειζόμενος την έκφραση του τότε πρωθυπουργού της Αγγλίας, Τζον Μέιτζορ να πει απευθυνόμενος προς όλους όσοι τον ξεφώνιζαν:

«Η βουλώστε το ή ρίξτε με»!

Α, για να μην το ξεχάσω: ένα από τα κερασάκια στην τούρτα αυτής της περίεργης ατμόσφαιρας ήταν η φοβερή ατάκα του Αλέξανδρου Θεοφιλόπουλου, ο οποίος μεταδίδοντας στην ΕΡΤ έναν αγώνα της Εθνικής στον οποίο διαιτήτευσε ο Αλαν Ρίτσαρντσον, τον αποκάλεσε «Αγγλίδα αδερφή του ελέους»!!!

Όταν ολοκληρώθηκε η τελετή της απονομής που έμοιαζε με ημιτελή συμφωνία, οι Γιουγκοσλάβοι το γλέντησαν με την ψυχή τους, πρώτα στον αγωνιστικό χώρο, εν συνεχεία έξω από το γήπεδο και αργότερα στο ξενοδοχείο και στα κέντρα διασκέδασης της παραλιακής οδού.

«Δεν θα πάρεις Κύπελλο ποτέ, Πασπαλιέ, Πασπαλιέ»!

Έξω από το γήπεδο εκτυλίχθηκε μια σκηνή που είναι όλα τα λεφτά των πανηγυρισμών τους και μια από τις πιο σημαδιακές στιγμές της δικής μου τηλεοπτικής καριέρας...

Εκμεταλλευόμενος τη φιλία μου με τον Ζάρκο Πάσπαλι και επειδή τότε εργαζόμουν στο StarChannel, που δεν είχε πρόσβαση μέσα στο γήπεδο, τού ζήτησα να βγάλει όλη την ομάδα έξω από τα αποδυτήρια και συγκεκριμένα στην κάτω ράμπα όπου είχαμε στήσει μια κάμερα από την οποία παρέλασαν σε ζωντανή σύνδεση όλοι οι πρωταθλητές Ευρώπης

Ο Ζάρκο μου έκανε ασμένως το χατίρι, μάλιστα οι Σέρβοι με πρωτοβουλία του Ντανίλοβιτς είχαν τη φαεινή ιδέα να τον βάλουν στη μέση και να τον αποθεώσουν τραγουδώντας εν χορώ- στην κορύφωση του αυτοσαρκασμού τους- το σύνθημα που τα προηγούμενα χρόνια δονούσε την ατμόσφαιρα στα ελληνικά γήπεδα, δια στόματος πρώτα των οπαδών του Παναθηναϊκού και ύστερα εκείνων του Ολυμπιακού...

«Δεν θα πάρεις Κύπελλο ποτέ, Πασπαλιέ, Πασπαλιέ»!!!

Μόλις το είχε πάρει αυτό το Κύπελλο ο δόλιος ο Ζάρκο και μάλιστα το κρατούσε σαν νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά του!

Το SPORT24 στο Mundobasket 2023

Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ MUNDOBASKET 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ