NBA

Ο Πορζίνγκις “αγνοείται” στην σειρά των Μάβερικς με τους Κλίπερς

Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις των Μάβερικς
Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις των Μάβερικς Ⓒ 2021 BRANDON WADE/ASSOCIATED PRESS

Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις “αγνοείται” στην σειρά των Μάβερικς με τους Κλίπερς, όντας (ξανά) κακός στο Game 6. Με την σειρά να πηγαίνει όμως σε Game 7, ο Λετονός πρέπει να εμφανιστεί. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.

Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις υποτίθεται ότι είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παίκτης των Μάβερικς μετά τον Λούκα Ντόντσιτς. Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις είχε 7 πόντους με 3/7 σουτ (1/3 τρίποντα) και 5 ριμπάουντ σε 31 λεπτά συμμετοχής στο Game 6 με τους Κλίπερς, στην ήττα του Ντάλας με 97-104.

Κάθε παίκτης έχει το δικαίωμα να έχει μία άσχημη βραδιά. Ακόμα και οι σταρ. Κανένας σταρ όμως που έχει ως βασικό προσόν το σκοράρισμα δεν έχει το δικαίωμα – αν θέλει να θεωρείται σταρ – να έχει τρεις βραδιές με μονοψήφιο αριθμό πόντων σε μία σειρά playoffs. Έπειτα από 6 αγώνες με τους Κλίπερς, ο Πορζίνγκις έχει τρεις παιχνίδια με μονοψήφιο αριθμό πόντων. Έπειτα από 6 αγώνες, ο Πορζίνγκις έχει 12.7 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ μέσο όρο με 46.7% στα σουτ και 36.4% στα τρίποντα σε 32 λεπτά συμμετοχής.

Αριθμοί που απογοητεύουν

Όταν το καλοκαίρι του 2019 οι Μάβερικς έδωσαν 168 εκατ. δολάρια για 5 χρόνια στον Πορζίνγκις, πίστευαν ότι βρήκαν το ιδανικό συμπλήρωμα του Λούκα Ντόντσιτς: Έναν φόργουορντ/σέντερ που σουτάρει σαν γκαρντ από την περιφέρεια για να ανοίξει χώρους στον Σλοβένο και παράλληλα μπορεί να ποστάρει καμία φορά για να προσφέρει εύκολους πόντους, ο οποίος στην άμυνα μπορεί να προστατέψει το καλάθι. Ανά διαστήματα ο Πορζίνγκις μοιάζει πράγματι με αυτόν τον παίκτη, αλλά όχι με συνέπεια. Κόντρα στους Κλίπερς όμως δεν μοιάζει καθόλου με αυτό τον παίκτη.

Το Shot Chart του Κρίσταπς Πορζίνγκις στην σειρά των Μάβερικς με τους Κλίπερς
Το Shot Chart του Κρίσταπς Πορζίνγκις στην σειρά των Μάβερικς με τους Κλίπερς INSTAT SCOUT

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο ύψους 2.21 μέτρων Πορζίνγκις στην σειρά με τους Κλίπερς ποστάρει στο 30.9% των κατοχών που εμπλέκεται, προσφέροντας μόλις 0.71 πόντους ανά κατοχή, σε ένα κακό νούμερο. Ένα νούμερο που γίνεται ακόμα χειρότερο όταν συνδυαστεί με το γεγονός ότι συνήθως όταν ποστάρει τον μαρκάρουν κυρίως παίκτες με ύψος από 2.01 μέτρα έως 2.03 μέτρα (Μάρκους Μόρις, Πολ Τζορτζ, Κουάι Λέοναρντ, Νικολά Μπατούμ), αφού ο Ίβιτσα Ζούμπατς (2.13 μέτρα) μένει πλέον στον πάγκο. Αυτό ωστόσο δεν είναι καν το χειρότερο νούμερο του Πορζίνγκις, αφού το παιχνίδι στο Post Up παιχνίδι δεν ήταν ποτέ το δυνατό του σημείο.

Το πραγματικά ανησυχητικό νούμερο στην περίπτωση του Λετονού είναι ένα άλλο: 0.67. Αυτοί είναι οι πόντοι ανά κατοχή που δίνει σε καταστάσεις Catch and Shoot (Σουτ από στάση από την περιφέρεια δηλαδή), σε ένα απογοητευτικό νούμερο για έναν παίκτη που θεωρείται σουτέρ. Κάπου εδώ μπορεί να πει κανείς ότι ο Πορζίνγκις μένει στο παρκέ επειδή τουλάχιστον προστατεύει το καλάθι. Ούτε αυτό όμως φαίνεται στους αριθμούς (ή βλέποντας τους αγώνες). Ο Πορζίνγκις κάνει μόλις 0.8 τάπες ανά αγώνα. Σύμφωνα δε με το InStat Scaout, με αυτόν πιο κοντινό αμυντικό οι Κλίπερς σουτάρουν με 76% στα σουτ στο “ζωγραφιστό”!

Με λίγα λόγια: Στους πρώτους έξι αγώνες ο Πορζίνγκις δεν έχει καταφέρει να σκοράρει με συνέπεια, ενώ στην άμυνα δεν προστατεύει το καλάθι. Αν όμως ο Πορζίνγκις δεν μπορεί να ποστάρει και δεν μπορεί να σουτάρει με επιτυχία από την περιφέρεια, ενώ δεν προστατεύει το καλάθι, τότε πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι;

Έχει έναν άχαρο ρόλο, αλλά δεν παίζει καλά

Λατρεύω τον τρόπο που παίζει. Το θέμα είναι τι είναι καλύτερο για την ομάδα μας. Είναι σπουδαίος έχοντας αποδεχθεί τον ρόλο του και την στρατηγική που έχουμε ως ομάδα, όντας ο απόλυτος επαγγελματίας. Το ερώτημα είναι απλό: Η παρουσία του εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό για την ομάδα; Το γεγονός ότι βρίσκεται στο παρκέ εξασφαλίζει ότι οι Κλίπερς θα ρίχνουν πάνω του έναν καλό αμυντικό; Τέτοια πράγματα έχουν σημασία”. Τάδε έφη, Ρικ Καρλάιλ (προπονητής των Μάβερικς) για τον Πορζίνγκις μετά το Game 6, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον έτερο σταρ της ομάδας του.

Είναι γεγονός ότι ο ρόλος του Πορζίνγκις είναι άχαρος. Παίζοντας στην ίδια ομάδα με τον Ντόντσιτς ξέρει ότι ο Σλοβένος θα έχει συνέχεια την μπάλα στα χέρια του. Ξέρει ότι σπάνια θα του ζητήσουν οι Μαβς να ποστάρει – ο Καρλάιλ δεν θεωρεί ότι αποκτά πλεονέκτημα έτσι – ξέρει ότι πρακτικά κινείται σαν σουτέρ στο παρκέ. Ξέρει ότι οι Κλίπερς έχουν στο μυαλό τους ότι πρέπει να τον αποτρέψουν από το να σουτάρει. Ακόμα κι έτσι όμως, ο Πορζίνγκις πρέπει να εμφανιστεί στην σειρά. Πρέπει να γίνει απειλητικός, να δώσει ανάσες στο σκοράρισμα στον Ντόντσιτς.

Όταν οι Μάβερικς πρόσφεραν στον Πορζίνγκις 168 εκατ. δολάρια δεν είχαν στο μυαλό τους έναν παίκτη ο οποίος απλώς θα στεκόταν στο τρίποντο τραβώντας την προσοχή της αντίπαλης άμυνας για να κάνει τα πάντα ο Ντόντσιτς. Είχαν στο μυαλό τους έναν παίκτη που θα συμπλήρωνε τον Ντόντσιτς, θα τον βοηθούσε. Μέχρι στιγμής αυτό δεν συμβαίνει στην σειρά με τους Κλίπερς. Αν αυτό συνεχιστεί και στο Game 7, τότε ο Ντόντσιτς θα πρέπει να παίξει πάλι σαν... εξωγήινος για να νικήσουν οι Μάβερικς. Μόνο που αυτή τη φορά ίσως αυτό να μην είναι αρκετό.

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΑΒΕΡΙΚΣ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ