STOIXIMAN BASKET LEAGUE

O Ολυμπιακός κυνηγά άλλο ένα μεγάλο ρεκόρ απέναντι στον Παναθηναϊκό

BASKET LEAGUE 2021-2022 / PLAY OFF / 1  /  -  (  / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE 2021-2022 / PLAY OFF / 1 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει ήδη ένα ρεκόρ απέναντι στον Παναθηναϊκό, με έξι σερί νίκες και αν κάνει και την 7η σπάει άλλο ένα. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το νέο κεφάλαιο στην ιστορία των αιώνιων ντέρμπι, λίγο πριν τον τρίτο τελικό των φετινών πλέι-οφ.

Έτοιμος να κάνει το 3-0, να κατακτήσει το πρωτάθλημα για 13η φορά στην ιστορία του και να διευρύνει το σερί του απέναντι στον Παναθηναϊκό, είναι ο Ολυμπιακός. Το 6-0 που μετράει μέσα στο 2022 είναι ένα ρεκόρ των αιώνιων μονομαχιών, αφού ουδέποτε στην ιστορία του επαγγελματικού μπάσκετ (από την σεζόν 1992-93, δηλαδή) έχει σημειωθεί κάτι ανάλογο.

Πράγματι, ως τώρα, οι περισσότερες σερί νίκες που είχαν καταγράψει είτε ο ένας, είτε ο άλλος, ήταν πέντε. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει, ήδη, έξι και μάλιστα μέσα σε μια αγωνιστική σεζόν (ενώ τα προηγούμενα σερί συνέδεαν δύο). Επίσης, αν φτάσει στις εφτά, νικώντας δηλαδή και στον τρίτο τελικό, εκτός του ότι θα διευρύνει το σερί, θα σπάσει και το ρεκόρ νικών μιας περιόδου, που μέχρι τώρα έχει (δυο φορές) ο Παναθηναϊκός.

Οι "ερυθρόλευκοι" φαίνεται να εγκαινιάζουν ένα νέο κεφάλαιο στις μονομαχίες τους με τον Παναθηναϊκό, που εδώ και 30 χρόνια μονοπωλούν το ενδιαφέρον εντός και εκτός συνόρων. Μη ξεχνάμε ότι οι δυο τους έχουν συγκρουστεί σε τρεις ημιτελικούς φάιναλ-φορ, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι αντίπαλοι και στην κανονική περίοδο της EuroLeague.

Οι πέντε εποχές των αιώνιων ντέρμπι

Από τη σεζόν 1992-93 όταν οι δυο κορυφαίες ομάδες έφτασαν μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος (ο Παναθηναϊκός αποχώρησε πριν από τον τελευταίο αγώνα στο ΣΕΦ) μπορούμε να χωρίσουμε την ιστορία των μονομαχιών τους σε τέσσερις εποχές.

✒ Η πρώτη αφορά την πενταετία 1993-98, όπου ο κυρίαρχος Ολυμπιακός, παίρνει τα πρωταθλήματα (και ένα Κύπελλο), επικρατώντας και στους δυο πρώτους ημιτελικούς του φάιναλ-φορ σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα, όπως και στα πλέι-οφ του ΄97 όταν για πρώτη φορά οι δυο ομάδες έπαιξαν εντός και εκτός έδρας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ένα σύνολο 32 αγώνων, ο Ολυμπιακός είχε φανερή υπεροχή με ένα συνολικό 20-12. Μια πενταετία, ωστόσο, που ολοκληρώθηκε με το πρώτο πρωτάθλημα που πήρε ο Παναθηναϊκός -μετά τα πέντε συνεχόμενα του Ολυμπιακού- βάζοντας τα θεμέλια για τη δυναστεία του.

✒ Οι "πράσινοι" ξεκίνησαν από το 1998 να κερδίζουν τους εγχώριους τίτλους. Δεν ήταν ακόμη τόσο καταλυτική η παρουσία τους, αν σκεφτούμε ότι μέχρι το 2003 μεσολάβησαν ένα πρωτάθλημα και δυο Κύπελλα της ΑΕΚ και ένα κύπελλο του Ολυμπιακού. Σε αυτή την πενταετία τα ντέρμπι με τους "ερυθρόλευκους" ανέδειξαν μια σχετική ισορροπία καθώς σε 27 αγώνες, ο Παναθηναϊκός υπερείχε με βραχεία κεφαλή (13-14).

✒ Από το 2003 και μετά, ωστόσο, και καθώς ο Ολυμπιακός κλυδωνίστηκε πολύ άσχημα (με τις περιπέτειες του Κορυδαλλού και την απαξίωση της ομάδας, πριν εμφανιστούν οι Αγγελόπουλοι και σιγά-σιγά, βγάλουν τους "ερυθρόλευκους" από το τούνελ) ο Παναθηναϊκός άρχισε να κυριαρχεί κατά κράτος σαρώνοντας τα τρόπαια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Από το 2003 και μέχρι το 2009, η "πράσινη" υπεροχή δεν είχε προηγούμενο. Σε σύνολο 38 αιώνιων ντέρμπι σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωλίγκα, το σκορ έγραφε 30-8 υπέρ του ΠΑΟ!

✒ Ο Ολυμπιακός κατάφερε να αλλάξει την εικόνα στην επόμενη εξαετία (2009-16) όταν ισχυροποίησε την ομάδα του και επέστρεψε δριμύτερος, γεμίζοντας ξανά την τροπαιοθήκη του που για οκτώ χρόνια ήταν τελείως άδεια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οι Πειραιώτες έφτασαν μέχρι την κορυφή της Ευρώπης και πήραν ξανά το πάνω χέρι στις μονομαχίες τους με τον Παναθηναϊκό (για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 90). Στο τέλος του 2016 όταν πανηγύρισαν το πρωτάθλημα μέσα στο ΟΑΚΑ, με το τρίποντο του Σπανούλη, είχαν συμπληρωθεί 49 ντέρμπι, με τον Ολυμπιακό να έχει το προβάδισμα στις νίκες με 25-24

✒ Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στους τίτλους σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Ολυμπιακού από τις εγχώριες διοργανώσεις (το 2019) έφεραν ξανά την αλλαγή στην ... καταμέτρηση των αιώνιων μονομαχιών. Εικόνα, βέβαια, πλήρη δεν έχουμε για την πενταετία 2016-21, αφού τα τελευταία δυο χρόνια οι ομάδες συγκρούονταν μόνο για την Ευρωλίγκα. Εν πάση περιπτώσει σε 28 αγώνες, ο Παναθηναϊκός είχε υπέρ του ένα 17-11

Το νέο κεφάλαιο άνοιξε φέτος, με τον Ολυμπιακό να γυρίζει στις εθνικές διοργανώσεις, να μετράει ήδη ένα τίτλο (το Κύπελλο) να έχει ένα εντυπωσιακό 6-1 απέναντι στους "πράσινους" (οι έξι νίκες συνεχόμενες) και να βρίσκεται μια ανάσα πριν από την "σκούπα", την έβδομη νίκη και το πρωτάθλημα.

Η απόλυτη επιβολή το 6-0

Αν το μέτρο της κυριαρχίας στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι η επιβολή του ενός αιωνίου, στον άλλον, ο φετινός Ολυμπιακός είναι πιο επιβλητικός από ποτέ. Αυτό το σερί 6-0 (που με νίκη στον τρίτο τελικό, γίνεται 7-0) δεν έχει προηγούμενο. Η καλύτερη επίδοση που είχε μέχρι τώρα η ομάδα του Πειραιά, απέναντι στον Παναθηναϊκό ήταν οι πέντε σερί νίκες που είχε πετύχει τη σεζόν 2014-15.

Μια χρόνια που είχε ξεκινήσει με την ήττα στο Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό, την αποχώρηση του Μπαρτζώκα, την άφιξη Σφαιρόπουλου και ένα 5-0 που έγραψαν οι "ερυθρόλευκοι" επικρατώντας σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος.

Ένα ανάλογο σερί (5-0) είχε μετρήσει δυο φορές ο Παναθηναϊκός στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του. Τη σεζόν 2003-04, οι "πράσινοι" έκαναν ένα εντυπωσιακό 4-0 δεν έχασαν, δηλαδή ματς, από τον Ολυμπιακό και την επόμενη σεζόν έφτασαν το σερί στις 5 νίκες παίρνοντας και τον πρώιμο αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος.

Πέντε συνεχόμενες νίκες πέτυχε ξανά ο ΠΑΟ όταν μετά τον τελευταίο νικηφόρο τελικό των πλέι-οφ του 2006-07, έκανε άλλες τέσσερις νίκες σε κανονική περίοδο, κύπελλο και πρώτο τελικό των πλέι-οφ της σεζόν 2007-08.

Ο Παναθηναϊκός μετρούσε μέχρι φέτος και τις περισσότερες νίκες στα αιώνια ντέρμπι, σε μια περίοδο. Έξι τον αριθμό, σε τέσσερις σεζόν. Ο φετινός Ολυμπιακός με το 6-1 της φετινής περιόδου ισοφάρισε την σχετική επίδοση και αν νικήσει την Παρασκευή το βράδυ στο ΣΕΦ, κάνει ένα ακόμη ρεκόρ, δείχνοντας εμπράκτως την έτσι κι αλλιώς πού εμφανή ανωτερότητά του...

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ