BASKETBALL ANALYSIS

Ο Ολυμπιακός "έπνιξε" την Μπασκόνια, μόλις 8 σουτ ήταν αμαρκάριστα

Ο Σάσα Βεζένκοβ σε αγώνα Ολυμπιακός - Μπασκόνια Photo by: Andreas Papakonstantinou
Ο Σάσα Βεζένκοβ σε αγώνα Ολυμπιακός - Μπασκόνια Photo by: Andreas Papakonstantinou TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Ολυμπιακός κράτησε την Μπασκόνια στους 50 πόντους που ήρθαν μέσα από 58 σουτ. Το δε 86% των προσπαθειών των Βάσκων ήταν μαρκαρισμένες. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Instat Scout την ευρεία επικράτηση των "ερυθρόλευκων".

Ο Ολυμπιακός ποδοπάτησε την Μπασκόνια στην εφετινή πρεμιέρα του στην EuroLeague. Ήταν καταιγιστικός, πίεσε για 40 λεπτά τους Βάσκους χωρίς να τους αφήσει να πάρουν ανάσα και στο τέλος τους διέλυσε με 75-50.

Είναι λογικό να υπάρχει ενθουσιασμός για την εμφάνιση της ομάδας, ακόμα και λαμβάνοντας υπόψη τις απουσίες της Μπασκόνια (Μπάλντουιν-Πίτερς). Ο λόγος; Η εικόνα των "ερυθρόλευκων" και στις δύο πλευρές του παρκέ, αφού έβγαλαν ενέργεια στην άμυνα, έπαιξαν γρήγορο μπάσκετ και ακολούθησαν πιστά το πλάνο που υπήρχε. Πώς όμως έφτασε ο Ολυμπιακός σε μία τόσο εύκολη νίκη;

Η Μπασκόνια είχε μόνο ένα ξεμαρκάριστο σουτ σε όλη την 1η περίοδο

Με τον Γουέιντ Μπάλντουιν να απουσιάζει (γεννούσε η σύντροφός του) η Μπασκόνια παρατάχθηκε ουσιαστικά με έναν έμπειρο πόιντ γκαρντ στο ΣΕΦ, τον Τζέισον Γκρέιντζερ, με τον Άρτους Κούρουτς (έναν 21χρονο combo γκαρντ) από πίσω του. Δεδομένου ότι οι "ερυθρόλευκοι" έχουν χτιστεί φέτος έχοντας ψηλά γκαρντ που πιέζουν στην μπάλα, ήταν δεδομένο ότι θα προσπαθούσαν να εξαντλήσουν τον Γκρέιντζερ και τον άπειρο Κούρουτς για να χαλάσουν το παιχνίδι των Βάσκων. Και αυτό έκαναν.

Με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να κάνει την αρχή πιέζοντας παντού τον Ουρουγουανό γκαρντ, η Μπασκόνια φάνηκε να έχει κοπεί στην μέση. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από δύο αριθμούς: Στην πρώτη περίοδο οι Βάσκοι είχαν 9 σουτ και 10 λάθη! Σύμφωνα μάλιστα με το InStat Scout, τα 8 από τα 9 σουτ που πήραν ήταν μαρκαρισμένα, δείγμα της πίεσης που άσκησε ο Ολυμπιακός. Το δε Shot Chart της ομάδας του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην πρώτη περίοδο δείχνει ένα μέρος του προβλήματος:

Το Shot Chart της Μπασκόνια στην πρώτη περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό
Το Shot Chart της Μπασκόνια στην πρώτη περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό INSTAT SCOUT


Όπως μπορεί κάποιος να δει, στην πρώτη περίοδο η Μπασκόνια ευστόχησε μόνο σε ένα μακρινό σουτ: ένα τρίποντο του Ίνοκ στην δεύτερη φάση του αγώνα, το οποίο ήταν και το μοναδικό ξεμαρκάριστο σουτ που πήραν οι φιλοξενούμενοι στην 1η περίοδο, το φινάλε της οποίας βρήκε τον Ολυμπιακό να προηγείται με 28-13.

Ο Ολυμπιακός μάρκαρε (σχεδόν) κάθε σουτ

Με τις βάσεις να έχουν μπει στην πρώτη περίοδο, ο Ολυμπιακός συνέχισε πλέον στον ίδιο ρυθμό και στην συνέχεια. Τα πρόσωπα άλλαζαν (με τον Λαρεντζάκη να παίρνει την θέση του Ντόρσεϊ και τον Σλούκα του Γουόκαπ), αλλά η φιλοσοφία ήταν ίδια. Η πίεση στην μπάλα ήταν η αρχή. Είναι όμως τι γινόταν στην πίσω γραμμή άμυνας που επίσης είχε ενδιαφέρον.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με την Μπασκόνια να είναι μία ομάδα που τρέχει πολλά off screen plays (συστήματα δηλαδή με σκριν μακριά από την μπάλα), το... κυνηγητό των αντίπαλων περιφερειακών ήταν ανελέητο. Ο Ολυμπιακός συχνά έπαιζε "shadow" (σκιά), όπως πέρυσι. Πολλές φορές ωστόσο έφτασε στο σημείο να αλλάζει στα σκριν μακριά από την μπάλα (ακόμα και με τον Φαλ) για να μην δώσει σουτ στους καλούς σουτέρ των Βάσκων. Και αυτό ήταν που συνετέλεσε στην απόλυτη εξουδετέρωση του παιχνιδιού της Μπασκόνια.

Σύμφωνα με το Instat Scout, είχαν μόλις 2/8 σουτ σε καταστάσεις off screen (βγαίνοντας από σκριν), με τα 7 από τα 8 σουτ να είναι μαρκαρισμένα, 3/15 σουτ σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ από στάση μετά από πάσα) με τα 10 από αυτά να είναι μαρκαρισμένα και μόλις 1/9 σουτ σε καταστάσεις Catch and Drive (Όπου ένας παίκτης ξεμαρκάρεται και μετά είτε ορμά προς το καλάθι, είτε σουτάρει μετά από ντρίμπλα), με όλα αυτά τα σουτ να είναι μαρκαρισμένα.

Με απλά λόγια: Συνολικά οι Βάσκοι είχαν 18/58 σουτ και 21 λάθη στον αγώνα με τον Ολυμπιακό για να σημειώσουν μόλις 50 πόντους. Από αυτά τα 58 σουτ, τα 50 ήταν μαρκαρισμένα, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 86%! Από τα δε 8 αμαρκάριστα σουτ, τα 4 ήρθαν στην τέταρτη περίοδο – όταν όλα είχαν κριθεί – και τα 3 εξ αυτών στο τελευταίο 4λεπτο, όταν πλέον στο παρκέ ήταν κυρίως αναπληρωματικοί. Κοινώς, ο Ολυμπιακός πέτυχε απόλυτα αυτό που ήθελε.

Μία εξαιρετική αρχή, αλλά μέχρι εκεί

Μπορεί να γίνει μεγάλη κουβέντα για την εικόνα των “ερυθρόλευκων”. Είναι λογικός ο ενθουσιασμός. Καλό είναι όμως όλοι να μένουν πιστοί στην λογική ότι δεν χρειάζεται ούτε ενθουσιασμός σε νίκες, ούτε απογοήτευση στις ήττες.

Είναι γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι στον αμυντικό τομέα, κάτι που του έδωσε την ευκαιρία να τρέξει περισσότερο στο γήπεδο, να φτιάξει καταστάσεις, να του φύγει το άγχος νωρίς, να βγάλει πράγματα στο παρκέ. Πλέον όμως όλοι πρέπει να κοιτάξουν την επόμενη μέρα.

Η Μπασκόνια είναι μία ιδιαίτερη ομάδα που θα κάνει ζημιές. Ερχόμενη ωστόσο χωρίς τους Μπάλντουιν και Πίτερς έδωσε την άνεση στον Ολυμπιακό να της προκαλέσει ασφυξία, αφού δεν είχε έναν γκαρντ να επιτεθεί στο καλάθι με συνέπεια, ενώ απουσίαζε και ο καλύτερος σουτέρ της. Αυτό επ' ουδενί δεν μειώνει την νίκη των “ερυθρόλευκων”, οι οποίοι έδειξαν εξαιρετική εικόνα και έβγαλαν πράγματα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είναι καλό όμως να μπαίνουν πάντα όλα στην σωστή βάση και στις καλές και στις κακές στιγμές.

Ο Ολυμπιακός έκανε μία καλή αρχή. Πήρε μία άνετη νίκη, έχτισε αυτοπεποίθηση, έστειλε το δικό του μήνυμα. Η σεζόν όμως μόλις ξεκίνησε. Αυτός ήταν μόλις ο πρώτος από τους 34 γύρους της EuroLeague. Μένουν ακόμα 33. Αν ο Ολυμπιακός συνεχίσει να βγάζει αυτή την εικόνα τα πράγματα θα πάνε καλά. Μέχρι τότε, το μόνο που πρέπει να κάνουν όλοι είναι να κοιτάξουν το επόμενο παιχνίδι.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ