ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Ο Μάρκους Έρικσον έχει κάνει επιστήμη το σουτ τριών πόντων και απειλεί τον Ολυμπιακό

Ο Μάρκους Έρικσον με τα χρώματα της Άλμπα
Ο Μάρκους Έρικσον με τα χρώματα της Άλμπα PHOTO CREDITS: 24MEDIA CREATIVE TEAM / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Μάρκους Έρικσον είναι εκ των κορυφαίων σουτέρ της EuroLeague, έχοντας ανεβάσει επίπεδο το παιχνίδι του με τη φανέλα της Άλμπα. Το SPORT 24 εξηγεί με τη βοήθεια του InStat Scout γιατί ο 27χρονος γκαρντ/φόργουορντ είναι πρόβλημα για κάθε άμυνα.

Όταν η Άλμπα αποφάσισε πριν από ενάμιση χρόνο να δώσει 250.000€ στην Γκραν Κανάρια για να αποκτήσει τον Μάρκους Έρικσον, ελάχιστοι έδωσαν σημασία. Κι ας του προσέφερε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας, η συγκεκριμένη μεταγραφή δεν κέρδισε την προβολή (και τη δόξα) που ενδεχομένως της άρμοζε. Το αντίθετο, θεωρήθηκε από πολλούς ως μία κίνηση, από τις πολλές, στο μεταγραφικό παζάρι της EuroLeague.

Στην πράξη βέβαια αποδείχθηκε ότι η απόφαση του Ιμάρ Οχέδα και του Αΐτο Ρενέσες να επενδύσουν τόσο πολύ (σε χρόνο και χρήμα) στο πρόσωπό του, ήταν πέρα ως πέρα δικαιολογημένη για τον παίκτη που θα κληθεί να περιορίσει την δράση του απόψε (18/3) ο Ολυμπιακός στο Βερολίνο (21:30, NS 2 και LIVE από το SPORT 24).

Για τρίτη διαδοχική σεζόν άλλωστε, ο ύψους 2μ01 γκαρντ/φόργουορντ παρουσιάζει άνοδο στους πόντους που σημειώνει ανά αγώνα. Από τους 10.4 του 2018/19 με την Γκραν Κανάρια πήγε στους 11.2 το 2019/20 ως παίκτης της Άλμπα, για να φτάσει στους 12.4 μέχρι στιγμής τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Αυτή είναι η απλή (πρώτη) ανάγνωση της επίδρασης που έχει στο παιχνίδι της γερμανικής ομάδας. Διότι η ουσία είναι ακόμη πιο σημαντική.

ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ

Το scouting report στη δική του περίπτωση είναι τόσο απλό, αλλά και τόσο σύνθετο. Πρόκειται για έναν γκαρντ/φόργουορντ που κάνει -κατά βάση- μόνο ένα πράγμα: εκτελεί από τα 6μ75. Πρόκειται άλλωστε για έναν παίκτη που παίρνει υπερδιπλάσια τρίποντα από δίποντα σε κάθε αγώνα που συμμετέχει στην EuroLeague.

Ούτε ιδιαίτερη ικανότητα έχει με την μπάλα στα χέρια, ούτε ανθεκτικός στις επαφές είναι (παρά τα 2μ01 του), ούτε του αρέσει να διεισδύει στο αντίπαλο καλάθι. Κι όμως, όσο επιφανειακός κι αν φαίνεται ο τρόπος ανάλυσης του παιχνιδιού του, τόσο περίπλοκος είναι. Ο λόγος; Κάνει μεν μόνο ένα πράγμα, αλλά το κάνει πολύ καλά!

Κι ας ξέρουν όλοι πώς κινείται, πώς του αρέσει να παίρνει την μπάλα, πώς χρησιμοποιεί τα σκριν των συμπαικτών του.

Ο Μάρκους Έρικσον, λοιπόν, παίρνει 6.12 σουτ τριών πόντων ανά αγώνα στην EuroLeague -την ίδια ώρα εκτελεί 2.6 δίποντα. Είναι έκτος στην σχετική λίστα, παράλληλα όμως παίζει αρκετά λιγότερο (24'16'') από κάθε έναν εξ όσων βρίσκονται μπροστά του (δεσπόζει ο Αλέξι Σβεντ των 9.38 τριπόντων ανά 32'39''). Αντίστοιχα, είναι πέμπτος στα εύστοχα σουτ τριών πόντων ανά αγώνα με 2.59, οριακά πίσω από τη δεύτερη θέση -εκεί βρίσκεται ο Νεμάνια Νέντοβιτς με 2.67 κατά μέσο όρο.

Τα σημεία από τα οποία ευστοχεί ο Μάρκους Έρικσον
Τα σημεία από τα οποία ευστοχεί ο Μάρκους Έρικσον INSTAT SCOUT

*Το shot chart με τα σουτ τριών πόντων του Μάρκους Έρικσον στην EuroLeague το 2020/21

ΟΙ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Στη δική του περίπτωση λοιπόν, μιλάμε για έναν παίκτη που έχει μεγάλη ανάγκη τους συμπαίκτες του. Είτε μιλάμε για κοντούς (πάσα) είτε για ψηλούς (σκριν). Είναι αυτός, τον οποίο όλοι είναι υποχρεωμένοι να βοηθούν προκειμένου να έχει τον χώρο (κυρίως) και τον χρόνο για να σουτάρει. Το γεγονός πως τον επέλεξαν ο Ιμάρ Οχέδα και ο Αΐτο Ρενέσες δεν είναι τυχαίο, αλλά έχει να κάνει με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του. Πάνω στα δικά του δυνατά σημεία άλλωστε, η Άλμπα βρήκε το πάτημα για να "χτίσει" ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι των επιθετικών κατοχών τις σε off screen -η γερμανική ομάδα είναι πρώτη στην EuroLeague με 7.5 σουτ σε τέτοιες καταστάσεις.

Κι όπως φαίνεται, σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στη Mercedes Benz Arena όλα λειτουργούν εξαιρετικά. Η χημεία με τους υπόλοιπους του rotation εξακολουθεί να υφίσταται, κι ας έγινε ριζική αλλαγή προσώπων το περασμένο καλοκαίρι λόγω του limit up που παρουσίασε η μετοχή άλλων βασικών παικτών της Άλμπα (βλ. Ρόκας Γκεντράιτις, Μάρτιν Χέρμανσον, Λάντρι Νόκο).

Το shot chart του Μάρκους Έρικσον όταν εκτελεί σε off screen ή catch and shoot
Το shot chart του Μάρκους Έρικσον όταν εκτελεί σε off screen ή catch and shoot INSTAT SCOUT

*Το shot chart με τα σουτ τριών πόντων του Μάρκους Έρικσον στην EuroLeague το 2020/21 σε off screen και catch and shoot

Πώς τον "εκμεταλλεύεται" η ομάδα του; Με δύο τρόπους κατά βάση: με catch and shoot (σουτ από θέση δηλαδή) και με off screen (σε κίνηση μετά από σκριν). Κι αν πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συνθήκες εκτέλεσης, εκείνος όχι μόνο επενδύει εξίσου σε αμφότερες ποσοτικά (31 τρίποντα σε off screen, 29 τρίποντα σε catch and shoot), αλλά είναι εξίσου αποδοτικός.

Για την ακρίβεια, τη φετινή σεζόν έχει 54.8% σε catch and shoot και 46.9% σε off screen. Κοινώς, απαγορεύεται η αντίπαλη άμυνα (εν προκειμένω αυτή του Ολυμπιακού) να τον αφήσει να εκτελέσει υπό αυτές τις συνθήκες.

Τρόπος Τρίποντα Ποσοστό Ευστοχίας
Catch and Shoot 15/29 54.8%
Transition 7/17 40.9%
Off Screen 14/31 46.9%
Hand Off 3/6 50%
Pick N Roll 5/16 28.9%

ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΧΙΜΚΙ

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες άλλωστε, είχε μετατρέψει ένα υπό διεκδίκηση παιχνίδι απέναντι στη Χίμκι, σε εύκολη επικράτηση της Άλμπα, χάρη στα σουτ που πήρε σε κατοχές που εκδηλώθηκαν με off screen. Μέσα σε έξι λεπτά. Τότε ήταν που έβαζε το ένα τρίποντο μετά το άλλο, για να τελειώσει με 10/13 από τα 6μ75 και να βάλει το όνομά του στην κορυφή της σχετικής στατιστικής κατηγορίας της EuroLeague -δίπλα σε αυτά του Σέιν Λάρκιν και του Άντριου Γκάουντλοκ.

Εκείνος ο αγώνας στη Mytishchi Arena μοιάζει να αποτελεί το αποκορύφωμα μιας πολύ αποδοτικής σεζόν (σε επίπεδο αριθμών) για τον ίδιο. Κι ας είχε έναν σοβαρό τραυματισμό να τον κρατήσει εκτός μάχης για περίπου δύο μήνες στη διάρκεια του α' γύρου της regular season.

Η ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ

Από την άλλη, όπως όλοι οι παίκτες, έτσι κι αυτός έχει τη δική του αχίλλειο πτέρνα (πάντα με γνώμονα το σουτ). Τι εννοούμε; Είναι μεγάλη η απόκλιση στα ποσοστά του, όταν υποχρεώνεται να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να να εκτελέσει σε δεύτερο χρόνο, μετά από ντρίμπλα. Σε τέτοιες καταστάσεις εκτελεί με 28.9%, ποσοστό που τον κάνει να μοιάζει με κοινό θνητό, να φαίνεται συνηθισμένος.

Το θέμα βέβαια είναι πόσες φορές θα τον "υποχρεώσει" η άμυνα του Ολυμπιακού να ντριμπλάρει, πριν εκτελέσει. Κόντρα στη Χίμκι χρειάστηκε μόλις επτά (7) ντρίμπλες για να σημειώσει 36 πόντους.

Ενδεχομένως, η άμυνα με αλλαγές -που αποδείχθηκε τόσο αποδοτική απέναντι στη Ζενίτ- να επιστρατευτεί για δεύτερο σερί παιχνίδι. Όπως η ρωσική ομάδα άλλωστε, έτσι κι η Άλμπα επενδύει πολλά στο off screen. Οπότε το να έχει διαρκώς έναν παίκτη μπροστά του μπορεί να αποδειχθεί καίριο για την αναχαίτισή του, από την στιγμή μάλιστα που δεν είναι ιδιαίτερα ικανός με την μπάλα στο έδαφος ή στις διεισδύσεις. Αυτό βέβαια σημαίνει πως ο Κώστας Κουφός δεν θα μείνει για πολλή ώρα στο παρκέ, αφού δεν μπορεί να υπηρετήσει τέτοιου είδους άμυνες.

Το πώς θα αποφασίσει να πορευτεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας και το πώς θα επιχειρήσει να περιορίσει την επιθετική δράση του Μάρκους Έρικσον, οδηγώντας τον σε σουτ που δεν του αρέσουν τόσο (αν υπάρχουν τέτοια) είναι κάτι που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στη μονομαχία της Mercedes Benz Arena το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαρτίου (στις 21:30). Εν αναμονή...

Photo Credits: 24MEDIA Creative Team / Κωνσταντίνος Μπαντούνας

TAGS ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ