ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Η ανάλυση της μαγικής βραδιάς του Έρικσον: 36 πόντοι, 10 τρίποντα, 7 ντρίμπλες

Ο Μάρκους Έρικσον της Άλμπα με την φανέλα της εθνικής Σουηδίας
Ο Μάρκους Έρικσον της Άλμπα με την φανέλα της εθνικής Σουηδίας FIBA

Ο Μάρκους Έρικσον διέλυσε την άμυνα της Χίμκι με 36 πόντους και 10/13 τρίποντα και το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Instat Scout την μαγική εμφάνισή του

Ο Μάρκους Έρικσον είχε βραδιά καριέρας στην νίκη της Άλμπα με 100-81 στην έδρα της Χίμκι, καταφέρνοντας να γράψει ιστορία, αφού ισοφάρισε το ρεκόρ της EuroLeague με 10 εύστοχα τρίποντα σε ένα παιχνίδι.

Ήταν μία μυθική βραδιά για τον Σουηδό, που εκμεταλλεύτηκε και την αφελή άμυνα των Ρώσων, τιμωρώντας κάθε λάθος της Χίμκι, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 36 πόντους με 1/3 δίποντα, 10/13 τρίποντα, 4/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 41 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης σε 30 λεπτά συμμετοχής.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την εμφάνιση, το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Instat Scout την εμφάνισή του.

ΕΝΑ ΤΡΟΜΕΡΟ SHOT CHART

Ο Έρικσον έκανε την μεγαλύτερη ζημιά του από την αριστερή πλευρά του παρκέ, είτε βγαίνοντας από σκριν (off screen) είτε με την μπάλα να καταλήγει στα χέρια του έπειτα από καλή κυκλοφορία, σουτάροντας από την γωνία (Spot Up). Το δε Shot Chart του (ο χάρτης που δείχνει από πού επιχείρησε τα σκριν, το δείχνει ξεκάθαρα αυτό:

Το σημείο από το οποίο επιχείρησε τα σουτ του ο Έρικσον στον αγώνα της Άλμπα με την Χίμκι
Το σημείο από το οποίο επιχείρησε τα σουτ του ο Έρικσον στον αγώνα της Άλμπα με την Χίμκι INSTAT SCOUT

Τα σημεία από τα οποία σούταρε ο Έρικσον κόντρα στην Χίμκι (Πηγή Instat Scout)

Αυτό που δεν δείχνει το συγκεκριμένο Shot Chart, αλλά θα αναλυθεί στην συνέχεια είναι ένα στατιστικό που δείχνει ξεκάθαρα γιατί ο Έρικσον θεωρείται ένας από τους καλύτερους σουτέρ της EuroLeague: Ο Σουηδός χρειάστηκε να κάνει μόλις 7 ντρίμπλες για να σημειώσει 36 πόντους!

ΕΚΑΝΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

Ο Σουηδός γκαρντ/φόργουορντ είναι μαζί με τον Τζέισι Κάρολ της Ρεάλ οι καλύτεροι παίκτες στην EuroLeague στο να εκτελούν βγαίνοντας από σκριν. Και αυτό φάνηκε και στον αγώνα της Άλμπα με την Χίμκι, με τον Έρικσον να τρέχει διαρκώς γύρω από τα σκριν των συμπαικτών του για να εκτελέσει.

Σύμφωνα με τα Advanced Stats του Instat Scout, οι πόντοι του Έρικσον ήρθαν ως εξής:

Off Screen (βγαίνοντας από σκριν): 15 πόντοι

Spot Up (τρίποντο από στάση): 9 πόντοι

Αιφνιδιασμός: 3 πόντοι

Σουτ μετά από ντρίμπλα: 2 πόντοι

Hand off (πάσα χέρι με χέρι): 3 πόντοι

Ελεύθερες βολές: 4 πόντοι

Αυτό βέβαια που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακή την εμφάνιση του Έρικσον είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πόντων ήρθαν με άμεση εκτέλεση, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί ντρίμπλα.

Συγκεκριμένα οι 7 ντρίμπλες που χρειάστηκε να κάνει ο Έρικσον ήταν οι εξής:

Μία ντρίμπλα βγαίνοντας από σκριν για να ξεμαρκαριστεί

Μία ντρίπλα σε Hand off κατάσταση παίρνοντας έτσι και το σκριν για να σουτάρει

Δύο ντρίμπλες όταν βγαίνοντας από σκριν χρειάστηκε λίγο χρόνο να μαζέψει την μπάλα και να σουτάρει (στο μοναδικό του δίποντο στο παιχνίδι)

Τρεις ντρίμπλες όταν έφυγε στον αιφνιδιασμό στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου έπειτα από κλέψιμο, πριν κερδίσει ένα φάουλ για να ευστοχήσει σε δύο βολές.

Με λίγα λόγια: Ο Έρικσον απέδειξε για πολλοστή φορά ότι είναι ένας από τους κορυφαίους σουτέρ στην EuroLeague, αν όχι ο καλύτερος. Και το "μόνο" που χρειάστηκε να κάνει ήταν να σημειώσει 36 πόντους με 10 τρίποντα και μόλις 7 ντρίμπλες. Καθόλου άσχημα.

Photo Credits: FIBA

TAGS ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ EUROLEAGUE ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ