BASKETBALL ANALYSIS

Ο Μάικ Τζέιμς είναι ο βασιλιάς του σουτ πάνω σε άμυνα στην EuroLeague

Ο Μάικ Τζέιμς με τα χρώματα της Μονακό
Ο Μάικ Τζέιμς με τα χρώματα της Μονακό TOURETTE PHOTOGRAPHY / 24MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Μάικ Τζέιμς σουτάρει φέτος πιο συχνά από κάθε άλλον παίκτη της EuroLeague πάνω σε άμυνα, δίχως όμως αυτό να αποτελεί πρόβλημα για τον ίδιο. Το SPORT24 καταπιάνεται -με τη βοήθεια του InStat Scout- με τον "Βασιλιά" των contested shots.

Πριν από περίπου είκοσι μέρες, η Μονακό πήρε μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Μπάγερν (83-78), έχοντας τον Μάικ Τζέιμς στα καλύτερά του. Ο εκρηκτικός γκαρντ σημείωσε 26 πόντους (με 5/10 δίποντα, 5/7 τρίποντα και 1/2 βολές), παρά το γεγονός πως κάθε ένα από τα δεκαεφτά σουτ που έκανε ήταν πάνω σε γερμανική άμυνα.

Το παιχνίδι του Audi Dome ήταν από αυτά που επιβεβαίωσαν τον κανόνα πως η επίθεση είναι πάντα ένα βήμα (sic) πιο μπροστά από την άμυνα. Ό,τι κι αν σχεδίασε ο Αντρέα Τρινκιέρι, δεν είχε αποτέλεσμα. Όχι απαραίτητα γιατί οι παίκτες του ήταν ασυνεπείς σε αυτά που ζητούσε, αλλά επειδή ο "απέναντι" έκανε εξαιρετικά τη δουλειά του. Ίσως καλύτερα από κάθε άλλη φετινή φορά, βάσει πάντα των (αμυντικών) δεδομένων.

Η μεγάλη εικόνα που αφορά στον Μάικ Τζέιμς και τους τρόπους εκτέλεσής του δείχνει άλλωστε πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν έκανε κάτι διαφορετικό από αυτό που συνηθίζει. Είχε για αρκετή ώρα την μπάλα στα χέρια του, χτύπησε κάθε απόφαση του προπονητή της γερμανικής ομάδας και πήγε σε προσωπικές φάσεις, ανεξαρτήτως του ποιος βρισκόταν απέναντι, κοντός ή ψηλός.

Κάπως έτσι, έφτασε στο σημείο να κλείνει έναν αγώνα της EuroLeague, σκοράροντας μόνο με contested shots (σουτ πάνω σε άμυνα).

Τα contested shots που πήρε στο παιχνίδι με την Μπάγερν
Τα contested shots που πήρε στο παιχνίδι με την Μπάγερν INSTAT SCOUT

Έτσι, καταγράφηκε η στατιστική πραγματικότητα της εμφάνισης του 31χρονου γκαρντ από την InStat Scout. Μία εικόνα που -για τους λάτρεις των advanced stats- δεν είναι ιδιαίτερα ξένη/άγνωστη όσον αφορά στον πόιντ γκαρντ της Μονακό.

Βλέπετε, ο Μάικ Τζέιμς κυκλοφορεί φέτος στην EuroLeague με την ταμπέλα του "Βασιλιά" των σουτ πάνω σε άμυνα. Τι σημαίνει αυτό; Τα contested shots αποτελούν τη δική του αγωνιστική ρουτίνα/καθημερινότητα, δεδομένου ότι βρίσκεται στο Νο1 της σχετικής λίστας της διοργάνωσης (με 12.3 ανά αγώνα), όντας ο πρώτος εκ των οκτώ παικτών της διοργάνωσης που καταγράφουν διψήφιο αριθμό σουτ πάνω σε άμυνα ανά αγώνα τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Όπως είναι λογικό, η συγκεκριμένη οκτάδα περιλαμβάνει αποκλειστικά παίκτες που αρέσκονται να εκτελούν μετά από ντρίμπλα ή υποχρεώνουν την αντίπαλη ομάδα να πάει ως επί το πλείστον σε αλλαγές στο μαρκάρισμά τους (μετά από το pick n roll), για να περιορίσει τον χώρο εκτέλεσης -γι αυτό θα διαπιστώσετε πως οι περισσότερες εξ αυτών είναι άλλωστε η Νο1 επιθετική απειλή για την αντίπαλη άμυνα.

Το νόμισμα των contested shots -που τόσο του αρέσουν- έχει κι άλλη όψη όμως. Αυτή των ποσοστών, εκεί όπου χάνει την πρωτοκαθεδρία από τον Έλι Οκόμπο. Εν προκειμένω, έχει 38.5% στα σουτ εντός παιδιάς που είναι πάνω σε άμυνα, ποσοστό που απέχει αρκετά από τον πλέον συνεπή σε αυτού του είδους τα σουτ. Για όσους ενδεχομένως το έχουν ξεχάσει/διαγράψει από τη μνήμη τους, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε αισθανθεί στο πετσί του αυτή την αποτελεσματικότητα του βασικού άσου της Βιλερμπάν πριν από τρεις μήνες.

Αναλυτικά οι οκτώ (8) που έχουν 10+ contested shots ανά αγώνα στην EuroLeague τη φετινή σεζόν:

  1. Μάικ Τζέιμς: 12.3 (38.5% ποσοστό ευστοχίας)
  2. Γουίλ Κλάιμπερν: 11.1 (37%)
  3. Έλι Οκόμπο: 10.8 (46.5%)
  4. Σκότι Γουίλμπεκιν: 10.8 (40.5%)
  5. Ντουέιν Μπέικον: 10.6 (36.5%)
  6. Βασίλιε Μίτσιτς: 10.6 (42.1%)
  7. Νταρούν Χίλιαρντ: 10.3 (42.3%)
  8. Μάριο Χεζόνια: 10.1 (43.4%)

Η ανοδική τάση και η αναλογία

Η συγκεκριμένη κορυφή δεν αποτελεί πάντως έκπληξη, τουλάχιστον για όσους παρακολουθούν επισταμένως τους αγώνες του Μάικ Τζέιμς στην EuroLeague. Σταθερά τα τελευταία χρόνια άλλωστε έχει διψήφιο αριθμό προσπαθειών πάνω σε άμυνα, μετατρέποντας τα contested shots σε μέρος της αγωνιστικής καθημερινότητάς του.

Συγκεκριμένα, την περσινή σεζόν σούταρε περισσότερο από ποτέ πάνω σε άμυνα (12.6 προσπάθειες/αγώνα), δίνοντας συνέχεια σε μια ανοδική τάση που καταγράφεται την τελευταία εξαετία -από την στιγμή δηλαδή που άλλαξε το format της διοργάνωσης.

Κι αν πέρσι τα contested shots του Μάικ Τζέιμς ήταν περισσότερα, φέτος βλέπουμε ότι τα ελεύθερα σουτ (uncontested) που παίρνει είναι λιγότερα από ποτέ. Για την ακρίβεια, εκτελεί λιγότερη από μια φορά ανά αγώνα στην EuroLeague δίχως να υπάρχει άμυνα μπροστά του.

  • 2021/22 (Μονακό): 12.3 contested - 0.6 uncontested (95.34%)
  • 2020/21 (ΤΣΣΚΑ Μόσχας): 12.6 contested - 1.4 uncontested (90%)
  • 2019/20 (ΤΣΣΚΑ Μόσχας): 12 contested - 2.2 uncontested (83.3%)
  • 2018/19 (Αρμάνι Μιλάνο): 11.6 contested - 3.5 uncontested (76.82%)
  • 2017/18 (Παναθηναϊκός): 9.3 contested - 3.4 uncontested (73.22%)
  • 2016/17 (Παναθηναϊκός): 7.3 contested - 2.6 uncontested (73.73%)

Η αγωνιστική πραγματικότητα του Μάικ Τζέιμς είναι ιδιαίτερη, απρόβλεπτη σε πολλές περιπτώσεις. Μαζί έχει μια κοινή παραδοχή: δεν είναι εύκολο να τον περιορίσεις. Η καλή περιφερειακή άμυνα είναι το πρώτο ζητούμενο, η ευελιξία των ψηλών να ακολουθήσουν μακριά από το καλάθι το δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση όμως, ουδείς μπορεί να νιώσει σίγουρος ότι θα του βάλει χαλινάρι στην εκτέλεση.

Ο αγώνας της περασμένης εβδομάδας με τη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ενός είδους εξαίρεση (δεδομένου ότι είχε 3/19 εντός παιδιάς), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Τουναντίον, θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό και τις ικανότητές του. Η αυτοπεποίθησή του άλλωστε ξεχειλίζει κι είναι ικανή να γεμίσει όλα τα γήπεδα της EuroLeague.

Απόψε, ο κλήρος πέφτει στο ΟΑΚΑ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΜΟΝΑΚΟ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ