NBA

Ο ΛαΜέλο Μπολ λάμπει ως βασικός

Ο ΛαΜέλο Μπολ με την φανέλα των Χόρνετς την σεζόν 2020/21
Ο ΛαΜέλο Μπολ με την φανέλα των Χόρνετς Ⓒ 2021 NELL REDMOND/ASSOCIATED PRESS

Ο ΛαΜέλο Μπολ βρέθηκε στην βασική πεντάδα των Χόρνετς στα τελευταία πέντε παιχνίδια και έχει ανθίσει. Το SPORT24 σε συνεργασία με το InStat Scout αναλύει την ρούκι σεζόν και την έκρηξη του νεαρού γκαρντ.

Ο ΛαΜέλο Μπολ δείχνει ότι πλέον αισθάνεται (πολύ) άνετα στο ΝΒΑ. Και η τελευταία απόδειξη για αυτό ήρθε στην άνετη νίκη των Χόρνετς με 119-94 επί των Ρόκετς, όπου ήταν εξαιρετικός, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 24 πόντους με 7/12 τρίποντα, 6 ριμπάουντ και 10 ασίστ.

Ήταν ακόμα μία εξαιρετική εμφάνιση από τον μικρότερο αδελφό Μπολ της οικογένειας (μετά τον Λόνζο των Πέλικανς και τον ΛιΆντζελο που ακόμα ψάχνεται στην G-League), ο οποίος, ειδικά τον τελευταίο καιρό, δείχνει να δικαιώνει όσους υποστήριζαν ότι ήταν ο πιο ταλαντούχος από τους τρεις αδελφούς.

Στους πέντε τελευταίους αγώνες των Χόρνετς ο Μπολ έχει χριστεί βασικός λόγω των απουσιών της Σάρλοτ (αφού οι Τέρι Ροζίερ και Ντιβόντε Γκράχαμ έχασαν από δύο αγώνες και ο Πι Τζέι Γουάσινγκτον έναν αγώνα). Αποτέλεσμα; Να ανθίσει, εκτοξεύοντας τους αριθμούς του σε αυτό το διάστημα στους 22.6 πόντους, 6 ριμπάουντ, 6.6 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο με 43.8% στα σουτ και 51.4% στα τρίποντα (σε 7.4 προσπάθειες ανά αγώνα) σε 34 λεπτά συμμετοχής, όταν στους πρώτους 20 αγώνες είχε 12.2 πόντους, 5.9 ριμπάουντ, 6.1 ασίστ και 1.5 κλέψιμο με 43% στα σουτ και 29.9% στα τρίποντα σε 25 λεπτά συμμετοχής. Τι όμως είναι αυτό που έχει αλλάξει στον Μπολ;

ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ, ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ

Στους πέντε τελευταίους αγώνες των Χόρνετς ο Μπολ είναι ξεκάθαρα πιο επιθετικός, έχοντας περισσότερη ώρα την μπάλα στα χέρια του. Όπως προκύπτει από την στατιστική καταγραφή των πεπραγμένων του από το Instat Scout, στους τελευταίους πέντε αγώνες των Χόρνετς ο Μπολ στήνει σχεδόν τα διπλάσια Πικ εν Ρολ σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια (5.6 ανά αγώνα) σκοράροντας 1.14 πόντους ανά κατοχή, όταν πριν έστηνε 3.4 Πικ εν Ρολ και σκόραρε 0.9 πόντους ανά κατοχή.

Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή για τον Μπολ, ο οποίος στο ίδιο διάστημα εκτελεί με μεγαλύτερη άνεση από την περιφέρεια, έχοντας 19/37 τρίποντα στους πέντε τελευταίους αγώνες, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι αντίπαλες άμυνες του έδιναν αρκετό χώρο για να σουτάρει, κάτι που άνοιξε και το υπόλοιπο παιχνίδι του.

Οι προσπάθειες του ΛαΜέλο Μπολ στους 5 τελευταίους αγώνες των Χόρνετς
Οι προσπάθειες του ΛαΜέλο Μπολ στους 5 τελευταίους αγώνες των Χόρνετς INSTAT SCOUT

Οι εντός παιδιάς προσπάθειες του Μπολ στα 5 τελευταία παιχνίδια

Παρατηρώντας βέβαια κάποιος το Shot Chart (μετάφραση: Τις θέσεις από τις οποίες σούταρε) του Μπολ μπορεί να δει το ξεκάθαρο ψεγάδι του: Έχει μεγάλη αδυναμία να τελειώσει φάσεις κοντά στο καλάθι, αφού δεν έχει ακόμα την κατάλληλη σωματική διάπλαση για να αντέξει την επαφή, με αυτό το 34% που τελειώνει στους πέντε τελευταίους αγώνες τις φάσεις στο “ζωγραφιστό” να είναι πολύ κακό νούμερο (στην σεζόν τελειώνει με 44% στο “ζωγραφιστό”, το οποίο επίσης είναι κακό). Αυτό όμως είναι αναμενόμενο, αφού όλοι οι ρούκι γκαρντ αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα.

ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ

Ο Μπολ μπήκε στο ΝΒΑ έχοντας την ταμπέλα ενός ψηλού γκαρντ (1.98 μέτρα), All Around παίκτη με καλή επαφή με το καλάθι. Το δυνατό του σημείο ωστόσο ανέκαθεν ήταν άλλο: Είναι εξαιρετικός πασέρ, από τους καλύτερους της γενιάς του για την ακρίβεια, αν όχι ο καλύτερος. Αυτό που ρωτούσαν όλοι όλοι, ειδικά μετά την μέτρια περσινή του σεζόν στο πρωτάθλημα Ωκεανίας, ήταν αν θα μπορούσε να βελτιώσει το σουτ του σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό σε επίπεδο ΝΒΑ, προκειμένου να ανοίξουν και άλλοι ορίζοντες στο παιχνίδι του. Και εδώ είναι που έγκειται η μεγάλη αλλαγή.

Την μοναδική σεζόν που αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Ωκεανίας (σε 12 αγώνες), ο Μπολ σούταρε με το απογοητευτικό 24.7% στα τρίποντα. Στο ΝΒΑ όμως σουτάρει με 36.8%. Αναλύοντας όμως ακόμα περισσότερο τα στατιστικά του με την βοήθεια του Instat Scout, μπορεί κάποιος να δει την πραγματική αλλαγή: Την περσινή σεζόν ο Μπολ σούταρε μόλις με 27% σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ χωρίς ντρίμπλα δηλαδή), ενώ μέχρι στιγμής στο ΝΒΑ σουτάρει με 38.5%, γεγονός που έχει εκτοξεύσει την παραγωγικότητά του.

Οι Catch and Shoot προσπάθειες του ΛαΜέλο Μπολ την σεζόν 2020/21
Οι Catch and Shoot προσπάθειες του ΛαΜέλο Μπολ την σεζόν 2020/21 INSTAT SCOUT

Οι προσπάθειες του ΛαΜέλο Μπολ σε καταστάσεις Catch and Shoot με τους Χόρνετς

Αν ο Μπολ καταφέρει να σταθεροποιήσει αυτά τα νούμερα και οι αντίπαλες άμυνες τον σέβονται περισσότερο – κάτι που στα τελευταία παιχνίδια γίνεται και αυτό εξηγεί και την έκρηξή του – τότε θα ανοίξουν οι διάδρομοι, θα μπορέσει να βρει ακόμα πιο εύκολα τους συμπαίκτες του, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ως παίκτης. Δεδομένου εξάλλου ότι είναι μόλις 20 χρονών, είναι στο χέρι του να συνεχίσει στο ίδιο τέμπο.

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ

Αφήνοντας στην άκρη το... δράμα με τον πατέρα του, ο Λαμέλο Μπολ δούλεψε στο παιχνίδι του και αυτό είναι εμφανές. Τα δυνατά του σημεία παραμένουν η ικανότητά του στην δημιουργία των παικτών των συμπαικτών του και το εξαιρετικό μέγεθος για γκαρντ, ενώ δείχνει ότι βελτιώνεται ως σκόρερ, κάτι που θα ανοίξει το παιχνίδι του.

Το ψεγάδι του παραμένει βέβαια η αδυναμία του να δημιουργήσει με συνέπεια το δικό του σουτ σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός σε επίπεδο ΝΒΑ λόγω έλλειψης ελίτ αθλητικότητας, αλλά και να τελειώσει φάσεις στο “ζωγραφιστό” για τον ίδιο λόγο. Αυτό δεν αλλάζει όμως την προοπτική του.

Ο Μπολ είναι ένας παίκτης με πολύ υψηλό ταβάνι, που έχε την τύχη να βρίσκεται σε έναν οργανισμό όπως οι Χόρνετς, όπου η πίεση είναι πρακτικά μηδενική. Στην Σάρλοτ έχει την ευκαιρία να μάθει από τα λάθη του και να δουλέψει το παιχνίδι του, έχοντας την “ασπίδα” που του δίνουν οι Χέιγουορντ, Ροζίερ και Γκράχαμ στην περιφέρεια. Το πόσο θα βελτιωθεί και θα εξελιχθεί είναι πλέον στο χέρι του.

Photo Credits: ⓒ 2021 Nell Redmond/Associated Press

TAGS NBA ΗΠΑ ΣΑΡΛΟΤ ΧΟΡΝΕΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ