ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Γιάννης μαζί με τον Γκάλη και τους θρύλους του μπάσκετ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται για βολή στο Σερβία - Ελλάδα
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ετοιμάζεται για βολή στο Σερβία - Ελλάδα EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας που πετυχαίνει 40π σε ένα παιχνίδι κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για εκείνους των οποίων τα κατορθώματα αγγίζει (η ξεπερνάει) ο σουπερ-σταρ της Εθνικής: Γκάλης, Κολοκυθάς, Γκούμας, αλλά και Γιαννάκης, Φασούλας, Φάνης, Αμερικάνος και άλλοι μυθικοί διεθνείς.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σκόραρε 40 πόντους εναντίον της Σερβίας και έγινε ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας, που πέτυχε κάτι τέτοιο. Χρειάστηκε να περάσουν 32 χρόνια για να ξαναδούμε ένα Ελληνα διεθνή να σημειώνει τουλάχιστον 40π σε ένα αγώνα. Ήταν ο Νίκος Γκάλης ο τελευταίος που είχε πετύχει κάτι τέτοιο όταν στο φιλικό ματς με τη Δανία (113-91) στις 19/11/1989 είχε σταματήσει στους 48π.

Ο αξεπέραστος Νικ μέτρησε άλλα 32 παιχνίδια της Εθνικής με 40 και πλέον πόντους, έχοντας συνολικά 5.120 πόντους σε 168 ματς με ένα εξωφρενικό μέσο όρο 30.4π ανά αγώνα! Ο Γιάννης αρχίζει και αγγίζει τις επιδόσεις του, αφού οι 40π, εναντίον των Σέρβων στο Βελιγράδι είναι το νέο ατομικό ρεκόρ πόντων με την Εθνική Ομάδα, μετά τους 31 που είχε πετύχει στο πρώτο φιλικό προετοιμασίας με την Ισπανία στις 9 Αυγούστου.

Η ιστορία λέει ότι μόλις άλλοι δυο παίκτες στην 86χρονη διαδρομή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, ο αείμνηστος Γιώργος Κολοκυθάς και ο "αυτοκράτορας" ή-κατά τον Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη "καλαθοκένταυρος"- Βασίλης Γκούμας είχαν στο ενεργητικό τους αγώνες με "σαραντάρες" (και βάλε). Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά για να συνειδητοποιήσουμε κιόλας το στατιστικό κατόρθωμα του καταπληκτικού Γιάννη.

Ο Γκάλης έβαζε 40π για πλάκα

Ο Γκάλης ήταν ένα φαινόμενο του παγκόσμιου μπάσκετ. Όσοι δεν τον έχουν δει να αγωνίζεται δύσκολα καταλαβαίνουν πόσο σπουδαίος ήταν. Ο Φάνης Χριστοδούλου εξηγούσε κάποτε πόσο καλά αισθάνονταν όλοι στην Εθνική, όταν ήξεραν πως ό,τι κι αν συνέβαινε ο Νικ θα έβαζε 30-40 πόντους, έτσι για ... πλάκα, με 50-60% ποσοστό ευστοχίας. Ο μεγαλύτερος σκόρερ που είδαμε ποτέ στην Ευρώπη ήταν ασυναγώνιστος, εξάρθρωνε κάθε αμυντικό σύστημα, διέσυρε ψηλούς και κοντούς αντιπάλους, έχοντας μια ανεπανάληπτη σχέση με το καλάθι.

Ο Ρουντ Χαρεβάιν προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας είχε κάνει την καλύτερη δήλωση για το πως μπορεί κανείς να μαρκάρει τον Γκάλη: "Να τον κλειδώσουμε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του...".

Στις 5 Ιουλίου 1986, η Εθνική Ομάδα παίζει στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην Ισπανία. Υπάρχει μια ενδόμυχη ανησυχία για τη δυναμική του Παναμά, γρήγορα όμως, η Εθνική με τον Γκάλη σε οργιώδες βράδυ, λύνει κάθε αμφιβολία. Το σκορ είναι 110-81, η Ελλάδα ξεκινάει με νίκη την πορεία της στο Μουντομπάσκετ και ο Γκάλης με 53 (!) κάνει ρεκόρ στην καριέρα του με την Εθνική.

Ένα χρόνο νωρίτερα, στα προκριματικά της ίδιας διοργάνωσης είχε σημειώσει 52π (η Εθνική ηττήθηκε 89-88) ενώ πάλι στα τελικά του '86 είχε σημειώσει 49π στο τελευταίο ματς της ομάδας, εναντίον της Κίνας (ήττα με 112-111).

Αλλά είπαμε, ο Γκάλης είχε στο τσεπάκι του τις σαραντάρες! Με μέσο όρο 30.4π ανά αγώνα, στην καριέρα του με την Εθνική είχε 33 αγώνες με τουλάχιστον 40π. Εκτός των δυο ματς με τις "πενηντάρες" και τους 49π εναντίον της Κίνας, ο τεράστιος άσος σκόραρε 40π (σε 5 αγώνες), 41π (σε άλλους 5), 43π (τρεις φορές), 44π (σε ... 7 ματς), 45π (σε τέσσερις) 46π (2), 47π (2) και 48π (2).

Απίστευτος!

Ο Γιώργος Κολοκυθάς και ο τρομερός Μπίλυ

Ο πρώτος πάντως που είχε σπάσει το φράγμα των 40π ήταν ο Γιώργος Κολοκυθάς. Ο αείμνηστος "μύτος", ένα αυθεντικό ταλέντο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων τον πρόλαβαν στα γήπεδα, έπαιζε μπάσκετ μπροστά από την εποχή του και κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Οι χαρισματικές κινήσεις του μέσα και έξω από τη ρακέτα, το τεράστιο άλμα και τα αθλητικά του προσόντα (αν και ποτέ δεν ήταν ... εραστής της σκληρής προπόνησης) τον καθιστούσαν εφάμιλλο των κορυφαίων Ευρωπαίων της εποχής τους.

Ο Κολοκυθάς είχε χίλιους τρόπους να βάζει την μπάλα στο καλάθι και το 1967 στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (με μέσο όρο 25.4π). Κόντρα στους Ισπανούς, μάλιστα, στις 7 /10/1967 σκόραρε 43 πόντους, στο καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του. Ένα χρόνο νωρίτερα στο βαλκανικό πρωτάθλημα είχε πετύχει επίσης 43π στη νίκη της Εθνικής επί της Β Βουλγαρίας με 91-90.

Είναι δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας (σε μέσο όρο) πίσω από το Νίκο Γκάλη, καυώς σε 90 αγώνες με τα γαλανόλευκα σημείωσε 1.807π (μ.ο 20.1).

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και στο Ευρωμπάσκετ του 1971, ένα μοναδικό κατόρθωμα που ξεπέρασε δεκαπέντε χρόνια αργότερα ο Γκάλης, ο οποίος κέρδισε τον τίτλο του αρχισκόρερ σε τέσσερις διοργανώσεις ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (1983, 87, 89 και 91).

Στην καριέρα του με την Εθνική είχε 13 αγώνες, τουλάχιστον με 30 πόντους. Δυστυχώς λόγω του τραυματισμού σταμάτησε νωρίς το μπάσκετ (μόλις σε ηλικία 28 ετών). Φανταστείτε ότι το 1971 στο τελευταίο του ματς με την Εθνική Ομάδα, εναντίον της Σκωτίας, είχε σημειώσει 36π.

Ο Βασίλης Γκούμας ήταν επίσης ένας σκόρερ ολκής. Ο πρώτος που ξεπέρασε στο πρωτάθλημα τους 10.000π και με μια πολυτάραχη διαδρομή στην Εθνική Ομάδα, που σημαδεύτηκε από την τιμωρία του, για την "ανταρσία" του το 1975 όταν πέταξε στο Δούναβη τα αναμνηστικά της ελληνικής αποστολής από την συμμετοχή της στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου. Είχε προλάβει πάντως να σημειώσει 1641π σε 114 αγώνες, έχοντας ρεκόρ τους 41 που σκόραρε στο 113-88 κόντρα στη Β Γερμανίας, στις 31/1/1971.

Σπουδαίος σουτέρ, με έξοχο τζαμπ σουτ καθιερώθηκε σαν σκόρερ ενώ ακόμη δεν είχε εφαρμοστεί το τρίποντο, έγινε ο δεύτερος παίκτης που ξεπέρασε τους 40π στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας. Μετά ήρθε ο Γκάλης.

Οι θρύλοι που πέρασε ο Γιάννης

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε ο τέταρτος αυτού του κλειστού κλαμπ με τους "σαραντάρηδες" της Εθνικής Ομάδας. Άφησε πίσω του τεράστια ονόματα του ελληνικού μπάσκετ, που έχουν γράψει την δική τους (τεράστια) ιστορία στο σπορ.

✔ Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που κατέχει βέβαια, το απόλυτο ρεκόρ σε συμμετοχές έχει ρεκόρ 38π από τις 14/8/1990 και το 103-88 της Ελλάδας κόντρα στη Βραζιλία, από το Μουντομπάσκετ της Αργεντινής. Στην καριέρα του ο απαράμιλλος αρχηγός και μετέπειτα προπονητής της Εθνικής έχει 23 ματς με περισσότερους από 30π.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχει ρεκόρ 38π με την Εθνική Ομάδα. Εδώ εναντίον του Τζόρντι Βιγιακάμπα από το Ευρωμπάσκετ 87
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχει ρεκόρ 38π με την Εθνική Ομάδα. Εδώ εναντίον του Τζόρντι Βιγιακάμπα από το Ευρωμπάσκετ 87 ΙΝΤΙΜΕ

✔ Ρεκόρ 36π σε αγώνα της Εθνικής έχουν ο Άγγελος Κορωνιός (11/7/1991 Ελλάδα-Ιταλία 91-97, Μεσογειακοί Αγώνες) και ο Νίκος Οικονόμου (Ελλάδα-Βραζιλία 89-87 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996)

✔ Στους 35π είχε σταματήσει ο Γιώργος Σιγάλας στον αγώνα της Ελλάδας με την Βραζιλία στην πρώτη φάση του ολυμπιακού τουρνουά της Ατλάντα το 1996 (91-72)

✔ Ο Παναγιώτης Φασούλας (στο 93-85 επί της Σ. Ένωσης για το Ιωβηλαίο του 1991) έκανε το δικό του ρεκόρ με 34π, όσους πόντους δηλαδή είχε σημειώσει και ο Στιβ Γιατζόγλου κόντρα στη Βουλγαρία (100-85) στο Ευρωμπάσκετ του 1979

✔ Με 33π ακολουθούν ο θρυλικός Γιώργος Αμερικάνος (σε δυο αγώνες, κόντρα σε Λιβύη το 1967 και την Βουλγαρία το 1964), ο Νάσος Γαλακτερός (στο 102-84 επί της Βοσνίας στο Ευρωμπάσκετ 93) και ο Τάκης Κορωναίος (Ελλάδα-Αίγυπτος 105-77, Μεσογειακοί Αγώνες)

✔ Κι ο Φάνης Χριστοδούλου είχε σημειώσει 32π εναντίον της Ισπανίας (102-93) στο κορυφαίο ματς της καριέρας του στην Εθνική, στο Μουντομπάσκετ του 1990

Ο Γιάννης έγινε Γιάνναρος...

Ο Γιάννης ξεκίνησε την καριέρα του στην Εθνική πριν από εννιά χρόνια. Το 2013 ήταν ακόμη 19 ετών, ένας μικρός Γιαννάκης, δηλαδή, που έμοιαζε έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο όλο. Στα 28 του, πλέον, ο Γιάννης έγινε Γιάνναρος έχει το ΝΒΑ στα πόδια του, την Ελλάδα στην καρδιά του και τα ρεκόρ του συνοδεύουν τις φιλοδοξίες της Εθνικής να φτάσει ξανά στην κορυφή.

Οι 40π που πέτυχε με την Σερβία στο Βελιγράδι είναι ένα δείγμα για το τι μπορεί να κάνει με τη γαλανόλευκη φανέλα, διαδέχθηκαν τους 31 που έβαλε κόντρα στην Ισπανία στις 9 Αυγούστου και τους 26π που' χε κόντρα στον Δομίνικο από το 2019 σε φιλικό αγώνα.

Κι ακόμη νομίζω ότι δεν έχουμε δει τίποτε...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ