ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Ενές Καντέρ στο SPORT24: "Αν πάω στην Τουρκία θα είναι με εισιτήριο μίας διαδρομής, δεν θα μπορέσω να φύγω ποτέ"

Ο Καντέρ φωτογραφίζεται για το SPORT24
Ο Καντέρ φωτογραφίζεται για το SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο αγώνας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε μέρος του πλανήτη, η καριέρα του στο NBA, η προοπτική να αγωνιστεί στην Ευρώπη και η έλλειψη επικοινωνίας με την οικογένεια του. Ο Ενές Καντέρ μιλάει στο SPORT24 με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του Ενές Καντέρ στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι μόνο των αθλητικών, αλλά κυρίως των πολιτικών μέσων ενημέρωσης, μιας και το ταξίδι του NBAερ στη χώρα μας έγινε με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Το γεγονός ότι ο Τούρκος σέντερ είναι free agent, του δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθεί περισσότερο με την ακτιβιστική του δράση στην παρούσα φάση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ενασχόλησή του με το μπάσκετ έχει τελειώσει.

Ο Ενές Καντέρ μίλησε στο SPORT24 για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του, το πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιεί τη δική του φωνή για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν, αλλά και για το ενδεχόμενο να αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Συνέντευξη στη Βασιλική Καραμούζα

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εσύ ήσουν αυτός που επεδίωξε τη συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη. Τι σε έκανε να διαλέξεις αυτόν και όχι πχ. τον Πρωθυπουργό ή κάποιον άλλο πολιτικό;

"Έχω επαφές με όλα τα γραφεία, αλλά πότε μέχρι τώρα δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία να μιλήσω μαζί του. Η συζήτηση μας ήταν εξαιρετική γιατί είναι ένας από τους πολιτικούς που όντως ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους. Μιλήσαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην πατρίδα μου, στην Τουρκία, όπως την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους πολιτικούς κρατούμενους και γενικά την κατεύθυνση στην οποία οδηγεί τη χώρα ο Ερντογάν.

Δυστυχώς με την καθοδήγηση του Ερντογάν η Τουρκία έχει γίνει μια τριτοκοσμική χώρα. Ακόμα μιλήσαμε για το πως μπορούν να γίνουν καλύτερες οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, γιατί ο Ερντογάν δεν αντιπροσωπεύει τον μέσο Τούρκο πολίτη, ούτε σέβεται κανέναν, σε κανένα σημείο του κόσμου, ψάχνει παράνομα για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο ή βγαίνει και λέει ότι κάποιο βράδυ θα εισβάλλει στην Ελλάδα ή την Κύπρο, αυτό είναι απαράδεκτο. Οπότε θέλαμε να δούμε πως μπορούμε να κάνουν την κατάσταση πιο ειρηνική στην περιοχή".

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι τόσο ενεργά με την πολιτική;

"Πρώτα απ' όλα δεν ασχολούμαι με την πολιτική, ασχολούμαι με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποτέ δεν έχω πει ψηφίστε αυτό το κόμμα ή μην ψηφίσετε για το άλλο. Αυτό που έκανα πάντα είναι να μάχομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Νομίζω ξεκίνησα πιο ενεργά το 2013, όταν είχε ξεσπάσει ένα σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία στο οποίο εμπλεκόταν ο Ερντογάν και κάποια μέλη της οικογένειάς του.

Τότε ήταν η πρώτη φορά που είπα κάτι και έγινε viral στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Τότε κατάλαβα ότι μπορώ να χρησιμοποιώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο και κάθε φορά που έγραφα κάτι γινόταν θέμα συζήτησης".

Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Ο Ενές Καντέρ με τη συντάκτρια του SPORT24, Βασιλική Καραμούζα PHOTO BY: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Πέρα από τη συνάντησή σου με τον κ. Ανδρουλάκη υπάρχει κάποιο άλλο ραντεβού εδώ στην Ελλάδα;

"Δεν θα μείνω πολύ, φεύγω την Πέμπτη, αλλά είχα χρόνο να επισκεφτώ το ΟΑΚΑ, το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η ομάδα δεν ήταν εκεί, αλλά ξεναγήθηκα, έμαθα πολλά πράγματα για την ιστορία της ομάδας. Υπάρχει και ένας σπουδαίος Τούρκος παίκτης που έχει παίξει στον Παναθηναϊκό, ο Ιμπραΐμ Κουτλουάι, ξέρετε. Είδα όλα τα λάβαρα με τα πρωταθλήματα και τους τίτλους, ήταν υπέροχα".

Στο παρελθόν έχεις μιλήσει πολλές φορές με τα καλύτερα λόγια για τον Παναθηναϊκό. Πώς προέκυψε αυτή η αγάπη;

"Όλα άρχισαν όταν ήμουν παιδί. Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην Τουρκία και τότε ο Παναθηναϊκός έπαιρνε τον έναν τίτλο μετά τον άλλο, ήταν πολύ καλή ομάδα στην Ευρώπη. Μου αρέσει πολύ και το χρώμα, το πράσινο. Οπότε άρχισα να βλέπω τα παιχνίδια και μου άρεσε πάρα πολύ.

Μετά από χρόνια ο αδερφός μου (σσ. ο Κερέμ Καντέρ) ήρθε στον Κολοσσό και άρχισα το συζητάω με κάποιους φίλους και είπα ότι όταν τελειώσω με την καριέρα μου στο NBA θέλω να έρθω να παίξω για αυτή την ομάδα".

Είχες μήπως κάποια πρόταση από την Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι που ήσουν free agent;

"Οι ομάδες δεν είναι σίγουρες για το αν έχει κλείσει το κεφάλαιο του NBA για εμένα. Αυτή τη στιγμή η καριέρα μου στην Αμερική είναι σε πολύ περίεργο στάδιο, όταν όμως σιγουρευτώ ότι έχει λήξει η πορεία μου στο NBA, τότε θα ξεκινήσω να συζητάω με κάποιες ομάδες στην Ευρώπη".

Δεν θα ήταν όμως πρόβλημα σε μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή συμφωνία το γεγονός ότι δεν μπορείς να ταξιδέψεις στην Τουρκία;

"Φυσικά δεν θα μπορώ να πάω να παίξω στους αγώνες που γίνονται στην Τουρκία. Υπάρχει ένταλμα σύλληψης για εμένα εδώ και 11 χρόνια και αν ποτέ πάω στην πατρίδα μου θα είναι με εισιτήριο μίας διαδρομής, δεν θα μπορέσω να φύγω ποτέ ξανά".

Κοιτάζοντας στο μέλλον, όταν θα σταματήσεις να παίζεις μπάσκετ, τι καριέρα σκοπεύεις να ακολουθήσεις;

"Νομίζω ότι ο ακτιβισμός μπορεί να βοηθήσει πολύ κόσμο εκεί έξω. Όσο εγώ έπαιζα μπάσκετ στην άλλη άκρη του κόσμου κάποια άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους, ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή τα σπίτια τους. Και νομίζω ότι ο αθλητισμός και δη η παρουσία μου στο NBA μου έχει δώσει μια πολύ μεγάλη πλατφόρμα για να μιλάω για σημαντικά πράγματα.

Οπότε σκοπεύω να παραμείνω ακτιβιστής και να βοηθήσω αυτούς που δεν έχουν φωνή να ακουστούν. Αυτό είναι μεγαλύτερο από εμένα, μεγαλύτερο από το μπάσκετ, μεγαλύτερο από το NBA".

Ο Ενές Καντέρ φωτογραφίζεται για το SPORT24
Ο Ενές Καντέρ φωτογραφίζεται για το SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Μιας και μιλάμε για αυτό, είσαι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά είσαι και Μουσουλμάνος, οπότε ποια είναι η άποψή τους για τις πορείες διαμαρτυρίας των γυναικών στο Ιράν;

"Υπάρχει λόγος που επέλεξα τη λέξη Freedom (σσ. ελευθερία) για το νέο μου επίθετο και νομίζω ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση στο Ιράν είναι απαράδεκτο, είναι δικτατορία. Μου ραγίζει την καρδιά που όλες αυτές οι γυναίκες υποφέρουν έτσι. Έβλεπα όλα αυτά τα βίντεο και γέμιζα συναισθήματα.

Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα και νομίζω ότι πρέπει να υφίστανται σε κάθε σημείο του πλανήτη. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή αυτό δεν είναι εφικτό στο Ιράν, λόγω του καθεστώτος, αλλά προσεύχομαι για τις γυναίκες εκεί. Δεν είναι μόνο δική τους μάχη, είναι μάχη όλων μας".

Τέλος, κάποιες ερωτήσεις για την οικογένειά σου. Ανέφερες προηγουμένως τον Κερέμ, ο οποίος έχει αγωνιστεί στην Ελλάδα και πλέον βρίσκεται στην Ιαπωνία. Πώς είναι η κατάσταση εκεί και πόσο δεμένοι είστε μεταξύ σας;

"Είμαστε πολύ κοντά. Ευτυχώς δεν είναι στην Τουρκία γιατί τότε δεν θα μπορούσα να επικοινωνώ μαζί του. Νομίζω ότι το δέσιμό μας μεγάλωσε όταν ήρθε στον Κολοσσό. Θυμάμαι να τον παίρνω τηλέφωνο και να μου λέει ότι ‘μόλις τελειώσεις με το NBA πρέπει να έρθεις οπωσδήποτε να παίξεις στην Ελλάδα, είναι σαν δεύτερο σπίτι μας.

Τα πάντα μοιάζουν, το φαγητό, η μουσική, ο πολιτισμός. Ένιωθε πολύ άνετα στην Ελλάδα. Τώρα είναι στην Ιαπωνία και χαίρομαι πολύ που απολαμβάνει το μπάσκετ".

Με τους γονείς σου πως είναι η κατάσταση; Πόσο καιρό έχεις να τους δεις;

"Η τελευταία φορά που είδα τους γονείς μου ήταν πριν από 9 χρόνια. Η κυβέρνηση τους ασκεί πολύ μεγάλη πίεση εξαιτίας εμού και όσων δηλώνω ανοιχτά. Ο μπαμπάς μου απολύθηκε, έδιωξαν τον αδερφό μου από την ομάδα που ήταν, η αδερφή μου ακόμα και τώρα δυσκολεύεται να βρει δουλειά. Αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση ότι δεν έχουν πια καμία σχέση μαζί μου, αλλά δεν τους πίστεψαν. Έπειτα ο μπαμπάς μου μπήκε στη φυλακή, έβαλαν το όνομά μου στη λίστα της Interpol.

Τώρα προσπαθούμε να τους φέρουμε στην Αμερική, αλλά η κυβέρνηση τους πήρε τα διαβατήρια και δεν τους αφήνει να ταξιδέψουν. Εγώ μαθαίνω νέα τους μέσω του αδερφού μου. Αν επικοινωνήσω απευθείας μαζί τους θα βρεθούν στη φυλακή".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ NBA ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ