ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο απολογισμός του Τζος Τσίλντρες

Ο απολογισμός του Τζος Τσίλντρες
Τσίλντρες INTIME SPORTS

Το SPORT 24 κάνει έναν απολογισμό για τα πεπραγμένα του Τζος Τσίλντρες στο ελληνικό πρωτάθλημα

Αυτές τις ημέρες οι απολογισμοί και τα πρόσημα "παίζουν" σε όλα τα επίπεδα. Εταιρίες μετρούν τα οικονομικά τους και προσπαθούν να δουν τον τζίρο, τα κέρδη και τη χασούρα τους, διαφημιστικές υπολογίζουν τις απορροφήσεις σε όλα τα ΜΜΕ και κανάλια κάνουν τις τελικές προσθαφαιρέσεις για την τηλεθέαση του έτους.
Στον Ολυμπιακό και πιο συγκεκριμένα οι φίλαθλοι της ομάδας συζητούν τι έχει κάνει ως τώρα ο Τζος Τσίλντρες με την ερυθρόλευκη φανέλα, περίπου 4 μήνες μετά την πρώτη του επίσημη εμφάνιση. Ένα χρονικό διάστημα αρκετό για να προσαρμοστεί ένας παίκτης σε μια ομάδα, ακόμη κι αν αυτός προέρχεται από το ΝΒΑ και δεν έχει συνηθίσει τις άμυνες ζώνης, τα πιο σκληρά μαρκαρίσματα και τις προσαρμογές.

Ο Τσίλντρες, λοιπόν, στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 163 πόντους σύνολο σε 11 ματς και μέσο όρο τους 14.8 πόντους. Σίγουρα, δεν είναι ένας αριθμός που ταιριάζει με τα εκατομμύρια... μηδενικά που του έδωσαν οι Αγγελόπουλοι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τον υποτιμήσεις (τον αριθμό). Μάλιστα, στη 2η θέση των σκόρερ είναι ο σταθερότατος Γιάννης Μπουρούσης και η πιο αποδοτική μεταγραφή του Ολυμπιακού, Γιοτάμ Χαλπερίν. Έκαστος στην Α1 έχει σκοράρει 95 πόντους. Σημαντική διαφορά με τους πόντους του Τσίλντρες.

Η ερώτηση βέβαια, που θα μας συνοδεύει όσο βρίσκεται ο Τσίλντρες στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό είναι "μα γιατί δεν βάζει 25 πόντους σε κάθε ματς;". Οκ, δεκτή η ερώτηση, κάπως εύκολη η απάντηση: δεν σουτάρει, οπότε δεν έχει πολλαπλές επιλογές σκοραρίσματος. Έχει επιχειρήσει μόλις 18 τρίποντα εκ των οποίων όμως έχει βάλει τα 6! Το 33% είναι ένα συνεπές ποσοστό σε σχέση με αυτό που είχε στο ΝΒΑ.

Στα δίποντα το ποσοστό του είναι εξαιρετικό (74%) με 55 εύστοχα σε 74 προσπάθειες. Όμως, και πάλι αν δούμε στο βίντεο και τα 11 παιχνίδια του Τζος στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα δούμε ότι τα περισσότερα σουτ είναι μέσα από τη ρακέτα, με καρφώματα, μπασίματα και δεύτερες προσπάθειες από επιθετικά ριμπάουντ σε δικά του σουτ ή συμπαικτών του. Όσο για τις βολές, θα μπορούσε και καλύτερα από τις 35/45, όπως επίσης με βάση το στυλ παιχνιδιού του η λογική λέει ότι θα έπρεπενα είχε εκτελέσει περισσότερες από 45 βολές.

Και πάμε στα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ: στα ριμπάουντ έχει 3.6 μέσο όρο, 40 στο σύνολο, επίδοση καλή και μάλιστα με αρκετά από αυτά να είναι σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, αφού είναι ένας παίκτης που κυνηγάει κάθε φάση και κάθε χαμένη μπαλιά, χαρακτηριστικό που δεν συνάδει με τους περισσότερους από τους Αμερικανούς που έρχονται στην Ελλάδα. Γιατί δεν παίρνει 5-6 ριμπάουντ σε κάθε ματς; Υπολείπεται σε σωματική δύναμη.

Από εκεί και πέρα έχει 1 ασίστ σε κάθε παιχνίδι, ένας χαμηλός αριθμός, αλλά στο CV του δεν υπήρχε το συγκεριμένο ατού, ότι είναι παίκτης που βλέπει την πάσα. Δεν είναι ότι δεν θέλει να τη δει, απλά δεν το έχει στο μυαλό του, δεν έχει μάθει να "σερβίρει", αλλά έχει συνηθίσει να εκτελεί ή τέλος πάντων να δημιουργεί καλές συνθήκες επίθεσεις για την ομάδα του.

Κάνει επίσης 1.4 κλεψίματα σε κάθε παιχνίδι και ρίχνει και μια τάπα, επιδόσεις που έχουν να κάνουν με τα αθλητικά του προσόντα, το άλμα του και την εκρηκτικότητά του, αλλά και με την μπασκετική νοημοσύνη του και την ικανότητά του να διαβάζει τις αμυντικές φάσεις σωστά, επίσης στοιχείο που τον διαφοροποιεί από άλλους Αμερικανούς. Τέλος, κάνει μόλις 1.2 λάθη σε κάθε ματς, το οποίο είναι σημαντικό, γιατί δεν πουλάει την μπάλα, δεν πάει για το παραπάνω και το υπερβολικό, άρα δεν δημιουργεί προβλήματα στην ομάδα του και δεν δίνει περισσότερες επιθέσεις στον αντίπαλο.

Εν κατακλείδι, ο Τζος Τσίλντρες αποδεικνύει (και δεν νομίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω) ότι είναι ένας παίκτης για πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο, δεν είναι σκόρερ ολκής, αλλά σταθερός σε αυτά που ξέρει να κάνει καλά, αλλά ίσως όχι ο παίκτης που μπορεί να αλλάξει με σιγουριά τις ισορροπίες ενός αγώνα που "στραβώνει", γιατί το ότι δεν σουτάρει τον κάνει μονοδιάστατο για τις αντίπαλες άμυνες. Ωστόσο, με 14.8 πόντους στο ελληνικό πρωτάθλημα μπορούμε να πούμε ότι τη δουλειά του την κάνει και κυρίως έχει ενσωματωθεί στη φιλοσοφία του Παναγιώτη Γιαννάκη. Ίσως, όμως, να έχει ενσωματωθεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε...














TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ