EUROLEAGUE

Ο Αμπρίνες μαθαίνει από τον καλύτερο

Ο Αμπρίνες μαθαίνει από τον καλύτερο

Υπάρχουν άνθρωποι που διακατέχονται από συμπλέγματα. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Τουναντίον, κάνει ό,τι μπορεί, ώστε ο Άλεξ Αμπρίνες να γίνει ο καλύτερος παίκτης που μπορεί. Τι λένε και οι δύο στην κάμερα της Euroleague TV.

Ο... παρουσιαστής του Weekly Show ενημερώνει κατ' αρχάς πως "ως νεαρός σε ηλικία παίκτης, που προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό του όνομα στο μπάσκετ, ο Άλεξ Αμπρίνες δεν θα μπορούσε να έχει ιδανικότερο πρότυπο από τον θρύλο της Ευρώπης και συμπαίκτη του, Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Βρίσκονται μαζί φέτος, για τρίτη διαδοχική χρονιά, μετά τη μετακίνηση του Αμπρίνες από τη Μάλαγα το 2012. Ο τελευταίος ομολογεί ότι η ευκαιρία που του παρουσιάστηκε να παίξει και να μάθει από τον Ναβάρο, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, ως προς την απόφαση που πήρε να υπογράψει στους "μπλαουγκράνα".

Ο Αμπρίνες λέει χαρακτηριστικά ότι " ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Ο Ναβάρο είναι σημείο αναφοράς, για κάθε Ισπανό παίκτη. Θα έλεγα πως είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη, την τελευταία 15ετία. Το να μοιράζεσαι μαζί του τα ίδια αποδυτήρια, κάθε μέρα, να προπονείσαι μαζί του, να μαθαίνεις από εκείνον, ήταν το κερασάκι στην τούρτα".

Από τη μεριά του, ο Ναβάρο έχει αγκαλιάσει το ρόλο του βετεράνου, έμπειρου παίκτη, ο οποίος προσφέρει καθοδήγηση στον Αμπρίνες, απ' όταν εκείνος ήταν 18 χρόνων. "Είναι παίκτης με πολλές δυνατότητες. Παίζει πάνω κάτω, στην ίδια θέση με εμένα. Προσπαθώ να τον βοηθήσω σε ό,τι χρειάζεται. Αν έχει κάποιες αμφιβολίες ή κάποιες ερωτήσεις, προσπαθώ να δώσω απαντήσεις".

Ως πρώτος σκόρερ, στην ιστορία της Euroleague, θα πιστεύατε πως βοηθά τον προστατευόμενο του να βελτιώσει την τεχνική στο σουτ του. Δεν είναι όμως, αυτή η πραγματικότητα. Αυτό που κάνει, είναι να του δίνει συμβουλές επί της τακτικής και όχι επί της τεχνικής. " Δεν ασχολούμαστε με το σουτ του, διότι ήδη έχει πολύ καλό. Αυτό που κάνουμε είναι να ασχολούμαστε με το πώς "διαβάζει" το παιχνίδι. Προσπαθώ να τον βοηθήσω κάποιες φορές, να διορθωθεί, όταν βάζει την μπάλα στο παρκέ ή δημιουργεί σε καταστάσεις pick and roll. Δουλεύουμε, ώστε να μπορεί να "διαβάσει" κάθε κατάσταση και σε αυτόν τον τομέα είναι που έχει παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση".

Ο Ναβάρο πιστεύει πως ένας καλός τρόπος να βοηθά παίκτης, όπως ο Αμπρίνες, είναι να τους καθοδηγεί για την πνευματική προσαρμογή στις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να απολαύσουν την επιτυχία σε έναν από τους πιο απαιτητικούς οργανισμούς της Ευρώπης. " Πρέπει να ξέρουν πού είναι, ότι βρίσκονται σε σύλλογο με τεράστια επιτυχία, όπου παλεύεις για κάθε τίτλο. Ξέρουν ήδη, ότι κάθε φορά που παίζουν, ανταγωνίζονται τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης. Οφείλουν λοιπόν, να έχουν πάντα κίνητρο και ενδιαφέρον να συνεχίσουν να βελτιώνονται".

Δεδομένου ότι δουλεύουν μαζί, επί καθημερινής βάσεως, ο Αμπρίνες έχει βρει στον Ναβάρο και το δάσκαλο του, ως προς το πώς να συμπεριφέρεται εκτός γηπέδων. Προσπαθεί ωστόσο, ποτέ να τον αντιγράψει στα ματς; " Προσπαθώ να κάνω τα ίδια τρελά σουτ με εκείνον. Κανένα δεν έχει φτάσει έστω στη στέφανη. Εκείνος τα βάζει, εγώ τα χάνω. Συνεχίζω όμως, την προσπάθεια και ποιος ξέρει;".

Ο Αμπρίνες είναι ακόμα 21 χρόνων, με τον Ναβάρο να επισημαίνει πως αν διατηρήσει την ίδια συμπεριφορά, θα έχει τεράστιο μέλλον στο άθλημα. " Είναι νέος και το γεγονός ότι αυτό το καλοκαίρι έγινε διεθνής, είναι πολύ σημαντικό για εκείνον. Διαρκώς βλέπει τα λεπτά συμμετοχής του να αυξάνονται, πέρυσι ήταν σημαντικός σε κάποια κρίσιμα σημεία και φέτος έκανε ένα βήμα παραπάνω. Συνεχίζει να μαθαίνει, συνεχίζει να είναι ταπεινός, να ακούει τον κόουτς και τους συμπαίκτες του".

Ό,τι και αν συμβεί στο μέλλον, ο Αμπρίνες διαβεβαιώνει πως πάντα θα θυμάται τι έκανε ο Ναβάρο για εκείνον και πάντα θα νιώθει ευγνώμων. "Είναι προνόμιο. Είναι αλήθεια πως κάθε χρόνο αναλαμβάνω περισσότερες ευθύνες. Αυτό είναι κάτι που ήδη έχει περάσει ο Ναβάρο και κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς για την Μπαρτσελόνα και την ιστορία του οργανισμού. Το να βρίσκομαι δίπλα του, με έχει βοηθήσει να ακολουθήσω τα χνάρια του και να γίνω σημαντικός παίκτης για την ομάδα".

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ