EUROLEAGUE

Νewcomer to watch: Ντουάιτ Μπάικς

Νewcomer to watch: Ντουάιτ Μπάικς

Το όνειρο του ήταν, είναι και παραμένει το ΝΒΑ. Φέτος, θα κάνει μια στάση στη Βαλένθια, για να ηγηθεί του... σχήματος στη Euroleague. Αν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ο Ντουάιτ Μπάικς; Μπορεί και παραμπορεί.

Στα 25 του, είναι σύζυγος, πτυχιούχος στις επικοινωνίες και πατέρας (μιας επτάχρονης κόρης και ενός γιου, 4 μηνών). Βέβαια, η κύρια ιδιότητα είναι άλλη: αυτή του μπασκετμπολίστα. Ο Ντουάιτ Μπάικς αναμένεται να είναι στη λίστα των "newcomers" στη Euroleague που θα διεκδικήσουν τον σχετικό τίτλο, στο φινάλε της σεζόν. Ποιος είναι ο γκαρντ που απασχόλησε και τον Ολυμπιακό αυτό το καλοκαίρι, πριν καταλήξει στους πρωταθλητές του Eurocup -γιατί του έταξαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το σχολείο της γειτονιάς του (στο Milwaukee του Wisconsin), ήταν το Bay View High. Στα τέσσερα χρόνια που θα βρισκόταν εκεί, θα ήταν ο... στάνταρ starter και αυτός που θα έφτανε τους 1.312 πόντους. Αν αυτό δεν σας λέει κάτι, είναι γιατί δεν σας είπαμε πως στα αρχεία του high school δεν υπήρχε μαθητής με περισσότερους από 1000 πόντους. Μπήκε στην All League Team και τα τέσσερα χρόνια, ενώ προτιμήθηκε από τους κόουτς για την All State ομάδα, ως τελειόφοιτος. Επίσης, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης της πολιτείας, όπως οδηγούσε το σχολείο του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος (στην AAU).

Νewcomer to watch: Ντουάιτ Μπάικς

" Δουλεύω πάρα πολύ σκληρά για να φτάσω εκεί (βλ. ΝΒΑ). Δεν σταμάτησα ποτέ να προσπαθώ. Νιώθω πως θα έλθει πολύ σύντομα η ώρα μου. Αρκεί να συνεχίσω τη δουλειά", έλεγε στο Foxsports.com, για την ευκαιρία που είχε χαθεί και αυτή που δημιούργησε ο ίδιος για τον εαυτό του.

Νewcomer to watch: Ντουάιτ Μπάικς

Το Marquette University, λόγω... εντοπιότητας και κάποιων άλλων δεδομένων. Όπως; Το 2009 τον έκαναν τον πρώτο παίκτη στον οποίον έδωσαν πλήρη υποτροφία, έπειτα από τρεις σεζόν -και τον Steve Novak." Είμαι από το Milwaukee, οπότε καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι με ήθελε το Marquette. Θα μπορώ να παίξω μπροστά στους φίλους μου, στην πόλη μου. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο", διαβεβαίωνε, ομολογώντας ότι " πολλοί με ρωτούν γιατί δεν διάλεξα κάποιο άλλο πανεπιστήμιο. Όχι προπονητές. Οι φίλαθλοι. Τους εξηγώ και καταλαβαίνουν... το σκεπτικό. Επίσης, έχω να πω ότι πιο ενθουσιασμένη από όλους μας, είναι η μητέρα μου, η οποία δεν έχει δει περισσότερα από δύο παιχνίδια μου, λόγω δουλειάς. Συν τοις άλλοις, χαίρεται που θα μείνω στο σπίτι, κάτι που έχει χρόνια να συμβεί".

Νewcomer to watch: Ντουάιτ Μπάικς

Ήταν μια εκπαιδευτική διαδικασία. Είχα μπει στην All American team ως σκόρερ και τότε ήταν που έπρεπε να αλλάξω status και συνήθειες. Να μάθω να πασάρω, να μάθω να βάζω και τους άλλους στο παιχνίδι". Η παρουσία των Jimmy Butler, Lazar hayward, Darius Johnson-Odom και Jae Crowder δίπλα του (τρεις εκ των οποίων έγιναν NBAers), έκαναν λίγο πιο εύκολη τη διαδικασία.

Νewcomer to watch: Ντουάιτ Μπάικς

Πήγε με τους Oklahoma City Thunder σε εκείνο του Orlando και με τους San Antonio Spurs, σε αυτό του Las Vegas. Και τι κατάφερε; Να υπογράψει στη γαλλική Gravelines. Η σεζόν (2012-13) τελείωσε με τον Buycks να αναδεικνύεται ο MVP της λίγκας, αφού έγινε ο ηγέτης της παρέας του στο καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας της, στην κανονική περίοδο. Τι ακριβώς έκανε; Έδινε 18π. και 3.2 ριμπ., με 2.9 ασίστ κάθε βράδυ.

Νewcomer to watch: Ντουάιτ Μπάικς

Ήταν εκπληκτική η κατάσταση που βίωσα, αν σκεφτείτε πως αυτή ήταν η πρώτη "γεμάτη" σεζόν που είχα, εκτός των ΗΠΑ. Είχα αποφασίσει ότι θα περάσω εκτός όλο το χρόνο. Δεν ήλθα καν στις ΗΠΑ, για τις εορτές των Χριστουγέννων. Δεν ήθελα να επιστρέψω, να νιώσω όμορφα, οικεία και μετά να πρέπει να ξαναφύγω. Με το που πήγα στη Γαλλία, έπρεπε να βρω τρόπο να κάνω αισθητή την παρουσία μου. Βρέθηκα σε μια καλή ομάδα, με εκπληκτική οργάνωση και ανέπτυξα πολύ καλή σχέση με τον προπονητή. Φυσικά, έπρεπε να προσαρμοστώ σε μια εντελώς νέα κατάσταση, να περάσω ατελείωτες ώρες στο γήπεδο, αλλά τα κατάφερα. Βελτίωσα το σουτ από μέση απόσταση, το τρίποντο, τη δημιουργία. Οι συμπαίκτες μου με αγαπούσαν και εγώ αγαπούσα να παίζω μαζί τους. Ήταν μια καλή σεζόν για εμένα". Είχε βέβαια, να δουλέψει ακόμα περισσότερο για να του προσφερθεί μια ευκαιρία στο ΝΒΑ "γιατί αυτός ήταν πάντα ο στόχος", θύμιζε.

Όλοι παρατήρησαν τις αλλαγές πάνω του, μετά τη μια σεζόν στην Ευρώπη. Όλοι την εκτίμησαν, με τον ίδιο να ομολογεί ότι "τ ο πιο σημαντικό κέρδος είναι ότι έμαθα να δίνω σημασία στα μικρά πράγματα". Οι Βucks, ομάδα της... γειτονιάς του, τον κάλεσαν στο summer league και εκείνος ήταν βέβαιος πια πως η ιστορία του θα είχε το happy end που άξιζε. " Σκεφτείτε λίγο τι έκανα από το high school, στο junion college από εκεί στο Marquette, μετά στη Γαλλία και τώρα εδώ. Μπορώ να γίνω παράδειγμα προς μίμηση, στην κοινότητα μου , για τα παιδιά που πιστεύουν ότι έχουν μια πιθανότητα να τα καταφέρουν στο μπάσκετ. Θα ανοίξει πολλά μάτια".

Το Milwaukee του έκανε τη χάρη. Του την έκαναν όμως, οι Τοronto Raptors, οι οποίοι του έδωσαν τον Ιούλιο του 2013 διετές συμβόλαιο -εκτιμώντας τα όσα είχε κάνει στο Summer League του Las Vegas, ως μέλος τους (18π., 10 ασίστ, 6 ριμπ. ήταν το highlight του). "Είναι ευλογία, είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα", είχε δηλώσει, πριν προσθέσει " η δουλειά που έκανα, έπιασε τόπο. Αλλά είναι μόνο η αρχή".

Νewcomer to watch: Ντουάιτ Μπάικς

γιατί αυτό είναι το Νο1 στο μυαλό του coach Casey. Είναι δύσκολη η διαδικασία. Προσπαθώ να αφομοιώσω όσα περισσότερα μπορώ. Είμαι "πεινασμένος" και ταπεινός και όταν ο κόουτς μου αναθέτει μια δουλειά, ξέρω πως πρέπει να κάνω θυσίες. Το μόνο που με νοιάζει είναι να κάνω καλύτερους τους συμπαίκτες μου".

Toronto Raptors head coach Dwane Casey, left, talk with Raptors guard Dwight Buycks, right, while playing against the Minnesota Timberwolves during second half NBA pre-season basketball action in Toronto on Wednesday, Oct. 9, 2013. THE CANADIAN PRESS/Nathan Denette
Toronto Raptors head coach Dwane Casey, left, talk with Raptors guard Dwight Buycks, right, while playing against the Minnesota Timberwolves during second half NBA pre-season basketball action in Toronto on Wednesday, Oct. 9, 2013. THE CANADIAN PRESS/Nathan Denette THE CANADIAN PRESS

έχει κάνει καλή δουλειά, είχε καλό καλοκαίρι, έγινε πιο γρήγορος και παίζει έξυπνα. Όταν κάνει λάθος, δεν είναι από φόβο, αλλά γιατί δεν του 'χει ξανασυμβεί κάτι. Θα πρέπει όμως, να μην ρισκάρει, κάτι που έκανε στη Γαλλία και μάθει να μιλά λίγο πιο δυνατά. Γιατί όταν δεν τον ακούς από τον πάγκο, πώς θα τον ακούσεις όταν στο γήπεδο θα είναι 15-2000 κόσμου; Πρέπει να μάθει να επικοινωνεί. Συνολικά, είμαι εντυπωσιασμένος από το παιχνίδι του".

Ο συνωστισμός στη θέση (μαζί με το break out του Terrence Ross, ο οποίος ουσιαστικά του "έφαγε" το πόστο) ήταν ο λόγος που βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2014 στους Bakersfield Jam (D-League), για να κάνει το "μπρος πίσω" τρεις φορές, έως το τέλος της σεζόν. Σε 14 ματς ως ρούκι στο ΝΒΑ, είχε 3.1 π. και 1.6 ριμπ., ενώ η συμμετοχή του στο summer league του Las Vegas δεν στάθηκε ικανή να αλλάξει την απόφαση των Καναδών, που στις 19/7 του 2014 τον έκανε waiver. Έξι ημέρες αργότερα υπέγραψε στη Valencia, την οποία -κατά δήλωση του ιδίου- προτίμησε από τον Ολυμπιακό, γιατί του έδιναν πρωταγωνιστικό ρόλο -και όχι support. Μετά, ενημέρωσε πως δεν τίθεται θέμα για το αν θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό όμως, είναι κάτι που θα το δούμε... στην πράξη.

Στο Twitter μπορείτε να τον βρείτε ως @buycksWorld13 και εκεί θα δείτε φωτογραφίες και videos από τη ζωή του (προσωπική και επαγγελματική). Θα διαπιστώσετε και ποια είναι η μεγαλύτερη αγάπη του.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ