ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Νέντοβιτς: Σωστό το αντιαθλητικό στον Νικολαϊδη, σύμφωνα με την ΚΕΔ

BASKET LEAGUE /  -  (  / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σύμφωνα με την ΚΕΔ οι διαιτητές έδωσαν σωστά αντιαθλητικό φάουλ στον Αλέξανδρο Νικολαΐδη στη φάση του τραυματισμού του Νεμάνια Νέντοβιτς. Τι έλεγε η πρόσφατη οδηγία του Νίκου Πιτσίλκα και πώς πάει συνολικά η διαιτησία μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.

Η φάση του τραυματισμού του Νεμάνια Νέντοβιτς σημάδεψε τον αγώνα Παναθηναϊκού-Λαυρίου και "καίει" βέβαια τους "πράσινους", αφού κάθε χτύπημα του Σέρβου ελλοχεύει δύσκολες αποθεραπείες με βάση το βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν του. Έγινε πολύς λόγος, κυρίως στα social media, για την φάση, αφού έτυχε να είναι ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης παρών, που συνδέεται με τον Ολυμπιακό, οπότε στα αρρωστημένα οπαδικά μυαλά μπήκαν άλλες ιδέες.

Τελικά, ο ίδιος ο Νέντοβιτς, αφού πρώτα "επιτέθηκε" στον νεαρό άσο του Λαυρίου για το φάουλ, φρόντισε στο τέλος να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σημειώνοντας ότι "προφανώς δεν υπήρχε πρόθεση", εκ μέρους του αντιπάλου του κάνοντας λόγο για μειωμένο IQ σε όσους εμπλέουν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην ίδια υπόθεση. Σήμερα δε, έσβησε όλα τα tweets.

Πέραν αυτών όμως, η φάση έχει και διαιτητικό ενδιαφέρον, καθώς οι ρέφερι την εξέτασαν στο instant replay και αναβάθμισαν το σφύριγμά τους από απλό φάουλ σε αντιαθλητικό. Το ρεπορτάζ του SPORT 24 λέει ότι η ΚΕΔ συμφωνεί με την απόφαση, θεωρώντας την σωστή και με βάση, μάλιστα, συγκεκριμένη οδηγία που έχει δώσει ο Νίκος Πιτσίλκας στους διαιτητές της Α1 και όχι μόνο.

Σε αντίθεση, μάλιστα, με το σχόλιο Νέντοβιτς "ότι οι διαιτητές πρέπει να κάνουν κάτι για να μας προστατεύσουν" η συγκεκριμένη οδηγία έχει αυτήν ακριβώς την λογική. Την αποφυγή τέτοιων φάουλ και κατ' επέκταση τραυματισμών. Η εντολή προς τους διαιτητές ήταν συγκεκριμένη: "Αν διαπιστωθεί παράβαση κανονισμών, καταλογίζεται φάουλ και σε περίπτωση τραυματισμού, μετά από εξέταση του ριπλέι, δίνεται αντιαθλητικό". Ό,τι ακριβώς έκαναν δηλαδή οι ρέφερι στο ΟΑΚΑ. Ας θυμηθούμε τη φάση

Με βάση τους κανονισμούς ο επιτιθέμενος μπορεί να προσγειωθεί πιο μπροστά από το σημείο που σηκώνεται να σουτάρει, εκτός αν στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκεται ήδη αντίπαλος του, σε κανονική θέση άμυνας, δηλαδή με τα δυο πόδια στο έδαφος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Νικολαΐδης δεν έχει αυτή τη θέση, με αποτέλεσμα ο Νέντοβιτς να πέσει πάνω στο πόδι που είναι απλωμένο. Επεμβαίνει, αν προτιμάτε, στον κύλινδρο του παίκτη που κάνει την προσπάθεια για σουτ.

Αν ο Νέντοβιτς, η οποιοσδήποτε επιθετικός άπλωνε αυτός το πόδι του, τότε θα ελεγχόταν ο ίδιος για φάουλ (επιθετικό). Η οδηγία σε αυτή την περίπτωση είναι ίδια με το φλόπινγκ. Γίνεται πρώτα σύσταση και στη συνέχεια καταλογίζεται το επιθετικό φάουλ, εκτός βέβαια αν η φάση είναι τόσο εξόφθαλμη, οπότε δίνεται αμέσως, χωρίς προειδοποίηση.

Έλεγχος και τιμωρίες

Σε γενικές γραμμές τώρα και τηρουμένων των αναλογιών (ανάληψη καθηκότων υπό πίεση χρόνου, έλλειψη πολλών νέων διαιτητών και μια παγιωμένη κατάσταση ... βάλτου) οι άνθρωποι της ΚΕΔ δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πορεία της διαιτησίας στο πρωτάθλημα. Ειδικά στην Α1, λόγω και των τεχνικών υποδομών (κάλυψη όλων των αγώνων από την τηλεόραση) ο έλεγχος είναι ενδελεχής, όπως και η αξιολόγηση των διαιτητών.

Με βάση τις υποδείξεις των παρατηρητών διαιτησίας μαζεύεται ένα οπτικό υλικό από σφυρίγματα (ή μη σφυρίγματα) τα οποία είτε ήταν λανθασμένα, είτε σωστά και πρέπει να επισημανθούν λόγω σπανιότητας και κάθε Πέμπτη υπάρχει διεξοδική συζήτηση με τους ρέφερι.

Όπως είχε προαναγγείλει η ΚΕΔ όσοι δεν αποδίδουν καλά, τιμωρούνται και ήδη αυτή την στιγμή έχουν πέσει καμπάνες (τρεις σε Α1 και άλλοι τόσοι σε Α2) είτε για λανθασμένες υποδείξεις, είτε για ελλιπή πειθαρχικό έλεγχο. Στόχος είναι η εγρήγορση των ρέφερι σε υψηλό επίπεδο.

Η Επιτροπή Διαιτησίας έχει ήδη κάνει συνάντηση με τους εκπροσώπους των ομάδων (μετά από αίτημα του ΕΣΑΚΕ), ενώ στο άμεσο μέλλον έχει κατά νου και συνάντηση με τους προπονητές, που φέτος δεν έγινε λόγω έλλειψης χρόνου και από την γρήγορη μετάβαση από την παλιά ΚΕΔ στη νέα εποχή.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΛΑΥΡΙΟ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ