NBA

NBA: Θα ανέβει κατά 10.4 εκατ. δολάρια το σάλαρι καπ την σεζόν 2023/24

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς Ⓒ 2022 JOHN MCCOY/ ASSOCIATED PRESS

Το NBA ενημέρωσε τις ομάδες ότι την σεζόν 2023/24 αναμένεται άνοδος του σάλαρι καπ κατά 10.4 εκατ. δολάρια, κάτι που θα το εκτοξεύσει στα 134 εκατ. δολάρια.

Το NBA περίμενε σημαντική άνοδο στο σάλαρι καπ την σεζόν 2023/24. Αποδείχθηκε ότι αυτή η άνοδος ήταν λίγο μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, με την λίγκα να ενημερώνει τις ομάδες ότι την σεζόν 2023/24 το σάλαρι καπ αναμένεται να ανέβει κατά 10.4 εκατ. δολάρια.

Την φετινή σεζόν (2022/23) το σάλαρι καπ αναμένεται να βρίσκεται στα 123.6 εκατ. δολάρια, ωστόσο την νέα σεζόν αναμένεται να εκτοξευτεί στα 134 εκατ. δολάρια, δίνοντας ευελιξία στις ομάδες. Την ίδια στιγμή, από την σεζόν 2023/24 οι ομάδες θα αρχίζουν να πληρώνουν φόρο πολυτελείας αν ξεπεράσουν τα 162 εκατ. δολάρια σε μισθούς σε σχέση με τα 150.2 εκατ. δολάρια που ισχύει φέτος.

Τι είναι το σάλαρι καπ: Είναι το ποσό που τίθεται ως "ταβάνι" από το NBA βάσει εσόδων στις ομάδες για το μπάτζετ τους όσον αφορά τους μισθούς των παικτών. Ένα "ταβάνι" που μία ομάδα μπορεί να ξεπεράσει μόνο όταν ανανεώσει - ή επεκτείνει - το συμβόλαιο ενός παίκτη που είχε ήδη στο ρόστερ της.

Την ίδια στιγμή όμως, αν μία ομάδα περάσει το λεγόμενο "tax level" (150.2 εκατ. δολάρια φέτος, 162 εκατ. δολάρια από την σεζόν 2023/24), τότε για κάθε δολάριο για το οποίο ξεπερνάει το όριο θα πρέπει να δίνει και ένα δολάριο ως "φόρο" στην λίγκα, με το ποσό αυτό να ανεβαίνει σταδιακά σε 1.5 δολάριο "φόρο" ανά δολάριο και 1.75 δολάρια ανά δολάριο. Αυτός ο "φόρος" μοιράζεται στις ομάδες που δεν ξεπέρασαν το όριο του σάλαρι καπ ως "ανταμοιβή".

Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί η ισορροπία και ο ανταγωνισμός στο NBA, αφού άλλα έσοδα έχει μία ομάδα που βρίσκεται σε μεγάλη αγορά (Λέικερς, Νικς) και άλλη μία ομάδα σε μικρή αγορά (Θάντερ).

Με λίγα λόγια: Η αύξηση του σάλαρι καπ δίνει την ευκαιρία και την ευελιξία στις ομάδες να προσφέρουν συμβόλαια έχοντας μικρότερο φόβο για τον περίφημο "φόρο πολυτελείας". Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει πάντα ο φόβος ότι θα εκτοξευτούν οι μισθοί των παικτών, άρα... έτσι κι αλλιώς θα πληρωθούν αυτοί οι φόροι.

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ