NBA

NBA, τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά: Ο Ντουράντ είναι σκέτη απόλαυση

Ο Κέβιν Ντουράντ με την φανέλα των Νετς
Ο Κέβιν Ντουράντ με την φανέλα των Νετς Ⓒ 2021 TONY GUTIERREZ/ASSOCIATED PRESS

Οι 51 πόντοι που σημείωσε ο Κέβιν Ντουράντ κόντρα στους Πίστονς, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν 72, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς που ανεβάζει στροφές και ο Μπίλαμπς που ίσως ήρθε ώρα να ετοιμάσει… τρεις φακέλους. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα. 

Ο Κέβιν Ντουράντ ήταν διαστημικός κόντρα στους Πίστονς, οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και ΛεΜπρόν Τζέιμς έκαναν triple-double το ίδιο βράδυ και ο κορονοϊός πάει να διαλύσει τους Μπουλς.

Το SPORT24 σας παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 6 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Σε μία βραδιά που γενικά έλειπαν τα θρίλερ, οι Γουλβς με τους Μπλέιζερς πρόσφεραν στον κόσμο το πιο ανταγωνιστικό παιχνίδι. Και οι Γουλβς ήταν τελικά αυτοί που πήραν την νίκη με 111-116 μέσα στο Πόρτλαντ, έχοντας χάσει νωρίτερα διαφορά 13 πόντων.

Ο Άντονι Έντουαρντς με 24 πόντους και ο Καρλ-Άντονι Τάουνς με 23 πόντους και 10 ριμπάουντ ήταν οι κορυφαίοι των νικητών, την ίδια στιγμή που για τους Μπλέιζερς ο Άνφερνι Σάιμονς είχε 26 πόντους και ο Ντέμιεν Λίλαρντ 24 πόντους.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Με τον Τζέιμς Χάρντεν απόντα (ξεκούραση), ο Κέβιν Ντουράντ κατάλαβε ότι έπρεπε να παίξει και για αυτόν. Φαίνεται όμως ότι το πήρε… κυριολεκτικά και οδήγησε τους Νετς στην νίκη με 116-104 επί των Πίστονς στο Ντιτρόιτ, τελειώνοντας τον αγώνα με 51 πόντους (16/31 σουτ, 5/10 τρίποντα, 14/15 βολές), 7 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 κοψίματα σε 41 λεπτά συμμετοχής, με ένα Shot Chart βγαλμένο από VIDEO game.

Το Shot Chart του Κέβιν Ντουράντ στον αγώνα με τους Πίστονς
Το Shot Chart του Κέβιν Ντουράντ στον αγώνα με τους Πίστονς INSTAT SCOUT

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι συμπαίκτες του Ντουράντ σημείωσαν 21 πόντους από τις 9 ασίστ του. Κοινώς, ο σταρ του Μπρούκλιν ήταν υπεύθυνος για τους 72 από τους 116 πόντους τηα ομάδας του (!), δείγμα της επιρροής του στο παιχνίδι.

Οι Νετς είναι πρώτοι στην Ανατολή αλλά δεν πείθουν. Το γεγονός ότι στον 27ο αγώνα της κανονικής περιόδου χρειάστηκε να δουν τον Ντουράντ να αγωνίζεται 41 λεπτά και να σημειώνει 51 πόντους για να λυγίσουν τους - χωρίς Τζεράμι Γκραντ - Πίστονς των 12 σερί ηττών δεν είναι καλό σημάδι. Όπως και να έχει πάντως, ο Ντουράντ είναι σκέτη απόλαυση.

Το πρώτο triple-double του Γιάννη

Έφτασε πολλές φορές κοντά, αλλά τελικά χρειάστηκε να φτάσει στον 28ο της σεζόν για να σημειώσει το πρώτο φετινό του triple-double. Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ο λόγος, ο οποίος στην νίκη των Μπακς στο “Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν” με 112-97 επί των Νικς είχε 20 πόντους, 10 ριμπάουντ και 11 ασίστ σε 32 λεπτά συμμετοχής.

Ο Γιάννης ανεβαίνει σταθερά. Την φετινή σεζόν έχει 27.3 πόντους, 11.7 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 1.1 κλεψίματα και 1.6 κοψίματα μέσο όρο σε 33 λεπτά συμμετοχής. Οι αριθμοί του είναι επιπέδου MVP. Αν οι Μπακς βρεθούν στην κορυφή της Ανατολής, τότε θα μπει για τα καλά πάλι σε αυτή την κουβέντα.

Ο ΛεΜπρόν ανεβάζει στροφές

Με τους Λέικερς να απογοητεύουν, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς φαίνεται ότι αποφάσισε να τους ανεβάσει μόνος του. Αυτό ακριβώς έκανε κόντρα στους Μάτζικ, οδηγώντας τους Λέικερς στην νίκη με 106-94 - σε ένα παιχνίδι που στο ημίχρονο το σκορ ήταν 49-52 - τελειώνοντας τον αγώνα με 30 πόντους, 11 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 3 κοψίματα σε 37 λεπτά συμμετοχής.

Ο ΛεΜπρόν είδε κάποιους τραυματισμούς να τον πηγαίνουν πίσω φέτος, με τους Λέικερς να επηρεάζονται από αυτό. Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα ψάχνει να βρει ισορροπία μαζί με τον Ράσελ Γουέστμπρουκ. Ακόμα κι έτσι, αριθμεί 26.3 πόντους, 6.1 ριμπάουντ, 7.1 ασίστ, 1.8 κλεψίματα και 0.9 κοψίματα μέσο όρο σε 37 λεπτά συμμετοχής σε ηλικία 37 ετών. Ο “Βασιλιάς” ανεβάζει στροφές.

Ο Μπράνσον συνεχίζει απτόητος

Ο Τζέιλεν Μπράνσον βιώνει σεζόν καριέρας φέτος στους Μάβερικς. Και είναι ένας από τους λόγους που το Ντάλας παραμένει σε τροχιά play-in τουρνουά (και οριακά playoffs) παρα την μέτρια σεζόν του Λούκα Ντόντσιτς. Τελευταία απόδειξη η εμφάνισή του στην νίκη επί των Θάντερ με 103-84 μέσα στην Οκλαχόμα Σίτι, όπου - απόντος του τραυματία Ντόντσιτς - είχε 18 πόντους και 9 ριμπάουντ σε 31 λεπτά συμμετοχής.

Ο Μπράνσον είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος παίκτης. Ώριμος, καλός δημιουργός - ο μόνος άλλος δημιουργός των Μαβς πέρα από τον Ντόντσιτς για την ακρίβεια. Την φετινή σεζόν έχει 14.4 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 4.7 ασίστ μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής. Το ύψος του (μόλις 1.85 μέτρα) αποτέλεσε πρόβλημα στα περσινά playoffs στην άμυνα, κάτι που στοίχισε στους Μάβερικς στην σειρά με τους Κλίπερς, αφού δεν μπορούσαν να τον χρησιμοποιούν όπως ήθελαν. Χωρίς αυτόν ωστόσο το Ντάλας θα ήταν άλλη ομάδα φέτος.

Ο Ποκουσέβσκι ψάχνεται

Όσο προσεκτικά και να θέλει κάποιος να εξετάσει την περίπτωση του Αλεξέι Ποκουσέβσκι δεν γίνεται να μην βγάλει το συμπέρασμα ότι ο Σέρβος έχει κάνει ένα βήμα πίσω φέτος έπειτα από μία ενθαρρυντική ρούκι σεζόν. Την περσινή χρονιά ο Ποκουσέβσκι είχε 8.2 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ μέσο όρο (με μόλις 34.1% στα σουτ βέβαια και 2.2 λάθη) σε 24 λεπτά συμμετοχής. Την φετινή σεζόν όμως έχει μόλις 4.5 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 1.2 λάθη μέσο όρο με 33.8% στα σουτ σε 15 λεπτά συμμετοχής.

Ο Ποκουσέβσκι ψάχνεται, όπως το ίδιο ισχύει για τον - επίσης “συμπαθητικό” ως ρούκι την περσινή σεζόν - Τίο Μαλεντόν. Οι Θάντερ φαίνεται να εστιάζουν προς το παρόν στην εξέλιξη των Τζος Γκίντεϊ και Τζέιμς Ρόμπινσον-Ερλ. Η λογική λέει πως όταν ξεκινήσει πάλι το… εξώφθαλμο tanking θα αυξηθούν και οι ευκαιρίες του Ποκουσέβσκι, ο οποίος στον τελευταίο αγώνα της ομάδας - κόντρα στους Μάβερικς- είχε 4 πόντους με 1/5 σουτ και 9 ριμπάουντ σε 23 λεπτά συμμετοχής. Ίσως αυτός ο αυξημένος χρόνος συμμετοχής να είναι η αρχή όσων έρχονται. Ίσως όμως και όχι.

Ο κορονοϊός απειλεί την σεζόν των Μπουλς

Εννέα παίκτες των Μπουλς βρίσκονται στο πρωτόκολλο κορονοϊού. Δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Εννέα παίκτες της ομάδας βρίσκονται στο πρωτόκολλο κορονοϊού, με τους Ζακ ΛαΒίν και Τρόι Μπράουν να προσθέτουν τα ονόματά τους δίπλα σε αυτά των ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, Ματ Τόμας, Κόμπι Γουάιτ, Τζαβόντε Γκριν, Ντέρικ Τζόουνς, Αγιό Ντοσούμνου και Στάνλεϊ Τζόνσον. Η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει.

Το NBA έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να μην αναβάλλει αγώνες λόγω κορονοϊού φέτος. Αυτή η εμμονή όμως ίσως φέρει άνω-κάτω την σεζόν των - εξαιρετικών από το ξεκίνημα της σεζόν και 3ους στην Ανατολή - Μπουλς. Το Σικάγο ξεμένει από παίκτες. Έχει 9 παίκτες στο πρωτόκολλο κορονοϊού και έναν τραυματία (Πάτρικ Γουίλιαμς). Ίσως ήρθε η ώρα για την πρώτη αναβολή της σεζόν λόγω της πανδημίας. Για λόγους ανταγωνισμού.

Ο αθόρυβος Τζέικομπ Πελτλ

Ο Τζέικομπ Πελτλ δεν έχει λάμψη. Είναι Ένας Αυστριακός μπασκετιμπολίστας που για χρόνια δεν δικαιολογούσε την επιλογή του στο Νο9 του NBA Draft 2016 από τους Ράπτορς. Χρονιά με την χρονιά ωστόσο βελτιώνεται. Πέρυσι έκανε ένα μικρό βήμα μπροστά. Φέτος έχει κάνει ακόμα περισσότερα στην τέταρτη σεζόν του στους Σπερς, με αποκορύφωμα το double-double στην νίκη επί των Πέλικανς με 112-97 όπου είχε 24 πόντους και 12 ριμπάουντ σε 34 λεπτά συμμετοχής.

Ο Πελτλ είχε για χρόνια την στάμπα ενός “συμπαθητικού back-up σέντερ”. Πλέον όμως είναι βασικός στους Σπερς και είναι εξαιρετικός. Την φετινή σεζόν έχει 12.4 πόντους (ρεκόρ καριέρας), 9.1 ριμπάουντ (ρεκόρ καριέρας), 2.7 ασίστ (ρεκόρ καριέρας) και 1.6 κοψίματα μέσο όρο με 62.6% στα δίποντα. Το 35.3% στις βολές είναι ντροπιαστικό. Ο Πελτλ όμως έχει αποδείξει ότι είναι ένας εξαιρετικός ρολίστας. Είναι μόλις 26 χρονών. Οι Σπερς έχουν λόγο να χαμογελούν.

Ο Αλεξάντερ-Γουόκερ ίσως το έχει παρακάνει

Ο Νικέιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ είχε ανεβάσει τις προσδοκίες πέρυσι στους Πέλικανς. Ο τραυματισμός του Ζάιον Γουίλιαμσον μεγάλωσε φέτος ακόμα περισσότερο τον ρόλο του. Ο Καναδός γκαρντ/φόργουορντ ωστόσο απογοητεύει φέτος. Στην ήττα των Πέλικανς από τους Σπερς (112-97) η εμφάνισή του ήταν μία μικρογραφία της σεζόν του, αφού είχε μεν 15 πόντους, αλλά με 6/16 σουτ, 0 ασίστ και 3 λάθη σε 31 λεπτά συμμετοχής.

Την φετινή σεζόν ο Αλεξάντερ-Γουόκερ έχει 13.7 πόντους, 3.9 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ μέσο όρο σε 28 λεπτά συμμετοχής, με όλες τις επιδόσεις να αποτελούν ρεκόρ καριέρας. Το κάνει όμως σουτάροντας με 36.7% στα σουτ και 31.1% στα τρίποντα, στις χειρότερες επιδόσεις της καριέρας του. Από βασικός υποβιβάστηκε σε αναπληρωματικός. Ο Καναδός γκαρντ/φόργουορντ ίσως το έχει παρακάνει λίγο φέτος. Και αυτό πληρώνει.

Ο Μπίλαμπς ίσως πρέπει να ετοιμάσει τρεις φακέλους

Το ανέκδοτο είναι γνωστό. Ένας υπουργός αναλαμβάνει καθήκοντα. Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο απερχόμενος υπουργός του δίνει τρεις φακέλους και του λέει “να τους ανοίξεις όταν έχει κρίση”. Στην πρώτη κρίση, ανοίγει τον πρώτο φάκελο που λέει “ρίξτα στην προηγούμενη κυβέρνηση”. Στην δεύτερη κρίση ανοίγει τον δεύτερο φάκελο, ο οποίος αναφέρει “πες ότι η φιλοσοφία και το έργο σου θέλουν χρόνο και χρειάζεσαι πίστωση χρόνου”. Στην τρίτη κρίση που εμφανίζεται, ανοίγει τον τρίτο φάκελο, που αναφέρει: “Ετοίμασε τρεις φακέλους”.

Το συγκεκριμένο ανέκδοτο μπορεί να εφαρμοστεί με άνεση και στους προπονητές. Και ίσως ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί στον Τσόνσι Μπίλαμπς, που είδε τους Μπλέιζερς να χάνουν (και) από τους Γουλβς, με αποτέλεσμα να πέσει το ρεκόρ τους στο 11-16, με το Πόρτλαντ να μετράει πέντε σερί ήττες.

Ο ρούκι τεχνικός έχει δικαιολογίες με το μέρος του. Προσπαθεί να αλλάξει πράγματι τις (πετυχημένες) συνήθειες του προκατόχου του (Τέρι Στοτς). Η νέα του φιλοσοφία - ειδικά στην άμυνα - θέλει χρόνο. Με τις ήττες να μαζεύονται όμως, τον Λίλαρντ να παίζει τραυματίας και τον ΜακΚόλουμ να παραμένει τραυματίας, ίσως ήρθε η ώρα να ετοιμάζει τρεις φακέλους. Για παν ενδεχόμενο.

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ