BASKETBALL ANALYSIS

NBA, Σέλτικς - Μπακς: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει ανάγκη από τα τρίποντα των συμπαικτών του στο Game 7

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον Πατ Κόνατον
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον Πατ Κόνατον Ⓒ 2022 MORRY GASH/ ASSOCIATED PRESS

Η “κλειδωμένη” 35αρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, η αστάθεια του Τζέισον Τέιτουμ, τα σκαμπανεβάσματα των παικτών των Μπακς σε νίκες και ήττες και το “κλειδί” που αποτελούν τα τρίποντα. Μπακς και Σέλτικς ετοιμάζονται για το Game 7 και ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout τα δεδομένα που ισχύουν. 

Οι Μπακς και οι Σέλτικς ετοιμάζονται για το Game 7 των τελικών της Ανατολής (22:30, Cosmote Sport 4 και LIVE από το SPORT24) στην Βοστώνη, σε μία από τις πιο σκληρές σειρές των τελευταίων χρόνων. Μία σειρά όπου πέφτουν κορμιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Δύο από τις καλύτερες ομάδες του NBA θα διεκδικήσουν μία θέση στους τελικούς της Ανατολής, όπου περιμένουν ήδη οι Χιτ και το SPORT24 παρουσιάζει τα δεδομένα του αγώνα με την βοήθεια του InStat Scout.

Μπακς: Ο σταθερός Γιάννης και οι ασταθείς συμπαίκτες

Κατά την διάρκεια της σειράς με τους Σέλτικς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει 35.3 πόντους, 13.8 ριμπάουντ, 6.8 ασίστ, 1.3 κοψίματα και 5.2 λάθη μέσο όρο με 46.8% στα σουτ σε 39 λεπτά συμμετοχής. Το εντυπωσιακό ωστόσο δεν είναι αυτό, όσο ότι σκοράρει ακριβώς το ίδιο σε νίκες και ήττες.

Μοιάζει απίθανο αλλά είναι αλήθεια: Στις τρεις νίκες των Μπακς ο Γιάννης έχει 35.3 πόντους, 12 ριμπάουντ, 7.7 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1.7 κοψίματα και 5 λάθη μέσο όρο με 50% στα σουτ σε 39 λεπτά συμμετοχής.

Το Shot Chart του Γιάννη στις νίκες των Μπακς στην σειρά με τους Σέλτικς
Το Shot Chart του Γιάννη στις νίκες των Μπακς στην σειρά με τους Σέλτικς INSTAT SCOUT

Στις ήττες έχει 35.3 πόντους, 15.7 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 0.7 κλεψίματα, 5.3 λάθη και 1 κόψιμο μέσο όρο με 43.8% στα σουτ σε 40 λεπτά συμμετοχής.

Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο στις ήττες των Μπακς στην σειρά με τους Σέλτικς
Το Shot Chart του Γιάννη Αντετοκούνμπο στις ήττες των Μπακς στην σειρά με τους Σέλτικς INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Ο Γιάννης έχει μία ξεκάθαρη… ταρίφα. Αυτό που αλλάζει όμως είναι η παραγωγικότητα των συμπαικτών του. Και, κυρίως, των Τζρου Χόλιντεϊ και Μπόμπι Πόρτις.

Οι δύο εκ των πυλώνων της ομάδας μοιάζουν άλλοι παίκτες στις νίκες και τις ήττες των Μπακς, παίζοντας τον ρόλο του βαρόμετρου. Συγκεκριμένα:

- Ο Χόλιντεϊ έχει 24.7 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ και 2.3 κλεψίματα μέσο όρο σε 40 λεπτά συμμετοχής στις νίκες, αλλά 17.3 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 6.7 ασίστ και 2.7 κλεψίματα σε 41 λεπτά συμμετοχής στις ήττες.

- Ο Πόρτις έχει 12.7 πόντους, 11 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής στις νίκες, αλλά 7 πόντους και 8 ριμπάουντ μέσο όρο στις ήττες

Με εξαίρεση τους δύο αυτούς παίκτες, οι άλλοι παίκτες των Μπακς έχουν περίπου 2 πόντους διαφορά στην παραγωγικότητά τους στις νίκες σε σχέση με τις ήττες. Όταν κάνει κάποιος τον απολογισμό καταλαβαίνει βέβαια ότι αυτή η διαφορά είναι μεγάλη. Στην πραγματικότητα όμως ειναι οι Χόλιντεϊ και Πόρτις που καθορίζουν τι θα ακολουθήσει πέραν του Γιάννη, αφού αν είναι και αυτοί επιθετικοί τότε το Μιλγουόκι παίζει καλύτερα.

Σέλτικς: Οι ασταθείς Τέιτουμ, Σμαρτ και οι σταθεροί συμπαίκτες

Κοιτάζοντας κάποιος αντίστοιχα στο στρατόπεδο των Σέλτικς, μπορεί να διαπιστώσει ότι λίγο-πολύ ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Είναι ο σταρ της ομάδας (Τζέισον Τέιτουμ) που δείχνει αστάθεια στην απόδοσή του, με την απόδοσή του ωστόσο να μοιάζει να εξαρτάται και από την βραδιά του Μάρκους Σμαρτ, ενώ οι συμπαίκτες του στέκονται στο ύψος των προσδοκιών.

Και ιδού η απόδειξη:

Έχοντας στο ενεργητικό του και μία 46αρα στο Game 6, ο Τέιτουμ έχει 35 πόντους, 8.3 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ και 3.3 λάθη μέσο όρο με 50% στα σουτ και 42.9% στα τρίποντα σε 42 λεπτά συμμετοχής στις νίκες των Σέλτικς.

Το Shot Chart του Τέιτουμ στις νίκες των Σέλτικς επί των Μπακς στα playoffs
Το Shot Chart του Τέιτουμ στις νίκες των Σέλτικς επί των Μπακς στα playoffs INSTAT SCOUT

Στις ήττες των Σέλτικς ο σταρ της ομάδας έχει 21.7 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ και 2.3 λάθη μέσο όρο με 33.3% στα σουτ και 23.1% στα τρίποντα σε 41 λεπτά συμμετοχής.

Το Shot Chart του Τέιτουμ στις ήττες των Σέλτικς από τους Μπακς στα playoffs
Το Shot Chart του Τέιτουμ στις ήττες των Σέλτικς από τους Μπακς στα playoffs INSTAT SCOUT

Ο Σμαρτ από την πλευρά του έχει 19.5 πόντους, 3.5 ριμπάουντ, 7.5 ασίστ και 1 κόψιμο μέσο όρο με 55.2% στα σουτ και 58.3% στα τρίποντα σε 41 λεπτά συμμετοχής στις νίκες.

Το Shot Chart του Μάρκους Σμαρτ στις νίκες των Σέλτικς επι των Μπακς στα playoffs
Το Shot Chart του Μάρκους Σμαρτ στις νίκες των Σέλτικς επι των Μπακς στα playoffs INSTAT SCOUT

Στις ήττες ο Σμαρτ έχει 11.3 πόντους, 2.3 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ και 1.7 κοψίματα μέσο όρο με 33.3% στα σουτ και 33.3% στα τρίποντα σε 33 λεπτά συμμετοχής.

Το Shot Chart του Μάρκους Σμαρτ στις ήττες των Σέλτικς από τους Μπακς
Το Shot Chart του Μάρκους Σμαρτ στις ήττες των Σέλτικς από τους Μπακς INSTAT SCOUT

Την ίδια στιγμή που ο σταρ της ομάδας και η καρδιά της έχουν πολλά πάνω-κάτω, ο υπόλοιπος κορμός της Βοστώνης (Μπράουν, Χόρφορντ, Γουάιτ, Γκραντ και Ρόμπερτ Γουίλαμς) προσφέρουν λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα σε νίκες και ήττες, με μικρές διαφοροποιήσεις.

Μπακς: Τα τρίποντα από ασίστ του Γιάννη είναι το κλειδί

Δεν ανακαλύπτει κανείς την Αμερική όταν αναφέρει ότι είναι βασικό για τους Μπακς να βάλουν τα τρίποντα για να ανοίξουν χώρους στον Γιάννη. Είναι ωστόσο η μεγάλη διαφορά που παρατηρεί κάποιος στα τρίποντα που ευστόχησαν οι Μπακς σε νίκες και ήττες στην σειρά που δείχνει πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Στις τρεις νίκες τους οι Μπακς είχαν σχεδόν 11.3/32.3 τρίποντα ανά αγώνα (32.3%), ενώ στις ήττες τους 6.3/24.7 ανά παιχνίδι (25.7%). Γενικά δεν σουτάρουν καλά. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι βρέθηκαν σε θέση ισχύος όταν ευστόχησαν σε διψήφιο αριθμό τριπόντων. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι απλώς τα τρίποντα που κάνουν την διαφορά, αλλά τα τρίποντα που ευστοχεί το Μιλγουόκι από τις ασίστ του Γιάννη.

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι Μπακς ευστόχησαν κατά μέσο όρο σε 4 τρίποντα ανά αγώνα από ασίστ του Γιάννη στις νίκες τους, αλλά μόλις σε 4 συνολικά στις 3 ήττες τους! Για την ακρίβεια, σε δύο από αυτούς τους αγώνες (στο Game 2 και στο Game 6) δεν ευστόχησαν σε κανένα τρίποντο από ασίστ του Γιάννη, με τα 4 τρίποντα από στις ασίστ του Γιάννη να έρχονται όλα στο Game 4, στην μοναδική από τις τρεις ήττες των Μπακς που ήρθε με μονοψήφιο αριθμό πόντων (108-116).

Σέλτικς: Η επίθεση στο Pick and Roll θα ορίσει την μοίρα τους

Σε αντίθεση με αυτή την εκδοχή των Μπακς (την χωρίς Μίντλετον εκδοχή της), οι Σέλτικς είναι μία ομάδα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα των παικτών της στο σουτ μετά από ντρίμπλα. Οι δύο καλύτεροι παίκτες της ομάδας (Τέιτουμ, Μπράουν) είναι οι κύριοι εκφραστές της επίθεσης αυτής και από την δική τους ικανότητα στην εκτέλεση ξεκινάνε όλα τα υπόλοιπα, αφού χάρη στις συνθήκες που δημιουργούν μπορούν οι υπόλοιποι παίκτες (Χόρφορντ, Σμαρτ, Γουάιτ, Γκραντ Γουίλιαμς) να πάρουν τα σουτ που θέλουν με τις προϋποθέσεις που προτιμούν.

Κοιτάζοντας κάποιος τα αναλυτικά στατιστικά του InStat Scout μπορεί να διαπιστώσει την τεράστια διαφορά που υπάρχει στην παραγωγικότητα των Σέλτικς σε καταστάσεις Pick and Roll (όπου εκτελεί ο χειριστής της μπάλας) στις νίκες σε σχέση με τις ήττες.

Στις νίκες των Σέλτικς λοιπόν, η Βοστώνη έπαιρνε 1.02 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Pick and Roll, με τον Τέιτουμ να σκοράρει με το εξωφρενικό 1.35 πόντους ανά κατοχή και τον Μπράουν με 1.21 πόντους ανά κατοχή. Στις ήττες ωστόσο αυτό το νούμερο πέφτει στους 0.79 πόντους ανά κατοχή, με τον Τέιτουμ να σκοράρει με 0.78 πόντους ανά κατοχή και τον Μπράουν με 0.79 πόντους ανά κατοχή. Το εντυπωσιακό δε, είναι ότι οι Σέλτικς σούταραν καλύτερα σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ από στάση) στις ήττες (1.29 πόντοι ανά κατοχή) από ότι στις νίκες (1.19 πόντοι ανά κατοχή). Τι λέει αυτό; Ότι για τους Σέλτικς είναι πιο σημαντικό να πάρουν πόντους στο Pick and Roll με σουτ μετά από ντρίμπλα, από ότι από τα περιφερειακά σουτ των ρολιστών τους.

Στο Game 7 οι Σέλτικς έχουν ανάγκη περισσότεροπ από ποτέ να βάλουν σουτ μετά από ντρίμπλα - για να τιμωρήσουν και το γεγονός ότι το Μιλγουόκι συχνά παίζει “Flat” στο Pick and Roll με τον ψηλό του, μένοντας πίσω - οι δε Μπακς οφείλουν να μαρκάρουν καλά αυτή την συνθήκη για να πάρουν το πλεονέκτημα.

Μία πραγματική τιτανομαχία

Στο τέλος της ημέρας, είναι σαφές ότι οι Σέλτικς και οι Μπακς κοντράρονται σε μία πραγματική τιτανομαχία, όπου όλα είναι ανοιχτά.

Από την μία πλευρά υπάρχει το κυριαρχικό παιχνίδι του Γιάννη, το two-way παιχνίδι του Χόλιντεϊ, το μέγεθος των Πόρτις-Λόπεζ και τα σουτ των Άλεν, Μάθιους, Κόνατον, Χιλ. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η εκτελεστική δεινότητα του Τέιτουμ και του Μπράουν, η αμυντική σκληράδα του Σμαρτ και του Γκραντ Γουίλιαμς και το two-way παιχνίδι του Χόρφορντ. Οι δύο ομάδες γνωρίζονται καλά και θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό.

Σέλτικς και Μπακς, Μπακς και Σέλτικς, θα παλέψουν για μία θέση στους τελικούς της Δύσης κόντρα στους - επίσης σκληροτράχηλους - Χιτ. Το Game 7 κόβει την ανάσα. Η συνέχεια, θα δοθεί εκεί που δίνεται πάντα: Στο παρκέ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ