NBA

NBA: Ο Λούνι ήταν, πάλι, ο κρυφός MVP των Γουόριορς, προσφέροντας 36 πόντους κόντρα στους Μάβερικς

Ο Κεβόν Λούνι των Γουόριορς
Ο Κεβόν Λούνι των Γουόριορς Ⓒ 2022 JED JACOBSOHN/ ASSOCIATED PRESS

Ο Κεβόν Λούνι έχει εξελιχθεί στον παίκτη-κλειδί των Γουόριορς στα τελευταία παιχνίδια, κάτι που φάνηκε και στο Game 2 με τους Μάβερικς, όπου ήταν υπεύθυνος άμεσα ή έμμεσα για 36 πόντους του Γκόλντεν Στέιτ.

Οι Γουόριορς επιβλήθηκαν με 126-117 των Μάβερικς στο Game 2 των τελικών της Δύσης και έκαναν το 2-0 στην σειρά. Ο Στεφ Κάρι με 32 πόντους ήταν αυτός που τράβηξε τα φώτα. Ένα βήμα πιο πίσω ωστόσο βρισκόταν ο (όχι και τόσο) αφανής MVP της ομάδας: Ο Κεβόν Λούνι.

Ο έμπειρος σέντερ τελείωσε τον αγώνα με 21 πόντους με 10/14 δίποντα, 12 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 32 λεπτά συμμετοχής. Ήταν αυτός που ξύπνησε το Γκόλντεν Στέιτ στην τρίτη περίοδο, όταν ξεκίνησε η ανατροπή των 19 πόντων. Και αποδείχθηκε (ξανά) το απόλυτο συμπλήρωμα των σταρ της ομάδας.

Μία ουσιαστική εμφάνιση

Ο Λούνι βρίσκεται στους Γουόριορς από το 2015. Έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (2017, 2018). Είναι ο λιγότερο προβεβλημένος από τους... επιζήσαντες της ομάδας των Γουόριορς που τρόμαξε κόσμο την πενταετία 2014-2019 κατακτώντας συνολικά τρία πρωταθλήματα, μαζί με τους Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Ντρέιμοντ Γκριν και Άντρε Ιγκουοντάλα. Είναι όμως ένας πολύτιμος ρολίστας για τους Γουόριορς για μία σειρά από λόγους. Ο κυριότερος λόγος όμως είναι ο εξής: Ξέρει την φιλοσοφία των Γουόριορς όσο λίγοι παίκτες.

Αυτό ήταν κάτι που έδειξε στο Game 6 του δεύτερου γύρου με τους Γκρίζλις (νίκη με 110-96 του Γκόλντεν Στέιτ) όπου μπήκε ξαφνικά στην βασική πεντάδα και είχε 4 πόντους, αλλά και 22 ριμπάουντ (11 επιθετικά) και 5 ασίστ, σε ένα ματς που όλη την δόξα πήρε ο Κλέι Τόμπσον. Στο Game 1 με τους Μάβερικς είχε 10 πόντους με 5/5 δίποντα και 5 ριμπαουντ. Και στο Game 2 έκανε ρεκόρ καριέρας με τους 21 πόντους που σημείωσε, με το Shot Chart του από το παιχνίδι να δείχνει ότι σίγουρα ξέρει ποια είναι τα... δυνατά του σημεια:

Το Shot Chart του Κεβόν Λούνι στο Game 2 των Γουόριορς με τους Μάβερικς
Το Shot Chart του Κεβόν Λούνι στο Game 2 των Γουόριορς με τους Μάβερικς INSTAT SCOUT

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Λούνι σκόραρε με τους εξής τρόπους στο Game 2 με τους Μάβερικς:
Cuts (κοψίματα στο καλάθι): 11 πόντοι σε 6 κατοχές (1.83 πόντοι ανά κατοχή)
Επιθετικό ριμπάουντ: 6 πόντοι σε 4 κατοχές (1.5 πόντοι ανά κατοχή)
Pick and Roll: 4 πόντοι σε 3 κατοχές (1.33 πόντοι ανά κατοχή).

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Λούνι ήταν συνολικά υπεύθυνος για 36 πόντους κόντρα στους Μάβερικς στο Game 2. Πέρα από τους 21 πόντους που σημείωσε, πρόσφερε άλλους 6 πόντους από τις 2 ασίστ του, ενώ οι Γουόριορς σημείωσαν άλλους 9 πόντους από σουτ που ήρθαν έπειτα από σκριν που πήραν από τον Λούνι

Έκανε την διαφορά μένοντας πιστός στον ρόλο του

Ο Λούνι δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ σταρ. Υπάρχει ένας λόγος όμως που τον σέβονται όλοι στους Γουόριορς: Επειδή ξέρουν ότι μπορούν να στηριχθούν πάνω του. Δεν έχει την λάμψη των σταρ της ομάδας. Τους ξέρει όμως καλύτερα σχεδόν από κάθε άλλο.

Ο Λούνι είναι ένα μεγάλο κορμί. Ένας εξαιρετικός ριμπάουντερ (ειδικά επιθετικός ριμπάουντερ), θετικός πασέρ, καλός στην άμυνα στο post και αρκετά καλός στην άμυνα στο Pick and Roll. Πάνω από όλα όμως είναι ένας σταρ στον ρόλο του. Και για αυτό είναι τόσο πολύτιμος για τους Γουόριορς. Επειδή ξέρει ποια είναι τα όριά του.

TAGS NBA ΗΠΑ BASKETBALL ANALYSIS ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ