BASKETBALL ANALYSIS

NBA, Γουόριορς: Ο Άντριου Γουίγκινς είναι το κλειδί της ομάδας και το ιδανικό συμπλήρωμα των Κάρι, Τόμπσον

Ο Άντριου Γουίγκινς πανηγυρίζει σε αγώνα Γουόριορς - Μάβερικς
Ο Άντριου Γουίγκινς πανηγυρίζει σε αγώνα Γουόριορς - Μάβερικς Ⓒ 2022 TONY GUTIERREZ/ ASSOCIATED PRESS

Ο Άντριου Γουίγκινς πέρασε πολλά στην καριέρα του. Όλα αυτά όμως τον οδήγησαν στους Γουόριορς, όπου έμελλε να βρει τον ρόλο που του ταιριάζει ως το ιδανικό συμπλήρωμα των Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν. 

Ο Άντριου Γουίγκινς επιλέχθηκε στο Νο1 του NBA Draft 2014. Όλοι περίμεναν από αυτόν να γίνει κάτι που δεν είχε ποτέ την ψυχολογία να γίνει: Σταρ. Κάποιοι τον έψεξαν για αυτό. Ο Καναδός όμως ήθελε απλώς μία ευκαιρία να είναι ο εαυτός του. Και οι Γουόριορς του την έδωσαν.

Με το Γκόλντεν Στέιτ να προηγείται με 3-0 στην σειρά των τελικών της Δύσης κόντρα στους Μάβερικς, ο κόσμος έχει αρχίσει να βλέπει πλέον την καλύτερη εκδοχή του Άντριου Γουίγκινς. Αρχίζει να βλέπει τον παίκτη που έβλεπαν όσοι τον αποθέωναν πριν μπει στο NBA, αλλά και όσοι τον έστειλαν στο φετινό All Star Game, έστω και αν για αυτό χρειάστηκε και η... βοήθεια του σταρ της κορεατικής Ποπ μουσικής, Μπαμ-Μπαμ.

Ο ιδανικός "τέταρτος τροχός"

Σε μία σειρά που ο Στεφ Κάρι κάνει τα… δικά του, έχοντας 28 πόντους, 8.3 ριμπάουντ και 6.7 ασίστ μέσο όρο με 46.7% στα τρίποντα σε 35 λεπτά συμμετοχής, ο Γουίγκινς είναι αυτός που έχει τραβήξει την προσοχή, αριθμώντας 20.7 πόντους (δεύτερος σκόρερ), 7 ριμπάουντ (τρίτος ριμπάουντ) και 3.7 ασίστ (4ος πασέρ) μέσο όρο με 38.9% στα τρίποντα σε 38 λεπτά συμμετοχής. Παράλληλα όμως έχει κατά μέσο όρο +22 στο σύστημα +/-, το καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του.

Στο Game 3 της σειράς στο Ντάλας (νίκη με 109-100 για τους Γουόριορς) ο Γουίγκινς είχε 27 πόντους με 11/20 σουτ (1/5 τρίποντα), 4/5 βολές, 11 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 40 λεπτά συμμετοχής. Το θέμα ωστόσο ήταν πώς σκόραρε και γιατί είναι αυτό που τον κάνει πολύτιμο. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Καναδός σημείωσε τους πόντους του με τους εξής τρόπους:
Cuts (Κοψίματα προς το καλάθι): 8 πόντοι σε κατοχές (2 πόντοι ανά κατοχή)
Catch and Shoot (Σουτ από στάση): 6 πόντοι σε 4 κατοχές (1.5 πόντοι ανά κατοχή)
Επιθετικό ριμπάουντ: 6 πόντοι σε 3 κατοχές (2 πόντοι ανά κατοχή)
Catch and Drive (υποδοχή της μπάλας και επίθεση προς το καλάθι): 3 πόντοι σε 3 κατοχές (1 πόντο ανά κατοχή)
Off Screen (βγαίνοντας από σκριν): 2 πόντοι σε μία κατοχή (2 πόντοι ανά κατοχή)

Κοιτάζοντας κάποιος του τρόπους που σκόραρε ο Γουίγκινς καταλαβαίνει κάτι απλό: Ο Καναδός έχει πλέον εντρυφήσει απολύτως στην φιλοσοφία των Γουίγκινς που επιζητά διαρκή κίνηση και διάβασμα του παιχνιδιού. Ο Γουίγκινς ξέρει πλέον πού να βρεθεί και πώς να κινηθεί προκειμένου να πάρει το βέλτιστο από την συνύπαρξή του με δύο από τους καλύτερους σουτέρ στην ιστορία (Κάρι, Τόμπσον) και έναν από τους καλύτερους ψηλούς πασέρ της σύγχρονης ιστορίας (Γκριν), κάτι που έδειξε και στην φάση που έκανε πόστερ τον Λούκα Ντόντσιτς.

Ο Γουίγκινς αυτή τη στιγμή παίρνει πολλές προσπάθειες, ενίοτε παίρνει κάποια σουτ σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Πρακτικά όμως είναι κάτι ανάμεσα σε τρίτο και τέταρτο “τροχό” της αμάξης στην επίθεση. Και αυτό ακριβώς είναι που χρειάζεται για να πιάσει το βέλτιστο, αφού την ίδια στιγμή είναι αυτός που καλείται κυρίως να κυνηγάει τον Λούκα Ντόντσιτς στην άμυνα.

Έχει βρει την δική του Ιθάκη

Υπάρχει μία λεπτομέρεια που ξεχνάει πολύς κόσμος όταν αξιολογεί έναν παίκτη: Δεν είναι όλοι οι παίκτες που έχουν ταλέντο προορισμένοι να γίνουν σταρ για μία σειρά από λόγους. Κάποιοι δεν δουλεύουν αρκετά, κάποιοι έχουν κακή νοοτροπία. Και κάποιοι απλώς… δεν θέλουν, αφού δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος του να είναι η πρώτη επιλογή μιας ομάδας. Ο Γουίγκινς ανήκει στην τελευταία κατηγορία, αφού έβλεπε όλο τον κόσμο να τον θεωρεί τον επόμενο μεγάλο σταρ του NBA, χωρίς ούτε ένας να σκεφτεί να τον ρωτήσει… αν το θέλει αυτό.

Στους Γουόριορς ο Γουίγκινς μπορεί να είναι πλέον ο εαυτός του. Παίζοντας στην σκιά του Κάρι και του Τόμπσον, ο Καναδός κάνει αυτά που μπορεί στην επίθεση και ταυτόχρονα εστιάζει ακόμα περισσότερο στην άμυνα, εκμεταλλευόμενος τα απίστευτα αθλητικά του προσόντα. Είναι το ιδανικό συμπλήρωμα μίας ομάδας που βρίθει επιθετικού ταλέντου και επιζητούσε αθλητικότητα και μάκρος στην άμυνα. Είναι ο παίκτης που χρειάζονταν οι Γουόριορς στο πλευρό των Κάρι, Τόμπσον και Γκριν. Και απέχει μία νίκη από τους τελικούς του NBA.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ