NBA

NBA, Γουίζαρντς: Στο ρόστερ για το Summer League ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς, ποιες οι ελπίδες του να κερδίσει ένα συμβόλαιο

Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς
Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς NIKOLA KRSTIC/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς συμπεριλήφθηκε στο ρόστερ των Γουίζαρντς για το Summer League και το SPORT24 αναλύει τα δεδομένα που ισχύουν στην περίπτωσή του. Το rebuilding της Ουάσινγκτον, η κατάσταση στην γραμμή των ψηλών, οι διαθέσιμες θέσεις στο ρόστερ και τα στοιχεια του Βούκτσεβιτς.

Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς (20 χρονών, 2.12 μέτρα) θέλει να ανοίξει τα φτερά του. Η επιλογή του στο Νο42 του NBA Draft 2023 από τους Γουίζαρντς ήταν το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και μία δικαίωση για αυτόν και τους γονείς του, που έβαλαν τα κλάματα στο άκουσμα της είδησης.

Ο γιός του Ντούσαν Βούκτσεβιτς (παλαίμαχος γκαρντ και νυν ασίσταντ κόουτς του Περιστερίου bwin) θα είναι μάλιστα στο ρόστερ των Γουίζαρντς στο Summer League του Λας Βέγκας (7-17 Ιουλίου). Εκεί είναι που θα έχει την ευκαιρία να δείξει κάποια πράγματα και ενδεχομένως να διεκδικήσει ένα συμβόλαιο. Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πάντως ότι είτε οι Γουίζαρντς είτε και ο ίδιος επιθυμεί να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα.

Το rebuilding των Γουίζαρντς, ο κορμός και οι ανάγκες

Υπάρχει ένα πράγμα που οι Γουίζαρντς έχουν κάνει σαφές τις τελευταίες ημέρες: Αποφάσισαν να τα διαλύσουν όλα και να χτίσουν την ομάδα από την αρχή. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισαν να στείλουν τον Μπράντλι Μπιλ στους Σανς και τον Κρίσταπς Πορζίνγκις στους Σέλτικς, ενώ καλά-καλά δεν είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τον Κάιλ Κούζμα, ο οποίος έκανε opt out από το συμβόλαιό του. Αυτοί ήταν οι τρεις πρώτοι σκόρερ της ομάδας πέρυσι.

Η Ουάσινγκτον της νέας εποχής - τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα - θα χτιστεί γύρω από τους Τζόρνταν Πουλ, Ντένι Άβντιγια, Μπιλάλ Κουλιμπαλί (Νο7 στο NBA Draft 2023) και Τζόνι Ντέιβις. Παίκτες δηλαδή που μπορούν υπό προϋποθέσεις ακόμα και να συνυπάρξουν στην πεντάδα. Βασικός πόιντ γκαρντ της ομάδας θα είναι ο Τάιους Τζόουνς. Στην θέση του σέντερ υπάρχει προς το παρόν μόνο ο Ντάνιελ Γκάφορντ.

Με τα ισχύοντα δεδομένα οι Γουίζαρντς έχουν 16 παίκτες με εγγυημένο συμβόλαιο (ο αριθμός αυτός πρέπει να πέσει στα 15 πριν την έναρξη της σεζόν) και έναν παίκτη με two-way συμβόλαιο (έχουν δικαίωμα να προσφέρουν συνολικά δύο two-way συμβόλαια).

Οι 16+1 παίκτες που έχουν στο ρόστερ τους οι Γουίζαρντς και το depth chart της ομάδας αυτή τη στιγμή είναι το εξής:
PG: Τάιους Τζόουνς, Μόντε Μόρις, Ντελόν Ράιτ
SG: Τζόρνταν Πουλ, Τζόνι Ντέιβις, Λάντρι Σάμετ, Ράιαν Ρόλινς
SF: Μπιλάλ Κουλιμπαλί, Κόρι Κίσπερτ, Κουέντον Τζάκσον (two-way)
PF: Ντένι Άβντιγια, Πάτρικ Μπάλνγουιν, Ντανίλο Γκαλινάρι, Άντονι Γκιλ, Εξέβιερ Κουκς
C: Ντάνιελ Γκάφορντ, Μάικ Μουσκάλα

Μία ματιά στα ονόματα του ρόστερ και την ανισορροπία που υπάρχει στο depth chart της ομάδας αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι οι Γουίζαρντς δεν έχουν τελειώσει με τις κινήσεις τους. Την δεδομένη στιγμή είναι σαφές ότι υπάρχει κενό στην θέση του σέντερ πίσω από τον Γκάφορντ, ότι ο Άβντιγια σε αυτό το ρόστερ θα παίζει εκτός θέσης (είναι σμολ φόργουορντ) και ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλοί πάουερ φόργουορντ στο ρόστερ.

Η παραμονή του Γκαλινάρι δεν είναι καθόλου βέβαιη, ενώ επισφαλής πρέπει να θεωρείται και η θέση των Μόντε Μόρις, Ντελόν Ράιτ (τουλάχιστον ένας εκ των δύο θα αποχωρήσει κάποια στιγμή) και Λάντρι Σάμετ, αφού όλοι μπορούν να φέρουν πίσω κάτι σε αντάλλαγμα. Παίκτες όπως ο Εξέβιερ Κουκς, ο Μάικ Μουσκάλα και ο Άντονι Γκιλ από την άλλη δεν είναι σίγουρο ότι θα βρίσκονται στο ροτέισον, ωστόσο είναι φθηνοί (μαζί στοιχίζουν 7.3 εκατ. δολάρια) και ίσως παραμείνουν.

Το στοιχείο που κάνει τον Βούκτσεβιτς να ξεχωρίζει

Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς κέρδισε πολλούς πόντους με την παρουσία του στο NBA Draft Combine του Σικάγο. Η επαφή του με το καλάθι, το μπασκετικό του I.Q και η καλή εμφάνισή του στο μοναδικό οικογενειακό διπλό που πήρε μέρος ήταν οι λόγοι που έφτασε μέχρι το Νο42 του NBA Draft 2023, όταν αρχικά - λόγω του μικρού χρόνου συμμετοχής του με την Παρτίζαν - ήταν πιθανό να καταλήξει μετά το Νο50.

Ο Βούκτσεβιτς είναι ένας φόργουορντ/σέντερ με ικανότητα στο σουτ. Το γεγονός ότι μπορεί με άνεση να σουτάρει ακόμα και από το τρίποντο σε καταστάσεις Spot Up και Pick and Pop είναι που ανέβασε τις μετοχές του. Σε μία περίοδο που πολλές ομάδες στο NBA θέλουν να παίξεουν “5 out” (μετάφραση: Πέντε παίκτες στο τρίποντο για να υπάρχουν χώροι), παίκτες με ύψος 2.12 μέτρα που σουτάρουν τρίποντα είναι πολύτιμοι.

Οι δυνατότητες του Βούκτσεβιτς στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού εξιτάρουν στην πιθανότητα να αγωνιστεί ως Stretch Big, είτε στην θέση του πάουερ φόργουορντ, είτε σε αυτή του σέντερ, ενώ έχει δείξει κάποια καλά στοιχεία στον τρόπο που κινείται μακριά από την μπάλα και κάποιες δυνατότητες όταν ποστάρει (αν και σε αυτό το κομμάτι θέλει ακόμα δουλειά), ενώ είναι θετικός πασέρ.

Οι αμυντικές αδυναμίες που έχει δείξει λόγω των μέτριων - για τα δεδομένα του NBA - αθλητικών του προσόντων είναι και ο λόγος που δεν επιλέχθηκε ακόμα ψηλότερα. Το Summer League του Λας Βέγκας ωστόσο είναι μία καλή ευκαιρία για τον 20χρονο φόργουορντ/σέντερ να δείξει στους Γουίζαρντς ότι μπορούν να ποντάρουν σε αυτόν είτε άμεσα, είτε στο μέλλον.

Το συμβόλαιο με την Παρτίζαν και η λογική του "Draft and Stash"

Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι Γουίζαρντς δεν μπορούν να προσφέρουν εγγυημένο συμβόλαιο στον Βούκτσεβιτς, εκτός αν προχωρήσουν σε διάφορες ανταλλαγές. Μπορούν να του δώσουν two-way συμβόλαιο.

Δεν είναι σίγουρο ωστόσο ότι ο νεαρός φόργουορντ/σέντερ είναι διατεθειμένος να δεχθεί μία τέτοια συμφωνία. Ο λόγος είναι ότι έχει ήδη συμβόλαιο σε ισχύ με την Παρτίζαν, κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε να βάλει (αρκετά) λεφτά από την τσέπη για να μετακομίσει στο NBA και όλα αυτά χωρίς καν να έχει εγγυημένο συμβόλαιο.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι Γουίζαρντς φέρεται να επέλεξαν τον Βούκτσεβιτς στο NBA Draft 2023 με την λογική του “Draft and Stash”. Τον επέλεξαν δηλαδή με την προοπτική να τον αφήσουν για τουλάχιστον έναν χρόνο - ίσως και περισσότερο καιρό - στην Ευρώπη ώστε να συνεχίσει να δουλεύει και να πάει έτοιμος στις ΗΠΑ.

Ενδεχομένως βέβαια αυτό να αλλάξει αν ο Βούκτσεβιτς παίξει καλά στο Summer League του Λας Βέγκας και πείσει τους Γουίζαρντς να του προσφέρουν εγγυημένο συμβόλαιο. Βάσει κανονισμών, η Ουάσινγκτον μπορεί να του προσφέρει συμβόλαιο διάρκειας από ένα έως τέσσερα χρόνια. Το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του NBA που έχει προσφερθεί άμεσα σε παίκτη που επιλέχθηκε στον 2ο γύρο (την ίδια σεζόν δηλαδή, όχι χρόνια αργότερα) ήταν αυτό που έδωσαν πέρυσι οι Γκρίζλις στον Κένεντι Τσάντλερ (No38 στο NBA Draft 2022, 4ετές συμβόλαιο αξίας 7.1 εκατομμυρίων δολαρίων, με 5 εξ αυτών να είναι εγγυημένα). Οι Γουίζαρντς δύσκολα θα φτάσουν σε αυτά τα νούμερα όμως για χάρη του φόργουορντ/σέντερ της Παρτίζαν.

Όπως και να έχει, ο Βούκτσεβιτς για αρχή θα έχει την πρώτη ευκαιρία να δείξει στους Γουίζαρντς τι μπορεί να κάνει στο Summer League του Λας Βέγκας. Αν δειξει αρκετά πράγματα και κερδίσει πόντους, τότε ίσως το ταξίδι στο NBA να γίνει νωρίτερα από ότι περιμένει. Αν όχι, τότε θα πρέπει να τους πείσει μέσα από την παρουσία του στα ευρωπαϊκά παρκέ.

TAGS NBA ΗΠΑ ΠΑΡΤΙΖΑΝ EUROLEAGUE ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΟΥΙΖΑΡΝΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ