NBA FINALS 2022

NBA Finals, Σέλτικς - Γουόριορς: Ο τραμπουκισμός της Βοστώνης και οι 49 πόντοι που ήταν υπεύθυνος ο Τέιτουμ

Ο Τζέισον Τέιτουμ επιχειρεί λέι-απ κόντρα στον Ντρέιμοντ Γκριν
Ο Τζέισον Τέιτουμ επιχειρεί λέι-απ κόντρα στον Ντρέιμοντ Γκριν Ⓒ 2022 KYLE TERADA/ ASSOCIATED PRESS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη των Σέλτικς στο Game 3 των NBA Finals κόντρα στους Γουόριορς. Οι 22 πόντοι από επιθετικά ριμπάουντ, η επιθετικότητα του Μπράουν και ο ρόλος του Τέιτουμ, που ήταν υπεύθυνος για συνολικά 49 πόντους της ομάδας του.

Οι Σέλτικς έκαναν το δεύτερο βήμα στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Παίζοντας το δικό τους μπάσκετ στο Game 3 των NBA Finals, επιβλήθηκαν με 116-100 των Γουόριορς και πλέον προηγούνται με 2-1 στην σειρά.

Η Βοστώνη ήταν εμφανώς ανώτερη. Πήγε το παιχνίδι εκεί που ήθελε, έβγαλε περισσότερο ενέργεια, στηρίχθηκε στο πλεονέκτημα μεγέθους και αθλητικών προσόντων που έχει και πήρε μία πανάξια νίκη.

Ο Μπράουν έκανε την αρχή

Στο Game 2 της σειράς ο Στιβ Κερ αποφάσισε να ρίξει τον Ντρέιμοντ Γκριν στο μαρκάρισμα του Τζέιλεν Μπράουν, κάτι που αποδιοργάνωση την Βοστώνη. Στο Game 3 ωστόσο οι Σέλτικς - και κυρίως ο Μπράουν - ήταν έτοιμοι για αυτό, κάτι που φάνηκε από το ξεκίνημα.

Ο Μπράουν είναι ένας παίκτης που συνήθως σκοράρει βασισμένος σε plays που βγαίνουν όταν βρίσκεται σε κίνηση. Στο Game 3 σκόραρε πόντους σε αυτή την λογική. Το βασικό ωστόσο στην περίπτωσή ήταν η επιθετικότητα που έβγαλε προς το καλάθι, όπως φαίνεται και στο Shot Chart του από το παιχνίδι, όπου φαίνεται ότι πήρε 5 προσπάθειες στο "ζωγραφιστό".

Το Shot Chart του Τζέιλεν Μπράουν στο Game 3 των Σέλτικς με τους Γουόριορς
Το Shot Chart του Τζέιλεν Μπράουν στο Game 3 των Σέλτικς με τους Γουόριορς INSTAT SCOUT

Ο All Star φόργουορντ σταμάτησε να σκέφτεται και έπαιξε απλώς με το ένστικτο, πηγαίνοντας συνεχώς προς το καλάθι, ψάχνοντας την επαφή. Την ίδια στιγμή πήρε και σουτ μέσα από την καλή κυκλοφορία της μπάλας της Βοστώνης. Αποτέλεσμα ήταν να είναι αυτός που έδωσε το έναυσμα στην αρχή για τους Σέλτικς, κλείνοντας την πρώτη περίοδο με 17 πόντους και 3 ασίστ. Αυτό ήταν κάτι που είχε ανάγκη η Βοστώνη για να πάρει το πάνω χέρι στο ματς στην αρχή.

Ο Τέιτουμ (ξανά) σε ρόλο δημιουργού

Σε μία βραδιά που ο Τέιτουμ ήταν πάλι γενικά άστοχος για τα δεδομένα του, τελειώνοντας τον αγώνα με 26 πόντους με 9/23 σουτ, ήταν πάλι η ικανότητά του να βρίσκει τον ελεύθερο συμπαίκτη του που έκανε την διαφορά. Ο σταρ της Βοστώνης τελείωσε τον αγώνα με 9 ασίστ, από τις οποίες σύμφωνα με το InStat Scout οι “Κέλτες” πήραν άλλους 23 πόντους. Κοινώς, ήταν υπεύθυνος για 49 από τους 116 πόντους της ομάδας του.

Ο Τέιτουμ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν βιάζεται όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Το έδειξε ξανά αυτό στο Game 1 των τελικών, όπου είχε 13 ασίστ, το έδειξε και στο Game 3 με τις 9 ασίστ που μοίρασε. Ο Τέιτουμ πλέον ξέρει καλύτερα πώς να παίρνει το σκριν σε καταστάσεις Pick and Roll και να ψάχνει τον ελεύθερο συμπαίκτη του.

Είναι γεγονός ότι ο τρόπος που αμύνονται οι Γουόριορς βοηθάει τον Τέιτουμ. Το Γκόλντεν Στέιτ δίνει την εντύπωση ότι θέλει πάση θυσία να πάρει την μπάλα από τα χέρια του. Δίνει συνεχώς βοήθειες. Ο Τέιτουμ όμως έχει αποδείξει ότι πλέον μπορεί να διαβάσει καλύτερα το παιχνίδι και εμπιστεύεται τους συμπαίκτες του. Όσο δε αυτοί συνεχίζουν να ευστοχούν έστω και οριακά πάνω από τον μέσο όρο σε Spot Up καταστάσεις από την γραμμή του τριπόντου, οι Σέλτικς θα είναι σε καλή κατάσταση.

Οι 22 πόντοι από επιθετικά ριμπάουντ και οι 52 πόντοι στο "ζωγραφιστό"

Στο Game 2 οι Σέλτικς σημείωσαν 24 πόντους στο “ζωγραφιστό” και μόλις 6 πόντους από επιθετικό ριμπάουντ (είχαν 6 επιθετικά ριμπάουντ συνολικά). Στο Game 3 αυτοί οι αριθμοί εκτοξεύτηκαν στους 52 πόντους στο “ζωγραφιστό” και 22 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (15 συνολικά).

Είναι γνωστό ότι η Βοστώνη υπερτερεί σε μέγεθος και αθλητικά προσόντα σε σχέση με τους Γουόριορς. Στο Game 3 αυτό έγινε πιο σαφές από ποτέ. Με την επιλογή του Κερ να στείλει τον Γκριν πάνω στον Μπράουν, οι Γουόριορς έχουν μακριά από το καλάθι τον καλύτερο help defender τους, αλλά παράλληλα και ένα μεγάλο κορμί που μπορεί να βοηθήσει στα ριμπάουντ. Δεδομένου ότι το Γκόλντεν Στέιτ παίζει με αλλαγές στα σκριν, αυτό σημαίνει ότι κάτω από το καλάθι συχνά βρίσκονται ο Κάρι και ο Τόμπσον, παίκτες που δεν μπορούν ούτε να εμποδίσουν πιθανό drive, ούτε να διεκδικήσουν κάποιο ριμπάουντ.

Οι Σέλτικς εκμεταλλεύτηκαν κάθε ευκαιρία που τους έδωσαν οι Γουόριορς. Το γεγονός ότι είχαν 15 επιθετικά ριμπάουντ έναντι μόλις 25 αμυντικών ριμπάουντ του Γκόλντεν Στέιτ σημαίνει ότι πρακτικά ανανέωσαν σχεδόν το 40% (!) των επιθέσεών τους. Αυτό είναι ένα αδιανόητο νούμερο, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην νίκη τους.

Τα τρίποντα των Κάρι-Τόμπσον δεν φτάνουν κόντρα στο… bullying των Σέλτικς

Οι Σέλτικς πήγαν το παιχνίδι εκεί που ήθελαν και νίκησαν. Έψαξαν την επαφή και στις δύο πλευρές του παρκέ. Έκαναν bullying στους Γουόριορς με το μέγεθός του. Χώρισαν τα λεπτά των Αλ Χόρφορντ και Ρόμπερτ Γουίλιαμς (βρέθηκαν μαζί στο παρκέ μόλις 10 λεπτά σύμφωνα με το InStat Scout) ρίχνοντας από νωρίς στο παρκέ τον Ντέρικ Γουάιτ να κυνηγάει τον Κάρι, παίρνοντας το μέγιστο από τους δύο ψηλούς τους.

Σχεδόν… αδιαφόρησαν για τον Γουίγκινς δίνοντάς του το τρίποντο (ο Καναδός είχε 1/6 τρίποντα). Φρόντιζαν να δίνουν βοήθειες συνεχώς από τους παίκτες που μάρκαραν τους Λούνι, Πέιτον, Γκριν, δηλαδή τους μέτριους σουτέρ του Γκόλντεν Στέιτ. Όταν δε ήταν στο παρκέ δύο εξ αυτών των τριών μπορούσαν να στείλουν ακόμα περισσότερες βοήθειες.

Οι Κάρι και Τόμπσον είχαν μαζί 11/24 τρίποντα (6/11 και 5/13 αντίστοιχα), αλλά οι υπόλοιποι συμπαίκτες τους ειχαν 4/16. Η τωρινή έκδοση των Γουόριορς δεν μπορεί να νικήσει την ελίτ άμυνα των Σέλτικς απλώς και μόνο επειδή έχει δύο εκ των κορυφαίων σουτέρ όλων των εποχών. Οποιοδήποτε σχήμα με λιγότερους από 4 σουτέρ στο παρκέ δίνει το πλεονέκτημα στους Σέλτικς.

Ο Στιβ Κερ δοκίμασε πράγματα, έβγαλε από την ναφθαλίνη ακόμα και τον Νεμάνια Μπιέλιτσα κάποια στιγμή ψάχνοντας για μία λύση. Τίποτα όμως δεν ήταν αρκετό, με την μόνη στιγμή που οι Γουόριορς ήταν απειλητικοί να είναι όταν ο Στεφ Κάρι πήρε φωτιά στην 3η περίοδο, βάζοντας την ομάδα του στο παιχνίδι σημειώνοντας 15 πόντους σε εκείνο το διάστημα. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό.

Το Game 4 είναι το κρισιμότερο της σειράς, μέχρι το επόμενο

Τα χαράματα του Σαββάτου (11/6, 04:00, Cosmote Sport 4 και LIVE από το SPORT24) θα διεξαχθεί το Game 4 της σειράς. Αν οι Γουόριορς δεν βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν την ενέργεια και το μέγεθος των Σέλτικς, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για αυτούς. Οι Σέλτικς είναι δεδομένο ότι θα μπουν στο γήπεδό τους έχοντας την ίδια νοοτροπία, ψάχνοντας για το 3-1 που θα τους φέρει μία ανάσα από το πρωτάθλημα.

Στην ιστορία του NBA, το 3-1 στους NBA Finals είναι σχεδόν…. καταδικαστικό. Η τελευταία ομάδα που επέστρεψε από το 3-1 ήταν οι Καβαλίερς του ΛεΜπρόν Τζέιμς κόντρα στους… Γουόριορς το 2016, κατακτώντας τελικά τον τίτλο μέσα στο Γκόλντεν Στέιτ, σε ένα επικό Game 7. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το Γκόλντεν Στέιτ δεν θέλει να μάθει αν μπορεί να γίνει η επόμενη ομάδα που θα κάνει τέτοια ανατροπή.

Με δύο ημέρες να μένουν μέχρι το Game 4, οι Γουόριορς καλούνται να κάνουν προσαρμογές. Οι Σέλτικς από την πλευρά τους οφείλουν να συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια και ίσως να προσθέσουν μερικά στοιχεία ακόμα στο παιχνίδι τους. Όπως και να έχει, το Game 4 είναι το κρισιμότερο παιχνίδι της σειράς, μέχρι το επόμενο. Η συνέχεια, στο παρκέ.

TAGS NBA FINALS 2022 NBA NBA FINALS BASKETBALL ANALYSIS ΗΠΑ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ