NBA FINALS

NBA Finals: Η ανάλυση των τελικών Σανς – Μπακς με τη βοήθεια του InStat Scout

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον ΝτιΆντρε Έιτον σε αγώνα Μπακς - Σανς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον ΝτιΆντρε Έιτον σε αγώνα Μπακς - Σανς Ⓒ 2021 MATT YORK/ ASSOCIATED PRESS

Το Πικ εν Ρολ των Σανς, το γρήγορο τέμπο των Μπακς και το ερωτηματικό με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την σειρά των ΝΒΑ Finals ανάμεσα σε Σανς και Μπακς που ξεκινούν τα χαράματα της Τετάρτης (7/7, 04:00, Cosmote Sports 4 και LIVE από το SPORT24).

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Τα χαράματα της Τετάρτης (7/7), οι Σανς θα υποδεχθούν τους Μπακς (04:00, Cosmote Sports 4 και LIVE από το SPORT24) στο Game 1 των NBA Finals, διεκδικώντας το τρόπαιο του πρωταθλητή.

Η καλύτερη ομάδα της Δύσης και η καλύτερη ομάδα της Ανατολής θα παλέψουν για το πολυπόθητο τρόπαιο, σε ένα ζευγάρι τελικών που – κακά τα ψέματα – κανείς δεν περίμενε όταν ξεκινούσε η σεζόν ότι θα πάλευε για τον τίτλο. Και αν για τους Μπακς αρκετοί πίστευαν ότι είχαν πιθανότητες, για τους Σανς σίγουρα δεν ισχύει το ίδιο, με πολλούς να τους αμφιβητούν ακόμα και μετά το τέλος της κανονικής περιόδου, όταν είχαν το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ.

Όπως και να έχει πάντως, αμφότεροι οι αντίπαλοι ξεπέρασαν πολλές δυσκολίες για να φτάσουν μέχρι τους τελικούς. Οι Σανς απέκλεισαν διαδοχικά τους Λέικερς (4-2), τους Νάγκετς (4-0) και τους Κλίπερς (4-2), οι Μπακς τους Χιτ (4-0), τους Νετς (4-3) και τους Χοκς (4-2). Πλέον, οι δύο ομάδες απέχουν 4 νίκες από το τρόπαιο. Πλέον, είναι οι δύο τους, με το Μιλγουόκι βέβαια να μην ξέρει ακόμα πότε και αν θα έχει στην διάθεσή του τον τραυματία Γιάννη Αντετοκούνμπο (πρόβλημα στο αριστερό γόνατο) που ήδη έχει χαρακτηριστεί ως “εξαιρετικά αμφίβολος” για το Game 1 των τελικών.

Το SPORT24 θα προσπαθήσει να κάνει μία πρώτη ανάλυση των τελικών με την βοήθεια του InStat Scout, στεκόμενο στα δυνατά σημεία κάθε ομάδας, έχοντας βέβαια υπόψη ότι υπάρχει ο μεγάλος αστερίσκος σχετικά με την συμμετοχή του Αντετοκούνμπο.

Παίζοντας σε διαφορετικό τέμπο

Όταν ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος υπήρχαν τέσσερις ομάδες που βρίσκονταν στην πρώτη 10αδα τόσο στο Offensive rating (πόντοι που σημειώνει μία ομάδα ανά 100 κατοχές) και Defensive Rating (πόντοι που δέχεται μία ομάδα ανά 100 κατοχές): Οι Σανς, οι Μπακς, οι Κλίπερς και οι Τζαζ. Οι δύο πρώτες είναι και το ζευγάρι των τελικών του ΝΒΑ.

Κατά την διάρκεια της κανονικής περιόδου οι Σανς σημείωναν 116.3 πόντους ανά 100 κατοχές (7οι στο ΝΒΑ) και δέχονταν 110.4 πόντους ανά 100 κατοχές (6οι στο ΝΒΑ). Οι Μπακς σημείωναν 116.5 πόντους ανά 100 κατοχές (5οι στο ΝΒΑ) και δέχονταν 110.7 πόντους ανά 100 κατοχές (9οι στο ΝΒΑ). Κοινώς, θα μπορούσε κάποιες να χαρακτηρίσει τις ομάδες ισοδύναμες. Και θα είχε δίκιο. Υπάρχει βέβαια μία μεγάλη διαφορά στο στυλ παιχνιδιού τους: Ο ρυθμός που παίζουν τα ματς.

Στην κανονική περίοδο οι Μπακς έπαιζαν στο δεύτερο πιο γρήγορο τέμπο (pace) στο ΝΒΑ με 102.5 κατοχές ανά αγώνα, στηριζόμενοι στο transition. Οι Σανς από την δική τους πλευρά έπαιζαν στο 24ο πιο γρήγορο τέμπο (ή αλλιώς, 7ο πιο αργό) με 98 κατοχές ανά αγώνα. Η διαφορά αυτή των 4.5 κατοχών φαίνεται μικρή, αλλά δεν είναι. Με τις δύο ομάδες να είναι τόσο αποτελεσματικές σε άμυνα και επίθεση, μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα σε μία σειρά αγώνων.

Είναι σαφές ότι μεγάλο μέρος της δύναμης των Μπακς και ένας από τους λόγους που έτρεχαν τόσο είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η διαθεσιμότητα του οποίου είναι αμφίβολη. Αυτό δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι το Μιλγουόκι θέλει να τρέχει, ενώ οι Σανς προτιμούν πιο αργό τέμπο, για το οποίο υπεύθυνος βέβαια είναι ο Κρις Πολ.

Το Πικ εν Ρολ των Σανς και οι Πολ-Μπούκερ

Σύμφωνα με το InStat Scout, κατά την διάρκεια της κανονικής περιόδου οι Σανς “έτρεχαν” το 16.1% των κατοχών τους σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ (16.2 κατοχές ανά αγώνα). Στα playoffs αυτό ανέβηκε στο 21.1% (20.5 κατοχές ανά αγώνα). Στην σειρά με τους Κλίπερς πήγε στο 23.3% (23.7 κατοχές ανά αγώνα). Στους τρεις τελευταίους αγώνες με την ομάδα του Λ.Α αυτό εκτοξεύτηκε στο 26.9% (26.7 κατοχές ανά αγώνα). Το μοτίβο σαφές: Έχοντας τον Κρις Πολ και τον Ντέβιν Μπούκερ – έναν εκ των καλύτερων παικτών στο Πικ εν Ρολ στο ΝΒΑ την τελευταία 20ετία δηλαδή και έναν εξαιρετικό σκόρερ μετά από ντρίμπλα – οι Σανς ψάχνουν πάρα πολύ τέτοιες καταστάσεις.

Το Shot Chart των Κρις Πολ και Ντέβιν Μπούκερ στην σειρά των Σανς με τους Κλίπερς
Το Shot Chart των Κρις Πολ και Ντέβιν Μπούκερ στην σειρά των Σανς με τους Κλίπερς INSTAT SCOUT

Σύμφωνα με το InStat Scout, στην σειρά με τους Κλίπερς οι Σανς έτρεχαν 75.6 Πικ εν Ρολ ανά αγώνα, ενώ στους 3 τελευταίους αγώνες έτρεχαν 77.6 Πικ εν Ρολ ανά αγώνα. Ο Κρις Πολ (ο οποίος αγωνίστηκε μόνο στα 4 τελευταία ματς) έτρεχε 46.5 Πικ εν Ρολ ανά αγώνα των Σανς σε αυτό το διάστημα (!), σε ένα εξωφρενικό νούμερο, αλλά και δείγμα της εξάρτησης του Φοίνιξ από αυτόν, κάτι που φάνηκε και στο καθοριστικό Game 6, όπου σημείωσε 41 πόντους στην νίκη-πρόκριση των Σανς με 130-103.

Η άμυνα των Μπακς στο Πικ εν Ρολ αποτέλεσε θέμα συζήτησης τα τελευταία χρόνια λόγω της επιλογής να παίζει άμυνα “Drop” ο Μπρουκ Λόπεζ (να μένει πίσω). Κόντρα στους Χοκς, το Μιλγουόκι άλλαξε φιλοσοφία από το Game 2 και μετά προκειμένου να περιορίσει την δράση του Τρέι Γιανγκ, ο οποίος τους “εκαψε” στο πρώτο παιχνίδι σημειώνοντας 31 από τους 48 πόντους του σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, επιλέγοντας στην συνέχεια της σειράς να παίξει περισσότερο με αλλαγές. Ο Πολ όμως δεν είναι Γιανγκ. Και οι Σανς δεν είναι Χοκς.

Οι Μπακς γενικά αρέσκονται στο να δίνουν το σουτ από μέση απόσταση όταν μαρκάρουν το Πικ εν Ρολ, επειδή αυτό θεωρείται το πιο δύσκολο σουτ στο σύγχρονο μπάσκετ. Ο Πολ όμως ενδέχεται να είναι ο καλύτερους σουτέρ από μέση απόσταση στο ΝΒΑ, ενώ ο Μπούκερ δεν βρίσκεται πολύ πίσω σε αυτή την κατηγορία. Ο Πολ μάλιστα διέλυσε τους Νάγκετς στον δεύτερο γύρο όταν έπαιξαν Flat άμυνα με τον Νίκολα Γιόκιτς δίνοντάς του το σουτ, αλλά και τους Κλίπερς όταν επέλεξαν να στείλουν πάνω του τον Ζούμπατς στις αλλαγές.

Η βασική διαφορά βέβαια των Σανς από τους Χοκς είναι η εξής: Οι Χοκς εκτός του Γιανγκ δεν είχαν άλλο παίκτη να δημιουργήσει με συνέπεια στο Πικ εν Ρολ, αφού ο μεν Χέρτερ χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, ενώ ο Μπογκντάνοβιτς αγωνιζόταν τραυματίας και δεν είχε ρυθμό. Οι Σανς ωστόσο δίπλα στον Πολ έχουν έναν από τους καλύτερους σκόρερ του ΝΒΑ και – κυρίως – έναν από τους καλύτερους σουτέρ μετά από ντρίμπλα: Τον Ντέβιν Μπούκερ. Κοινώς, έχουν δύο άξονες δημιουργίας και εκτέλεσης.

Οι Μπακς με και χωρίς τον Γιάννη

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι στην πλευρά του Μιλγουόκι υπάρχουν δύο διαφορετικές συζητήσεις σχετικά με το πλάνο του: 1. Αυτό που περιλαμβάνει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. 2. Αυτό που δεν περιλαμβάνει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Βλέποντας την συμπεριφορά των Μπακς με και χωρίς τον Γιάννη στο παρκέ, τα δεδομένα έχουν ως εξής

Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: Το Μιλγουόκι είναι μία ομάδα που ξεκινάει από τον Γιάννη και την ικανότητά του στο ανοιχτό γήπεδο. Σύμφωνα με το InStat Scaout, στην κανονική περίοδο οι Μπακς εκδήλωναν το 14.7% των κατοχών τους σε καταστάσεις transition (15.6 κατοχές ανά αγώνα) και ο Γιάννης ήταν υπεύθυνος για το 27.9% αυτών των κατοχών (4.4 κατοχές ανά αγώνα). Κάτι παραπάνω από το 1/4 των κατοχών δηλαδή. Από εκεί και πέρα, ακόμα, τα υπόλοιπα κομμάτια του αγώνα ήταν επίσης άμεσα εξαρτώμενα από τον Γιάννη.

Στην κανονική περίοδο οι Μπακς εκδήλωναν το 15.7% των επιθέσεών τους ή αλλιώς 16.6 κατοχές ανά αγώνα σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ από στάση δηλαδή έπειτα από πάσα), κάτι που ξεκινούσε από τις διεισδύσεις του Γιάννη, την ανισορροπία που δημιουργούσε και τις πάσες του. Παράλληλα, εκδήλωναν 10.2% των κατοχών τους σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός (10.8 κατοχές), με τον Γιάννη να είναι υπεύθυνος για το 33.9% αυτών των επιμέρους κατοχών (3.7 ανά αγώνα) και το 9.3% των κατοχών τους (ή αλλιώς 9.8 κατοχές) σε καταστάσεις Post Up (με πλάτη στο καλάθι), με τον Γιάννη να είναι υπεύθυνος για το 34.3% αυτών των κατοχών (3.4 ανά αγώνα).

Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτό είναι σαφές, αν και ήταν ήδη γνωστό: Η επίθεση των Μπακς έχει χτιστεί γύρω από τον Γιάννη και την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός. Η πιθανή απουσία του αλλάζει εντελώς τα δεδομένα και την επιθετική προσέγγιση των Μπακς.

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: Στους δύο τελευταίους αγώνες της σειράς με τους Χοκς, όπου δεν αγωνίστηκε ο Γιάννης, οι Μπακς έμειναν πιστοί στο πλάνο τους. Εξακολούθησαν να σουτάρουν πολύ από την περιφέρεια, εκδηλώνοντας το 17.9% των κατοχών τους (18.5 κατοχές ανά αγώνα) σε καταστάσεις Catch and Shoot, το 15% (15.5 κατοχές ανά αγώνα) σε transition και το 14.5% σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ (15 κατοχές ανά αγώνα), ενώ έτρεχαν καταστάσεις ένας εναντίον ενός σε 10.6% των κατοχών τους (11 κατοχές ανά αγώνα) και πόσταραν σε 9.2% των κατοχών τους (9.5 κατοχές ανά αγώνα). Το θέμα βέβαια είναι πώς μοίρασαν το παιχνίδι τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Μιλγουόκι στηρίχθηκε περισσότερο στο δίδυμο των Χόλιντεϊ και Μίντλετον στον τομέα της δημιουργίας, ενώ έβαλε περισσότερο στο επιθετικό του πλάνο τον Μπρουκ Λόπεζ, δίνοντάς του μπάλες στο post.

Σύμφωνα με το InStat Scout, στους δύο αγώνες με τους Χοκς που απουσίασε ο Αντετοκούνμπο, ο Χόλιντεϊ και ο Μίντλετον εκδήλωσαν το 93.3% των Πικ εν Ρολ των Μπακς (53.3% και 40% αντίστοιχα) και το 90.9% των Isolation (ένας εναντιον ενός δηλαδή) καταστάσεων (40.9% και 50% αντίστοιχα). Με τον Γιάννη να απουσιάζει οι Μπακς ήθελαν να δώσουν την μπάλα στους πιο παραγωγικούς τους παίκτες και αυτό έκαναν.

Είναι σαφές ότι οι Σανς θα το ξέρουν βέβαια αυτό και θα συμπεριφερθούν αντίστοιχα. Η παρουσία αρκετών ημίψηλων παικτών στο ρόστερ τους (Μπούκερ, Μπρίτζες, Τζόνσον, Κρεγκ, Ναντέρ) τους δίνει επιλογές τόσο για το μαρκάρισμα του Μίνλετον, όσο και του Χόλιντεϊ (στον οποίο πάνω πάντως θα πέσουν και οι Πολ και Πέιν). Αν αγωνιστεί ο Γιάννης βέβαια τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, με τους Σανς να αναμένεται να ρίξουν πάνω του τον Τζα Κράουντερ (που τον είχε μαρκάρει καλά πέρυσι στην σειρά των Χιτ με τους Μπακς). Όπως και να έχει, το τι θα γίνει θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Δύο ισάξιες ομάδες που ξέρουν τι ζητούν στο γήπεδο

Σανς και Μπακς δεν έφτασαν τυχαία μέχρι τους τελικούς. Πολλοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι είχαν και την τύχη με το μέρος τους, αλλά αυτό ισχύει για όποια ομάδα φτάνει μακριά. Και, επίσης, δεν είναι ότι και οι ίδιες ομάδες δεν είχαν τα θέματά τους.

Οι Σανς είδαν τον Κρις Πολ να τραυματίζεται σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις στα playoffs (στον ώμο και στο δεξί χέρι, αυτό που σουτάρει) και να χάνει δύο αγώνες με τους Κλίπερς λόγω κορονοϊού.

Οι Μπακς έχασαν τον Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο για την σεζόν και είδαν τον Γιαννη Αντετοκούνμπο να τραυματίζεται σοβαρά, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν θα αγωνιστεί στους τελικούς. Κοινώς, δεν μπορεί να πει καποιος ότι οι δύο αντίπαλοι είδαν να πηγαίνουν όλα ευνοϊκά.

Στο τέλος της ημέρας, είναι γεγονός ότι οι καλύτερες ομάδες (βάσει φόρμας, αποτελεσμάτων, κλάσης και τύχης) βρέθηκαν στους τελικούς. Και αναμένεται να τα δώσουν όλα για το τρόπαιο.

Από την μία πλευρά οι Σανς θα παρατάξουν την μαεστρία του Πολ στο Πικ εν Ρολ, την ικανότητα του Μπούκερ στο σκοράρισμα, τον δυναμισμό του Έιτον και το 3 – and – D παιχνίδι των Κράουντερ, Μπρίτζες και Τζόνσον, με λίγο... ξύλο από τους Σάριτς και Κρεγκ και πινελιές ποιότητας από τον Πέιν.

Από την άλλη πλευρά οι Μπακς ελπίζουν να έχουν κάποια στιγμή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το γεγονός ότι μπορεί να τα διαλύσει όλα στο ανοιχτό γήπεδο, θα ποντάρουν στην ικανότητα στην εκτέλεση του Μίντλετον, στο two-way παιχνίδι του Χόλιντεϊ, το Post Up παιχνίδι των Λόπεζ και Πόρτις, στο 3 – and – D παιχνίδι και την σκληράδα του Τάκερ, στα σουτ των Φορμπς και Κόνατον.

Τα χαράματα της Τετάρτης (7/7, 04:00), στο παρκέ της “Phoenix Suns Arena” θα μπουν οι δύο καλύτερες ομάδες του ΝΒΑ για το Game 1 των ΝΒΑ Finals, έχοντας στο μυαλό τους μόνο ένα πράγμα: Να κάνουν το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τίποτα άλλο δεν θα έχει σημασία για αυτούς. Και δεν θα έπρεπε να έχει και για κανέναν άλλο.

TAGS NBA FINALS ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ NBA ΗΠΑ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ