NBA

NBA Draft 2022: Οι τρεις σταρ, οι ξένοι παίκτες και το μεγάλο ερώτημα

Ο Τσετ Χόλμγκρεν με την φανέλα του Γκονζάγκα
Ο Τσετ Χόλμγκρεν με την φανέλα του Γκονζάγκα Ⓒ 2022 CRAIG MITCHELLDYER/ ASSOCIATED PRESS

Το NBA Draft 2022 διεξάγεται τα χαράματα της Παρασκευής (24/6, 03:00, Cosmote Sports 4) και το SPORT24 σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε. Οι τρεις σταρ, οι επόμενοι της λίστας και η κλάση των ξένων παικτών, που είναι γεμάτη υποψηφίους για τον δεύτερο γύρο.

Η στιγμή που περίμεναν οι φίλοι του NBA έφτασε. Τα χαράματα τη Παρασκευής (24/6, 03:00, Cosmote Sports 4) θα ξεκινήσει η διαδικασία του NBA Draft 2022, κάτι που περιμένουν όλοι εδώ και αρκετές εβδομάδες, στην αναζήτηση του επόμενου σταρ της λίγκας.

Οι Μάτζικ είναι αυτοί που επιλέγουν στο No1, με αρκετό κόσμο να περιμένει να δει ποιον θα επιλέξουν, με το Ορλάντο φαίνεται… αναποφάσιστο αυτή τη στιγμή, αφού υπάρχει μία τριάδα παικτών που έχει ξεχωρίσει, αλλά - για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια - δεν φαίνεται να είναι ξεκάθαρο ποιος θα είναι το Νο1.

Το SPORT24 σας παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για τους παίκτες που ξεχωρίζουν στην φετινή διαδικασία, όπου θα υπάρχουν 58 και όχι 60 πικ λόγω τιμωριών που υπάρχουν σε Μπακς και Χιτ.

Οι τρεις σταρ

Λίγο μετά το ξεκίνημα της σεζόν έγινε ξεκάθαρο ότι τρεις ήταν οι παίκτες που θα πάλευαν για το Νο1 στο φετινό NBA Draft: Ο Τσαμπάρι Σμιθ (2.08 μέτρα, φόργουορντ, Όμπερν), Τσετ Χόλγκρεν (2.13 μέτρα, φόργουορντ/σεντερ, Γκονζάγκα) και Πάολο Μπανκέρο (2.08 μέτρα, φόργουορντ/σέντερ, Ντιουκ). Με λίγες ώρες να μένουν για την διαδικασία του NBA Draft, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι αυτή η τριάδα… δεν σπάει. Απλώς δεν είναι σίγουρο με ποια σειρά θα επιλεχθούν οι τρεις φετινοί σταρ.

Ο Σμιθ είναι ένας πάουερ φόργουορντ, του οποίου το παιχνίδι οι σκαουτ συγκρίνουν με αυτό του Κρις Μπος και του Ρασάρντ Λιούις. Είναι ένας τρομερός σκόρερ και σουτέρ με σπουδαίο μέγεθος, ο οποίος παράλληλα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός.

Ο Χόλμγκρεν συγκρίνεται με τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το ΝΒΑ δεν έχει ξαναδεί παίκτη σαν αυτόν, αφού είναι ένα… μία κατηγορία μόνος του. Ένας τύπος με ύψος 2.13 μέτρα και άνοιγμα χεριών 2.30 μέτρα, που μπορεί να σκοράρει από την περιφέρεια, να χειριστή την μπάλα σαν περιφερειακός και παράλληλα είναι εξαιρετικός μπλοκέρ.

Ο Μπανκέρο συγκρίνεται από αρκετούς σκάουτ με τον Τζούλιους Ραντλ. Είναι ένας all around φόγουορντ, που μπορεί να σκοράρει, να πασάρει και να δημιουργήσει.

Οι παίκτες που ακολουθούν

Η πρώτη τριάδα μοιάζει σχεδόν κλειδωμένη. Το Νο4 επίσης, με μερικούς ακόμα παίκτες να έχουν ενδιαφέρον.

Ο Τζέιντεν Άιβι (1.93 μέτρα, γκαρντ, Περντιού) είναι ένας εκρηκτικός combo γκαρντ, που κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να συγκρίνουν με τον Άντονι Έντουρντς των Γουλβς. Γρήγορος, αλτικός, εξαιρετικός σκόρερ, μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ και κατά κάποιους είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης της φετινής κλάσης.

Ο Κίγκαν Μάρεϊ (2.04 μέτρα, φόργουορντ, Αϊόβα) είναι ένας combo φόργουορντ που μπορεί να κάνει… πολύ από όλα. Εξαιρετικός σκόρερ, καλός ριμπάουντερ και πολύ καλός αμυντικός, έχει όλα τα στοιχεία ενός παίκτη που μπορεί να προσφέρει άμεσα σε όποια ομάδα τον επιλέξει.

Από το Νο6 και μετά το ταλέντο μοιάζει να πέφτει αρκετά. Παίκτες όπως ο Μπένεντικτ Ματουριν (1.98 μέτρα, γκαρντ/φόργουορντ, Αριζόνα), Ντίσον Ντάνιελς (2.01 μέτρα, φόργουορντ, G-League) και Τζόνι Ντέιβις (1.96 μέτρα, σούτινγκ γκαρντ, Γουισκόνσιν) ξεχωρίζουν, ενώ ερωτηματικό αποτελεί ο Σάντον Σαρπ (1.96 μέτρα, γκαρντ, Κεντάκι), ο οποίος φέτος δεν αγωνίστηκε, αλλά τελικά δήλωσε συμμετοχή.

Οι ξένοι παίκτες

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος δεν υπάρχει κανένας… Λούκα Ντόντσιτς ή Τζος Γκίντι. Η φετινή φουρνιά των ξένων παικτών έχει αρκετό βάθος, αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχει αυτό που Αμερικανοί λένε “star power”, με μόλις δύο παίκτες να έχουν ρεαλιστικές ελπίδες να επιλεγούν στον πρώτο γύρο, εκτός αν γίνει κάποια έκπληξη.

Ο Γάλλος Ουσμάνε Ντιένγκ (2.08 μέτρα, φόργουορντ, Νιου Ζίλαντ Μπρέικερς) είναι η πιο ενδιαφέρουσα - αλλά και γεμάτη ερωτηματικά - περίπτωση. Είναι ένας παίκτης που ξεκίνησε την καριέρα του ως γκαρντ, αλλά πήρε ύψος και μετακινήθηκε στην θέση του φόργουορντ, όντας ένας all around περιφερειακός, που μπορεί να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του.

Ο Νίκολα Γιόβιτς (2.08 μέτρα, φόργουορντ, Μέγκα Μότσαρτ) είναι το τελευταίο… φυντάνι της ομάδας του Μίσκο Ραζνάντοβιτς, ένας σύγχρονος combo φόργουορντ που μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους, αλλά και να δημιουργήσει.

Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι διαθέσιμοι ξένοι έχουν κυρίως ελπίδα να επιλεγούν στον δεύτερο γύρο. Ο Γάλλος Ισμαέλ Καμαγκατέ (2.11 μέτρα, σέντερ, Παρί) είναι ένας αθλητικός ψηλός που έκανε άλματα στην πρόοδό του. Οι Ιταλοί Ματέο Σπανιόλο (1.96 μέτρα, πόιντ γκαρντ, Κρεμόνα - δανεικός από Ρεάλ) και Γκαμπριέλ Προτσίντα (1.98 μέτρα, φόργουορντ, Φορτιτούντο Μπολόνια) έχουν αρκετούς θαυμαστές, όπως και ο Γάλλος Ούγκο Μπεσόν (1.96 μέτρα, γκαρντ, Νιου Ζίλαντ Μπρεικερς), ο Κροάτης Κάρλο Μάτκοβιτς (2.08 μέτρα, σέντερ, Μέγκα Μότσαρτ), ο Σλοβένος Ζίγκα Σάμαρ (1.98 μέτρα, πόιντ γκαρντ, Φουενλαμπράδα) και ο Σενεγαλέζος Καλίφα Ντιοπ (2.10 μέτρα, σέντερ, Γκραν Κανάρια).

Οι πρώτες 30 επιλογές:
1. Ορλάντο Μάτζικ
2. Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
3. Χιούστον Ρόκετς
4. Σακραμέντο Κινγκς
5. Ντιτρόιτ Πίστονς
6. Ιντιάνα Πέισερς
7. Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς
8. Νιου Ορλίανς Πέλικανς
9. Σαν Αντόνιο Σπερς
10. Γουάσινγκτον Γουίζαρντς
11. Νιου Γιορκ Νικς
12. Οκλαχόμα Σίτι Θαντερ
13. Σάρλοτ Χόρνετς
14. Κλίβελαντ Καβαλίερς
15. Σάρλοτ Χόρνετς
16. Ατλάντα Χοκ
17. Χιούστον Ρόκετς
18. Σικάγο Μπουλς
19. Μινεσότα Τίμπεργουλβς
20. Σαν Αντόνιο Σπερς
21. Ντένβερ Νάγκετς
22. Μέμφις Γκρίζλις
23. Φιλαντέλφεια 76ερς
24. Μιλγουόκι Μπακς
25. Σαν Αντόνιο Σπερς
26. Χιούστον Ρόκετς
27. Μαϊάμι Χίτ
28. Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς
29. Μέμφις Γκρίζλις
30. Ντένβερ Νάγκετς

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ