ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΤΑ

NBA All-Star Weekend 2023: Τα δέκα All-Star Games που δεν έχουν ξεχαστεί

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο Ⓒ 2020 NAM HUH/ASSOCIATED PRESS

Με το NBA All Star Weenend 2023 προ των πυλών, το SPORT24 παρουσιάζει τα δέκα All Star Game που έχουν σημαδέψει μέχρι στιγμής τον θεσμό χάρη σε όσα έγιναν εντός, αλλά και εκτός, παρκέ.

Το All Star Game πάντα σήμαινε θέαμα. Εκτός από θέαμα όμως, προσφέρει πολλά ακόμα. Προσφέρει γέλιο, μελαγχολία, στιγμές χαλάρωσης. Το μόνο δεδομένο είναι πως από την στιγμή που βρίσκονται στο ίδιο γήπεδο οι καλύτεροι παίκτες του κόσμου, τότε μόνο καλά πράγματα μπορούν να συμβούν. .

Το SPORT24 έψαξε στο αρχείο και βρήκε τα 10 All Star Game που για διάφορους λόγους έχουν μείνει στη μνήμη του κόσμου. .

Από την τελευταία παράσταση του Μάτζικ Τζόνσον το 1992 και τον τελευταίο χορό του Μάικλ Τζόρνταν, μέχρι την κατάκτηση του βραβείου του MVP από τον δικό μας Γιάννη Αντετοκούνμπο.

1951: Το πρώτο αίμα

Boston Garden, 2 Μαρτίου 1951. Πολύ καιρό πριν ο ο Μάικλ Τζορνταν πετάξει από τις βολές, ο Μάτζικ Τζόνσον πασάρει με όποιον τρόπο υπάρχει σε αυτή τη Γη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εμφανιστεί στον μπασκετικό χάρτη, όλα θα ξεκινούσαν την άνοιξη του 1951.

Τότε που η Ανατολή θα κέρδιζε με 111-94 την Δύση με MVP τον Εντ Μακόλει των Σέλτικς με 20 πόντους, στο πρώτο All Star Game στην ιστορία του NBA.

1964: Η 1η τηλεοπτική μετάδοση και η παρολίγον απεργία που τα άλλαξε όλα

Το All Star Game του 1964 είναι ιστορικό για δύο λόγους: 1. Ήταν το πρώτο All Star Game που είχε τηλεοπτική μετάδοση. 2. Παραλίγο να μην ξεκινήσει ποτέ! Ο λόγος ήταν ότι οι παίκτες δεν άντεξαν άλλο τον τρόπο που τους συμπεριφέρονταν οι Ιδιοκτήτες των ομάδων. Αποφάσισαν έτσι να κατέβουν σε απεργία, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να μπουν στο παρκέ αν δεν αναγνωριστεί πρώτα το Συνδικάτο τους, αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως η Ένωση παικτών!

Με τους Ιδιοκτήτες και το ΝΒΑ να φοβούνται το φιάσκο, τελικά επήλθε η συμφωνία και ο αγώνας διεξήχθη κανονικά με την Ανατολή να επικρατεί της Δύσης με 111-107 και τον Όσκαρ Ρόμπερτσον να αναδεικνύεται MVP έχοντας 26 πόντους, 14 ριμπάουντ και 8 ασίστ.

1992: Όλος ο κόσμος στο πλευρό του Μάτζικ

Ίσως το All Star Game με το περισσότερο συναίσθημα από κάθε άλλο στην ιστορία του ΝΒΑ. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Μάτζικ Τζόνσον έχει ανακοινώσει πως έχει προσβληθεί από τον ιό του HIV σοκάροντας τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τα παρκέ πριν από την έναρξη της σεζόν 1991/92. Παρόλα αυτά, το όνομά του έμεινε κανονικά στους υποψήφιους για το All Star Game, με τους φίλους του ΝΒΑ να τον στέλνουν στη μεγάλη γιορτή κι ας είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Σε μία εποχή που ο κόσμος δεν ήξερε την διαφορά ανάμεσα στο AIDS και το HIV, που φοβόταν ακόμα και να αγκαλιάσει έναν άνθρωπο που είχε νοσήσει, το NBA αγκάλιασε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τον Μάτζικ, ο οποίος οδήγησε την Δύση στην νίκη με 153-113 κατακτώντας το βραβείο του MVP, έχοντας 25 πόντους και 9 ασίστ.

1997: Το triple-double που δεν έφτανε και οι 50 καλύτεροι

Στην ‘’Gund Arena’’ του Κλίβελαντ, ο Μάικλ Τζόρνταν θα έγραφε για άλλη μία φορά ιστορία. Σε μία απόδειξη του πολύπλευρου ταλέντου του, ο ‘’Air’’ έκανε το πρώτο triple-double στην ιστορία του θεσμού έχοντας 14 πόντους, 11 ριμπάουντ και 11 ασίστ, βοηθώντας στη νίκη της Ανατολής με 132-120 επί της Δύσης.

Δεν θα κέρδιζε όμως και το βραβείο του MVP, το οποίο κατέληξε στα χέρια του Γκλέν Ράις των Σάρλοτ Χόρνετς. Ο Ράις πήρε φωτιά σημειώνοντας 20 πόντους στο τρίτο δωδεκάλεπτο και 24 του στο δεύτερο ημίχρονο, παίρνοντας το βραβείο χάρη στους συνολικά 26 πόντους του με 10/24 σουτ.

Το συγκεκριμένο All Star Game είναι ιστορικό βέβαια, αφού το 1997 ανακοινώθηκαν - και τιμήθηκαν στο συγκεκριμένο All Star Weekend - οι 50 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών. 25 χρόνια αργότερα, πάλι στο Κλίβελαντ, θα ξαναγραφόταν ιστορία.

1998: Τζόρνταν εναντίον Κόμπι

Η βραδιά που σύμφωνα με τους ρομαντικούς ο Τζόρνταν παρέδωσε το ΝΒΑ στα χέρια του νέου ‘’Χρυσού παιδιού’’ του ΝΒΑ, Κόμπι Μπράιαντ. O σταρ των Λέικερς βρισκόταν μόλις στην δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ, αλλά παρόλα αυτά ο κόσμος τον έστειλε στο All Star Game προκειμένου να αντιμετωπίσει το είδωλό του, με την δημοτικότητα του έφηβου ακόμα γκαρντ να φτάνει ήδη στα ύψη.

Ο αγώνας διεξήχθη στο "Madison Square Garden" στην Νέα Υόρκη, με όλο τον κόσμο να πιστεύει ότι αυτό ήταν το τελευταίο All Star Game του Τζόρνταν. Ο "Air" δεν απογοήτευσε το κοινό και πρόσφερε μία ακόμα παράσταση, οδηγώντας την Ανατολή στην νίκη με 135-114, σταματώντας στους 23 πόντους, που αποδείχθηκαν αρκετοί για να κατακτήσει το βραβείο του MVP.

2003: To τελευταίο All Star Game του M.J

Το 1998 όλοι πίστεψαν ότι ο Μάικλ Τζόρνταν είχε πει "αντίο" στα παρκέ. Μερικά χρόνια αργότερα διαψεύστηκαν. Το 2003 πάντως ήταν πράγματι το τελευταίο του All Star Game.

Έχοντας επιστρέψει για δεύτερη φορά στην ενεργό δράση, σαν μέλος των Γουίζαρντς, ο 40χρονος πλέον Μάικλ Τζόρνταν κέρδισε όπως είναι φυσικό την κλήση του στο All Star Game της Ατλάντα. Ο Βινς Κάρτερ σε ένδειξη σεβασμού παραχώρησε την θέση του στην βασική πεντάδα στον ‘’Αέρινο’’ και τα υπόλοιπα ήταν πλέον ιστορία.

Ο Τζόρνταν άφησε την νέα γενιά να αναλάβει δράση, ωστόσο τελείωσε τον αγώνα με 20 πόντους (με 9/27 σουτ). Στο τέλος της πρώτης παράτασης φάνηκε μάλιστα να δίνει την νίκη στην ομάδα της Ανατολής όταν χάρη σε ένα τρομερό fade away σουτ έκανε το σκορ 138-136. Ο Κόμπι όμως - ποιος άλλος; - κέρδισε φάουλ στην επόμενη επίθεση από τον Ζερμέιν Ο'Νιλ και έστειλε τον αγώνα σε δεύτερη παράταση, με την Δύση τελικά να παίρνει την νίκη με 155-145 και τον Κέβιν Γκαρνέτ (37 πόντοι) να αναδεικνύεται MVP.

2006: Ο νεαρότερος MVP

O ΛεΜπρόν Τζέιμς έχει πραγματοποιήσει μερικές απίστευτες εμφανίσεις σε αρκετά All Star Game. Το 2006 ωστόσο, σε ηλικία μόλις 21 ετών θα έγραφε ιστορία ως ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης που αναδείχτηκε ποτέ MVP του θεσμού.

Ο "Βασιλιάς" πρωταγωνίστησε στο All Star Game του Χιούστον, οδηγώντας την Ανατολή στην νίκη με 122-120 επί της Δύσης, τελειώνοντας τον αγώνα με 29 πόντους.

2020: Για τον Κόμπι και την Τζιάνα

Στις 16 Φεβρουαρίου 2020 στο Σικάγο διεξήχθη το κατά πολλούς καλύτερο All Star Game στην ιστορία. Αλλά ποτέ άλλοτε η χαρά και η λύπη δεν μπόλιασαν στην ψυχή όλων των φαν της λίγκας περισσότερο. Ο λόγος, σαφής: Οι πληγές στην ψυχή όλων από τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ και της κόρης του Τζιάνα σε δυστύχημα με ελικόπτερο μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχαν στιγματίσει τον θεσμό.

Το NBA τίμησε τον Κόμπι και την Τζιάνα με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Με το φορμάτ να έχει αλλάξει - και τις ομάδες να χωρίζονται σε Team Giannis και Team LeBron - η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο φορούσε φανέλες με το Νο24 (ο αριθμός του Κόμπι) και η ομάδα του ΛεΜπρόν την φανέλα με το Νο2 (τον αριθμό της Τζιάνα). Και μετά οι παίκτες μπήκαν στο παρκέ. Και πρόσφεραν ένα μυθικό ματς, με την Team LeBron να παίρνει την νίκη με 157-155 και τον Κουάι Λέοναρντ να αναδεικνύεται MVP, αφού τελείωσε τον αγώνα με 30 πόντους.

2021: Ο Γιάννης σε ρόλο MVP

Στις 7 Μαρτίου 2021, στην "State Farm Arena" της Ατλάντα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμελλε να προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι σε μία σπουδαία καριέρα, μόλις μερικούς μήνες πριν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έχοντας φλερτάρει στις προηγούμενες παρουσίες του με το βραβείο του MVP του All Star Game, το 2021 ο Γιάννης τελικά κατάφερε να προσθέσει και αυτό το παράσημο στην συλλογή του.

Όντας μέλος της "Team Durant", ο "Greek Freak" ήταν ο μπροστάρης στην νίκη της ομάδας του με το "χορταστικό" 170-150 επί της Team LeBron, τελειώνοντας τον αγώνα με 35 πόντους με 16/16 σουτ (3/3 τρίποντα), 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο σε 19 λεπτά συμμετοχής! Το βραβείο του MVP του ανήκε.

2022: Ο Γιάννης ανάμεσα στους 75+1 καλύτερους όλων των εποχών

Όταν το μακρινό 1997 το NBA ανακοίνωσε τους 50 κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, η Ελλάδα δεν είχε στείλει καν παίκτη στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. 25 χρόνια αργότερα, η Ελλάδα είδε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να συμπεριλαμβάνεται - δικαίως - στην λίστα με τους 75+1 κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, ανάμεσα σε ονόματα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Καρίμ Αμντούλ-Τζαμπάρ, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Λάρι Μπερντ, ο Μάτζικ Τζόνσον.

Το All Star Game 2022 ήταν μία γιορτή από τα παλιά στο Κλίβελαντ. Στο βράδυ των Θεών του μπάσκετ, η Team LeBron - με τον Γιάννη στην σύνθεσή της να σημειώνει 30 πόντους - νίκησε με 163-160 την Team Durant, με τον Στεφ Κάρι να σημειώνει 50 πόντους με 16 (!) τρίποντα. Το SPORT24 ήταν - και - εκεί μεταφέρνοντας την ατμόσφαιρα σε μία ιστορική νύχτα, με τον Γιάννη να παραδέχεται με δήλωσή του ότι βούρκωσε ανάμεσα σε τόσους θρύλους.

Το SPORT24 στο Σολτ Λέικ Σίτι

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται από την Πέμπτη (16/2) στο Σολτ Λέικ Σίτι για να μεταφέρει τον παλμό από το 72ο All-Star Weekend του NBA. Το SPORT24 ακολουθεί και φέτος τον captain Γιάννη Αντετοκούνμπο, που μπαίνει στο ένατο εορταστικό τριήμερο της καριέρας του και στο έβδομο All-Star Game.

Χορηγός της αποστολής ο Ιταλικός και Παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Στη Mapei θα βρείτε περισσότερα από 5.000 προϊόντα για κάθε ανάγκη: κόλλες πλακιδίων, αρμόστοκους, στεγανωτικά, θερμομόνωση, χρώματα και πολλά άλλα. Γνωρίστε και εσείς τα προϊόντα Mapei στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΤΑ NBA ALL STAR WEEKEND 2023 NBA ΗΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ALL STAR GAME 2023 NBA ALL STAR NBA ALL STAR GAME 2023 NBA ALL STAR GAME ALL STAR GAME
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ