ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Μπλοκ που έγραψαν ιστορία: Από τον Τέρνερ, τον Φασούλα τον Βράνκοβιτς και τον Διαμαντίδη, μέχρι τον ΛεΜπρόν, τον Αντετοκούνμπο και τον Μπατούμ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κόβει τον Έιτον σε  μια φάση που επηρέασε αναμφίβολα την εξέλιξη των NBA Finals
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κόβει τον Έιτον σε μια φάση που επηρέασε αναμφίβολα την εξέλιξη των NBA Finals AP PHOTO/PAUL SANCYA

Επτά μεγάλα μπλοκ, επτά απίθανες άμυνες που έγραψαν ιστορία. Από το κόψιμο του Χένρι Τέρνερ στον Νίκο Γκάλη, το stop του Φασούλα στον Μορέτι και τη φάση του Στόγιαν Βράνκοβιτς που έδωσε στον Παναθηναϊκό την πρώτη Ευρωλίγκα, μέχρι τις επικές στιγμές των Δημήτρη Διαμαντίδη, ΛεΜπρόν Τζέιμς, Γιάννη Αντετοκούνμπο, Νικολά Μπατούμ. Απολαύστε τις.

Το μπλοκ του Νικολά Μπατούμ στον Κλέμεν Πρέπελιτς ήταν η φάση του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ ανδρών, ήταν η φάση που έκρινε τον ημιτελικό ανάμεσα στη Γαλλία και τη Σλοβενία, ήταν όμως και ένα από τα κορυφαία κοψίματα στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ καθώς χάρισε στους τρικολόρ τουλάχιστον το ασημένιο μετάλλιο και τη συμμετοχή στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο περιφερειακός των Λος Άντζελες Κλίπερς διάβασε πολύ σωστά τη φάση και ενώ ο Πρέπελιτς είχε πάρει τον διάδρομο για να σκοράρει το λέι-απ της νίκης και της πρόκρισης της Σλοβενίας, του πήρε την μπουκιά από το στόμα μια ενέργεια που πράγματι θα μνημονεύεται για πολλές δεκαετίες ως μία από τις κορυφαίες στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το μπλοκ του Μπατούμ ήρθε λίγες εβδομάδες μετά από το απίθανο stop του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Ντιάντρε Έιτον στο Game 4 των NBA Finals, ένα μπλοκ που έκανε τον γύρο του μπασκετικού πλανήτη και θεωρείται ενδεχομένως το κορυφαίο στην ιστορία της κορυφαίας Λίγκας του κόσμου.

Ο Γιάννης είχε εξηγήσει πως δεν είδε αυτή τη φάση μέχρι την προπόνηση που ακολούθησε για το Game 5 στο Φοίνιξ, σίγουρα πάντως ήταν μια ενέργεια που ίσως έκρινε κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι. Ίσως έκρινε το πρωτάθλημα, καθώς οι Σανς είχαν πλησιάσει στο 1-3, τελικά οι Μπακς ισοφάρισαν στο 2-2 και στη συνέχεια πήγαν στην Αριζόνα για το μπρέικ στη σειρά.

Εξίσου σπουδαίο ήταν φυσικά και το κόψιμο του ΛεΜπρόν Τζέιμς στον Αντρέ Ιγκουοντάλα, στο Game 7 των τελικών του ΝΒΑ το 2016. Ο Βασιλιάς είχε κυνηγήσει τη φάση, δύο λεπτά πριν από το τέλος της αναμέτρησης, με το σκορ στο 89-89, πριν ο Καϊρί Ίρβινγκ βάλει το μεγάλο σουτ που χάρισε στους Καβαλίερς τον τίτλο.

Πολύ πριν από αυτά τα τρία απίθανα μπλοκ, δύο (και κάτι) δεκαετίες πίσω, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς είχε γράψει ιστορία στον τελικό της Ευρωλίγκας στο Μπερσί του Παρισίου.

Ο σέντερ του Παναθηναϊκού κυνήγησε τη φάση, έκοψε το λέι-απ του Μοντέρο σε ένα φινάλε δραματικό, σε ένα φινάλε στο οποίο σταμάτησαν τα ρολόγια, σε ένα φινάλε που τελικά χάρισε στους πράσινους το πρώτο από τα 6 ευρωπαϊκά τρόπαια.

Ακόμη πιο πίσω, στη διάρκεια της σεζόν 1993/1994, ο Χένρι Τέρνερ είχε κυνηγήσει μια φάση που έμοιαζε χαμένη στο φινάλε ενός αγώνα ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον Παναθηναϊκό στο κλειστό της οδού Αρτάκης στη Νέα Σμύρνη, έκοψε τον Νίκο Γκάλη που ζητούσε να μετρήσει το καλάθι και χάρισε μια μεγάλη νίκη, έναν θρίαμβο στους κυανέρυθρους.

Εξίσου σπουδαίο, κρίσιμο και καθοριστικό ήταν και το μπλοκ του Φασούλα στο τρίποντο του Μορέτι, στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπολόνια το 1994 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ένα μπλοκ που ακολούθησε η βολή του Ζάρκο Πάσπαλι για το 65-62, σκορ που έστειλε τους Πειραιώτες στο Final Four του Τελ Αβίβ και πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους φίλους των ερυθρόλευκων που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο πριν τελειώσει ο αγώνας

Αξέχαστο φυσικά και το μπλοκ του Δημήτρη Διαμαντίδη στον Άλεξ Άκερ, στους τελικούς του 2007. Ο 3D είχε κυνηγήσει τον Αμερικανό περιφερειακό του Ολυμπιακού με το σκορ στο 77-76, τον έκοψε στα ίσα και χάρισε στους πράσινους τη νίκη. Ο Άκερ είχε κλέψει την μπάλα από τον Ραμούνας Σισκάουσκας, αλλά δεν τελείωσε την φάση χάρη στη μεγαλειώδη τάπα από τον ηγέτη του Παναθηναϊκού.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ NBA ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ