EUROLEAGUE

Μπερτομέου: "Είχα πείσει τις ομάδες ότι οι παίκτες της EuroLeague δεν είναι δεύτερης κατηγορίας"

Ο πρόεδρος της EuroLeague, Τζόρντι Μπερτομέου
Ο πρόεδρος της EuroLeague, Τζόρντι Μπερτομέου INTIME

Σταθερός πολέμιος των παραθύρων της FIBA ο Ζόρντι Μπερτομέου, επανέλαβε σε συνέντευξή του πως η EuroLeague οφείλει να τηρεί ενιαία στάση, ακολουθώντας το πρότυπο του NBA.

Ο Ζόρντι Μπερτομέου, σε συνέντευξή του στον Ισπανό δημοσιογράφο Σέρχιο Βέγας, σχολίασε το αλαλούμ που προέκυψε με τους παίκτες των ομάδων της EuroLeague και τη συμμετοχή τους ή όχι στα παράθυρα της FIBA.

Μεταξύ άλλων ο πρώην CEO της λίγκας κατέκρινε τη νέα κατάσταση, υποστηρίζοντας πως αυτό που συνέβη προκάλεσε αμηχανία, διότι δεν τηρήθηκε μια συγκεκριμένη γραμμή. Θέλησε μάλιστα να υπενθυμίσει πως ο ίδιος ήταν εκείνος που είχε συμβουλεύσει και πείσει τις ομάδες να μην δίνουν τους διεθνείς παίκτες του στις εθνικές, επικαλούμενος τη στάση του NBA απέναντι στη Παγκόσμια Ομοσπονδία.

"Τα παράθυρα ήταν κάτι που συζητήσαμε. Μιλήσαμε και έπεισα τις ομάδες ότι η θέση της EuroLeague δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από του NBA, ότι οι ομάδες μας δεν είναι δεύτερης κατηγορίας, ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να λαμβάνουν τον ίδιο σεβασμό όπως αυτοί του NBA, ότι οι παίκτες μας δεν είναι δεύτερης κατηγορίας.

Όταν το αποφασίσαμε αυτό, το υποστηρίξαμε και κανείς δεν οπισθοχώρησε. Ουδείς ρώτησε κάτι, καμία αλλαγή παιχνιδιού δεν έγινε. Όλα αυτά που ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα δεν συνέβησαν ποτέ από το 2017. Ας πούμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι ηγεσίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπερτομέου, θεωρώντας ότι η EuroLeague οφείλει να τηρεί μια ενιαία και απαρέγκλιτη στάση, διότι διαφορετικά δεν υπάρχει νόημα και η σύγχυση είναι αναπόφευκτη.

Ο Καταλανός δικηγόρος αναφέρθηκε επίσης στην κριτική που δεχόταν για την έλλειψη εσόδων για τις ομάδες. "Η βασική προτεραιότητα των συλλόγων είναι να κερδίζουν χρήματα. Εφόσον οι πόροι δεν καλύπτουν τα έξοδα, υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία είναι να παραπονεθείς ότι το πρωτάθλημα δεν σου δίνει αρκετά χρήματα. Η δεύτερη είναι οι ιδιοκτήτες να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους.

Η λίγκα σού δίνει μόνο τα χρήματα που παράγει. Το ότι ξοδεύεις δέκα εκατομμύρια σε έναν παίκτη δεν σημαίνει ότι το πρωτάθλημα αξίζει τόσο. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές παραμέτρους.

Επίσης όταν η λίγκα προτείνει μοντέλα οικονομικής βιωσιμότητας (Financial Fair Play), δεν αρέσει στους συλλόγους σύλλογοι των οποίων οι ιδιοκτήτες δίνουν τα περισσότερα χρήματα. Γιατί; Διότι τους λέτε ότι δεν μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα αυτά. Αυτοί που βάζουν τα χρήματα είναι οι ίδιοι που παραπονιούνται όταν εισάγονται κανόνες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισορροπία στον ανταγωνισμό".

TAGS EUROLEAGUE FIBA ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ