BASKETBALL ANALYSIS

Μπαρτσελόνα – Αρμάνι Μιλάνο: Ο Μίροτιτς ορίζει τις ισορροπίες

Ο Νίκολα Μίροτιτς της Μπαρτσελόνα
Ο Νίκολα Μίροτιτς της Μπαρτσελόνα ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout τον 1ο ημιτελικό του Final Four ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Αρμάνι Μιλάνο (22:00, NS1 και LIVE από το SPORT24). Ο Νίκολα Μίροτιτς που θα βρεθεί στο επίκεντρο και ο ρόλος του Χάινς.

Η μεγάλη ώρα έφτασε. Η Μπαρτσελόνα θα αντιμετωπίσει την Αρμάνι Μιλάνο (22:00, NS 1 και LIVE από το SPORT24) στον δεύτερο ημιτελικό του Final Four της Κολωνίας, σε ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ιστορικές ομάδες.

Στην μία πλευρά του παρκέ βρίσκεται η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Μία Μπαρτσελόνα που ξεκίνησε ούσα ανάμεσα στα φαβορί λόγω της συνύπαρξης των Μίροτιτς, Χίγκινς, Καλάθη, Ντέιβις και την προσθήκη του Πάου Γκασόλ.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η ομάδα του Έτορε Μεσίνα. Μία Αρμάνι που επιστρέφει σε Final Four έπειτα από 29 χρόνια, ωστόσο η παρουσία μπαρουτοκαπνισμένων παικτών όπως ο Χάινς, ο Ροντρίγκεθ, ο Ντατόμε και ο Ντιλέινι δείχνουν ότι μόνο σαν πρωτάρα δεν θα συμπεριφερθεί.

Με τους δύο μονομάχους να ετοιμάζονται λοιπόν για την μονομαχία τους, το SPORT24 σας παρουσιάζει με την βοήθεια του InStat Scout την ανάλυση του παιχνιδιού τους.

Τι έκαναν στα μεταξύ τους παιχνίδια

Η Μπαρτσελόνα κυριάρχησε και στις δύο αναμετρήσεις των δύο ομάδων στην κανονική περίοδο, δείχνοντας σε αμφότερες τις περιπτώσεις να είναι πιο έτοιμη.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 11 Δεκεμβρίου 2020 στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής, με τους Καταλανούς να είναι γηπεδούχοι και να στηρίζονται σε ένα τρομερό τέταρτο δεκάλεπτο (επιμέρους σκορ 27-10) για να πάρουν την νίκη με 87-71, με κορυφαίους τους Μπράντον Ντέιβις (21 πόντοι), Νίκολα Μίροτιτς (19 πόντοι) και Νικ Καλάθη (5 πόντοι, 14 ασίστ), ενώ για την Αρμάνι ο Μάλκολμ Ντιλέινι είχε 23 πόντους.

Τρεις μήνες αργότερα, στις 19 Μαρτίου 2021, οι δύο ομάδες διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους, στο Μιλάνο αυτή τη φορά. Το έργο όμως ήταν ίδιο, με τους Καταλανούς να παίρνουν την νίκη με 72-56, με πρώτους σκόρερ τους Μίροτιτς (15 πόντοι) και Άνταμ Χάνγκα (11 πόντοι), με τον Καλάθη να μένει άποντος αλλά να μοιράζει 11 ασίστ, ενώ για την Αρμάνι ο Σαβόν Σιλντς είχε 10 πόντους και ήταν ο μοναδικός παίκτης της ομάδας με διψήφιο αριθμό πόντων.

Η πορεία μέχρι το Final Four

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ρεκόρ στην κανονική περίοδο: 24-10

Πώς έφτασε μέχρι την Κολωνία: Η Μπαρτσελόνα το καλοκαιρι έφερε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο και αποφάσισε να κάνει μόνο μία προσθήκη, αποκτώντας τον Νικ Καλάθη, μέχρι το.. δράμα με τον Τομά Ερτέλ να την υποχρεώσει να αποκτήσει τον Λίο Βέστερμαν, για να μπει το κερασάκι στην τούρτα λίγο πριν το τέλος της κανονικής περιόδου με τον Πάου Γκασόλ. Έχοντας έτσι ένα ρόστερ γεμάτο ταλέντο περίμενε να κάνει... βόλτα στην κανονική περίοδο.

Οι Καταλανοί ξεκίνησαν με 8 νίκες στα πρώτα 9 παιχνίδια τους, χάνοντας μόνο από την Ζενίτ στην Ρωσία. Το τέλος του πρώτου γύρου είδε την Μπαρτσελόνα να γνωρίζει τρεις σερί ήττες, κάτι που έριξε το ρεκόρ της στο 11-6 εκείνη την στιγμή. Σύντομα ωστόσο η ισορροπία θα αποκαθίστατο, αφού άνοιξε τον δεύτερο γύρο με 6 σερί νίκες, έκλεισε τον δεύτερο γύρο με ρεκόρ 13-4 και κατέκτησε (στην ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ) την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο.

Στα playoffs οι Καταλανοί τα είδαν όλα. Κάτι η προσθήκη του Γκασόλ την τελευταία στιγμή που τους μπέρδεψε, κάτι η υποτίμηση της Ζενίτ, κάτι το άστρο του Πάνγκος, οι “μπλαουγκράνα” βρέθηκαν μία ανάσα από το 0-2 (τα πρώτα παιχνίδια ήταν στην Βαρκελώνη), πριν σώσουν οριακά την παρτίδα και τελικά το πρώτο ζευγάρι αγώνων την βρει στο 1-1 με την ομάδα του Τσάβι Πασκουαλ. Ακολούθησε άλλο ένα μοίρασμα νικών στο ζευγάρι των αγώνων στην Ρωσία, για να έρθει ο περίπατος στο 5ο ματς (79-53) για να επιστρέψουν οι Καταλανοί στο Final Four.

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Το ρεκόρ στην κανονική περίοδο: 21-13

Πώς έφτασε μέχρι την Κολωνία: Η Αρμάνι Μιλάνο έριξε για ακόμα μία χρονιά ένα καράβι λεφτά φέτος. Σε αντίθεση ωστόσο με τα προηγούμενα χρόνια, αυτή τη φορά φρόντισε να τα επενδύσει σωστά, ξεκινώντας με την απόκτηση του Κάιλ Χάινς και του Τζίτζι Ντατόμε.

Έχοντας πλέον κάτι που της έλειπε εδώ και χρόνια (παίκτες με προσωπικότητα και το DNA του πρωταθλητισμού), η Αρμάνι ξεκίνησε με 3 νίκες στα πρώτα 4 παιχνίδια της. Οι τραυματισμοί βασικών παικτών όμως την πήγαν πίσω, με αποτέλεσμα να κλείσει τον πρώτο γύρο ασθμαίνοντας με ρεκόρ 9-8. Ο δεύτερος γύρος όμως ήταν άλλη ιστορία.

Ξεκινώντας με νίκη στην Μαδρίτη επί της Ρεάλ στον πρώτο αγώνα του δεύτερου γύρου, η Αρμάνι έτρεξε σερί 6 νικών, μπαίνοντας στην συζήτηση για την τετράδα. Και τελικά δεν βγήκε ποτέ από αυτή την συζήτηση, αφού με συνολικό ρεκόρ 12-5 στον δεύτερο γύρο κατέκτησε την 4η θέση με ρεκόρ 21-13.

Στα playoffs η Αρμάνι πάντως έμελλε να φτύσει αίμα κόντρα στην εξαιρετική Μπάγερν του Αντρέα Τρινκιέρι. Έπειτα από μία οριακή νίκη με buzzer-beater του Ζακ ΛεΝτέι στο πρώτο παιχνίδι και μία πιο εύκολη νίκη για το 2-0 στον επόμενο αγώνα (και τα δύο παιχνίδια έγιναν στο Μιλάνο), η Αρμάνι ηττήθηκε δύο φορές στο Μόναχο. Στον πέμπτο αγώνα τελικά έμελλε να πέσουν κορμιά, με τον Σαβόν Σιλντς (34 πόντοι) όμως να την κρατάει στην επίθεση και τον Κάιλ Χάινς να βγάζει στην κρισιμότερη άμυνα της σεζόν στο φινάλε του αγώνα, στήνοντας ένα τείχος στον Γουέιντ Μπάλντουιν, με την Αρμάνι να παίρνει την νίκη με 92-89 και μαζί την πρόκριση.

To ροτέισον των δύο ομάδων

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Καλάθης, Χίγκινς, Αμπρίνες, Μίροτιτς, Ντέιβις – Μπολμάρο, Κούριτς, Χάνγκα, Κλαβέρ, Γκασόλ, Οριόλα, Σμιτς, Βέστερμαν

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ: Ντιλέινι, Πάντερ, Μίτσοβ, ΛεΝτέι, Ταρζούσκι – Ροντίγκεθ, Ρολ, Σιλντς, Ντατόμε, Χάινς, Μπρουκς, Έβανς

Ο ηγέτης

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ο Νίκολα Μίροτιτς είναι αυτός που για μία σειρά από λόγους(όνομα, στάτους, συμβόλαιο) κατέχει αυτή την θέση, σε μια σεζόν που έχει 15.5 πόντους, 5.8 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο με 42.4% στα τρίποντα σε 26 λεπτά συμμετοχής. Κι ας μην έχει κάνει ακόμα ένα πραγματικά μεγάλο παιχνίδι όταν τον χρειάστηκαν στην Μπαρτσελόνα αυτά τα δύο χρόνια, ελπίζοντας ότι αυτό θα αλλάξει στο Final Four.

Ο Μίροτιτς είναι ένα πυρηνικό όπλο στην επίθεση, έχοντας την δυνατότητα να σκοράρει με κάθε τρόπο, αφού σύμφωνα με το InStat Scout σημείωνε φέτος τουλάχιστον 1 πόντο ανά κατοχή σε 9 διαφορετικούς τρόπους επίθεσης (Ποστάροντας, Catch and Shoot, Βγαίνοντας από σκριν, με κόψιμο προς το καλάθι, έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ, σε κατάσταση αιφνιδιασμού, σε κατάσταση Catch and Drive, Πικ εν Ποπ και ένας εναντίον ενός!). Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά ωστόσο είναι ότι την φετινή σεζόν σημείωνε 1.15 πόντους ανά κατοχή όταν πόσταρε (σε 100 κατοχές), όντας ο κορυφαίος σε αυτό στην EuroLeague. Από όσους είχαν τουλάχιστον 50 κατοχές σε Post Up καταστάσεις, ο μοναδικός άλλος παίκτης που σημείωνε τουλάχιστον 1 πόντο ανά κατοχή ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης (1.07 πόντους ανά κατοχή).

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Οι αριθμοί του δεν εντυπωσιάζουν, αλλά στην περίπτωση του Κάιλ Χάινς σπάνια το θέμα ήταν οι αριθμοί. Ο ύψους 1.98 μέτρων σέντερ έχει φτάσει πλέον τα 35 του χρόνια. Εξακολουθεί ωστόσο να παλεύει με τα θηρία και αυτό ακριβώς έκανε και φέτος για χάρη της Αρμάνι, έχοντας 7.9 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ μέσο όρο σε 24 λεπτά συμμετοχής. Η αξία του ωστόσο φαίνεται στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Σύμφωνα με το InStat Scout, την φετινή σεζόν ο Χάινς χρειάστηκε σε 45 περιπτώσεις να μαρκάρει παίκτη που εκδήλωσε προσπάθεια έπειτα από αλλαγή στα μαρκαρίσματα σε Πικ εν Ρολ και δέχθηκε συνολικά 18 πόντους, κάτι που μεταφράζεται σε 0.4 πόντους ένα κατοχή, σε ένα αδιανόητο νούμερο. Παράλληλα, σε 44 περιπτώσεις κάποιος προσπάθησε να τον ποστάρει, κάτι που έδωσε μόλις 19 πόντους, κάτι που μεταφράζεται σε 0.43 πόντους ανά κατοχή, σε ένα εξίσου εξωγήινο νούμερο. Ο Κάιλ Χάινς είναι ακόμα εδώ. Και είναι ο πυλώνας της αμυντικής λειτουγείας της Αρμάνι.

Η φιλοσοφία τους

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η Μπαρτελόνα παίζει στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στις 81.08 κατοχές ανά αγώνα. Είναι η μοναδική από τις τέσσερις ομάδες του φετινού Final Four που σημειώνει λιγότερο από 1 πόντο ανά κατοχή (0.99 για την ακρίβεια). Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι σκοράρει μόλις 0.8 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, αν και είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο ξεκινάει τις επιθέσεις της (16% των κατοχών της για την ακρίβεια) .

Η Μπαρτσελόνα γενικά προσπαθεί πάντως να έχει επιλογές στο παιχνίδι της, με το 15% των κατοχών της να έρχεται σε καταστάσεις Catch and Shoot, το 14.3% σε καταστάσεις Post Up και το 9.4% σε καταστάσεις off screen. Οι Καταλανοί ήταν 2οι (πίσω από την Μπάγερν) σε προσπάθειες σε καταστάσεις Post Up (7.08 ανά αγώνα), αλλά πρώτοι σε πόντους που πήραν σε τέτοιες καταστάσεις, σκοράροντας 0.87 πόντους ανά κατοχή όταν πόσταρε ένας παίκτης τους (κυρίως οι Μίροτιτς και Ντέιβις).

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Η Αρμάνι Μιλάνο συνηθίζει να παίζει τους αγώνες της στις 81.26 κατοχές (9η σε σύνολο 18 ομάδων στο τέμπο), ενώ σημειώνει 1.03 πόντους ανά κατοχή, ούσα δεύτερη σε αυτόν τον τομέα πίσω από την Αναντολού Εφές. Η Αρμάνι γενικά συνηθίζει να επιτίθεται με αρκετούς τρόπους, αφού φέτος εκδηλώνει το 17.2% των κατοχών της σε καταστάσεις Catch and Shoot, το 15.8% σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, το 11.8% σε καταστάσεις Catch and Drive και το 10.1% σε καταστάσεις Isolation (ένας εναντίον ενός).

Η ιταλική ομάδα δεν είχε κάποια πρωτιά σε κάποια στατιστική κατηγορία όσον αφορά τον τρόπο που αμύνεται ή επιτίθεται με βάση τα Advanced Stats. Σε αρκετές κατηγορίες ωστόσο ήταν αρκετά ψηλά, όπως στους πόντους που σημείωνε σε καταστάσεις Isolation με 0.94 πόντους ανά κατοχή (3η πίσω από Μπάγερν και ΤΣΣΚΑ) και οι πόντοι που παίρνει ανά κατοχή σε καταστάσεις Catch and Shoot (1.23 ανά κατοχή – 7η στην διοργάνωση)

Τα σημεία-κλειδιά

Ο περιορισμός της δράσης του Νίκολα Μίροτιτς, καθώς και ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει η Αρμάνι το Post Up παιχνίδι της Μπαρτσελόνα από την μία πλευρά και ο τρόπος που θα επιλέξει η Μπαρτελόνα να αντιμετωπίσει τους γκαρντ της Αρμάνι που σουτάρουν μετά από ντρίμπλα (Ροντρίγκεθ, Πάντερ, Ντιλέινι) από την άλλη θα κρίνουν πολλά στην μονομαχία τους.

Η Μπαρτσελόνα ποστάρει πιο συχνά από κάθε άλλη ομάδα στην EuroLeague, (κυρίως με τους Μίροτιτς και Ντέιβις), παίρνοντας 0.87 πόντους ανά κατοχή. Η Αρμάνι όμως γενικά μαρκάρει καλά το post χάρη στους Χάινς (δέχεται 0.43 πόντους ανά κατοχή φέτος), Κάλεμπ Ταρζούσκι (0.81 πόντοι ανά κατοχή) και Σαβόν Σιλντς (0.49 πόντους ανά κατοχή). “Πληγή” ωστόσο για την ιταλική ομάδα είναι η άμυνα στο post του ΛεΝτέι (δέχεται φέτος 1.1 πόντους ανά κατοχή όταν τον ποστάρουν), τον οποίο σίγουρα θα σημαδέψουν οι Καταλανοί, ειδικά αν μαρκάρει τον Μίροτιτς. .

Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, η Αρμάνι παίρνει φέτος 0.92 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ όταν σουτάρει ένας γκαρντ (Ροντίγκεθ – 1.06 πόντοι ανά κατοχή, Ντιλέινι – 0.94 πόντοι ανά κατοχή, Πάντερ – 0.9 πόντοι ανά κατοχή) και 0.94 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Isolation (Ροντρίγκεθ – 1.07 πόντοι ανά κατοχή, Ντιλέινι – 1.02 πόντοι ανά κατοχή, Πάντερ – 0.99 πόντοι ανά κατοχή). Την ίδια στιγμή όμως, η Μπαρτσελόνα δέχεται μόλις 0.77 πόντους ανά κατοχή όταν αμύνεται σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ όπου σουτάρει ο αντίπαλος περιφερειακός και 0.89 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις isolation, εκμεταλλευόμενη το μέγεθος που έχει σε κάθε θέση. Αν οι Καταλανοί κόψουν την εκτέλεση των γκαρντ της Αρμάνι μετά από ντρίμπλα, τότε θα έχουν το πάνω χέρι, αφού μαζί θα χαλάσουν και την δημιουργία των αντιπάλων τους.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ