BASKETBALL ANALYSIS

Μπάγερν - Ολυμπιακός: Το +26 όταν συνυπήρχαν Βεζένκοβ - Φαλ - Γουόκαπ και τα winning plays του Βούλγαρου στο τέλος

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ EUROKINISSI SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακοί επί της Μπάγερν στο Μόναχο. Το απίθανο +26 των πεντάδων που είχαν μέσα ταυτόχρονα τους Φαλ-Βεζένκοβ-Γουόκαπ, ο ρόλος του Αμερικανού και του Παπανικολάου στο κυνήγι του Ομπστ και τα winning plays του Βούλγαρου.

Ο Ολυμπιακός πήρε μία ακόμα εκτός έδρας νίκη στην φετινή EuroLeague, επικρατώντας με 71-82 της Μπάγερν το Μόναχο, κάνοντας το 4/4 μακριά από το ΣΕΦ πλέον, για να βελτιώσει το ρεκόρ του στο 6-2.

Οι “ερυθρόλευκοι” παρουσιάστηκαν σοβαροί στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, είχαν σταθερά το προβάδισμα και στο τέλος επικράτησαν βγάζοντας μεγάλες άμυνες, δείχνοντας ξανά χαρακτήρα φέτος.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού

Το δυναμικό ξεκίνημα και το κυνήγι στον Ομπστ

Ο Ολυμπιακός ήταν ισοπεδωτικός στο ξεκίνημα του αγώνα με την Μπάγερν. Αμυντικά, αποφασίστηκε να κυνηγάει παντού τον (εξαιρετικό σουτέρ και στην κίνηση χωρίς την μπάλα) Ομπστ ο Γουόκαπ, με την εντολή να σπάει τα σκριν μακριά από την μπάλα. Αυτή είναι μία φιλοσοφία που εφαρμόζει γενικά περισσότερο φέτος ο Ολυμπιακός σε σχέση με πέρυσι, όταν κυρίως έπαιζε “σκιά” τους σουτέρ μακριά από την μπάλα στα σκριν, όταν ο παίκτης που τους μάρκαρε έμενε πίσω στον γοφό τους δηλαδή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Γουόκαπ ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα στην άμυνα πάνω στον Γερμανό σουτέρ, με τον Κώστα Παπανικολάου να αναλαμβάνει στην συνέχεια το μαρκάρισμά του όταν πέρασε στο παρκέ ο Σλούκας αντί του Κάναν. Η λογική ήταν απλή: Το κυνηγητό θα ήταν ανελέητο, ο Ομπστ δεν έπρεπε να ακουμπήσει την μπάλα και όταν τελικά γινόταν κάτοχός της έπρεπε να μην σουτάρει σε πρώτο χρόνο, παρά να κάνει ντρίμπλα. Το πλάνο στην αρχή έπιασε.

Την ίδια στιγμή, στην επίθεση ο Ολυμπιακός κινήθηκε κυρίως σε ένα συγκεκριμένο τρίγωνο που σχημάτιζαν οι Γουόκαπ, Φαλ, Βεζένκοβ. Το Pick and Roll ανάμεσα στους δύο πρώτους ήταν η βάση της επίθεσης του Ολυμπιακού, το οποίο “παντρεύτηκε” - όπως όλη την σεζόν - ιδανικά με την κίνηση του Βεζένκοβ μακριά από την μπάλα.

Για να καταλάβει κάποιος την επιρροή αυτής της τριάδας στο παιχνίδι του Ολυμπιακού πρέπει να ξέρει το εξής: Ο Γουόκαπ μοίρασε 7 ασίστ, από τις οποίες ο Ολυμπιακός πήρε 17 πόντους. Οι 4 εξ αυτών ήρθαν έπειτα από Pick and Roll που έστησε με τον Φαλ, με τον Αμερικανό να μοιράζει δύο ασίστ στον Γάλλο (4 πόντοι) και άλλες δύο στον Βεζένκοβ (5 πόντοι) που κινήθηκε καλά χωρίς την μπάλα έπειτα από συνεργασία των δύο συμπαικτών του.

Το ψηλό σχήμα της Μπάγερν και το ροτέισον του Ολυμπιακού

Ο Αντρέα Τρινκιέρι έψαχνε λύσεις. Έβλεπε το δίδυμο των Γουίνστον-Γκιλέσπι να φυλλορροεί πόντους στην άμυνα σε καταστάσεις Pick and Roll του Ολυμπιακού. Τότε ήταν που αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα, ρίχνοντας στο παρκέ ψηλές πεντάδες με πέντε παίκτες πάνω από δύο μέτρα και τους Μπόνγκα, Γουάιλερ-Μπαμπ στις θέσεις των γκαρντ. Ήταν επίσης η στιγμή που ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε το καθιερωμένο ροτέισον στην 2η περίοδο. Τα δεδομένα θα άλλαζαν.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τα ψηλά κορμιά της Μπάγερν δημιούργησαν προβλήματα κόντρα σε έναν Ολυμπιακό που δεν είχε αρκετό μέγεθος στην περιφέρεια με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Σλούκα, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκη. Στην 2η περίοδο οι Γερμανοί πήραν 7 επιθετικά ριμπάουντ (3 στην ίδια φάση!) ανανεώνοντας επιθέσεις και φθείροντας τον Ολυμπιακό.

Την ίδια στιγμή, υπήρχε πρόβλημα και στην άλλη πλευρά του παρκέ. Βάζοντας χέρια και έχοντας μεγάλα κορμιά στο παρκέ η Μπάγερν δημιούργησε θέματα στην επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού. Η μπάλα κολλούσε, δεν υπήρχε καλή κυκλοφορία. Η Μπάγερν είχε επιστρέψει στο ματς.

Η επιστροφή των Φαλ-Βεζένκοβ-Γουόκαπ και το μεταξύ τους +26

Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός έριξε ξανά στο παρκέ την βασική του πεντάδα (Γουόκαπ, Κάναν, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Φαλ) που είχε +16 στο παιχνίδι στο σύστημα +/-. Οι “ερυθρόλευκοι” παρέταξαν συνολικά 9 διαφορετικές πεντάδες. Μόλις τρεις είχαν θετικό πρόσημο, με τις άλλες δύο να είναι οι εξής:
Σλούκας, Γουόκαπ, Λαρεντζάκης, Βεζένκοβ, Φαλ (+7)
Σλούκας, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Φαλ (+3).

Κοιτώντας κάποιος αυτές τις τρεις πεντάδες μπορεί να παρατηρήσει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: Και στις τρεις πεντάδες συνυπήρχαν οι Γουόκαπ, Βεζένκοβ και Φαλ. Ο τελευταίος βασικά ήταν μόνο σε πεντάδες με θετικό πρόσημο - εξού και το +26 με το οποίο τελείωσε το ματς - με τους Βεζένκοβ και Γουόκαπ να ακολουθούν με +21.

Το σενάριο στην τρίτη περίοδο έμοιαζε λίγο-πολύ με αυτό της πρώτης: Ο βασικός άξονας ήταν το Pick and Roll των Γουόκαπ-Φαλ και η κίνηση του Βεζένκοβ μακριά από την μπάλα, που έδωσε στον Ολυμπιακό την απαιτούμενη ταχύτητα, ενώ στην άμυνα ήταν αυτή τη φορά ο Παπανικολάου αυτός που κυνηγούσε τον Ομπστ.

Ο τρομερός Βεζένκοβ (20 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ από τις οποίες ο Ολυμπιακός πήρε άλλους 10 πόντους, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο και 43 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης) πήρε - απολύτως λογικά - την περισσότερη λάμψη. Εξίσου σημαντικός ωστόσο είναι και ο ρόλος του Φαλ, ο οποίος κυριάρχησε στην τρίτη περίοδο στην επίθεση ποστάροντας συνεχώς, ενώ κάλυψε και τρύπες στην άμυνα.

Ο Γάλλος σέντερ τελείωσε τον αγώνα με 16 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο. Συνολικά όμως ήταν υπεύθυνος για 35 πόντους του Ολυμπιακού. Ο λόγος; Από τις 3 ασίστ του οι “ερυθρόλευκοι” πήραν 7 πόντους, ενώ πήραν άλλους 12 πόντους από φάσεις που κάποιος σούταρε έπειτα από σκριν που δέχθηκε από τον ύψους 2.18 μέτρων σέντερ.

Τα winning plays του Βεζένκοβ

Ακόμα κι έτσι πάντως, ο Ολυμπιακός τα χρειάστηκε στο τέλος. Κάτι το γεγονός ότι ο Ομπστ βρήκε δύο τρίποντα - έπειτα από λάθος σε σκριν μακριά από την μπάλα που του έδωσε το μισό μέτρο που χρειαζόταν για να πάρει την μπάλα σε handoff (πάσα χέρι με χέρι) από συμπαίκτη του και να σουτάρει - κάτι το πέρασμα του Φαλ στον πάγκο, η Μπάγερν βρήκε τρόπο να ξαναμπει στο παιχνίδι. Τότε ήταν που ο Ολυμπιακός - βασικά ο Βεζένκοβ - έβγαλε τις φάσεις που έπρεπε στην άμυνα. Τα λεγόμενα “winning plays”.

Τα winning plays - σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει οι φάσεις που δίνουν νίκες - δεν είναι πάντα… σέξι. Ο Βεζένκοβ έβγαλε τρεις τέτοιες φάσεις που κλείδωσαν το ματς:
- Η τάπα στον Χάντερ όταν έκανε αμυντικό ροτέισον έπειτα από Pick and Roll των Γερμανών όπου σηκώθηκε στον άξονά του και εμπόδισε τον Αμερικανό να σκοράρει.
- Το επιθετικό φάουλ που κέρδισε από τον Μπόνγκα με το σκορ στο 71-76 και 82 δευτερόλεπτα να μένουν για το φινάλε.
- Το επιθετικό ριμπάουντ που πήρε στην επόμενη φάση έπειτα από άστοχο σουτ του Σλούκα, όπου κέρδισε φάουλ και με 2 βολές έκανε το σκορ 71-78 με 48 δευτερόλεπτα να μένουν για το τέλος.

Σε ένα ματς που πήγε να στραβώσει, ο Βεζένκοβ ήταν πάλι εκεί για τον Ολυμπιακό. Η στατιστική απεικόνιση της βραδιάς του έμοιαζε να τα λέει σχεδόν όλα. Ενώ όμως ο κόσμος στέκεται στην παραγωγικότητά του, είναι αυτές οι τρεις φάσεις - τρεις φάσεις που δεν είναι το ίδιο γοητευτικές στο μάτι όπως ένα τρίποντο ή ένα δύσκολο καλάθι - που κάνουν πολύτιμο τον Βούλγαρο φόργουορντ.

Μία νίκη στο σακούλι σε μία δύσκολη έδρα

Ο Ολυμπιακός πήρε ακόμα μία σημαντική νίκη κόντρα σε μία ομάδα που στο γήπεδό της μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε. Οι “ερυθρόλευκοι” έδειξαν χαρακτήρα και έβγαλαν προσωπικότητα. Την ίδια στιγμή βέβαια είναι σημαντικό να έχουν όλοι στο βάθος του μυαλού τους ότι πρακτικά η νίκη χάρη στην προσπάθεια της εξάδας των Σλούκα, Γουόκαπ, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Φαλ, που σήκωσαν σχεδόν όλο το φορτίο, με τον Κάναν απλώς να δίνει κάποιες λύσεις στο ξεκίνημα του ματς.

Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι είναι σε καλή κατάσταση, άλωσε μία δύσκολη έδρα. Για να πιάσει τους - υψηλούς - στόχους που έχει θέσει όμως θα χρειαστεί αυτή η 6αδα που έχει τραβήξει… όλο το κουπί φέτος να στηριχθεί, να πάρει βοήθειες από τους υπόλοιπους. Προς το παρόν αυτό δεν γίνεται με συνέπεια. Κι αν βάσει ρεκόρ (6-2) αυτό δείχνει να μην έχει στοιχίσει, αν συνεχιστεί είναι πολύ πιθανό σε βάθος χρόνου να δημιουργήσει πρόβλημα όταν επέλθει μία - λογική - κούραση ή ντεφορμάρισμα κάποιου ή κάποιων εκ των παικτών που κουβαλούν τους “ερυθρόλευκους” μέχρι στιγμής.

Στο τέλος της ημέρας βέβαια, αυτό που μετράει είναι ότι ο γεγονός πήρε ακόμα ένα θετικό αποτέλεσμα. Το ότι νίκησε χωρίς να ενθουσιάσει είναι επίσης θετικό, αφού θα χρειαστεί να πάρει και νίκες σε ματς που δεν θα παίζει εντυπωσιακό μπάσκετ. Με την επόμενη διαβολοβδομάδα της σεζόν να έρχεται άμεσα, οι “ερυθρόλευκοι” καλούνται να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ