NBA

ΜαρΤζόν Μπότσαμπ, ο Ινδιάνος ρούκι των Μιλγουόκι Μπακς

ΜαρΤζόν Μπότσαμπ, ο Ινδιάνος ρούκι των Μιλγουόκι Μπακς
AP PHOTO/MORRY GASH

Ο ΜαρΤζόν Μπότσαμπ είναι ένας σύγχρονος Ινδιάνος, που πήρε έναν μη συμβατικό δρόμο για να φτάσει στο ΝΒΑ και βρήκε την Ιθάκη του στο Μιλγουόκι.

Την Ιθάκη του φαίνεται πως έχει βρει στο Μιλγουόκι ο ΜαρΤζόν Μπότσαμπ, ο οποίος στα 10 πρώτα παιχνίδια της σεζόν έχει καταγράψει 7 συμμετοχές με 4 πόντους και 2.4 ριμπάουντ ανά 11.9 λεπτά.

Βλέπετε ο 22χρονος rookie των Μπακς, που έχει στο αίμα του το νομαδικό τρόπο ζωής ως γνήσιος Ινδιάνος, με ρίζες από τους Mission Indians και τους La Jolla Band of Luiseño Indians, περιπλανήθηκε αρκετά μέχρι να καταφέρει να βρει μια θέση στο NBA μέσα από το Draft του 2022, εκεί όπου επελέγη στο Νο24 από τα ελάφια.

ΜαρΤζόν Μπότσαμπ, ο Ινδιάνος ρούκι των Μιλγουόκι Μπακς
AP PHOTO/JOHN MINCHILLO

Παρένθεση. Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται γενικά οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής, οι άνθρωποι δηλαδή που κατοικούσαν στην αμερικανική ήπειρο πριν την ανακάλυψη και κατάκτησή της από Ευρωπαίους τον 15ο αιώνα. Ο θρύλος λέει ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος νόμιζε πως είχε φτάσει στην Ινδία και όχι στην Αμερική και ως εκ τούτου προέκυψε ο όρος Ινδιάνοι. Με την ίδια ονομασία αποκαλούνται μέχρι και σήμερα ορισμένες εθνικές μειονότητες, των οποίων οι ρίζες προέρχονται από τους ιστορικούς αυτούς λαούς. Κλείνει η παρένθεση.

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι περιπλανήθηκε αρκετά;

Ο Μπότσαμπ έφυγε από το πατρικό του, το οποίο βρισκόταν στη Γιακίμα της Ουάσινγκτον για να μετακομίσει στο Σιάτλ και να παίξει μπάσκετ στο Nathan Hale High School. Την επόμενη χρονιά πήρε μεταγραφή για ένα άλλο σχολείο στο Σιάτλ, το Garfield High School. Ακολούθησε μία σεζόν στο Rainier Beach High School, ενώ η τελευταία του χρονιά τον βρήκε στο Rainier Beach High School της Αριζόνα. Όταν όμως ολοκλήρωσε τις αθλητικές του υποχρεώσεις εκεί, επέστρεψε στη γενέτειρά του, προκειμένου να αποφοιτήσει από το Eisenhower High School.

Επόμενος σταθμός του το κολλέγιο, θα σκεφτεί εύλογα κάποιος. Όμως όχι. Ο Μπότσαμπ ακολούθησε μια άλλη οδό, η οποία αποδείχθηκε πολύ πιο δύσβατη από όσο θα περίμενε. Μια οδό που τον έφερε σε απόγνωση, στα όρια της κατάθλιψης.

Παρότι το 2020 είχε καταταγεί 47ος στη λίστα που είχε καταρτίσει το ESPN με τους 100 πιο ταλαντούχους high school παίκτες και είχε στα χέρια του διάφορες προτάσεις για υποτροφίες από το Alabama, το Arizona State, το Georgetown, το Southern Cal, το Washington State και άλλα πανεπιστήμια, ο Μπότσαμπ επέλεξε το νεοσύστατο αθλητικό πρόγραμμα Chameleon BX.

Του συγκεκριμένου προγράμματος ηγούταν ο Φρανκ Ματρισιάνο, ένας personal trainer, ο οποίος προσφέρει σε μελλοντικά NBA prospects τη δυνατότητα να προετοιμαστούν σωματικά για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Αυτό ακριβώς ήταν που κέρδισε και τον Μπότσαμπ, ο οποίος ήταν αρκετά αδύναμος και αργός για να μπορέσει να κοιτάξει κατάματα τους περισσότερους παίκτες του NBA.

"Δεν πίστευα ότι θα πήγαινα στο κολλέγιο και θα γινόμουν ο X-factor. Ήμουν αρκετά αδύνατος, οπότε πήγα για μία προπόνηση στο Chameleon BX και αμέσως σκέφτηκα 'διάολε, νιώθω ότι αυτό μπορεί πραγματικά να προετοιμάσει το σώμα μου'. Ξέρω ότι έτσι δεν θα έπαιζα παιχνίδια, αλλά ήμουν συγκεντρωμένος στο σώμα μου. Οι προπονήσεις ήταν τόσο σκληρές που έπρεπε να είσαι και πνευματικά δυνατός για να ανταπεξέλθεις. Τότε κατάλαβα ότι μπορώ να κάνω οτιδήποτε και έβαλα περίπου 13 κιλά".

Ωστόσο, το χειμώνα του 2020 ο Μπότσαμπ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πρόωρα το Chameleon BX και το Σαν Φρανσίσκο, καθώς τότε ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και οι περιορισμοί που τέθηκαν παγκοσμίως καθιστούσαν αδύνατες τις προπονήσεις.

"Δεν ήξερα τι να κάνω. Ήταν μία από τις πιο δύσκολες και σκοτεινές περιόδους για μένα. Απλά ήθελα να τα παρατήσω. Έβλεπα τα προσχέδια για το NBA Draft και το όνομά μου δεν βρισκόταν πουθενά", έχει δηλώσει ο Μπότσαμπ, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στο πατρικό του, δίπλα στην οικογένειά του.

Μετά από παρότρυνση των δικών του ανθρώπων επισκέφτηκε το Yakima Valley College, με σκοπό να βρει έναν χώρο για ατομικές προπονήσεις. Αντ’αυτού, το κολλέγιο τον έπεισε να εγγραφεί και να παίξει μαζί τους στην «κουτσουρεμένη» σεζόν 2020-21, στην οποία θα έδιναν μόλις 12 παιχνίδια. Εκεί ο Μπότσαμπ αγάπησε ξανά το μπάσκετ. Παιχνίδι με το παιχνίδι θύμιζε όλο και περισσότερο τον παλιό, καλό του εαυτό και έφτασε να μετρά κατά μέσο όρο 30.7 πόντους, 11 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

ΜαρΤζόν Μπότσαμπ, ο Ινδιάνος ρούκι των Μιλγουόκι Μπακς
AP PHOTO/MORRY GASH

Το LSU, το Arkansas, το Oregon,το Washington State, το Texas Tech και το Xavier έδειξαν ενδιαφέρον για την περίπτωσή του, όμως ο Μπότσαμπ και η οικογένειά του θεωρούσαν πως η G-League Ignite θα του έδινε το εισιτήριο για τον μαγικό κόσμο του NBA. Εξάλλου, ο νεαρός φόργουορντ δεν είχε και μεγάλη έφεση στο διάβασμα, οπότε θα δυσκολευόταν αρκετά στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, αν αποφάσιζε να μπει σε κάποιο κολλέγιο.

Ο πατέρα τους Μπότσαμπ επικοινώνησε τότε με τον μάνατζερ της G-League Ignite, Ροντ Στρίκλαντ, ο οποίος είχε δείξει ενδιαφέρον για το ΜαρΤζόν από όταν ήταν ακόμα στο Λύκειο. Κάπου εκεί η καριέρα του μπήκε ξανά σε μια σταθερή τροχιά. Ο Μπότσαμπ πήγε στο Τενεσί για ένα work-out με το παλαίμαχο σουτέρ Μάικ Μίλερ. Εκεί συναντήθηκε με τον Στρίκλαντ κι αυτός πείστηκε από όσα είδε τόσο μέσα στο γήπεδο, όσο και στο γεμάτο δίψα βλέμμα του παίκτη, οπότε του προσέφερε ένα συμβόλαιο ύψους 75.000 δολαρίων (την ώρα που άλλοι παίκτες της ομάδας έπαιρναν μισό εκατομμύριο) και τον προειδοποίησε ότι θα έπρεπε να κερδίσει το χρόνο συμμετοχής του.

Ο Μπότσαμπ έσκυψε το κεφάλι, δούλεψε σκληρά και έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού αγωνιζόταν 36.6 λεπτά κατά μέσο όρο σε 12 παιχνίδια με την G-League Ignite, μετρώντας 15.1 πόντους, 7.3 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ και 1.6 κλεψίματα.

Τα συγκεκριμένα νούμερα και τα εκατοντάδες μάτια scouts που παρακολουθούσαν τα παιχνίδι της Ignite έφεραν τον Μπότσαμπ στο κατώφλι του NBA και στο green room του draft το περασμένο καλοκαίρι, εκεί, όπου με δάκρυα στα μάτια άκουσε τον Άνταμ Σίλβερ να φωνάζει το όνομά του μετά από αυτών των Μιλγουόκι Μπακς.

Το νούμερο που διάλεξε να φοράει στα ελάφια; Το μηδέν, για να θυμάται από που ξεκίνησε. Πλέον, λοιπόν, έχει στα χέρια του μια χρυσή ευκαιρία να φτάσει από το μηδέν στην κορυφή. Εξάλλου, ούτε ο πρώτος θα είναι, ούτε ο τελευταίος. Και δεν θα μπορούσε να είχε δίπλα του καλύτερο και πιο φωτεινό παράδειγμα από αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

TAGS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ