BASKETBALL ANALYSIS

Μακάμπι - Ολυμπιακός: Η χειρότερη βραδιά του Βεζένκοβ και ο Μπολομπόι του -51

Ο Σάσα Βεζένκοβ στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μακάμπι
Ο Σάσα Βεζένκοβ στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μακάμπι INTIME

Με τη βοήθεια του Instat Scout εντοπίζουμε δύο βασικά ζητήματα στην ήττα του Ολυμπιακού από τη Μακάμπι.

Η ήττα του Ολυμπιακού στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μακάμπι είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο πρωταθλητής Ελλάδας έχασε στο Τελ Αβίβ διότι από τη μία η αντίπαλός του καιγόταν και από την άλλη ο ίδιος βιάστηκε να νικήσει δίχως να έχει εξασφαλίσει πρώτα τις εγγυήσεις.

Το αποτέλεσμα άφησε σημάδι στο κορμί των ερυθρόλευκων, καθώς στα 3/4 του αγώνα είχαν τον απόλυτο έλεγχο και τίποτα δεν προμήνυε το τι θ' ακολουθήσει μετά το +11 (52-63) ή το +9 στο 29'37'' (60-69)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στάθηκε στα αβίαστα λάθη των παικτών του, καθώς "τούς δίναμε την μπάλα στα χέρια". Ήταν κάτι στο οποίο, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούσε να παρέμβει, μπαίνοντας στο μυαλό των παικτών του.

Η συγκέντρωση είχε χαθεί και ό,τι δοκίμασε ο Έλληνας κόουτς για την ανατροπή του διαμορφωμένου status, ποντάροντας συνολικά σε δέκα διαφορετικές πεντάδες, δεν απέδωσε στο βαθμό που απαιτούσε η αντεπίθεση της Μακάμπι.

Το Instat Scout, μέσα από τη βάση δεδομένων του, μάς δίνει μερικές απαντήσεις που δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν με πρώτη ανάγνωση.

Κάπου θα μπούκωνε ο Βεζένκοβ

Όπως ότι ο Σάσα Βεζένκοβ εμφάνισε κόντρα στην ισραηλινή ομάδα τη χειρότερη επίδοσή του στην αναγωγή πόντων προς κατοχή. Συνολικά ο Βούλγαρος αρχισκόρερ φόρτωσε το αντίπαλο καλάθι με 17 πόντους, κάνοντας double-double για τρίτη φορά εφέτος στη διοργάνωση συνδυαστικά με τα 10 ριμπάουντ που μάζεψε (6 αμυντικά, 4 επιθετικά).

Ποτέ όμως έως τον ένατο αγώνα της σεζόν είχε πέσει κάτω από τον 1.09 πόντο ανά κατοχή. Αυτή τη φορά βρέθηκε στο 0.89, ένας αριθμός πολύ μακριά από τα ατομικά στάνταρ του.

Τα σουτ που πήρε ο Σάσα Βεζένκοβ κόντρα στη Μακάμπι
Τα σουτ που πήρε ο Σάσα Βεζένκοβ κόντρα στη Μακάμπι HTTPS://BASKETBALL.INSTATSCOUT.COM/

Στην πιο παραγωγική βραδιά του ο Βεζένκοβ είχε φτάσει στον 1.75π κόντρα στην Μπάγερν, μπροστά από τον 1.45π απέναντι στην Μπασκόνια, τον 1.39π στον αγώνα με τη Βαλένθια και τον 1.31π με αντίπαλο την Παρτίζαν.

Επίσης στο ματς με τη Ρεάλ ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού είχε 1.29π ανά κατοχή, σε αυτό με τη Ζάλγκιρις 1.23π και κόντρα στη Μονακό 1.15π. Για να γίνει κατανοητή η κακή βραδιά του, η προηγούμενη χαμηλότερη επίδοσή του ήταν ο 1.09π απέναντι στην άμυνα της Μπαρτσελόνα.

Παίζοντας με σπασμένα φρένα από το EuroBasket κιόλας, ήταν βέβαιο ότι ο 27χρονος φόργουορντ θα έχει, κάποια στιγμή, ένα μη παραγωγικό βράδυ.

Ο Φαλ είχε μεγάλη ανάγκη τον Μπολομπόι

Φυσικά ο Βεζένκοβ, που παρεμπιπτόντως με αυτόν παρόντα ο Ολυμπιακός πέτυχε συνολικά 66 πόντους, δεν ήταν ο μοναδικός παίκτης που έμεινε κάτω από τον προσωπικό πήχη του.

Ένας δεύτερος άξονας ήταν η έλλειψη των απαιτούμενων λύσεων πίσω από τον Μουστάφα Φαλ. Σ' ένα παιχνίδι που ούτως ή άλλως ο Γάλλος σέντερ δεν μπορούσε να επιβληθεί με το παιχνίδι του (2 πόντοι με 0/1 δίποντο και 2/2 βολές, 3 κερδισμένα φάουλ), η ελληνική ομάδα είχε τεράστια ανάγκη τη συνδρομή κυρίως του ευέλικτου Τζόελ Μπολομπόι. Συνδρομή που πήρε.

Αναγκαστικά η "αλλαγή" του Φαλ έμεινε στον αγώνα λιγότερα από δέκα λεπτά. Κι όμως σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποτυπώθηκε η αδυναμία του να προσφέρει ποιοτικά λεπτά σε αυτό το παιχνίδι. Εκτός του ότι δεν βρήκε συνεργασίες στην επίθεση, παρουσιάστηκε ελλιπής στην άμυνα.

Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανίσει ένα σοκαριστικό -51.31 στην κλίμακα net rating, της διαφοράς που προκύπτει αν η αποτελεσματικότητα μιας ομάδας σε επίθεση και άμυνα υπολογιστεί στις 100 κατοχές.

Παρόντος του ίδιου ο Ολυμπιακός "σκόραρε" 72.2 πόντους σε 100 κατοχές και δέχθηκε 123.5 πόντους! Θεωρητικά είναι η τρίτη χειρότερη επίδοσή του για εφέτος στη διοργάνωση. Πρακτικά ήταν η χαμηλότερη, μιας και τις προηγούμενες δύο φορές δεν είχε κοστίσει. Είχαν έρθει σε αγώνες που οι ερυθρόλευκοι νίκησαν (Βιτόρια, Μόναχο) και δεν τον χρειάζονταν.

Ο Μπολομπόι μετρά πλέον πέντε ματς με αρνητικό πρόσημο στο net rating, την ώρα που Φαλ μόλις δύο φορές (Μπαρτσελόνα και Μονακό) ξέφυγε από το θετικό. Ακόμη κι απέναντι στη Μακάμπι ο Γάλλος ήταν στο +3.53, προσφέροντας στον Μπαρτζώκα τουλάχιστον την ισορροπία που ζητά από έναν ψηλό του.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ