ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός βιάστηκε να κερδίσει και έχασε πάλι με τον ίδιο τρόπο

EUROLEAGUE 2022-2023 /    -
EUROLEAGUE 2022-2023 / - EUROKINISSI SPORTS

Δεν έμαθε το μάθημα του ο Ολυμπιακός και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την ήττα στο Τελ Αβίβ, που δεν τον εκτροχιάζει μεν, μπορούσε σίγουρα να αποφευχθεί δε. Τα λάθη και τα χαμένα ριμπάουντ ήρθαν όλα μαζεμένα...

Εντάξει δεν θα κερδίσει όλα τα ματς εκτός έδρας ο Ολυμπιακός, αλλά τέτοιες ήττες όπως αυτή στο Ισραήλ, καλό θα είναι να τις αποφύγει στο μέλλον. Η καυτή έδρα της Μακάμπι εξερράγη στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν οι γηπεδούχοι έβγαλαν όλη την ενέργεια τους και ανέτρεψαν ένα ματς από το -11 ενώ όλα έδειχναν (μέχρι το 30) ότι το ματς πήγαινε στα μέτρα των "ερυθρολεύκων".

Για να φύγει κανείς νικητής απ' αυτό το γήπεδο το -11, πρέπει να το κάνεις -20, βάζοντας όχι φρένο, αλλά χειρόφρενο στον ενθουσιασμό και στη λάβα που μεταφέρει η εξέδρα στον αγωνιστικό χώρο και ανάποδα. Ο Ολυμπιακός όμως "βιάστηκε" να νικήσει και στο τέλος έχασε.

Την ώρα που έπρεπε να συγκρατήσει τον δικό του ενθουσιασμό, να προστατεύσει την μπάλα, να βγάλει ίσως ακόμη περισσότερη δύναμη απ' όση στην σπουδαία τρίτη περίοδο, που τον είχε βάλει σε θέση οδηγού, έδωσε όλα τα δικαιώματα. Το 13-2 (που εξελίχθηκε σε ένα 20-5) της ισραηλινής ομάδας έφτανε να γυρίσει το ματς και μαζί με τον κόσμο της να πάρει μια "πολύ μεγάλη νίκη απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα", όπως είπε ο Όντετ Κάτας μετά τον αγώνα.

Τα λάθη ήρθαν όλα μαζεμένα. Κι αν ήταν μόνο ο Κάναν, που έκανε δυο αντιαθλητικά και αποβλήθηκε από το ματς, πάει κι έρχεται. Ο Αμερικανός φροντίζει να ρίχνει κάθε φορά το γάλα από την καρδάρα.

Απαρατήρητος στο πρώτο επτάλεπτο που έπαιξε, βελτίωσε πάρα πολύ το παιχνίδι του στην τρίτη περίοδο, σκοράροντας 4 πόντους, παίζοντας καλές άμυνες, παίρνοντας ριμπάουντ, δείχνοντας πολύ ενεργός πάνω στο παρκέ. Τα δυο φάουλ, όμως; Ειδικά για το δεύτερο, όταν έχασε την μπάλα και κράτησε από το χέρι τον αντίπαλο του δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει. Πήγε στα αποδυτήρια, στερώντας από την ομάδα του ένα παίκτη στο ροτέισον.

Προς στιγμήν ο Ολυμπιακός δεν έδειξε να επηρεάζεται, μπορεί να έφαγε τέσσερις συνεχόμενους πόντους, αλλά επέστρεψε περνώντας 3:04 πριν από το τέλος του δεκαλέπτου με +11 πόντους. Φαίνεται όμως ότι τα λάθη και οι επιπολαιότητες δεν έμειναν με τον Κάναν στα αποδυτήρια, αλλά δραπέτευσαν για να "αλλάξουν" το ματς. Οι "ερυθρόλευκοι" αντί να σιγάσουν το Γιαντ Ελιάου, έβαλαν από μόνοι τους το φιτίλι για να ανάψει η πυρίτιδα της κερκίδας.

Όλα τα λάθη και τα χαμένα ριμπάουντ μαζί

Η καλή κυκλοφορία της μπάλας πήγε περίπατο, οι εξαιρετικοί μέχρι τότε Σλούκας και Βεζένκοβ βιάζονταν να τελειώσουν φάσεις, ο Παπανικολάου σταμάτησε να είναι 100% εύστοχος, ο Φαλ δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός στην επίθεση όπως στην άμυνα, οι εφεδρικοί περισσότερο οι Μπολομπόι-Μπλακ και λιγότερο ο Πίτερς ήταν μηδέν οξέα, μηδέν λιπαρά και ίσως ο Μπαρτζώκας να αδίκησε τον Μακ Κίσικ που δεν έπαιξε λεπτό στο δεύτερο μέρος.

Μαζί με όλα αυτά, επέστρεψε η μάστιγα των χαμένων ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός είχε χάσει ολότελα τη μάχη του αέρα στο πρώτο ημίχρονο (ειδικά στη δεύτερη περίοδο, όταν η Μακάμπι μάζεψε έξι επιθετικά ριμπάουντ, συνολικά επτά στις δυο περιόδους) βελτιώθηκε, ωστόσο, σημαντικά στο τρίτο δεκάλεπτο (το μοναδικό που πήρε περισσότερα ριμπάουντ από την Μακάμπι), παίζοντας ταυτόχρονα και καλή άμυνα στα μακρινά σουτ των γηπεδούχων.

Η Μακάμπι είχε 8/15 στο πρώτο μέρος, σουτάροντας αδίστακτα από την γραμμή, μερικές φορές μάλιστα μετά από κάποια επιτυχυμένη άμυνα ή αιφνιδιασμό του Ολυμπιακού, μένοντας επί της ουσίας μέσα στο παιχνίδι χάρη στην σπουδαία ευστοχία της από μακριά, αφού μέσα στη ρακέτα ουσιαστικά δεν μπορούσε να πλησιάσει (5/13 δ)

Στο τρίτο δεκάλεπτο κατάφερε να ευστοχήσει μόλις σε ένα από τα τέσσερα τρίποντα που δοκίμασε. Ήταν πάντως σημαντικό, καθώς ο Μπόνζι Κόλσον έριχνε τη διαφορά από τους έξι στους τρεις πόντους. Η άμυνα, ωστόσο, είχε λειτουργήσει. Το βραχυκύκλωμα, όμως, μόλις είχε αρχίσει. Δεν το έσωσε ούτε ο υδραυλικός σε τέτοιες περιπτώσεις, Τόμας Γουόκαπ, που έκανε ένα πληθωρικό ματς, αλλά και πέντε φάουλ για να βγει εκτός αγώνα στο τέλος.

Δυο παίκτες από τον πάγκο του Κάτας, ο Ντι Μπαρτολομέο και κυρίως ο Τζαρέλ Μάρτιν, έκαναν μεγάλο ματς, έδωσαν έξτρα βοήθειες, παίρνοντας μεγάλα σουτ και καθώς η Μακάμπι επέστρεφε δριμύτερη αναλάμβανε δράση το δίδυμο Μπόλντγουιν και Μπράουν. Οι Ισραηλινοί σάρωναν ξανά στις δυο ρακέτες (16-7 τα ριμπάουντ της τέταρτης περιόδου) και ολοκλήρωσαν την ανατροπή

Ο Λαρεντζάκης σε έκσταση

Ο μόνος που δεν παρέκκλινε της αποστολής του ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Ο διεθνής γκαρντ έκανε μια τρομερή εμφάνιση, έχοντας 4/4 και 1/1τρ, πιστεύοντας, σχεδόν μόνος του, στην επιστροφή της ομάδας του σε θέση διεκδικήτριας της νίκης. Πέτυχε άλλωστε τους 14 από τους τελευταίους 18 πόντους του Ολυμπιακού σε ένα κρεσέντο και στο τέλος της βραδυάς ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα.

Η ήττα δεν τον άφησε να χαρεί αυτό το οργιαστικό βράδυ, αν ο Ολυμπιακός νικούσε θα το όφειλε σχεδόν αποκλειστικά σε αυτόν, αλλά στο κρίσιμο αυτό διάστημα έμοιαζε πολύ μόνος του. Και δεν έφτανε μόνος του να νικήσει τη Μακάμπι, που πλέον έβγαζε φωτιές.

Είναι πολύ μεγάλη η χρονιά που κάνει ο Λάρε (μ.ο 10π με 48.9 % τρ), η απόδοση του οποίου έχει υπερκαλύψει και την αδυναμία του Κάναν να βοηθήσει επί της ουσίας.

Ο Ολυμπιακός με το 6-3 που γράφει το κοντερ του προφανώς και παραμένει πάντα μέσα στους στόχους του, είναι όμως αναγκαίο να ξέρει να κερδίζει τα ματς που έχει στο χέρι του. Και στις τρεις ήττες, άλλωστε, που έχει γνωρίσει μέχρι τώρα, οι Πειραιώτες αρνήθηκαν να τελειώσουν αυτό που φαινόταν ότι θα πραγματοποιήσουν. Με τη Μονακό πέρασε 41-33 με τη Βαλένθια 71-58. Κόντρα στη Μακάμπι, η διαφορά ήταν στο +11.

Η EuroLeague είναι σκληρή. Και επιβιώνουν εκείνοι που μαθαίνουν από τα λάθη τους. Δηλαδή δεν τα επαναλαμβάνουν!

Συν τοις άλλοις ο Ολυμπιακός χρειάζεται και τις σωστές βοήθειες απ' όλους τους παίκτες. Όπως έχει φτιάξει το ροτέισον ο Μπαρτζώκας δεν είναι τόσο δύσκολο, αλλά δε γίνεται Μπλακ και Μπολομπόι να παίρνουν από κοινού... ένα ριμπάουντ. Δε γίνεται ο Κάναν να κάνει ελαφρά τη καρδία δυο αντιαθλητικά φάουλ, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια.

Οι νίκες είναι πάντα το καλύτερο φάρμακο μετά από μια αποτυχία. Άρα, εναντίον της Άλμπα την Πέμπτη στο ΣΕΦ, οι "ερυθρόλευκοι" ζητάνε πρώτα την 7η νίκη τους σε 10 αγώνες, πλησιάζοντας σιγά-σιγά στο 1/3 της διοργάνωσης κι ύστερα ένα καλό ματς για να ξαναπάρουν μπροστά. Οι Γερμανοί χάνουν συνέχεια τον τελευταίο μήνα, αλλά δεν είναι μια αντίπαλος να την πάρει κανείς αψήφιστα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ