ΚΟΛΟΣΣΟΣ

Λυκογιάννης, η προσωποποίηση του limit up του Κολοσσού

Λυκογιάννης, η προσωποποίηση του limit up του Κολοσσού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Λίγες ώρες πριν το συναπάντημα με τον Παναθηναϊκό (7/2, 16:00), ο Άρης Λυκογιάννης έκανε τον απολογισμό του στο Sport24.gr για το διάστημα που βρίσκεται στον Κολοσσό, αναφέρθηκε στην εξαργύρωση της περσινής επιτυχίας, αλλά και το αγωνιστικό project των "θαλασσί".

Ο Κολοσσός υποδέχεται σήμερα το απόγευμα (7/2, 16:00) τον Παναθηναϊκό, σε ένα άτυπο remake των περσινών προημιτελικών της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Σίγουρα, η ιστορία είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με πέρσι για τις δύο ομάδες, οι οποίες έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Οι "θαλασσί" θέλουν όμως όσο τίποτα άλλο να επαναλάβουν το κατόρθωμά τους, να κερδίσουν τον Παναθηναϊκό και να κάνουν δύο τα πολύ μεγάλα εντός έδρας αποτελέσματα (σ.σ.: είχε προηγηθεί η νίκη επί του Άρη).

Ο Άρης Λυκογιάννης, ο προπονητής που υποχρέωσε σε ήττα τους "πράσινους" στις 16.5.2015, μίλησε στο Sport24.gr για το παιχνίδι του Βενετοκλείου και τις αλλαγές που υπάρχουν στις δύο ομάδες, θέλοντας -από νωρίς- να χαμηλώσει τους τόνους και να αποκλείσει κάθε συζήτηση περί νέας υπέρβασης. Αυτό που είχε να τονίσει, σε πρώτο χρόνο, είναι η διαφορετική εικόνα που έχει το ρόστερ τόσο της ομάδας του όσο και του Παναθηναϊκού.

Επ αυτού είχε να πει ότι " η κύρια διαφορά σε σχέση με πέρσι αφορά το οικονομικό, αφού χτίστηκε μια ομάδα με λιγότερα χρήματα. Έχουμε πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας (σ.σ.: Γεωργαλλής ο μεγαλύτερος, ο μοναδικός πάνω από τα 30). Ουσιαστικά είμαστε μια rookie ομάδα. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με πέρσι", για να τον ρωτήσουμε -φυσιολογικά- τι είναι πιο δύσκολο: να "χτίζεις" μια ομάδα με φθηνά υλικά ή να αναλαμβάνεις μια στην οποία δεν έχεις επιλέξει εσύ τους παίκτες:

" Και οι δύο καταστάσεις έχουν δυσκολίες, γιατί και πέρσι έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Κάναμε αλλαγές, αναγκαστικά λόγω συμπεριφοράς (Μπούλιαν) ή πώλησης (Τζέιμς). Είχε πολλά απροσδόκητα γεγονότα, που επηρέασαν την ομάδα. Φέτος έχουμε κάποιες δυκσολίες, στήσαμε μια ομάδα σχεδόν από το μηδέν. Το να χτίσεις μια ομάδα ξανά από το μηδέν".

Λυκογιάννης, η προσωποποίηση του limit up του Κολοσσού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το limit up της Ρόδου

Παρεμπιπτόντως, επί των δικών του ημερών οι "θαλασσί" μπόρεσαν να ανεβάσουν κατακόρυφα την τιμή των παικτών της ομάδας. Ο Βασίλης Τολιόπουλος μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, ενώ οι Ντόμινικ Ουότερς και Τζαμέλ Χάγκινς κατέληξαν στον Άρη. "Όλα αυτά είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα μιας ομάδας που έκανε πολύ καλή πορεία, έπαιξε ωραίο μπάσκετ", είπε αρχικά και πρόσθεσε ότι " όλοι εξαργύρωσαν την εικόνα της ομάδας, ακόμη κι εγώ (σ.σ.: εννοεί την παρουσία του στο τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού)".

Θα μπορούσε με βάση αυτό, ο Κολοσσός να εξελιχθεί σε μια νέα εκδοχή του Ρεθύμνου; Δηλαδή να αποτελεί το σκαλοπάτι πολλών παικτών που μέσω της ομάδας εξασφαλίζουν πολύ καλύτερα συμβόλαια; Η απάντησή του έχει να κάνει με το γεγονός πως " υπάρχει μεγάλο κίνητρο από όλα τα παιδιά. Το καλοκαίρι επιλέξαμε παίκτες που έχουν κίνητρο, θέλουν να πάει καλά η ομάδα και μέσω αυτής να βρουν ένα καλύτερο συμβόλαιο". Προσοχή όμως, αυτό δεν σημαίνει πως θα παίζουν για τα στατιστικά τους.

Όπως εξήγησε στο Sport24.gr, το πιο σημαντικό είναι ότι " οι παίκτες συμπεριφέρονται έξυπνα. Καταλαβαίνουν ότι για να φανούν πρέπει να παίζουν σε μια ομάδα που κερδίζει, σε μια καλή ομάδα. Αν έχεις καλούς αριθμούς, αλλά η ομάδα δεν κάνει κάτι σπουδαίο, χάνεσαι".

"Ο Λαρεντζάκης σκέφτηκε έξυπνα"

Ένα σημαντικό κομμάτι των παραπάνω συμπεριλαμβάνει τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, ο οποίος πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις υπό τις οδηγίες του "Λύκου" τον τελευταίο χρόνο. Οι "Σειρήνες" είναι πολλές, αλλά ο 22χρονος γκαρντ/φόργουορντ δεν φαίνεται να αποπροσανατολίζεται, με τον προπονητή του Κολοσσού να επισημαίνει πως " το τι μπορεί να κάνει, θα το δείξει η ιστορία. Πέρσι πήρε την ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκε. Φέτος κάνει αρκετά ουσιαστική σεζόν, έχοντας τον ρόλο του βασικού "2" στην ομάδα", για να επισημάνει το πλέον σημαντικό. Τι είναι αυτό;

" Προσωπικά θεωρώ πως έκανε πολύ σωστά που ζήτησε από μόνος του να μείνει στη Ρόδο. Είδε ότι εδώ μπορεί να παίξει, να πάρει εμπειρίες και να εξελιχθεί. Θεωρώ μέγα λάθος την κίνηση πολλών νεαρών παιδιών που φεύγουν πολύ νεαρά για τις μεγάλες ομάδες, κι εκεί παραγκωνίζονται. Είναι λογικό να μην παίζουν πολύ, λόγω των απαιτήσεων και της πίεσης. Αυτό όμως τους κάνει κακό αφού δεν έχουν ρυθμό και δεν αποκτούν εικόνες από τα επίσημα παιχνίδια".

Λυκογιάννης, η προσωποποίηση του limit up του Κολοσσού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Σατανική σύμπτωση"

Αν κοιτάξει πίσω, ο Άρης Λυκογιάννης θα δει ότι όλοι οι προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε στον ΑΝΟΓ πριν από δύο και πλέον δεκαετίες βρίσκονται στον αφρό του ελληνικού μπάσκετ. Ο Δημήτρης Πρίφτης ηγείται του Άρη, ο Θωμάς Νίκου βρίσκεται στο πλευρό του στους "κίτρινους", ενώ ο Δημήτρης Λιόγας εργάζεται στον Εθνικό Πειραιά. Έχει να παρατηρήσει κάτι επ' αυτού;

Όπως εξήγησε, " είναι περισσότερο θέμα συγκυριών. Είμαστε καλή παρέα με τα παιδιά κι εκτός γηπέδων, περάσαμε πολλά πράγματα μαζί. Η προσωπική σχέση είναι εκτός μπάσκετ. Φτάσαμε σε ένα επίπεδο που έχει να κάνει με συγκυρίες. Που θα βρεθείς, με ποιον. Στη Γλυφάδα τυχαία βρεθήκαμε. Ο ΑΝΟΓ είναι πιο πολύ ένα σωματείο -κατά τη γνώμη μου- του πόλο, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή, έβγαλε και παίκτες όπως ο Δορκοφίκης, ο Φαλέκας και άλλοι".

Παρεμπιπτόντως, αν κοιτάξει κανείς τη διαδρομή εκείνου και του Δημήτρη Πρίφτη, θα βρει πολλές ομοιότητες. Ίκαρος, Κολοσσός, Παναθηναϊκός. Επόμενη στάση; Μελλοντικά ίσως ο Άρης; Ο 46χρονος προπονητής έχει να σχολιάσει πως " αυτό που λες είναι μια διαβολική σύμπτωση, με τον Δημήτρη (γελάει). Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να βρεθείς, που θα είσαι στο μέλλον. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά σχέδια και πολλά πλάνα. Βλέπεις αυτό που έρχεται και το διαχειρίζεσαι ανάλογα...", κατέληξε.

TAGS ΚΟΛΟΣΣΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ