ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ

Κρις Φλέμινγκ: "Ο καλός ΠΑΟ και ο Χάινς, που δεν τα παρατάει ποτέ"

Κρις Φλέμινγκ: "Ο καλός ΠΑΟ και ο Χάινς, που δεν τα παρατάει ποτέ"

Η Νίκη Μπάκουλη λίγες ώρες πριν από το ματς στο ΟΑΚΑ (22:00) ανακαλύπτει τον "εγκέφαλο" πίσω από την Μπάμπεργκ και μιλάει με τον προπονητή της γερμανικής ομάδας, Κρις Φλέμινγκ, που εγκωμιάζει τον Παναθηναϊκό και τον... Κάιλ Χάινς.

Στον ιδανικό κόσμο, ο λαός μιας ομάδας δεν ζητά τον απαγχονισμό του προπονητή στην κεντρική πλατεία της πόλης, μετά το 0-5 στο ΤΟΡ16 της Ευρωλίγκας. Οι αιμοδιψείς φαν δεν είναι με τα καλαμάκια στα χέρια, έτοιμοι να ρουφήξουν το αίμα παικτών και προπονητών.

Tουναντίον, συνεχίζουν και γεμίζουν το γήπεδο, στηρίζοντας με τις φωνές τους όσα κάνει η εκπρόσωπος της πόλης τους, στη μεγαλύτερη διοργάνωση –σε συλλογικό επίπεδο-, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες όλων. Ακόμα και αν αυτές δεν… χτυπάνε τιλτ κάθε βράδυ.

Πριν σπεύσετε να αναζητήσετε καρφίτσα για να… σκάσετε το συννεφάκι, μάθετε πως όλα αυτά συμβαίνουν κάπου στον κόσμο. Όχι πολύ μακριά μας. Στο Μπάμπεργκ της Γερμανίας, όπου οι 70.000 κάτοικοι της πόλης δηλώνουν υπερήφανοι για την Brose Baskets. Την πρωτοπόρο της γερμανικής λίγκας, που τυγχάνει η πιο επιτυχημένη στην Ευρώπη, από την άποψη των εσόδων και των συνθηκών που… γίνεται η δουλειά, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νεόδμητα (αυτήν την εποχή οικοδομεί ένα η Ολντενμπουργκ). Ιδού τι μάθαμε, με τη βοήθεια του David Hein (heinnews.com).

Ο «εγκέφαλος» πίσω από την Μπάμπεργκ

Ο πρόεδρος και GM του συλλόγου, Βόλφγκανγκ Χέιντερ υπήρξε πόιντ γκαρντ της ομάδας (1980-84) και όταν κρέμασε τη φανέλα, αποπειράθηκε να γίνει προπονητής, πριν καταλήξει στο ότι το προεδριλίκι του πήγαινε περισσότερο (πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ήταν ήδη χορηγός). Θα τον λέγατε εν τω μεταξύ, και επιτυχημένο αν σκεφτείτε πως παρέλαβε την Μπάμπεργκ σχεδόν χρεοκοπημένη, την «έσωσε» και την έκανε πρωταθλήτρια (2005, 2007, 2010, 2011, 2012), νταμπλούχο (2010, 2011, 2012) και ομάδα Ευρωλίγκας!

Ήταν αυτός που επέλεξε τον Ντιρκ Μπάουερμαν για κόουτς και τον έπεισε να πάει στο Μπάμπεργκ και ήταν και αυτός που έπεισε τον Κρις Φλέμινγκ να φύγει από την Αρτλαντ, για να καλύψει το τεράστιο κενό του Μπάουερμαν, όταν εκείνος επέλεξε να πει το «ναι» στην πρόκληση –και τα λεφτά- της Μπάγερν Μονάχου, που φέτος τον απέλυσε.

Αλλά ας γυρίσουμε στον Χέιντερ, ο οποίος δούλεψε πολύ και με την κοινότητα, ώστε να στηρίξει την όλη προσπάθεια (με τον όποιον τρόπο μπορούσε να φανεί χρήσιμος).

Ο Χάινς, ο Σλότερ και οι άλλοι

Πάμε όμως, και στο σήμερα. Το μπάτζετ των επόμενων αντιπάλων του Παναθηναϊκού είναι 8.000.000 ευρώ. Και τι έχει κάνει με αυτά ο Φλέμινγκ; Το καλύτερο που μπορούσε, χωρίς να αλλάξει φιλοσοφία.

Διάλεξε παίκτες με έφεση στην ομαδικότητα… και τις πάσες και συνέχισε να εμπιστεύεται undersized μεν, αθλητικούς δε ψηλούς (θυμάστε ότι ο Κάιλ Χάινς έπαιζε εκεί έτσι; Ε, και η Ρεάλ από εκεί πήρε τον Μάρκους Σλότερ). Επίσης, δεν σταμάτησε να αφιερώνει χρόνο στο να κάνει όλους τους παίκτες να αισθάνονται σημαντικοί (μέχρι και τον 21χρονο Βιτάλις Τσικόκο, ύψους 2.06, που πριν δυο χρόνια μετακόμισε από τη Ζιμπάμπουε). Εμπιστεύτηκε και τον Μάικ Τσίρμπες, ο οποίος δούλευε νυχθημερόν για να πείσει τον Αμερικανό πως αξίζει μια ευκαιρία.

Το 0-5 στο ΤΟΡ16 συνδυάζεται με το 17-2 στη Γερμανία, όπου ουδείς ξέχασε ποιοι παίκτες έφυγαν το καλοκαίρι (Τάκερ, Ρόμπερτς, Πλάιτς, Τζένκινς, Σλότερ κλπ) και έπρεπε να αντικατασταθούν ή ότι ο βασικός σέντερ (Ογκλιβλι), έχασε τους δυο πρώτους μήνες –ελέω τραυματισμού.

«Ο Παναθηναϊκός θα γίνει ακόμα καλύτερος»

Εως τώρα –με εξαίρεση την τελευταία αγωνιστική και το ματς με την Αλμπα-, έχουν υποχρεώσει τους Μάλαγα, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ και Εφες να ιδρώσουν για να τους νικήσουν, με το μεγαλύτερο ελάττωμα να αφορά την αδυναμία τους να αντιδράσουν, μετά ένα κακό διάστημα στην άμυνα (που συνήθως επιτρέπει στους αντιπάλους τους να απομακρυνθούν).

Και η άμυνα δεν είναι το καλύτερο τους. Και τι θέλουν από την επίσκεψη τους στην Αθήνα; Να πάρουν ριμπάουντ, να παίξουν άμυνα και να δουλέψουν λίγο καλύτερα την κυκλοφορία στην επίθεση, όπως θα επιδιώκουν να βάλουν κανα τρίποντο.

«Ευελπιστούμε πως θα κάνουμε όσα δεν κάναμε καλά μέχρι τώρα» ενημερώνει ο Κρις Φλέμινγκ, διευκρινίζοντας ότι « μέχρι τώρα, σε κάθε ματς είχαμε κάποιους παίκτες που δεν βοήθησαν και αυτό μας «πλήγωσε». Στη Μάλαγα δεν είχαμε τον Γκίμπσον, μετά δεν είχαμε τον Νάχμπαρ, που ήταν στο παρκέ, αλλά δεν ήταν παραγωγικός, στο Βερολίνο… μας έλειψαν όλοι. Για να κάνουμε κάτι, θα χρειαστούμε την προσφορά όλων των παικτών, γιατί ξέρουμε πως δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τις αντιπάλους μας. Αρα, πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι και να έχουμε όλοι αυτοσυγκέντρωση έως το φινάλε. Αυτό μας λείπει και δεν έχουμε πανηγυρίσει νίκη».

Και πώς βλέπει τον Παναθηναϊκό; « Είχε πολλές αλλαγές το περασμένο καλοκαίρι και αυτές είναι πάντα δύσκολες. Πόσω μάλλον, όταν έχεις νέο προπονητή και οι περισσότεροι από τους παίκτες σου είναι νέοι. Παρ’ όλα αυτά, έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, κάτι που διαπιστώνει όποιος δει το ρεκόρ και… τα ρόστερ των δυο τελευταίων χρόνων.

Είμαι δε, βέβαιος πως θα διαγράψει ακόμα καλύτερη πορεία, όταν επιστρέψει στο 100% ο Διαμαντίδης και όταν θα «βρεθούν» ακόμα καλύτερα όλοι μαζί. Προφανώς και είναι σκληρή ομάδα, που επαναλαμβάνω ότι είμαι σίγουρος πως θα βελτιωθεί περισσότερο τις προσεχείς εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει το σεβασμό όλων και μόνο για όσα έχει κάνει μέχρι τώρα».

«Μέσα στο πρόγραμμα οι τραυματισμοί»

Στο μυαλό του « οι ομάδες που έχουν κρατήσει τους περισσότερους παίκτες από την περασμένη σεζόν, έχουν ένα προβάδισμα, λόγω ομοιογένειας. Δείτε όμως, τι συμβαίνει με τον Ολυμπιακό των διαδοχικών τραυματισμών, που δεν του έχουν επιτρέψει να παίξει όπως πιθανόν περίμεναν όλοι. Οι τραυματισμοί είναι μεν σκληροί για όλους, αλλά είναι και μέσα στο πρόγραμμα».

Ποιους ξεχωρίζει μέχρι τώρα; «Είναι δύσκολο να απαντήσω, γιατί είναι 7-8 ομάδες που είναι τόσο κοντά, από την άποψη της ποιότητας και της πορείας που κάνουν, που πραγματικά θεωρώ ότι θα έχουμε εξαιρετικά ενδιαφέροντα πλέι οφ και ακόμα πιο ενδιαφέρον Φάιναλ Φορ. Από τον όμιλο μας, οι Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ είναι εκπληκτικές ομάδες, η Εφες είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ καλή κατάσταση…». Και τι θα κάνει τη διαφορά; «Η καλύτερη ομάδα είναι αυτή που έχει παίκτες, οι οποίοι εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, έχουν χημεία μεταξύ τους, θυσιάζονται ο ένας για τον άλλον, διεκδικούν όλες τις χαμένες μπαλιές… Γιατί όλοι έχουν σταρ. Οπότε τη διαφορά την κάνουν αυτές οι ουσιαστικές λεπτομέρειες».

Τον ρωτήσαμε αν έχει μιλήσει με τον Κάιλ Χάινς τελευταία, για να… θυμηθεί ότι « είναι ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες. Πραγματικά απολαύσαμε την παρουσία του στην Μπάμπεργκ. Εχει ομαδικό πνεύμα και τη θέληση να καταφέρει τα πάντα. Ο,τι και αν βρει απέναντι του, είμαι βέβαιος ότι θα βρει και τον τρόπο να το νικήσει. Δεν τα παρατά ποτέ».





TAGS ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ