EUROLEAGUE

Κάουνας, ο Ολυμπιακός έρχεται για το Final Four: Οι χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι

Κάουνας, ο Ολυμπιακός έρχεται για το Final Four: Οι χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι
ZALGIRIS KAUNAS

Πώς πηγαίνεις στο Κάουνας, ποιο το κόστος για εισιτήρια, διαμονή, αυτοκίνητο και μετακινήσεις, τι να δεις και τι να φας. Αυτός είναι ένας βασικός οδηγός για όσους θα ταξιδέψουν στο Final Four της EuroLeague μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του: νίκησε πανηγυρικά τη Φενέρμπαχτσε στο πέμπτο ματς της σειράς και προστάτευσε ό,τι άξια κέρδισε στην κανονική περίοδο, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή στο Final Four της EuroLeague για δεύτερη σερί σεζόν.

Το τι θα συμβεί στο Κάουνας, δύο εβδομάδες αργότερα (19-21 Μαΐου) είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Πρόκειται, άλλωστε, για νοκ άουτ αγώνες με ρευστό περίβλημα μεταξύ -ισοδύναμων- ομάδων που στοχεύουν την κορυφή και θα παλέψουν γι' αυτήν ως το τέλος.

Το Final Four αφορά εξίσου και τους οπαδούς. Τους φίλους του μπάσκετ που αδημονούν για ακόμη ένα μεγάλο ραντεβού σε μια πόλη που ζει για το σπορ. Όσοι έχουν εξασφαλίσει κιόλας ένα εισιτήριο κι εκείνοι που θα ψάξουν, εναγωνίως, τρόπους να βρουν ένα, ας πάρουν έχουν μια καλή πρώτη ιδέα για ό,τι ισχύει μέσα από τον πρώτο βασικό οδηγό του SPORT24.

Μετάβαση, τιμές, γήπεδο

  • Το Κάουνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Βρίσκεται στον νοτιοκεντρικό τομέα μιας εδαφικής επικράτειας που φιλοξενεί όχι περισσότερα από τρία εκατομμύρια κατοίκους (34η στην Ευρώπη) και απέχει 78 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα Βίλνιους.
  • Το νόμισμα που χρησιμοποιείται στη Λιθουανία από την Πρωτοχρονιά του 2015, έχοντας αντικαταστήσει το λίτας, είναι το ευρώ. Κάτι που είναι εξόχως βολικό για όσους ταξιδέψουν για το Final Four, καθώς δεν απαιτείται ανταλλαγή και υπολογισμός ισοτιμίας.
  • Απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα δεν διατίθεται. Υποχρεωτικά το ταξίδι γίνεται με ενδιάμεσο ή ενδιάμεσους σταθμούς (Αγγλία, Πολωνία κλπ).
  • Οι τιμές των πτήσεων είχαν ήδη εκτοξευτεί από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από την EuroLeague πως το Κάουνας θα είναι η μπασκετική μητρόπολη του 2023, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Βελιγράδι.
Πανοραμική άποψη του Κάουνας
Πανοραμική άποψη του Κάουνας ISTOCK
  • Οι λιθουανικές αρχές δεν απαιτούν covid τεστ, για εμβολιασμένους ή μη, αφού πλέον έχουν αρθεί παγκοσμίως όλα τα μέτρα. Εντός χώρας οι μάσκες προστασίας είναι υποχρεωτικές μόνο σε δομές υγείας και συνίστανται στα ΜΜΜ.
  • Η μετάβαση στο Κάουνας με εναλλακτικά μεταφορικά είναι πολύωρη και κουραστική, καθώς η απόσταση από την Αθήνα ξεπερνά τα 2.700 χιλιόμετρα. Όποιος τολμήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για συνολική οδήγηση περίπου 29 ωρών.
  • Με εναλλαγή τρένων υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να ταξιδέψει στη Λιθουανία, αν πρώτα φτάσει στη Σόφια. Θα υποχρεωθεί βέβαια σε στάσεις και μετεπιβιβάσεις.
  • Το αεροδρόμιο του Κάουνας με το κέντρο της πόλης συνδέεται με τη λεωφορειακή γραμμή 29G. Το αντίτιμο κοστίζει μόλις ένα ευρώ και πληρώνεται μετρητά στον οδηγό. Με ταξί το κόστος είναι εννέα με δέκα φορές μεγαλύτερο (9-10), ανάλογα με την ακριβή απόσταση.
  • Η ενοικίαση αυτοκινήτου για ένα τριήμερο αρχίζει από τα 74 ευρώ και ξεπερνά τα 150 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες επιλογής του καθενός. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να μετακινείται με ποδήλατο.
  • Το (πολύχρωμο) Κάουνας και τα προάστιά της εκτείνονται σε 157 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βεβαίως το ιστορικό κέντρο με την παλιά πόλη και τα hotspots είναι εφικτό να τα γυρίσει κάποιος περπατώντας.
  • Η σύγχρονη Zalgirio Arena, το γήπεδο που θα φιλοξενήσει εφέτος το Final Four, βρίσκεται σ' ένα μικρό νησί εντός του ποταμού Νέμαν που διασχίζει την πόλη. Απέχοντας ελάχιστα από τη νέα "έκδοση" του Κάουνας. Η μετάβαση είναι σχετικά εύκολη, είτε με τα πόδια είτε με λεωφορεία. Ταξί δεν επιτρέπεται να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής όταν έχουν προγραμματιστεί ανάλογα events.

  • Το Final Four είναι ήδη sold out, πέραν των όσων εισιτηρίων έχουν κρατηθεί από τη διοργανώτρια και θα διατεθούν ισόποσα στις τέσσερις φιναλίστ, μεταξύ των οποίων ο Ολυμπιακός, για την κάλυψη των αναγκών των φιλάθλων τους. Οι Λιθουανοί λατρεύουν το μπάσκετ και είναι δεδομένο πως θα βρεθούν στο γήπεδο για να την ατμόσφαιρα και τις συγκινήσεις.

Διαμονή, φαγητό, διασκέδαση

  • Καταλύματα υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα σε όλες τις πλατφόρες που ειδικεύονται στις σχετικές κρατήσεις. Πιο προσιτές βέβαια, συγκριτικά με το Κάουνας, είναι οι τιμές σε άλλες πόλεις της χώρας και ενδεχόμως αυτή να 'ναι η πιο οικονομική λύση για όσους θα ήθελαν να περιορίσουν τα έξοδά τους. Φερ' ειπείν σε Άλιτους, σε Μπιρστόνας, σε Πανεβέζις και σε Ραντβιλίσκις τα ενοικιαζόμενα κυμαίνονται μεταξύ 50 και 75 ευρώ για δύο ως τέσσερα άτομα.
  • Ως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022 το Κάουνας διακρίνεται γενικώς για την κουλτούρα και την οπτική πάνω στην τέχνη. Πολλά από τα έργα δρόμου που συναντά κανείς προορίζονται για φωτογραφικές αναρτήσεις στο instagram.
  • Το Κάστρο είναι το πιο δημοφιλές μνημείο. Έχει διασωθεί μόνο ένα μέρος από το πρωτότυπο κτίσμα που προστάτευε το Κάουνας από τις επιδρομές των Σταυροφόρων.
  • Η Εκκλησία της Αναστάσεως διαφέρει από τους παραδοσιακούς ναούς που συναντά κανείς. Έργο σύγχρονης αρχιτεκτονικής δομής και ύφους που χάρη στο λευκό εξωτερικό γίνεται διακριτό από πολλά σημεία του Κάουνας.
Η παλιά πόλη του Κάουνας
Η παλιά πόλη του Κάουνας ISTOCK
  • Το cepelinai περιγράφεται ως το εθνικό φαγητό της λιθουανικής κουζίνας κι αυτό που σίγουρα οφείλει να δοκιμάσει ο ταξιδιώτης. Πρόκειται για ζυμαρικά πατάτας τύπου dumplings γεμιστά με χοιρινό, ξινή κρέμα και σάλτσα μπέικον που σερβίρονται σε βαθή πιάτο.
  • Ας μην βγει από τη γαστρονομική εξίσωση το Kepta Duona. Δεν είναι ό,τι πιο υγιεινό θα δοκιμάσει κανείς, αφού πρόκειται για τηγανισμένο ψωμί με σκόρδο, αλάτι και κατά περιστάσεις συνοδεύεται με κρέμα τυριού. Αποτελεί ωστόσο κατά τους ντόπιους το ιδανικό συνοδευτικό για την μπύρα.
  • Αν μετά το φαγητό ακολουθήσει ποτό, οι διαθέσιμες επιλογές είναι αρκετές. Η νυχτερινή ζωή στο Κάουνας είναι αρκετά έντονη και σίγουρα τις ημέρες του Final Four όλα θα λειτουργούν σε φουλ ρυθμούς. Σε τοπικές μπυραρίες θα δοκιμάσει κάποιος εγχώριες και άλλες φίρμες από τις βαλτικές χώρες, ενώ σε δημοφιλή κλαμπς θα χορέψει ως το πρωί.
  • Το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης είναι το 112.

Καλό ταξίδι...

TAGS EUROLEAGUE EUROLEAGUE FINAL FOUR FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ