ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κυρίες και κύριοι, ο Ολυμπιακός έχει για στέκι τα Final Four

Ο Κώστας Σλούκας σε άγρια κατάσταση
Ο Κώστας Σλούκας σε άγρια κατάσταση INTIME

Τα πέμπτα παιχνίδια στο ΣΕΦ είναι σκληρές διαδικασίες που για να τα βάλεις με το θηρίο στο "καυτό" σπίτι του θα πρέπει να είσαι πανέτοιμος να το πληγώσεις. Η Φενέρμπαχτσε δεν μπορούσε να το κάνει, αναφώνησε "αχ Κώστα - Κώστα" και οι Πειραιώτες θα ταξιδέψουν δίκαια και πανάξια στο Κάουνας. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη! Ο Ολυμπιακός πέρασε στο Final Four της Euroleague. Και το έκανε με τρόπο εμφατικό. Με τρόπο... Ολυμπιακό. Και με τρόπο συνηθισμένο. Πήγε μια σειρά σε πέμπτο ματς και... καθάρισε.

Τα παιδιά του Πειραιά έκλεισαν πρώτοι και καλύτεροι την κανονική περίοδο. Είχαν μια δύσκολο αποστολή παιχνίδι κόντρα στην Φενέρ, όμως πέτυχαν. Έστω και αν πέρασαν από πολλές δυσκολίες. Κάποιες έβαλαν οι ίδιοι στους εαυτούς τους, κάποιες όμως φρόντισε να βάλει και η τουρκική ομάδα.

Το δεύτερο ματς ήταν κακό και το έχασαν. Και πήγαν στην Πόλη. Εκεί που έχουν στήσει μπόλικα χουνέρια στους Τούρκους. Και πέτυχαν μπρέικ στο μπρέικ. Έχασαν Παρασκευή και με 2-2, οι λογαριασμοί λύθηκαν επί πειραϊκού εδάφους.

Η πέμπτη αναμέτρηση έχει πολύ άγχος. Εντός και εκτός παρκέ. Ώρες πριν αρχίσει ένα ματς. Το ίδιο θα ισχύσει και για Ρεάλ - Παρτιζάν, Μονακό - Μακάμπι. Αυτά τα άγχη, αυτές τις πιέσεις μια μεγάλη ομάδα ξέρει να τις εκμεταλλεύεται την κατάλληλη στιγμή. Ο Ολυμπιακός λοιπόν σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές ήταν έτοιμος, ήταν καλά, ήταν δυνατός, είχε αντοχές και χάρη σε αυτές θα τον δείτε για 12η φορά σε Final Four.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του ταξίδεψαν υπέροχα και κανείς δεν μπορεί να τους το αμφισβητήσει. Πολέμησαν με νύχια και δόντια, ήταν ανέτοιμοι και "έκλεισαν σπίτια". Ήταν έτοιμοι και διέλυσαν αντιπάλους. Και τους έλαχε στα προημιτελικά της διοργάνωσης ένας δύσκολος αντίπαλος. Μια ομάδα εξαιρετικά διαβασμένη που πολέμησε μέχρι τέλους.

Η Φενέρ μπήκε στο ΣΕΦ και στα δυο παιχνίδια πρώτα και ήταν πανέτοιμη. Στην έδρα της, αν ο Σλούκας δεν την "καθάριζε" θα 'χε πάρει αυτή προβάδισμα. Μπορούν οι Τούρκοι να έχουν παράπονα από την ομάδα τους για την κανονική περίοδο, όχι όμως για τις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό. Και έφτασαν στο πέμπτο 40λεπτο για να λυγίσουν και να μείνουν με την πίκρα της καλής αλλά όχι αρκετής προσπάθειας!

Τρελό τρίλεπτο

Ένα πέμπτο ματς εμπεριέχει πάντα τακτική, αλλά και πολλούς περισσότερους παράγοντες που δεν έχουν σχέση με την επιστήμη του αθλήματος. Θέλει ένταση, θέλει καρδιά, θέλει πάθος και τεράστια γνώση αυτοσυντήρησης.

Με το ξεκίνημα του αγώνα ο Ολυμπιακός χτύπησε όλα τα μις ματς. Οποιαδήποτε αλλαγή των Τούρκων την βρήκαν μπόσικη και την τιμώρησαν οι "ερυθρόλευκοι". Την ίδια ώρα στην κόκκινη άμυνα, ήταν όλα δομημένα με το να μην δίνονται χώροι και κυρίως κάθε προσπάθεια των Τούρκων να ήταν κάτω από τις πιο δύσκολες προϋποθέσεις.

Όλα τα πρώτα ημίχρονα της σειράς σημαδεύτηκαν από πίεση, αστοχία και λάθη. Δεν διέφερε πολύ και αυτό. Με τη διαφορά πως ο Παπανικολάου μπήκε με αμυγδαλίτιδα στο ματς και έκανε όργια. Από την άλλη, ο Γκούντουριτς άναψε την προσωπική μηχανή toy και κράτησε την Φενέρ σε ένα διάστημα που οι συμπαίκτες του είχαν τρακάρει σε όλες τις άμυνες του Μπαρτζώκα.

Ο Ιτούδης αν κατάφερε κάτι στη σειρά ήταν να περιορίσει τη δράση του Βεζένκοβ σε τεράστιο βαθμό. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός με τις άμυνές του και ο βοηθός του με το... στόμα του! Μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο που ο Σάσα τα έβαλε και τους... απάντησε (Έλληνες συνεργάτες σε αντίπαλο πάγκο και να βρίζουν παίκτη, είναι από αηδιαστικό μέχρι σιχαμερό).

Στα αξιοσημείωτα επίσης του ματς ήταν ότι ο Χέις στα 5'22'' πριν την λήξη του ημιχρόνου έγινε αλλαγή μετά από... μια εβδομάδα! Ήταν σε τρομερή κατάσταση ο τύπος μέχρι αυτό το ματς για μια Φενέρ που είχε καλά στην σειρά και τον Έντουαρντς (πνίγηκε), ενώ ο Πιέρ πήγε καλά στο τέταρτο στην πίεση πάνω στον Σλούκα, όμως αυτή την φορά δεν...

Ο Κώστας έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο για το 37-31 και ξεσήκωσε το ΣΕΦ σε ένα χρονικό διάστημα που το είχε ανάγκη όλο το γήπεδο. Και οργίασε στην συνέχεια. Στα κλειστά ματς με τόση πίεση, πάντα η δημιουργία μομέντουμ τρελαίνει τον αντίπαλο.

Και κάπου εκεί χρεώθηκε και τρίτο φάουλ ο Καλάθης, μαντάτο εξαιρετικό ώστε να βγει ο Νικ από τον ρυθμό της αναμέτρησης. Ήταν τόσο πιεστικό και δυναμικό για τον Ολυμπιακό το τελευταίο τρίλεπτο του ημιχρόνου, που οι Τούρκοι "ήπιαν πολύ από την θάλασσα" που έχει έξω από το γήπεδο, με αποτέλεσμα να πάνε στα αποδυτήρια και να είναι 11 πόντους πίσω!

Παπ ο ηγέτης που δεν βάζει 30αρες

Για να γυρίσει ένας τέτοιος αγώνας μέσα στο Ειρήνης και Φιλίας θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά. Σε μια από τις διακοπές της αναμέτρησης οι δυο κορυφαίοι, ο Παπανικολάου και ο Γκούντουριτς έπιασαν κουβεντούλα. Ο Παπ το;y έδειχνε τις αμυγδαλές και του έλεγε ότι παίζει με φαρμακευτική αγωγή. Ο Σέρβος ίσως και να σκέφτηκε "δηλαδή αν ήταν καλά τι θα μας έκανε;"

Ο αρχηγός της ομάδας του λιμανιού ήταν αυτός που βρισκόταν παντού. Πραγματοποίησε εμφάνιση που κάνουν οι αληθινοί ηγέτες. Αυτοί που ξέρουν ότι πρέπει να πάρουν την ομάδα και να την οδηγήσουν. Που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα στους συμπαίκτες τους.

Ο Παπανικολάου μεγάλωσε παίζοντας δίπλα σε παικταράδες. Όχι μόνο στον Ολυμπιακό και όπου αλλού αγωνίστηκε. Ποτέ δεν ήταν και δεν είναι ο μπασκετμπολίστας που θα βάλει 30 πόντους. Μπορεί όμως να βάλει, να κατεβάσει ριμπάουντ και άμα λάχει να πάει παντού στην άμυνα και να διαλύσει τον οργανισμό του.

Γιατί σε τούτο το ματς, αυτό έκανε! Έδωσε τα πάντα και αρνήθηκε να συναντήσει την ήττα. Παίκτης που στο τέλος γνωρίζουν οι προπονητές και οι παίκτες ότι έχει φύγει από το γήπεδο προσφέροντας περισσότερα και από αυτά που θα μπορούσε. Για να πας σε ένα Final Four πρέπει να έχεις και κάποιον να το γνωρίζει καλά. Και ο Ολυμπιακός έχει παίκτες που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Και μετά ήρθε ο άλλος... Κώστας

H ελληνική ομάδα ήταν ήρεμη στις επιλογές της. Και φρόνιμη. Δεν έγινε υπερβολική χρήση τριπόντου, την ώρα που οι Τούρκοι ήταν άστοχοι και έπαιρναν πόντους με το σταγονόμετρο. Η άμυνα του Ολυμπιακού είχε βγάλει όλη την σκληράδα που δεν εμφάνισε στον τέταρτο αγώνα. Και να σκεφτείτε ότι η Φενέρ προσπάθησε να κάνει λίγο... θόρυβο στην τρίτη περίοδο "ταΐζοντας" τον Μότλεϊ, αλλά στο τέλος αντί να μειώσει την διαφορά έχανε και περισσότερο.

Ο Πιέρ είχε αφήσει την επίθεση στο σπίτι του, ενώ και ο Χέις ήταν σε κατάσταση κουρασμένου παλικαριού. Ο Ολυμπιακός ήταν φρέσκος. Ο Σλούκας είχε και πάλι γκάζι και δεν ήταν μόνος. Σε αυτά τα παιχνίδια έχουμε πει, πρέπει να 'χεις δυο μπροστάρηδες. Και ο ένας Κώστας είχε τον άλλο.

Ο Σλούκας εδώ και ενάμιση μήνα είναι σε τρομερή κατάσταση. Εκτέλεσε την πρώην ομάδα του. Τους απέκλεισε ουσιαστικά, αφού κατάφεραν να τον περιορίσουν μόνο σε ένα παιχνίδι. Έριξε την... βόμβα στην Πόλη (τρίτη αναμέτρηση) και κράτησε το εισιτήριο στην πέμπτη.

Ο Μπαρτζώκας δεν άνοιξε το rotation. Ήταν αναμενόμενο. Αυτά τα παιχνίδια θέλουν ρυθμό και ένας τόσο έμπειρος τεχνικός περισσότερο έδωσε ανάσες, παρά αύξησε τα λεπτά όλων. Πολύ σωστό για έναν άνθρωπο -μην ξεχνάμε ποτέ τον προπονητή- που είναι πλέον πολύ έμπειρος και είναι αυτός που δημιούργησε την ομάδα που θέρισε τους πάντες στην διοργάνωση.

Η Φενέρ, όσο και να ήθελε, δεν μπορούσε. Ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος, αποφασισμένος, παθιασμένος και με σωστή προσέγγιση και στις δυο πλευρές του γηπέδου. Πανάξια νίκη, πανάξια πρόκριση. Και η στατιστική αυτή την φορά δεν είπε ψέματα. Μια βόλτα θα σας πείσει...

Κάουνας λοιπόν

Είτε είναι η Μονακό είτε είναι η Μακάμπι, για τα παιδιά του Πειραιά ο ημιτελικός θα είναι κάτι που επιθυμούν να το ζήσουν εντελώς διαφορετικά από πέρυσι στο Βελιγράδι. Τότε που ο Μίσιτς διέλυσε κάθε όνειρο.

Ο Ολυμπιακός πάει και στην Λιθουανία, στο μπασκετικό Κάουνας. Σε άλλο ένα μεγάλο ραντεβού των κορυφαίων της διοργάνωσης. Εκεί που στοχεύουν κάθε χρόνο οι "ερυθρόλευκοι" και καταφέρνουν πολλές φορές να πάνε.

Σε άλλο ένα ταξίδι λοιπόν, σε άλλον έναν φοβερό μαραθώνιο, έφτασαν στον προορισμό. Και μάλιστα με τρόπο επιβλητικό. Για να δούμε που θα βγει στο τέλος!

Δείτε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ EUROLEAGUE EUROLEAGUE FINAL FOUR ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ