EUROLEAGUE

Καϊμακόγλου: ''Δεν θα παίξει για τα μόρια!''

Καϊμακόγλου: ''Δεν θα παίξει για τα μόρια!''
INTIME SPORTS

H Λοκομοτίβ Κουμπάν είναι ο επόμενος αντίπαλος του Παναθηναϊκού στην Euroleague και ο… scouter Κώστας Καϊμακόγλου μιλάει στο Euroleague Greece για τους Ρώσους, τον Καλάθη, τον Μάριτς και το ''πράσινο'' déjà vu!

Το καλοκαίρι του 2012 ο Κώστας Καϊμακόγλου πήρε την απόφαση να ξενιτευτεί και να μετρήσει τις δυνάμεις του στο εξωτερικό με τη φανέλα της Ούνιξ Καζάν. Πλέον ηγείται της προσπάθειας των Ρώσων για διάκριση στο απαιτητικό EuroCup και την VTB League.

Λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση της Ούνιξ Καζάν με την Νίζνι (σ.σ. όπου η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι επικράτησε με 76-68 και ''ανέβηκε'' στο 4-0 στην Βαλτική Λίγκα), το Euroleague Greece επικοινώνησε με τον διεθνή πρώην φόργουορντ του Παναθηναϊκού για να μάθει από πρώτο χέρι τα της Λοκομοτίβ.

Αρχικά ζητήσαμε από τον ''Κάι'' να μας βάλει σε… κλίμα Καζάν. ''Για έναν περίεργο λόγο, ο καιρός εδώ είναι πολύ καλός! Έχουμε ήλιο καιι δέκα βαθμούς, πράγμα ασυνήθιστο για την εποχή! Τα μεγάλα θέματα τα έχουμε όταν χιονίζει και παραλύουν τα πάντα!'' εξήγησε αρχικά ο Καϊμακόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ελληνική παροικία της Ούνιξ με την παρουσία των Ζήση, Βουγιούκα: ''Ο Νίκος έχει ζήσει παλαιότερα στη Ρωσία όμως έμεινε έκπληκτος με αυτά που βρήκε στο Καζάν, σε σχέση με την εικόνα που είχε όταν αγωνιζόταν στην ΤΣΣΚΑ! Αλλαγές στην πόλη, στο αεροδρόμιο, στο πώς συμπεριφέρεται ο κόσμος εδώ... Είμαστε πολύ χαρούμενοι και τυχεροί που έχουμε ο ένας τον άλλον!''.

Τι θα βρει απέναντί του ο Παναθηναϊκός αυτή την εβδομάδα στην Κρήτη;

''Μια δυνατή ομάδα, που έχει κρατήσει τον ίδιο κορμό, τον ίδιο προπονητή και την ίδια φιλοσοφία σε σχέση με πέρσι. Η Λοκομοτίβ ξεκίνησε καλά τη διοργάνωση με νίκες απέναντι σε αντιπάλους που θα διεκδικήσουν μαζί της την πρόκριση στο TOP-16 ενώ ηττήθηκε εύκολα από την Μακάμπι. Το παιχνίδι της στηρίζεται στα γκαρντ και συγκεκριμένα στους Γουίλιαμς, Καλνιέτις και Μπίκοφ που δημιουργούν καταστάσεις για πικ-εν-ρολ και είναι εκτελεστές, ταυτόχρονα. Οι κοντοί της Λοκομοτίβ προσπαθούν να περάσουν την μπάλα στους ψηλούς ή να βγάλουν την μπάλα στην weak side. Υπάρχει ήδη μια δυνατή τριάδα ψηλών που έμεινε από πέρσι, οι Μάριτς, Χέντριξ και Μπράουν. Με εξαίρεση τον Μάριτς ο οποίος είναι πιο κλασικός σέντερ με δύναμη στο καλάθι, οι άλλοι δυο συνθέτουν ένα καταπληκτικό δίδυμο! Είναι αθλητικοί ψηλοί, παίκτες που τρέχουν στο γήπεδο, βοηθούν στα ριμπάουντ και παίζουν καλή άμυνα σε μια ομάδα όπως η Λοκομοτίβ που τρέχει στον αιφνιδιασμό και βγάζει ενέργεια στο παιχνίδι της''.

Η Λοκομοτίβ Κουμπάν είναι πρωτάρα στη διοργάνωση όμως έχει ήδη δυο νίκες σε αυτές τις πρώτες τρεις αγωνιστικές της Euroleague…

''Δεν μπορείς να υποτιμήσεις αυτή την ομάδα! Μην ξεχνάς ότι πέρασε από την έδρα του Ερυθρού Αστέρα. Και είδαμε όλοι πόσο δύσκολα πέρασε ο Παναθηναϊκός από εκεί... Ήταν μια τεράστια νίκη στην πρεμιέρα που τους έδωσε αυτοπεποίθηση, μια νίκη ψυχολογίας. Μετά ήρθε η νίκη επί της Λιέτουβος, λίγες μόλις μέρες μετά την ήττα από τους Λιθουανούς στην Βαλτική Λίγκα! Θεωρώ πως αυτές οι δυο νίκες ήταν πολύ σημαντικές για την πορεία της Λοκομοτίβ στην Euroleague. Η πορεία της φέτος μου θυμίζει την πορεία της Ούνιξ που αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός πριν από δύο χρόνια. Έχει τον ίδιο προπονητή (σ.σ. Ευγένι Πασούτιν), την ίδια φιλοσοφία ενώ αγωνίζεται στην Euroleague ως κάτοχος του EuroCup. Απίστευτο déjà vu! Εκείνη τη χρονιά η Ούνιξ ήρθε και μας κέρδισε στο ΟΑΚΑ, επομένως ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός απέναντι στην Λοκομοτίβ!''.

Καϊμακόγλου: ''Δεν θα παίξει για τα μόρια!''
INTIME SPORTS

Τι θα πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Λοκομοτίβ;

''Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού απέναντι στην Λοκομοτίβ είναι η εμπειρία του. Η Λοκομοτίβ διαθέτει πρωτοκλασάτους παίκτες με εμπειρία από αγώνες υψηλού επιπέδου όμως ο Παναθηναϊκός έχει το know-how σε παιχνίδια που κρίνονται στα σημεία, έχει την ποιότητα και την εμπειρία απέναντι σε αντιπάλους όπως οι Ρώσοι. Το ζητούμενο είναι να κοντρολάρει τον ρυθμό και την ενέργεια της Λοκομοτίβ που διαθέτει αθλητικούς και πολύ γρήγορους παίκτες. Είναι κλασική περίπτωση ομάδας που μπορεί να κερδίσει από την ενέργεια που θα βγάλει στο γήπεδο! Γι αυτό τον λόγο ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να επιβάλει τον δικό του ρυθμό''.

Πως αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της Λοκομοτίβ τη συμμετοχή τους στην Euroleague; Παίζουν για τη... χαρά της συμμετοχής ή έχουν υψηλούς στόχους στη διοργάνωση;

''Απ’ ότι φαίνεται και μετά τις πρώτες εμφανίσεις τους στη διοργάνωση, νομίζω ότι το έχουν πάρει αρκετά σοβαρά το ζήτημα. Δεν παίζουν μόνο για τα… μόρια (γέλια)! Φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά τα παιχνίδια. Στόχος της Λοκομοτίβ είναι η πρόκριση στο TOP-16. Νομίζω ότι έχουν το υλικό και τις ικανότητες για να τα καταφέρουν! Μπορούν να κάνουν τη ζημιά, τόσο εντός έδρας όσο και στα παιχνίδια μακριά από τη Ρωσία. Σε γενικές γραμμές, αντιμετωπίζουν την Euroleague με την ίδια σοβαρότητα και νοοτροπία που αντιμετωπίζουν τη Βαλτική Λίγκα''.

Ο Μάριτς; Έχει αλλάξει από την εποχή που παίζατε μαζί στον Παναθηναϊκό;

''Θεωρώ ότι ο Άλεξ έχει πιο απελευθερωμένο ρόλο στη Λοκομοτίβ, γεγονός που αποδείχτηκε πέρσι με την πορεία της ομάδας ως τον τελικό του EuroCup. Φέτος δεν έχει βρει ακόμα ρυθμό όμως ξέρουμε όλοι τα προσόντα του. Είναι πιο δυνατός από τους αντιπάλους του μέσα στη ρακέτα, παίζει δυνατά και βγάζει ενέργεια στο παιχνίδι του. Αυτά τα στοιχεία τα έχει βγάλει στη Λοκομοτίβ, νομίζω πως έχει ταιριάξει στο αγωνιστικό στυλ των Ρώσων και έχει καλύτερη παρουσία σε σχέση με το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για άλλα μεγέθη και άλλου είδους πίεση''.

Καϊμακόγλου: ''Δεν θα παίξει για τα μόρια!''

Η απόφαση του Καλάθη να συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ επηρέασε το αγωνιστικό στυλ της Λοκομοτίβ;

''Πέρσι ο Πασούτιν είχε δώσει τα κλειδιά της ομάδας στον Καλάθη! Ο Νικ ήταν αυτός που έπαιρνε όλες τις αποφάσεις στην επίθεση, κάλυπτε τρύπες στην άμυνα με την ενέργεια και την ταχύτητά του ενώ είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Μην ξεχνάς ότι αναδείχθηκε MVP στο EuroCup. Θεωρώ ότι φέτος, με την έλευση του Μαρκους Γουίλιαμς η Λοκομοτίβ έλυσε κάπως το πρόβλημα. Επιπλέον ο Καλνιέτις θα έχει μεγαλύτερο ρόλο από πέρσι. Ίσως να διαταράχθηκε η χημεία τους στον άσο αφού ο Νικ είχε μεγάλες αρμοδιότητες στο παιχνίδι της Λοκομοτίβ''.

Σε προσωπικό επίπεδο, σου λείπει η Euroleague; Μετά την περσινή αναγνωριστική σεζόν, τι να περιμένουμε φέτος από σένα;

''Φυσικά και μου λείπει! Μιλάμε για την κορυφαία διοργάνωση. Η έξοδος στην Euroleague ήταν ο μεγάλος μας στόχος πέρσι όμως δεν τα καταφέραμε. Θες οι ατυχίες; Θες οι τραυματισμοί; Όπως και να χει, δεν τα καταφέραμε... Ελπίζω φέτος να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο, είτε μέσω του EuroCup είτε μέσω της Βαλτικής Λίγκας. Μακάρι να είμαστε υγιείς και να φτάσουμε ως το τέλος! Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Ρωσία είναι τα μεγάλα ταξίδια όμως πλέον ξέρω πώς να προετοιμάζω τον εαυτό μου. Προσπαθώ κι εγώ με την εμπειρία μου στην Ούνιξ να βοηθήσω τους νέους μας παίκτες να προσαρμοστούν''.

Κλείνοντας, ζητήσαμε από τον Κώστα Καϊμακόγλου να μας αποκαλύψει τι του λείπει περισσότερο από την Ελλάδα. ''Η εμπειρία μου στη Ρωσία είναι ένα ταξίδι. Γιατί, ακριβώς, σαν ταξίδι το βλέπω αυτό που ζω τον τελευταίο χρόνο. Ας πούμε, αντί να φύγω από το σπίτι μου για τρεις μέρες, έφυγα για κάποιους μήνες! Εννοείται πως μου λείπει η Ελλάδα, είναι η πατρίδα μου, η χώρα που αγαπώ και που θα επιστρέψω κάποια στιγμή. Μου λείπουν οι δικοί μου άνθρωποι, οι φίλοι μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα όμως είμαι εδώ για να κάνω τη δουλειά μου. Ο κόσμος έχει παρεξηγήσει το Καζάν! Νομίζουν πως είναι μια τριτοκοσμική πόλη όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα''.

Για ανταλλαγή απόψεων, ακολουθήστε μας στο Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ