EUROBASKET 2022

Ηφαίστειο Ποτσέκο, χορευτής Μαρκάνεν και ο Πονίτκα που βρισκόταν στην κόλαση

Ηφαίστειο Ποτσέκο, χορευτής Μαρκάνεν και ο Πονίτκα που βρισκόταν στην κόλαση

Τρία ματς που έληξαν με 94-86 (!) είχε και τρεις πρωταγωνιστές στο Βερολίνο. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον ηφαιστειώδη Τζιανμάρκο Ποτσέκο, τον χορευτή Μαρκάνεν που έβαλε 43 πόντους και τον γίγαντα Πονίτκα που ήθελε να "φάει" όλη η Πολωνία και τώρα τον αποθεώνει

Ο Τζιανμάρκο Ποτσέκο είναι 50 ετών (για την ακρίβεια τα κλείνει την Πέμπτη 15 του μηνός) αλλά μοιάζει με ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, που τσακώνεται, πανηγυρίζει, κλαίει και στο τέλος πέφτει στην αγκαλιά ενός σταρ όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!

Βγαίνοντας από το παρκέ της Mercedes Benz Arena, έχοντας δεχθεί δυο τεχνικές ποινές από τους διαιτητές, φίλησε όλους τους παίκτες του, αγκαλιάστηκε με τον Πρέντραγκ Ντανίλοβις και αποχώρησε με λυγμούς.

Κανονικό ηφαίστειο, που εξερράγη όπως ο Βεζούβιος κι ας είναι μετά βίας (για μπάσκετ μιλάμε) 1.80. Η αλήθεια είναι ότι το ηφαίστειο Ποτσέκο είναι ενεργό εδώ και χρόνια, από τότε που ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Ιταλίας, έπαιζε μπάσκετ, φορώντας πρώτα τη φανέλα της Βαρέζε, μετά της Φορτιτούτο Μπολόνια και πολλών άλλων.

Όταν αποφάσισε να γίνει προπονητής πολλοί απόρησαν, γιατί ήταν σίγουρο ότι θα τον κυνηγούσε ο εκρηκτικός χαρακτήρας του, αλλά και οι πάμπολλες φορές που τσακωνόταν με τους ... προπονητές του.Παρόλα αυτά και ίσως επειδή ο ίδιος είχε κάνει τη ζωή δύσκολη στους κόουτς που μπόρεσαν να συνεργαστούν μαζί του, με τους παίκτες του διατηρεί άριστες σχέσεις και όλοι πίνουν νερό στο όνομά του.

Ο Poz ή "La mosca atomica" (δηλαδή η ατομική μύγα) κάθισε στον πάγκο, αλλά όχι και στ' αυγά του. Οι διαιτητές έγιναν τα αγαπημένα του θύματα, οι αντίπαλοι του, επίσης. Στη Σάσαρι, την οποία κοούτσαρε για μια διετία είχε πετάξει το σακάκι του και σκίσει το πουκάμισό του. Η θητεία του δίπλα στον Έτορε Μεσίνα στην περσινή σεζόν, έμοιαζε με ... ψυχοθεραπεία, αλλά ο τρελο Ποτσέκο ξαναπήρε το όπλο του αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ιταλίας.

Το σόου που έδωσε στο ιστορικό ματς εναντίον της Σερβίας ξεπέρασε ακόμη και την δική του διεστραμμένη φαντασία, αφού έγινε εφαλτήριο για το τελικό χτύπημα της Σκουάντρα Ατσούρα στους αιφνιδιασμένους Σέρβους. Η πιο μεγάλη έκπληξη μέχρι τώρα στο φετινό Ευρωμπάσκετ υπογράφτηκε από τον Νικολό Μέλι (21π-6ρ), τον Ακίλε Πολονάρα (16π-8ρ) και βέβαια τον Μάρκο Σπίσου (22π με 6/9 τρ, οι 19 στο δεύτερο ημίχρονο), αλλά εμπνεύστηκε από τον προπονητή που στο τέλος γονάτιζε, για να πανηγυρίσει τον θρίαμβο

"Ήταν πολύ σημαντική στιγμή η αποβολή του προπονητή μας, γιατί όλοι κάναμε ένα βήμα μπροστά ώστε να έρθει αυτή η νίκη, που είναι πολύ καλύτερη από την περσινή (σ.σ οι "ατσούρι" είχαν στείλει αδιάβαστους τους Σέρβους και πέρσι, μέσα στο Βελιγράδι στο προολυμπιακό τουρνουά) γιατί φέτος είχαν καλύτερο ρόστερ και τον καλύτερο παίκτη του ΝΒΑ..." παραδέχθηκε ο Νικολό Μέλι, μετά το ματς.

Δεν ξέρω αν το έκανε επίτηδες, ή όχι, ο "Poz". Μπορεί να το έχει και για γούρι, διότι όπως αποκάλυψε ο Μάριο Μπιλάν, που φέτος θα παίξει στο Περιστέρι και συμβίωσε με τον Ποτσέκο τη διετία 2019-21 στη Σάσαρι "και στα οκτώ ματς που είχε αποβληθεί από τον πάγκο και είχε κοουτσάρει ο βοηθός του, μέχρι το τέλος, είχαμε νικήσει και στα οκτώ"!

"Ένα αριστούργημα" έγραψε η Gazzetta Dello Sport για τον θρίαμβο της Ιταλίας. Και ο Ποτσέκο, φούσκωνε από υπερηφάνια και καμάρωνε στο πρες-ρουμ λέγοντας: "Δεν ήταν 12 παίκτες, αλλά 12 λιοντάρια που σήμερα συγκλόνισαν όλο τον πλανήτη".

Ο Μάρκο Σπίσου έγινε μέσα σε μια νύχτα εθνικός ήρωας: "Να σας πω ότι έχω παίξει καλύτερο ματς στην καριέρα μου, θα είναι ψέματα" έλεγε στους δημοσιογράφους, την ώρα που Σβιέτισλαβ Πέσιτς παραδεχόταν την ανωτερότητα της Ιταλίας. Οι Σέρβοι παρά τους 32π και τα 13 ρ του Γιόκιτς έφυγαν πρόωρα από το Ευρωμπάσκετ, πληρώνοντας τα 16 λάθη τους, την αστοχία Μίτσιτς (1/8), Λούτσιτς (0/3) και Γκούντουριτς (0/4) από τα 6.75μ, αλλά κυρίως την έλλειψη ενέργειας να κοντράρουν τους παθιασμένους, πιο πολύ κι από τον Ποτσέκο, παίκτες της Ιταλίας, που περιμένουν τώρα στους "8" τη Γαλλία (14/9, 18:15)

Ο χορευτής Μαρκάνεν τρέλανε τους Κροάτες

Είναι 25 ετών, γεννήθηκε στην πόλη Βανταα και σε αντίθεση με τους περισσότερους Φινλανδούς δεν έχει δυο ... άλφα (Μαρκάανεν) αλλά δυο κάπα, αν και εμείος τον γράφουμε με ένα. Άσχετο, αλλά ήθελα να το επισημάνω.

Ο Λάουρι Μαρκάνεν χόρευε στο παρκέ και οι Κροάτες υποκλίθηκαν στον βασιλιά του βορρά, που τελείωσε το ματς με ... 43 πόντους και 9 ριμπάουντ. Ο γιος του Πέκα Μαρκάνεν, που με ύψος 2.11 έκανε κι αυτός καριέρα μπασκετμπολίστα (όπως και η μητέρα Ριίκα Ελονέν) και αδερφός του επίσης μπασκετμπολίστα Μίικα (2μ, έπαιξε ως επί το πλείστον στη Φινλάνδία) αλλά και του διεθνή ποδοσφαιριστή Έερο, δεν παιζόταν από καμιά άμυνα.

Ο 'Εερο Μαρκάνεν μάλιστα τουίταρε ένα κολάζ με τη φάτσα του αδερφού του στο ... ιδεατό αυτοκίνητο

Μια ομάδα μόνος του ο Λάουρι; Ε ναι. Έβαλε τους 43 από τους 94 πόντους της ομάδας του, σουτάροντας 23 από τα 42 συνολικά δίποντα, είχε επίσης 3/4 τρίποντα (μη ξεχνάμε ότι στο ΝΒΑ έγινε γνωστός πολύ γρήγορα ως ο καλύτερος ψηλός σουτέρ τριών πόντων) και εξάρθρωσε κάθε διάθεση των Κροατών να τον μαρκάρουν. Δεν ... μαρκάνεν, από κανένα!

"Είναι σκληρό να σου βάζει ένας παίκτης 43 πόντους αλλά νομίζω ότι έκανε τα πάντα σήμερα..." είπε ο Τζαλέν Σμιθ, ενώ ο ίδιος ο τρομερός και φοβερός σέντερ-φόργουορντ, σχολίαζε: "Είναι απ' αυτές τις βραδιές που ό,τι κι αν κάνεις η μπάλα μπαίνει μέσα..."

Μια ομάδα μόνος του είπα; Όχι ακριβώς! Διότι μετά το τρίποντο του Ράμλιακ που έκανε το 77-77 πέντε λεπτά πριν από το τέλος, οι Φιλανδοί έκαναν ένα 8-0, χωρίς μάλιστα τη συμμετοχή του Μαρκάνεν, με δυο μεγάλα τρίποντα από Σον Χαφ και Σάσου Σαλίν, που μίλησαν την κατάλληλη στιγμή.

"Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου, γιατί δουλέψαμε πολύ σκληρά τις τελευταίες μέρες. Οι παίκτες διασκεδάζουν πολύ το να είναι στο γήπεδο και μάλλον νίκησαν γι αυτό. Δεν ήθελαν να φύγουν τόσο νωρίς από το τουρνουά" είπε ο κόουτς Λάσι Τουόβι. Πόσα χρόνια είχε να βρεθεί στους "8" του Ευρωμπάσκετ η Φινλανδία. Μόλις 55! Και απέναντι στην Ισπανία στα προημιτελικα (13/9, 18:15) θα επιχειρήσει να μπει στην τετράδα για πρώτη φορά!

Η μεγάλη ώρα της Πολωνίας

Η δεύτερη μέρα της τελικής φάσης άνοιξε με την σπουδαία επικράτηση της Πολωνίας. Μιας ομάδας που έφτασε αθόρυβα στους "8", κάνοντας εν τέλει ... πολύ θόρυβο, με τη νίκη της επί της Ουκρανίας, που θεωρητικά ήταν φαβορί.

Για πρώτη φορά μετά το 1997 (τότε στη Βαρκελώνη) η Πολωνία θα παίξει στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Δικαίως, καθώς την μπουγάδα καθάρισαν ο Έι Τζέι Σλότερ στο πρώτο ημίχρονο, ο Ματέους Πονίτκα στο δεύτερο και ο Μίχαλ Σοκολόφσκι σε ελεύθερο ρόλο.

Το ματς πήγαινε πόντο-πόντο, μέχρι η Πολωνία να κάνει ένα 11-2, 6:46 πριν από τη λήξη και να πανηυρίσει μια ωραιότατη πρόκριση

"Είμαστε γεμάτοι από συναισθήματα. Ξέραμε ότι θα είναι ένα σκληρό ματς, αλλά εδώ ήρθαμε να παλέψουμε και να προκριθούμε. Πριν από έξι μήνες βρέθηκα σχεδόν στην κόλαση και τώρα είμαστε στους "8" του Ευρωμπάσκετ. Κανείς δεν μας πίστευε, κανείς δεν πίστευε σε μένα" είπε ο γίγας Πονίτκα.

Τι εννοούσε; Τον περασμένο Γενάρη κόλλησε κορωνοϊό, που τον άφησε εκτός για δυο εβδομάδες. Μετά, δέχθηκε σφοδρή κριτική επειδή επέστρεψε στη Ρωσία για να παίξει στη Ζενίτ, ενώ είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία: "Είναι ντροπή που έχουμε αυτόν τον παίκτη αρχηγό στην Εθνική Ομάδα" είπε ο Μάρτσιν Γκόρντατ.

Κι αμέσως μετά δέχθηκε επίθεση από τον ... ίδιο του τον αδερφό, Μαρσέλ Πονίτκα, επειδή κόπηκε από την Εθνική Πολωνίας, με προσωπική του παρέμβαση: "Τα λέει γιατί τον επηρεάζουν οι γονείς μου. Δεν ήθελαν ποτέ εμένα και τη γυναίκα μου" απάντησε ο μεγαλύτερος των Πονίτκα, που τώρα παίρνει τις ρεβάνς και επί προσωπικού επιπέδου.

Α, δεν σας είπα τα σκορ. Ήταν 94-86, για τους νικητές. Και στα ... τρία (αμέ)

TAGS EUROBASKET 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ