EUROLEAGUE

Η πικρή ελληνική ιστορία του Τόντιτς

Η πικρή ελληνική ιστορία του Τόντιτς

Στα 29 του, ο Μίροσλαβ Τόντιτς θα είναι μεταξύ των μελών της Euroleague, ως παίκτης της Σάσαρι. Χρόνια πριν, ήταν στην Ελλάδα και αγωνίστηκε σε ομάδες που δεν είναι πια στην Α1.

Ο Μίροσλαβ Τόντιτς ανήκει στο ρόστερ της Σάσαρι και σε ηλικία 29 ετών ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Euroleague με στόχο να εδραιωθεί. Ο Βόσνιος φόργουορντ για να φτάσει στα ψηλά χρειάστηκε να μείνει για καιρό στα χαμηλά και να μην διστάσει να γίνει... πολίτης του κόσμου με έντονο άρωμα Ελλάδας.

Η πορεία του Βόσνιου ξεκίνησε από την Κρκα το 2003-04, όμως στον σλοβένικο σύλλογο δεν "έβγαλε" όλη τη σεζόν με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν η Ολίμπια Λιουμπλιάνας και η γερμανική MTV Kronberg. Μπορεί να μην κατάφερε να "στεριώσει", όμως το νεαρό της ηλικίας του (ήταν μόλις 19) σε συνδυασμό με το ταλέντο του τον πήγαν στους Σκάιλαϊνερς. Εκεί, έμελλε να μείνει για τρία χρόνια καταφέρνοντας να πάρει το βάφτισμα πυρός και στην Euroleague αγωνιζόμενος σε 7 ματς έχοντας κατά μέσο όρο 8 λεπτά συμμετοχής, 2 πόντους και 2,2 ριμπάουντ.

Όταν "πλήγωσε" τον Παναθηναϊκό και έγινε "Έλληνας"

Η... πρώτη του επαφή με το ελληνικό στοιχείο ήρθε μέσω της Euroleague, καθώς ως παίκτης των Σκάιλαϊνερς πραγματοποίησε το καλύτερο του παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό όταν και σε 23 λεπτά συμμετοχής σημείωσε 12 πόντους με 10 ριμπάουντ βοηθώντας την ομάδα να κερδίσει με 68-66. Ο Τόντιτς μάλιστα ήταν αυτός που είχε σημειώσει και το νικητήριο καλάθι! Το 2007, όμως ο κύκλος του στη Γερμανία ολοκληρώθηκε. Ο δρόμος του τον έφερε στα όμορφα ελληνικά νησιά και πιο συγκεκριμένα στη Ρόδο εκεί όπου έμεινε για δύο σεζόν. Εξαρχής η Ελλάδα έδειξε να του αρέσει πολύ κι έτσι το 2009 δεν αρνήθηκε να μετακομίσει στην Ολύμπια Λάρισας. Η χρονιά δεν πήγε όπως θα ήθελαν οι Θεσσαλοί κι έτσι ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναγκάστηκε να αλλάξει τον αγαπημένο της πόλης “Μίρο”.

Η επιστροφή κι η εκτόξευση

Μετά από ένα διάλειμμα σε Σουηδία και Κύπρο με Σούτσβαλ και Αχιλλέα, αντίστοιχα, ο Ηλυσιακός του έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγαπημένη του (κατά δήλωση του ιδίου), Ελλάδα. Στα Ιλίσια έκανε πολύ καλό πρωτάθλημα βοηθώντας να παραμείνει στην κατηγορία, ενώ ήταν μεγάλο και το δέσιμο που απέκτησε με τους φιλάθλους της ομάδας, καθώς τα “file” και τα “mal@ka” (με την καλή την έννοια) έδιναν και έπαιρναν κάθε φορά που αναχωρούσε από το κλειστό.

Η καλή σεζόν εξαργυρώθηκε με ένα εξαιρετικό συμβόλαιο στην Ουκρανία (Πολιτέκνικα), για να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις μετοχές του και να πηγαίνει στην Ιταλία (2012-2013). Μεσούσης της περιόδου, είχε αλλάξει μετερίζι (Χιμίκ), για να επιστρέψει στη γείτονα το καλοκαίρι του 2013, για την Μπρίντιζι. Οι 7,9 πόντοι και τα 4,8 ριμπάουντ μέσο όρο ήταν αρκετά για να του ανοίξουν την πόρτα της Σάσαρι και να το φέρουν έπειτα από 10 χρόνια και πάλι στην Euroleague. Σίγουρα οι φίλαθλοι του Ηλυσιακού, της Ολύμπιας Λάρισας και του Κολοσσού θα τον θαυμάζουν και θα αναπολούν τα παλιά με μία πικρία, καθώς οι πρώτες δύο δεν αγωνίζονται πλέον στην Α1, ενώ ο Κολοσσός περνάει την δική του κρίση.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ