WNBA

Η νεαρή Έρη Μπλιθικιώτη ανάμεσα στις 49 αθλήτριες από όλο τον κόσμο που έλαβαν μέρος στο NBA Academy Women's Program

Η νεαρή, Έρη Μπλιθιώτη
Η νεαρή, Έρη Μπλιθιώτη

Μία Ελληνίδα, η νεαρή Έρη Μπλιθικιώτη ήταν μία από τις τυχερές που συμμετείχαν στο NBA Academy Women's Program που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και έδωσε τη δυνατότητα στις αθλήτριες να μάθουν τι χρειάζεται ώστε να εξελιχτούν σε υψηλού επιπέδου φοιτήτριες-αθλήτριες.

Παρά τα 16 της μόλις χρόνια η Έρη Μπλιθικιώτη ήταν μία από τις 49 κοπέλες από όλο τον κόσμο που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο virtual ΝΒΑ Academy. Η νεαρή γκαρντ που αγωνίζεται στον Κρόνο Αγ. Δημητρίου είχε την ευκαιρία να μάθει τα μυστικά για μία πετυχημένη καριέρα στο WNBA αλλά και τον δρόμο προς την επιτυχία που χρειάζεται πολλή δουλειά.

Το SPORT24 είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την νεαρή αθλήτρια η οποία μίλησε σχετικά με την εμπειρία της από την συμμετοχή της στο NBA Academy Women's Program που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το οποίο είχε ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των κορυφαίων διεθνών prospects και του NCAA και του WNBA. Το πρόγραμμα πρόσφερε στις αθλήτριες βέλτιστες πρακτικές για να εξελιχτούν σε υψηλού επιπέδου φοιτήτριες-αθλήτριες, εφαρμόζοντας μια 360° προσέγγιση για την ανάπτυξή τους.

Σχετικά με την εμπειρία του NBA Academy, η νεαρή γκαρντ παραδέχτηκε πως ήταν κάτι μοναδικό που είχε την τύχη να ζήσει: "Αισθάνομαι πολύ τυχερή που συμμετείχα στο πρόγραμμα. Όλο αυτό άρχισε από εδώ, από την Ελλάδα. Μας προσέγγισε ένας άνθρωπος και μας ενημέρωσε πως το ΝΒΑ Academy κάνει αυτό το πρόγραμμα. Θεώρησαν πως ίσως μπορούσα να κάνω και εγώ αίτηση μήπως με πάρουν. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν πίστευα ότι θα με έπαιρναν, δεν είχα δώσει και πολλή σημασία. Μετά μου ήρθε ένα email σε εμένα και σε περίπου 150-200 άτομα που έλεγε ότι θα επιλέξουν συνολικά 49-50 άτομα. Πάλι δεν ένιωθα σίγουρη ωστόσο έκανα ό,τι μου ζητήθηκε, έστειλα κάποια βίντεο που μου ζήτησαν. Εν τέλει είδα ότι επιλέχθηκα και αισθάνθηκα πολύ τυχερή γιατί είδα ότι είναι κάτι που το ζουν μόνο 49 άτομα από όλο τον κόσμο επομένως ήμουν πολύ τυχερή που ήμουν ένα από αυτά και έμαθα όλα όσα έμαθα στο πρόγραμμα".

Όσο για τις προσδοκίες της από το πρόγραμμα, η αθλήτρια του Κρόνου Αγ. Δημητρίου θέλησε να πάρει τις βάσεις και τις γνώσεις για το επόμενο μπασκετικό της βήμα, ενώ παραδέχτηκε πως η Ακαδημία ίσως είναι ένα έξτρα σκαλοπατάκι για την μετάβασή της στο NCAA.

"Ήθελα να μάθω τι χρειάζεται έτσι ώστε να κάνω το επόμενο βήμα μπασκετικά. Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα και το γυναικείο μπάσκετ δεν είναι εύκολο κάποιος να κάνει το επόμενο βήμα. Οι άνθρωποι του ΝΒΑ Academy είναι πολύ έμπειροι και μου έλυσαν όλες τις απορίες για το τι πρέπει να κάνω ώστε να πραγματοποιήσω το βήμα παραπάνω στο μπάσκετ.

Το ΝΒΑ Academy ήταν φυσικά και ένα σκαλοπατάκι για το επόμενο βήμα στα κολλέγια της Αμερικής Ήταν πάντα ένας από τους στόχους μου από μικρή το να σπουδάσω και να παίξω μπάσκετ στην Αμερική. Είμαι και σε ένα αμερικάνικο σχολείο στην Ελλάδα επομένως έχω βοήθεια για να πάω στην Αμερική. Το ΝΒΑ Academy με βοήθησε πολύ σε αυτό το κομμάτι και με έκανε να καταλάβω τί χρειάζεται έτσι ώστε να με δουν προπονητές από πανεπιστήμια".

Τα οφέλη από ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι πολλά και η Μπλιθικιώτη κρατάει κυρίως την δημιουργία της σωστής νοοτροπίας για μία πετυχημένη μετέπειτα πορεία στο μπάσκετ.

"Το πιο σημαντικό για εμένα είναι να βάζω μικρούς στόχους για κάθε προπόνηση. Μόλις τελειώνει η προπόνηση να βλέπω αν τους πέτυχα και στην πορεία να βάζω νέους στόχους. Αυτό βοηθάει στο να βλέπω τι πέτυχα και τι όχι και που χρειάζεται να βελτιωθώ και να γνωρίσω τον εαυτό μου μπασκετικά. Όσο είχαμε τις συνεδρίες με το ΝΒΑ Academy είχαμε και αγώνες, επομένως μπορούσα να εφαρμόζω εκεί όσα μάθαινα. Οι προπονητές μου είδαν ότι αυτά που μάθαιναν έβγαιναν στο παρκέ και χάρηκαν για εμένα".

Παρά τις νεαρές ηλικίες των κοριτσιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ο ανταγωνισμός δεν έλειπε. Μάλιστα όπως ανέφερε η Έρη, σε αυτές τις ηλικίες ο ανταγωνισμός είναι ίσως και πιο έντονος. "Υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός απ όσο φαντάζεται κάποιος. Μιλώντας και με κορίτσια από το εξωτερικό βλέπω ότι πολλές έχουν ίδιους στόχους με εμένα επομένως ξέρω ότι κάποια στιγμή θα κληθώ να αντιμετωπίσω και κορίτσια από τον υπόλοιπο κόσμο πλην της Ελλάδας".

Ιδιαίτερα σε αυτές τις νεαρές ηλικίες, η οργάνωση από πλευράς ομοσπονδίας είναι απαραίτητη για τη σωστή εξέλιξη των παικτριών. Αυτό το επίπεδο οργάνωσης, αντίθετα με άλλες χώρες, δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα όπως αναφέρει η Μπλιθικιώτη η οποία τόνισε παράλληλα πως πρώην αθλήτριες του WNBA που γνώρισε μέσω του προγράμματος συνέβαλλαν ιδιαίτερα στο να κατανοήσει ποιες θα πρέπει να είναι οι θυσίες και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει στο μέλλον.

"Υπάρχουν χώρες που φαίνονται οργανωμένες και άλλες που δεν φαίνονται τόσο. Η προετοιμασία τους ήταν δύο μήνες ενώ στην Ελλάδα έχουμε περίπου 10 μέρες. Όλο το χρόνο οι προπονητές τους προπονούσαν, έδιναν ειδικά προγράμματα κτλ. Στην Ελλάδα για να πας στο επόμενο επίπεδο πρέπει να δουλέψεις μόνος σου ενώ στο εξωτερικό σου δείχνει κάποιος τον δρόμο.

Γνώρισα παίκτριες που δεν γνώριζα και αισθάνομαι πολύ τυχερή γι' αυτό. Ήταν ωραίο να βλέπω τι έχουν καταφέρει στο παρελθόν και το πόσο δούλεψαν για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα κάποιες ευρωπαίες παίκτριες καθώς ανέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην μετάβαση από την Ευρώπη στο WNBA. Είναι και εμένα ένας από τους μελλοντικούς μου στόχους το WNBA επομένως με βοήθησε να καταλάβω ότι με σκληρή δουλειά και υπομονή θα αντιμετωπιστούν όλα.

Είναι σημαντικό να πάρω πράγματα από τους ανθρώπους που γνώρισα εκεί και να κρατήσω για το μέλλον τις συμβουλές τους και να δουλέψω πάνω σε αυτά. Μία παίκτρια του WNBA μας εξήγησε τη διαδικασία, ήταν κάτι που δεν γνώριζα είναι η αλήθεια και ήταν σημαντικό να γνωρίζω τα βήματα που θα πρέπει να κάνω και εγώ στο μέλλον".

Παρά τον ανταγωνισμό σε αυτή την ηλικία, η νεαρή αθλήτρια γνώρισε και άλλες κοπέλες με τους ίδιους στόχους με εκείνη με τις οποίες όπως παραδέχτηκε κρατάει επαφή και μοιράζεται απόψεις. "Μίλησα με κάποιες κοπέλες που έχουμε κοινού στόχους ή μας αρέσει το στυλ παιχνιδιού κάποιου πανεπιστημίου. Τα συζητάμε αυτά γενικά, κυρίως για τις δυσκολίες. Γενικά πιστεύω πως στις χώρες μας δεν υπάρχει η ευκαιρία να μας δει κάποιος από το εξωτερικό και αυτό είναι ένα στοιχείο που μας συνδέει όλες μας, το να μας δει και να μας ξεχωρίσει κάποιος από το εξωτερικό".

TAGS WNBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ